Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramgenerátor
 
Témaindító: DuMatyi, idő: Aug 28, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 24
(#) Kovidivi válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
RC taggal símítani a söntön eső feszültséget?
(#) Elektro.on válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 3, 2022 /
 
Valami hasonló megoldáson gondolkodtam én is.
A fogyasztó amit szabályozni kellene, nagyon kis ellenállású és 1 sec. után melegedésre tovább csökken.
De a korábbi hozzászólásomban linkelt Hall elemes áram mérő adatlapja végén találtam tipikus alkalmazásokra olyan példát ami nekem jó lehet.
(#) Peter65 válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 3, 2022 / 1
 
Szia!
Az ACS712 nyilván tenni fogja a dolgát, az adatlapban specifikált pontossággal fog mérni. Hogy ez elegendő-e, azt neked kell tudnod.
A megfelelő mérési eljárásra a főáramkör ismerete nélkül nem nagyon lehet javaslatot tenni. Ha tényleg teljesen ohmos a terhelés, és a 12V stabilizált, akkor ha nekem kellene megoldanom, az úgynevezett "center-aligned mode" pwm vezérlés választanék, amihez viszonylag könnyen hozzászinkronizálható a pwm kitöltés közepéhez az ADC mintavételezése, és a mért áram, illetve az ismert pwm kitöltési tényezőt figyelembe véve kiszámolnám az aktuális áram-középértéket (már ha annak kell állandónak lenni). Az eredmény lehet egy áramszabályzó visszavezetett jele, de lehet hogy inkább az ellenállást számítanám vissza, és a következő pwm kitöltési értéket ennek alapján határoznám meg.
A gyakorlatban félő, hogy az ohmos terhelésnek olyan induktivitása lesz, ami a pwm vivő frekvencián már számottevő impedanciát jelent, és emiatt annyira megváltozik az áram alakja, hogy a fenti módon kiértékelt áram jelentősen eltér a valóságtól. Ebben az esetben célszerű lehet a kimenetre direkt egy fojtót vagy egy fojtó-kondenzátorból felépített alul-áteresztőt tenni, hogy az olyan mértékben szűrjön, hogy az azon kialakuló áramhullámosság már egy könnyebben kezelhető mérést tegyen lehetővé.
(#) Elektro.on válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 4, 2022 /
 
Köszönöm a javaslatot.
A terhelés induktivitására nem gondoltam, mivel egy egyenesen kihúzott 450 mm -es SMA huzalról van szó. De mindenképpen kiszámolom mennyi is valójában, hogy ne okozzon meglepetést.
(#) GAnna válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Nem tudom mennyire fontos a PWM, de én a következőképp csinálnám:
Klasszikus feszültségvezérelt áramgenerátor (műveleti erősítő, kimeneten tranzisztor v. fet, ellenállás).
Egy mikrovezérlő aminek van DA kimenete (pl. PIC-ben van 8 bites, ha nem elég használsz egy külső DA-t)
A mikrovezérlő bármivel képes kommunikálni (potméter, tasztatúra, PC stb.)
Ezenkívül felhasználhatod plusz mérésekre, naplózásra stb.
(#) Elektro.on válasza GAnna hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Szia!
Köszi a tippet, én is hasonló irányba kezdtem gondolkodni. Szerettem volna az analóg részt mellőzni, mert számolgattam mennyit melegedne a tranzisztor. De ilyen rövid időre precízen belőni PWM -el az áramot úgy, hogy a vezérlő a kijelzőt és a gomb nyomásokat is kezeli ,nem egyszerű.
(úgy értem időben. Sajnos idő problémáim amúgy is vannak. Azt hiszik , ha 2-3 alkalommal jönnek oda hozzám és adnak egy sürgős munkát ami tegnapra kell azzal mind megleszek egy nap alatt. De most elmondtam nekik, hogy a 8 óra az nekem is 8 óra. hiába adja ki 10 perc eltéréssel a két extrém sürgős munkát.
(#) GAnna válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Nem tudom, hogy állandó üzemre, vagy csak mérésre kellene e. Ha állandó üzemre és félsz a sok hőtől lehetséges kapcsoló üzemű áramgenerátor, amit szintén lehet vezérelni feszültséggel. Régebben csináltam ilyesmit LM2596-al egy LM358-al kiegészítve.
Ez tulajdonképp egy áramhatárolós táp volt, de jól működött.
(#) Kovidivi válasza Elektro.on hozzászólására (») Jún 23, 2022 /
 
Az analóg rész csak egy bármilyen opamp, akár LM358 is elegendö lehet.
Még DA kimenetes uC sem kell, én simán a PWM kiementre raktam RC tagot, beállítottam, hogy kicsi legyen rajta a hullámosság, a sönt is kapott egy RC tagot, így a mért átlagáram megfelelö pontosságot adott.
(#) Ch4rl3s hozzászólása Szept 8, 2023 /
 
Sziasztok!
A gyereknek szeretnék átalakítani egy pedállal hajtós kis traktort motorosra. Van egy 12V-os makita aksis fúró, ez hajtaná majd a traktort. A mechanikai része nem problema, abban nem kell segítség. Úgy szeretném megoldani, ahogy a fúró is működik, ha minél jobban benyomom a gombot annál gyorsabban forog a fúró. A gázpedálba nem tudom beszerelni a fúró nyomógobját, mert abban van az irányváltó is és még az elektronika is. Olyanra gondoltam, hogy a fúró gyári gombját egy kötegelővel teljesen behúznám fixre és a gázpedál alá egy potit tenni mai mondjuk egy fetet vezérel és ez adná az aksiból a tápot a gyári nyomógombnak. A gyári gombot pedig valahova a kormány mellé belefaragnám úgy hogy az irányváltó gomb elérhető legyen és lehessen kapcsolgatni. A megvalósításhoz más ötleteket is szivesen veszek.
(#) compozit válasza Ch4rl3s hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
Valamikor '83 körül a fiamnak átalakítottam egy pedálos go-kartot motorosra. A motor típusra már nem emlékszem, az akksik két darab 7 Ah-s Yuasa ( vagy Varta ) volt, az áttétel egy kézi amerikánerből származott. Terveztem hozzá tranyós pwm szabályzót is, de igazából nem kell, csak egy sima ki-be kapcsoló. A gyerek súlya simán kiintegrálja a ki-be kapcsolásból származó "rángatást", ezt a gyerek egy perc alatt megtanulja. A másik, hogy a gyermek megnő, kinövi a járgányt, nem érdemes túl sok energiát beletenni, nagyon jó lesz az "kétpont" szabályozással is. Hátramenetet nem javasolnék, mert egy gyerek elég szeleburdi és baj lehet belőle. Az sem baj, ha lemerülnek az akksik, a többi gyerek mindig szívesen tól egy ilyen szerkezetet.
(#) proli007 válasza compozit hozzászólására (») Szept 8, 2023 / 2
 
.. és az áramgenerátorhoz, semmi köze a dolognak..
(#) zolika60 válasza Ch4rl3s hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
A problémádat tedd át ide Elektromos gyerekautó Szerintem a gázpedál kezelje a nyomógombot, az irányváltást pedig tedd át a "sebváltóra".
(#) Bakman válasza Ch4rl3s hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
Ha már a gyári szabályzást kiiktatod a kötegelővel, akkor a megmaradt irányváltásnak semmi értelme, továbbá ha a gomb nincs kiengedve, az irányváltót nem lehet átbillenteni.

Kell készíteni egy PWM meghajtást, kapcsoló vagy H-hidas irányváltással.
Következő: »»   24 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem