Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   166 / 166
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Ok, egyébként a trigger jel hibába hosszabb a kimeneti impulzus mindig adott időtartamú lesz ugye?
Tranzisztornál mintha olvastam volna, hogy néha előfordulnak galibák is. Az időtartam számítás gondolom ugyan az mint a normál esetén. (Nekem elég 600-700ns is.)
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Máj 25, 2017 /
 
Hello! Ez nem így van, mert a normál monostabil időzítés elindítását a Trig bement táp/3 szint alá csökkenése indítja el. De amíg a Trig ezen feszültség alatt tartózkodik, addig a kimenet magas szintű. Ez alatt töltődok a kondi is. De ha a Trig hosszabb ideig van lent, míg a kondi feltöltődik, akkor a kimenet akkor lesz alacsony szintű, amikor a Trig visszamegy a táp harmada fölé. És ekkor lesz a kondi is kisütve a Dis által. Egyszerűen szólva a monostabil nem igazi élvezérelt.
A 600-700ns-ra nem az 555-öt kell használni, hanem a CD4538-at. Annál lehet valós "élvezérelt nem-újraindítható" módot beállítani. (Egyébként pedig újraindítható módban is tud menni.)
Átlagos 555 sebessége 100kHz, ami 10us időt jelent és nem nanoszekundum időket.
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Ok, bár egyvalami nem világos, nem 0,69RC adja az impulzus "szélességét"? Nekem kicsit zavaros az ic adatlapja. Főleg a 6 ábra.
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
A késleltetést a kondi töltésideje adja. Vagy is az R*C időállandója. De mivel az a jel 67%-ára vonatkozik, itt pedig a kodi a táp 2/3-ad részéig töltődik, van egy konstans állandó amivel szorozni kell az időállandót. De nem mindegy hogy astabil vagy monostabil a kapcsolás. Mert astabilnál a táp 1/3-ad részétől töltődik a 2/3-ad részéig. Monosatabilánál pedig nulláról a 2/3-ad részére. Persze közelítőleg igazak ezek az értékek.
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Elsiklottam az adatlapban e felett: "New formula: PWOUT = RC (PW in seconds, R in Ohms,
C in Farads)"
Így már érthető a dolog egy része, de például ebben az adatlapban a 6. oldalon (AC Electrical Characteristics) ahol a PWout szerepel megadja 100k 2nF-ra 226usec de miért nem 200? Vagy 100k 10µF 9,6ms? Miért nem 10? Gondlom a 6. ábrával van kapcsoltban csak nekem nem világos az az ábra.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2017
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Máj 26, 2017 /
 
Írtam, hogy az időt nyilván nem csak at RC időállandója befolyásolja. Mert az egy sima kondi töltésére vonatkozik, ami töltődik 0-tól a tápfesz 67%-áig. De minden analóg időzítőben komparátorok érzékelik a kondi töltöttségét. És ha a komparátorok küszöbfeszültsége nem egyezik meg ezekkel a %-os adatokkal, (és miért egyezne) akkor van egy konstans szorzó ami ezt befolyásolja. Ráadásul a komparátorok működését a tápfeszültség értéke is befolyásolja. Ezért vannak az eltérések az elvi értékektől.. No meg tolerancia is létezik, mint minden paraméter esetén. Mint ahogy már a kondinak és az ellenállásnak is van toleranciája..
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
Ok világos, igazából a 11. ábrát kellett volna jobban megnéznem. Még egy kérdésem lenne, hogy az adatlapban azt adták meg, hogy 1usec-től végtelenig megy az időzítés, de ellenállásnak 5k a minimumérték kondinál pedig nincs is minimum. Elvileg simán lehetne 500nsec is az időzítés pl. 10k 50pF-dal.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2017
(#) proli007 válasza c27 hozzászólására (») Máj 27, 2017 /
 
A nullához és végtelenhez közeli dolgok, csak a számok világában, meg a képzeletünkben honosak. Az elektronikában mindig vannak korlátok. Ha csak egyszerű parasztos ésszel gondolkodunk, akkor tudjuk, hogy egy analóg időzítés alapja mindig egy RC tag. Kapásból látható, hogy annak lesznek határai, úgy alsó mint felső tartományban. Hiszen az R felső tartományában megjelenik a szivárgó áram értéke. Alsó tartományában pedig a maximális áram. Hiszen egy kondi feltöltése/kisütése nulla idő alatt, csak végtelen nagy árammal lenne lehetséges. Kis kondinál pedig ugyebár vannak hozzáadódó parazita kapacitások is az eszközökben/között.
Rövid késleltetési időket a tagok futásidejét kihasználva, több tag sorba kapcsolásával szokás előállítani. Vagy mint pld. szkópoknál alkalmazott késleltető művonal segítségével.

Analóg áramköröknél, mint a valóságban, a 2*2 soha nem 4, hanem a 4-hez közeli érték. Csak a mai digitális világban hajlandóak vagyunk elfelejteni a minket körülvevő valóságos és merőben analóg világról. Ahol még az egyenes, vagy lineáris fogalma is csak a fejünkben létezik. Valóságban sosem..
(#) c27 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Azt hiszem kicsit félreértetted amit írtam. A végtelent csak azért írtam, mert az adatlapban is így szerepelt ahogy az 1usec is. (Csupán a határértékeit akartam leírni, hogy lehet e 1usec alá menni vagy ezt "szentírásnak" kell venni, hiába választok kisebb kondit vagy ellenállást.) Direkt írtam, hogy az adatlapban megadták a minimális ellenállást, de a legkisebb kondi értékét nem, így elviekben nseces időzítést is meg lehetne oldani, kérdés, hogy az ic-vel lehetséges e. Ez volt az eredeti kérdésem és nem az elméleti határértékek kitárgyalása.
(#) lóri válasza c27 hozzászólására (») Máj 28, 2017 /
 
Csak egy kérdés. Nem lehetne ezt megoldani valami kevéslábú (8) pic-el, + kvarccal? Az pontos lenne és ugyanakkora helyet foglalna. Talán.
(#) c27 válasza lóri hozzászólására (») Máj 28, 2017 / 1
 
Igazából amihez kell áramkör található egy mikrovezérlő is, de pont azon kívül egy biztonsági elemhez kell, épp ezért nem akarok mikrokontrollert használni. Egyébként igaz lábszámban több, de csak 1 ellenállás és egy kondi, bár nyilván boldogabb lettem volna, ha csak 8 lábú lett volna, egyébként sem használom csak az egyik felét, de ez van.
(#) Gulyasman hozzászólása Máj 29, 2017 /
 
Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Próbáltam összeollózni különböző kapcsolásokból azt ami nekem kellene. Több kevesebb sikerrel.
Van egy csőmotorom, amiből csak a táp van kivezetve, és távirányítóval lehet ide-oda mozgatni. Van egy "esőérzékelőm", ami lényegében egy NC kapcsoló. Szerettem volna összelegózni egy olyan kapcsolást, ami az érzékelő jelére pár másodpercig működteti a távirányítót, ami így kiadja a jelet a motornak, és az elindul az egyik irányba. Fontos, hogy a távirányítót csak pár másodpercig működtesse, mert több távirányító is van hozzá, és ne zavarják egymást. És ha már úgyis hozzányúlok a távirányítóhoz, akkor miért ne próbálnám meg kiváltani az elemet benne, és közös tápról menne a vezérléssel. Lehet kicsit sokat akartam.
12V-ból próbáltam építkezni. Az érzékelő NC kapcsolójára rákötöttem egy invertert hogy NO legyen. Azt bevezettem egy NE555 IC billenőáramkörbe és a kimenetére szerettem volna rakni egy relét, amit párhuzamosan bekötnék a távirányító kapcsolójához. Először megépítettem mindezt a relé helyett egy leddel, hogy lássam úgy működik-e ahogy szeretném. Az jó volt. De a relével már nem megy. Sőt, nem csak a relét raktam be pluszba, hanem a távirányító eleme helyett megpróbáltam a 12V-ból 3V-t kicsalni. De igazából az sem sikerült mert 3,6 V körül jött ki.
Lehet túlbonyolítottam és biztos létezik egy egyszerűbb megoldás is. De sajnos nem igazán értek hozzá, csak megpróbáltam összelegózni. A segítségeteket szeretném kérni a kapcsolás kijavításában, hogy működőképes legyen.

Csatolom a kapcsolást és pár képet.
Leddel
Relével
Kapcsolási rajz

Köszönettel

Attila
(#) proli007 válasza Gulyasman hozzászólására (») Máj 29, 2017 /
 
Hello!
- Elsőként az inverter felesleges, mert az "NC" gondolom egy független kontaktus. Ha pedig így van, akkor azt a tápra kötve a lehúzó ellenállásán egy alacsony szintű jelet ad a bontásakor. De ha a GND-re kötöd a kontaktust és felhúzó ellenállást használsz, akkor egy magas szintet ad bontásakor. Az pont az ivertáltja az elsőnek.
- Másodsorban nézd meg a rajzodat, Te az inverterrel tápláltad meg az 555-öt. Ez nem lehetséges, mert egy CMOS kimenete nem terhelhető még ennyivel sem, hát még ha az 555 a relét is próbálja meghajtani. Nézd meg a CMOS terhelését az adatlapon, néhány mA csak. (Egyébként egy CMOS nem használt bemeneteit soha nem illik a levegőben tartani, annak határozott logikai jelre van szüksége.)
- Tehát ha az 555-el hajtod meg a relét, akkor annak fix tápfesz kell. (Másik lehetőség az lenne, ha az inverter helyett pld. egy tranyót alkalmaznánk az 555 táp kapcsolására.)
- De rajzoltam egy megoldást amit el lehet követni ebben a felállásban. De a bementi jelnek hosszabb ideig fenn kell állni, mint a késleltetés ideje. Különben rövidül az. De ha az "NC" jel csak egy impulzus, akkor célszerű az 555 népszerű monostabil kapcsolását alkalmazni. Valamint a Tr bementet egy differenciáló tagon keresztül működtetni.
- Elvben az LM317-nek 3V-ot kellene adnia. De a be és kimenetére illik gerjedésgátló kondikat tenni. És az alapterhelésének 5mA felett lenni. Ellenőrizd az LM317 bekötését, mert gyanús, hogy az nem jól van. (Nézd meg az adatlapját")
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2017

Csőmotor.png
    
(#) halasiwilly hozzászólása Máj 31, 2017 /
 
Sziasztok!

Szükségem lenne némi segítségre!
10 másodperces időközönként szeretnék +8-12v-t max 2 másodperc időre kapcsolgatni.
Megoldható-e 555-tel, ha igen akkor kaphatok egy kapcsolást?
Előre is nagyon köszönöm!

Vili
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2017
(#) proli007 válasza halasiwilly hozzászólására (») Máj 31, 2017 /
 
Hello! Ha erre gondoltál.. De ez a "+8-12V" kissé homályos mit is takar. Az első 2sec bekapcsolás hosszabb lesz. De a többi már egyforma. (Oka, hogy a kondinak az első ütemben 0..8V-ra kell töltődnie, a többiben pedig 4..8V-ig.)
(#) halasiwilly válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Nagyon köszönöm!
8-tól 12V-ig működik a kapcsolni kivánt eszköz.
(#) proli007 válasza halasiwilly hozzászólására (») Jún 1, 2017 /
 
Oké, de mi az amit kapcsolni szeretnél vele? Mert az 555 kimenete leginkább 100mA-ig vehető igénybe. Valamint kb. 1V-al kevesebb feszültséget ad ki, mint a tápfeszültsége.
(#) boysi1965 hozzászólása Jún 6, 2017 /
 
Üdv. Mindenkinek !
Tudna valaki segíteni ? Egy olyan kapcsolási rajzra volna szükségem mint a végtelenített futófény . De nekem csak 3 led kellene hogy kigyulladjon felváltva 1-2 másodpercre a 30. 60. és a 90 másodpercben . Hogy érthetőbb legyen , az első led kell hogy villanjon 1-2 másodpercre a 30. másodpercben , 2. led a 60. másodpercben . a 3. led a 90.másodpercben . És kezdődik minden előröl .
A segítséget előre is köszönöm .
Üdv.
(#) halasiwilly válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Megépitettem 4x a kapcsolást, de sajnos csak egy folyamatosan világitó Ledet kaptam minden alkalommal...
(#) proli007 válasza boysi1965 hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Hello! Megrajzoltam a kapcsolást de nem ártana tisztázni néhány dolgot.
- Mekkora a tápfeszültségről működtetnéd?
- Milyen pontos kell hogy legyen a 30 másodperc? (Mert az 1..2 sec igéynből látható, hogy az különösebben nem lényeges.)
- Valóban csak Led-et szeretnél működtetni vele, vagy mást? És ha Led akkor egy mezei 20mA-es Led lesz?
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
(#) proli007 válasza halasiwilly hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Akkor pedig valami hibát követsz el, mert ez egy nagyon egyszerű dolog. Esetleg egy fénykép?
(#) Pafi válasza halasiwilly hozzászólására (») Jún 8, 2017 / 1
 
"A búvár hencser...
...Igen tanulékony állat. A tudósok megfigyeltek egyszer egy búvár hencsert, amelyik tizenöt éven át csúszott a sötétben mindig ugyanazon az úton, s minden alkalommal úgy beleesett egy gödörbe, hogy kitörte a lábát, farkát és a nyakát - a tizenhatodik évben azután egyszer csak elkezdte a gödröt kikerülni; igaz, hogy a gödröt épp ebben az évben temették be, de a búvár hencser mindenesetre kiáltó jelét adta tanulékonyságának."

Viszont az értékelendő, hogy nem csak annyit írtál hogy "nem megy", hanem a konkrét hibajelenséget. De sajnos most mégis csak annyit tudunk mondani, hogy valamit rosszul köttöttél össze, vagy rossz értékű egy alkatrész. Ha fölteszel egy fotót, talán látható lesz a hiba oka...
(#) Pafi válasza proli007 hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Huba, Szameg! Ez elegáns megoldás! Én 3 db 555-öt pazaroltam volna el...
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2017
(#) halasiwilly válasza Pafi hozzászólására (») Jún 8, 2017 /
 
Nem tudom mennyi látszik belőle.

IMAG1206.jpg
    
(#) proli007 válasza halasiwilly hozzászólására (») Jún 8, 2017 / 1
 
A másik oldalról is kellet volna kép, mert eddig az látszik, hogy a 100µF várhatóan fordítva van bekötve.
(#) halasiwilly válasza proli007 hozzászólására (») Jún 9, 2017 /
 
Az Axiális kondi volt forditva bekötve, nem szoktam vele dolgozni és teljesen megzavart rajta a préselés... Ameddig nem irtad, addig észre sem vettem rajta a fekete csikot. Nagyon köszönöm a segitséget!!!
(#) zamatőr hozzászólása Jún 15, 2017 /
 
Üdv!
Az a kérdésem, hogy az idő beállítás az IC2 kimenetén (3 láb) a magas vagy az alacsony szint idejét érinti. A T1 késleltetés T2 vagy T2 késleltetés T1 a kapcsolási sor.
Köszönöm.
(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Jún 15, 2017 / 1
 
Hello! Nem egészen érthető amit kérdezel.
- Az IC1 egy astabil kapcsolás, ami egy lefutó rövid idejű trigger jelet állít elő IC2 számára. A frekvenciája a 22kohm-os potival állítható.
- Az IC2 egy monostabil multi. A 2-es lábra érkező trigger jel hatására a kimenete magas szintre vált. A C3*(R15+Poti) idejétől függően visszavált alacsony szintre. Újbóli impulzust ismét a trigger jel váltja ki.
- Az IC3 kapcsolása szerintem hibás, a cél gondolom az lett volna, hogy az impulzusok csak 0,5sec ideig tartsanak. (De pld. a 6-os láb nem lóghat a levegőben..)
(#) zamatőr válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Az időzítőt értem - T1 kapcsol, késleltetés után T2 .
Az IC3- mikrókapcsolón keresztül kap feszültséget 0.5 mp után kikapcsol és ha a kapcsolót elengedem majd újra megnyomom akkor indul újra az időzítés. Milyen kapcsolást használjak az IC3 -nál ?
Köszönöm
(#) proli007 válasza zamatőr hozzászólására (») Jún 15, 2017 /
 
Így van esély, hogy úgy fog működni. De a C5 kondit vedd ki, mert lehet az IC3 hasmenést kap tőle.
Következő: »»   166 / 166
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jún, 25. Vas
2:02:25
Jelenleg 52 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu