Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   109 / 109
(#) latyakosa válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 6, 2017 / 1
 
Hello, Nem ismerem ezt a laptopot, de a legtöbb, kis fogyasztású laptop estében a fél voltnyi különbség nem számottevő, illetve nem befolyásolja a működést sem. Persze ez nem garancia a Te esetre sajnos. Ki kellene próbálni elsőre egy külső szabályozható tápegységről mi történik 19V-s betáp esetén.
(#) cimopata válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 6, 2017 /
 
Valószínűleg nem lesz jó , mivel az komolyabb laptopoknak egyedi táp azonosítója van mit az adapter küld. Ha simán adsz neki tápot dcdc ről akkor bekapcsolni be fog de jóval kisebb teljesítményen. Nézd meg a gyári adaptert 3 eres e.
(#) dB_Thunder válasza cimopata hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
A HP gépei is 3 eresek, az egyedi azonosító egyetlen ellenállás...
Nem lehetetlen a dolog!
(#) Kovidivi válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Nekem az a furcsa, hogy 12A folyik, és 0.5V-on aggódtok, mikor a kábelen esik ennyi. A másik, hogy 22V-ból 19.5V-ra step down konvertert alkalmazni nem éppen nyerő, mivel ezeknek kell a nagyobb feszültség különbség, 2.5V 10A-nál szerintem kevés. Inkább vennék egy nagyobb invertert, akkor megbízható lenne a szerkezet, nem kell házi/ebay megoldásra bízni egy drága laptop életét.
(#) kameleon2 válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
Ha nem bízol a tápban, tegyél rá túlfesz és túláramvédelmet. De használhatsz olcsón beszerezhető használt szünetmentes áramforrást is a notebbookod táplálására.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2017
(#) Pafi válasza thomasangelo hozzászólására (») Okt 7, 2017 /
 
A 19,5V helyett 19 V-tól én nem félnék, viszont ha a táp nincs leválasztva, akkor igen kellemetlen meglepetés érhet amikor összekötöd a laptopot bármi mással, ami szintén közvetlenül a kamionból kapja a tápot (pl. erősítő...). Akkora földhurok lesz, hogy jobb esetben csak használhatatlan lesz a rendszer, rossz esetben tönkre is mehet.

Szóval először is jól gondold át, hogy még mivel akarod majd összekötni a laptopot!
(#) jimmi12 hozzászólása Csü, 14:48 /
 
Sziasztok!
Nemrég rendeltem ebay-ről pár darab ilyen konvertert:
5A DC-DC
Ami tetszett benne, hogy elvileg 100hz-300hz PWM-el vezérelhető. Jelenleg próba üzemben 200hz 50%-os PWM-el próbálom hajtani, de a kimeneten nem jelenik meg a PWM jel. XL4005-ös IC van rajta, a PWM input lábon megvan a jel és eljut egészen az XL4005-ös 2-es lábára (ami a FB), viszont a kimeneten nem lehet mérni a PWM jelet. Találkozott már valaki hasonlóval?
Üdv.: Imi
(#) cimopata válasza jimmi12 hozzászólására (») Csü, 18:09 /
 
A kimenete valószínűleg a PWM el arányos egyenfeszültség mivel ott az LC szűrő.
(#) Pafi válasza jimmi12 hozzászólására (») Csü, 19:36 /
 
Azt írd le hogy mit tapasztalsz, ne pedig azt hogy mit nem! (Amit ráadásul még ki kéne találni hogy a gondolataidban mit jelent.)

Minden bizonnyal jól működik, csak nem azt várod tőle amit valójában csinálnia kell. De hogy mit vársz, azt csak te tudod.

Amúgy nem kell kiadnia PWM feszültséget, sőt az kifejezetten gondot okozna. PWM áram, na annak már van értelme.
A hozzászólás módosítva: Csü, 19:37
(#) jimmi12 válasza Pafi hozzászólására (») Pé, 8:40 /
 
Hali,

Szóval amit szeretnék: led-et meghajtani kb. 200hz-es PWM jel-el, constans 900mA-el.
Hogy ne kelljen kitalálni a gondolataimat, a konverter kimenetén valami zajos egyenfeszültséget mérek, attól függetlenül, hogy a PWM input lábon mi van. A PWM jelet jelenleg egy arduino adja amivel szabályozható a kitöltési tényező. Próbáltam 10-90%-ig állítani a kitöltést, de a led fényerején nem látható számottevő fényerő változás.
(#) Pafi válasza jimmi12 hozzászólására (») Pé, 18:18 /
 
A kimeneti feszültség nem mérvadó, mert a LED nyitófesz csak kis mértékben függ az áramtól. Viszont ha a fényrő sem változik, akkor minden bizonnyal tényleg nem jól működik.

Viszont a bemeneti PWM jelnek kitöltési tényezőn kívül van feszültsége is. Ha ez nem megfelelő, akkor nincs rá garancia, hogy az IC jól reagál rá. Tehát a FB lábon a PWM jel low és high szintjének feszültségét kellene megvizsgálnod. Aztán ha az nem jó, akkor tovább nyomozni, hogy miért.

A DC/DC konverterről írt szöveg borzalmasan van megfogalmazva, és egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy igazat írtak, így marad a nyomozás az áramkörben, de ehhez valódi mérési eredmények kellenek, és/vagy egy jó felbontású fotó az áramkörről.

Az Arduino kimeneti jelszintjét én nem tudom, ez is lényeges lehet. Egyáltalán push-pull, vagy open drain?

De a LED-en folyó áram mért értéke is érdekes lehet, ha már egyszer ennek a szabályozása lenne a cél.

Lehet, hogy simán csak nem képes az Arduino kellően lehúzni a jelet. Próbáltad már rövidre zárni a vezérlő bemenetet?
Következő: »»   109 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Okt, 22. Vas
22:53:00
Jelenleg 274 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu