Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érintőkapcsoló
 
Témaindító: fureszk, idő: Ápr 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 7
(#) sirály12 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
Azt ettem észre, hogy nemcsak érintésre, hanem közelítésre is kapcsol, olyan 1cm-ről már érzékeli a kezemet.

Ez király.
(#) sirály12 válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 26, 2007 /
 
Javítok, már 3-4 cm,-ről is érzéleki a kezemet.
(#) vava hozzászólása Szept 26, 2007 /
 
Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a tippeket és elnézést hogy nem jártam erre :$

Az első kapcsolást megéptem a másodikat egyenlőre csak tervbe veszem. Az elsőhöz van itthon alaktrész a másodikhoz lusta vagyok elmenni venni

Még1szer nagyon szépen köszönöm!

Üdv:vava
(#) eSDi hozzászólása Jan 2, 2008 /
 
Üdv!

Olvasgattam ezt a topicot s elgondolkodtam... Itt a végén írtátok, hogy nem kell hozzá értni a lemezhez, hanem már egy bizonyos távolságból is érzékel. Nekem pont erre lenne szükségem. Egy 3mm-es plexi lapon keresztül kellene érzékelni az érintést. Tehát ha megtapizod a készülék előlapján a bekapcsolás ábráját, akkor bekapcsol a kütyü... Próbálkozott e már valamelyikőtök ilyennel, hogy elérakott valamit s úgy próbálta. Vagy lehet nem is működne, mert a plexi már túl vastag neki...

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Tomi20 válasza eSDi hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Heló

Én a te helyedben inkább úgy oldanám meg a problémát, hogy vennék egy 3mm-es infra ledet, mellé beraknék egy foto ellenállást. Az ellenállás elé vágnék flopy lemez korongjából egy darabot, mert az csak az infra fényt engedi át (szűrőként viselkedne). Amikor az érzékelő elé rakod a kezed, akkor a led fénye visszaverődik az ujjadról, és megváltozik az ellenállás. Ezzel a megoldással annyi a gond, hogy itt közvetlenül nem rakhatsz matricát az érzékelő elé, mert akkor arról is visszaverődik a fény.
(#) eSDi válasza Tomi20 hozzászólására (») Jan 2, 2008 /
 
Erre már én is gondoltam mint lehetséges megoldás csak épp fototranyóval, de a Plexiről szerintem visszaverődne az infra fény.... S a plexi alapból színszűrős lenne... füst színű... Azért kösz...
(#) peterrapid hozzászólása Feb 2, 2008 /
 
szasztok!..
én azt akarom kérdezni h mijen dobozt csináljak ennek az érintéskapcsolonak?:S
vmi dizájnos kellene
kösz
(#) Petroimro hozzászólása Feb 5, 2008 /
 
Sziasztok!
Lehetne úgy érintőkapcsolót csinlni, h csak egy érintkezőhöz kelljen hozzáérni?
Köszi
(#) aflmor válasza Petroimro hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Igen, lehet. Nálam ilyenek a villanykapcsolók. (még a fényerőt is szabályozza) (előzőekben van belinkelve pár hasonló)
(#) Petroimro válasza aflmor hozzászólására (») Feb 5, 2008 /
 
Köszi találtam, is egyet.
Előbb olvasnom kellett volna
(#) kereszke hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok.Van ez az érintőkapcoló amihez BC 546,BC548 vagy BC 549-es tranz. ajánlott.A kérdésem csupán annyi lenne hogy működne-e a dolog ha én egy BC 547-essel helyettesíteném.Előre kösz.
(#) Ricsi89 válasza kereszke hozzászólására (») Máj 27, 2008 / 4
 
Helló
Kezdő kérdések topicba simán beírhattad volna. De a kérdésedre a válasz: működik.
(#) kishenci hozzászólása Jún 4, 2008 /
 
Hi,

egy éjjelilámpában "találtam" 1 fekete dobozkát, sok szines kütyüvel. H&H gyártójelzéssel.

A működése röviden: a lámpatestet érintve (fém) az égő halványan világítani kezd, majd további érintésekre erősödik a fénye, mindez 3 fokozatban. A fém lámpatest sorba van k0tve két kerámiakondin (102) és egy 1k-s ellenálláson keresztül megy egy 8 lábú fekete pacához (IC). Az AC kapcsolást BT137-el oldották meg.

Nem igazán vagyok tisztában a jelszintekkel, de keresem a lehetőségét PIC-hez illeszteni az érintős részt kapcsoló funkcióra.

Ötlet? előre is kösz!
(#) duke533 hozzászólása Jan 27, 2009 /
 
Én is egy 1 érintkezős érintőkapcsolót szeretnék, ami gyors, és pontos. (akár 10 kapcsolás / sec)

A missing pulse detector kapcsolásból akartam kiindulni, megtoldva 1-2 fokozat erősítéssel..
De nem nagyon boldogulok vele.. Tudna vki segíteni?
(a reset lábat nem kéne felhúzni tápra?)

De lehet ezt nem is evvel kéne megoldani ?
Egyaltalán kivitelezhető a dolog ?
(#) vendelkiraly hozzászólása Márc 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Én egy olyan érintőkapcsolót szeretnék, ami be-ki kapcsol. Tehát megérintve a fémlemezt bekapcsol a relé, újból megérinve ugyan azt a fémfelületet kiold a relé.
Találtam egy kapcsolási rajzot, de nem teljesen értem a működését. Szerintetek ez hogyan működik, mit tud?
Válaszaitokat köszönettel várom!
Vendel
(#) littlejoe válasza vendelkiraly hozzászólására (») Ápr 16, 2009 /
 
Helló!
Én megépítettem ezt a kapcsolást.A működése nagy vonalakban:A fet gate-jét megérintve a brummfesztől vezetni kezd,a drainről a jel egy bistabil multivibrártorra kerül két diódán keresztűl.A pozitiv fesz impulzustól ide-oda vált a bistabil. Működik de vannak vele problémáim.Nem stabil a működése.A relé az első bekapcsoláskor sipoló hangot hallat és később is hajlamos a berregésre.A ki-be kapcsolás sem halál biztos.
Hogyan lehetne űzembiztossá tenni?
Viszont építettem egy egyszerűbb változatot 1 fet 1 bc182-vel ami addig húzza be a relét amíg megérintem.Ez halálbiztosan kapcsol.Erről milyen tranyós billenőkört lehetne vezérelni ami stabilan működik?
(#) littlejoe válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Összeollóztam egy tapskapcsoló végét az érintőkapcsoló elejével Így egész jól működik.Egyenlőre próbalapon építettem meg.Ha megcsinálom rendes nyákon akkor felrakom a cikkekhez az egész leírását.
(#) vendelkiraly válasza littlejoe hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Tetszik a kapcsolás.
Tehát ha megérinted, behúz a relé, ha mégegszer megérinted a fémlemezt, old a relé?
(#) littlejoe válasza vendelkiraly hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Igen.80%-ban biztosan kapcsol.A tranzisztoros kapcsolásnál sokkal jobb!
(#) zimpee hozzászólása Ápr 20, 2009 /
 
Hi,
összeraktam próbapanelen a vicsys által javasolt Darlingtonos kapcsolást. Tapasztalatom szerint nincs szükség a 100k-s ellenállásra, sőt. Az érintendő felületet egyáltalán nem helyeztem +táp alá. Már a kezem közelítésére is elkezdett világítani a led, s ha hozzáértem, tökéletesen működött. Most azt szeretném elérni, hogy ez egyfajta órajelként üzemelhessen, tehát csak akkor kapcsoljon be, ha elért egy feszültséget a bázis. Ötlet?
z
(#) zimpee válasza zimpee hozzászólására (») Ápr 20, 2009 /
 
Hi,
méricskéltem kicsit, és a következőket tapasztaltam. A bemenetre egy kb. 2cm*1cm-s rézlapot forrasztottam (nyák), amitől még érzékenyebb lett a közelítésre. A jövőbe tekintve meg akartam nézni, hogy mekkora feszültség esik a leden az egyes állapotokban (távol, közelít, hozzáér), de ekkor már közelítésre nem volt érzékeny, csak érintésre. Mivel helyettesíthetem a multiméteremet () ebben a kapcsolásban. Így már funkcionálhat kapcsolásként...
z
(#) zimpee válasza zimpee hozzászólására (») Ápr 21, 2009 /
 
A leddel párhuzamosan kötöttem egy 10 Megás ellenállást, így tökéletesen működik. Ez nem rossz, ugye? Nem ártok ezzel az áramkörnek?
z
(#) Nappeti hozzászólása Jún 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Egy érintőkapcsolóval 5 spotot szeretnék kapcsolni és fényerőszabályozni oly módon, hogy egy érintésre halványan felkapcsolna 3 majd további 2 érintésre erősödne a fényük majd a következő érintésre felkapcsolna a másik kettő is.
Szerintetek megoldható ez?
Ha bárkinek lenne valami ötlete, hogy ez hogy lehetne megvalósítani, az nagyon szépen megköszönném.
(#) bviktor hozzászólása Jún 29, 2009 /
 
Sziasztok

Nekem olyan gondom van hogy egy dvd olvasó nyomógombját szeretném lecserélni érintőgombra (kapcsolóra). A most készülő pc háznak az elejére szeretném kiveztni és azért kellene ilyen megoldás hogy ne legyen egyetlen "kiálló" kapcsoló vagy gomb az előlapon.A legegyszerűbb működő megoldás érdekel.Valamint hogy mikből áll.(Alkatrészek vásárlása miatt)Előre is köszi
(#) inachis84 hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

Nos engem egy olyan kapcsolás érdekelne, amit fel tudok használni arra hogy nagy (20 cm átmérő) felületen rácsaphassak egy felületre és ekkor zár egy áramkört. a ráütés ideje nagyon kevés (0,1 sec vagy kissebb) esetleg ötlet? (elektromos dobhoz kell, olvastam azt a fórumot, de csak magammal beszélgetek )
Köszi mindenkinek.
(#) bbb válasza inachis84 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Rugalmas fémlap felülre, alá egy rugalmatlan, mikor rácsapsz, akkor érnek össze. Ennél egyszerűbb megoldást nem fogsz találni
(#) bbalazs_ válasza inachis84 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Mikrofon.
(#) inachis84 hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Nos a rugalmas fémlap jól hangzik, de hogy lehetne kivitelezni. Esetleg alufólia. Ki kellene fesziteni, az azonban könnyen beszakadhat. A mikrofonra én is gondoltam, viszont ott meg nagy lehet a késés. Egy zenei softwarrel szeretném összehozni a dolgot. A késés sajnos nem engedhetö meg. Valaki nem szedett szét esetleg egy elektromos dobot? Vajon hogy épülhet fel?
(#) slave557 hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Szerintem egy egyszerű nedvességérzékelő is jó.., bár ez elég egyszerű megoldás, és ne alkalmazd 230V-nál
A lényeg, hogy ha azt akarod, hogy bekapcsoljon kicsit bevizezed(pl: nyál ) az ujjad..és hozzáérinted az érzékelőhöz, bár gondolom, Te másra gondoltál...
(#) Göndör válasza inachis84 hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Szia!
Én már csináltam nagyon érzékeny érintőkapcsolót. Az én kapcsolóm 1cm X 1cm-es, de nagyobb méretben is elkészíthető. Alúlra egy műanyag fólia lap, arra ráragasztva egy szivacsszerű csomagolóanyag kb. 1mm vastagságú rétegben (a nevét nem tudom, valami fehér műhab), majd ezt a két réteget átszúrtam egy U alakú vezetékkel, és a kilógó lábakat behajtottam pontosan úgy, mintha tűzőgéppel csináltam volna. A vezeték egy LED lába volt. Most jön a lényeg: a vezeték a szivacsszerű anyagban lenyomódik annyira, hogy éppen a szivacs szintje alá kerüljön. Erre jön egy réz vagy alumínium lapocska, ami alapállapotban nem érintkezik a kapoccsal, de a legkisebb nyomásra is már hozzáér. Ezt ellenállásmérővel ellenőrízni kell. Ezután az egészet celluxal átkötöttem, rögzítettem. (Természetesen előtte a kivezetéseket be kell forrasztani.) A cellux szorosságával lehet növelni az érzékenységet.
Próbáld ki!
Üdv: Göndör
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem