Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   167 / 167
(#) proli007 válasza Builder1994 hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 1
 
Hello! Nem egészen tudni miben várod a segítséget. Az 555 kimenete valójában egy Totepole típusú TTL kimenet. Ennek sajátossága, hogy a kimenti jelet képes lehúzni majdnem a GMD pontra. Viszont magas szint esetén a kimenti jel, nem képes "felmenni a tápra", a maradék feszültségek miatt. Vagy is a GND felé terhelve a kimenet kis-impedanciás, viszont a táp felül terhelve a maradék feszültség tartományában nagy-impedanciát mutat a kimenet. Ha 12V a tápfeszültség tartománya, akkor az 555 kimenti feszültségének maximuma kb. 10V körüli. Tehát 10V..12V (vagy felette) akárhonnan ráülhet a feszültség. De egy ilyen tüske, lehetne akár mérési hiba is.
Egy piezo jeladó (mert gondolom a szenzor alatt ezt érted) kapacitív jellegű. Vagy is négyszögjellel meghajtani úgy hogy a jelalak megmaradjon elég nehéz. Nem véletlenül használnak MOS Fet-ek meghajtására külön kiépített és nagyáramú meghajtókat. De kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e erre. A piezo úgy is eltorzítja a jelalakot, valamint már az első felharmonikusát sem fogja várhatóan átvinni, a négyszögjelnek. Akkor pedig inkább egy háromszögjelre fog hasonlítani. Tehát megkérdőjelezhető, hogy szükség van-e egyáltalán a négyszögjel rengeteg felharmonikusára, amitől az tulajdonképpen négyszögjel lesz.
Vagy is mi itt a cél?
(#) pucuka válasza Builder1994 hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 1
 
Keskeny, éles tüskék leginkább induktív terheléstől szoknak lenni (sicc). Ha a szkópodat rendesen, mérésre is használnád (nemcsak az ilyen kerítés szerű ábrákat nézegetnél), megmérhetnéd a tüske (túllövés) paramétereit, ebből következtetni lehet az áramkörben levő induktivitás nagyságára, ebből pedig a helyére. Pl. hozzávezetések, elégtelen tápszűrés stb.
A harmadik ábrán pedig a proli007 által emlegetett kapacitív terhelés miatti négyszög "háromszögesedése" látható.
(#) sdrlab válasza Builder1994 hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 1
 
Nincs ezzel semmi baj, viszont az látszik, hogy a piezo rezonancia frekvenciája(elektromos) nem ott van, amivel meghajtod. Feltételezem a frekvencia amivel hajtod, stimmelhet, de akkor jársz jól, ha elektromosan is rezonanciába hozod a kettőt! Ezt egy soros induktivitással tudod megtenni, ami a piezo kapacitásával, a gerjesztő frekvencián soros rezonanciát alkot. Ekkor a piezóra végképp nem négyszög kerül majd(gyak szinusz lesz), de annak az csak örülni fog.
Viszont mindenképpen jobban járnál, ha az 555 kimenetét pufferelnéd legalább egy PNP-NPN emitterkövetővel. Így néhány voltos tápfesz mellett is több 10V-os amplitúdóra gerjedne a hangkeltő...
(#) Builder1994 hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Tehát, ha jól értelmezem, akkor az NE555 kimenetén lévő feszültség normális. Az négyszögjel elején lévő feszültségtüske az elégtelen tápszűrés, illetve a vezetékezés miatt van. Igen elvileg az ultrahangos szenzorom kapacitív terhelésként szolgál, és ebből várható volt, hogy a jel alak fűrészjellé fog módosulni. Az ellenállások, kondenzátor méretezését valahol elszámolhattam, mert nem 35khz-et akartam beállítani hanem 40khz-et ami a piezo rezonancia frekvenciája. Én első próbaként erre gondoltam, hogy négyszögjellel meghajtom, ugyanis feszültség váltakozásra van szüksége a piezónak, hogy jelet bocsátson ki magából. Illetve ha ez nem lett volna tökéletes, akkor egy RC szűrővel kvázi szinusz jelet adtam volna a piezóra.

Minderre azért van szükségem, mert adott 4 ultrahangos szenzorom és 1 mikrokontroller. Az adókat egymás után kontrollerrel vezérelve akartam irányítani. Ez annyit tesz ki az én értelmezésembe, hogy az NE555-el előállítom a "megfelelő" jelet a szenzoromnak, amit az egyik lábára kötök, a másik lábát egy FET Drain lábára. A Gate lábát 3.3V-al tudom gerjeszteni ekkor a tranzisztor zár és a source lábon keresztül GND-re vezetem. Ha a tranzisztor nyitva van akkor az UH lába lebeg. Ez a próbálkozásom több hibába futott. Mellesleg a szükségem lenne egy erősebb jelre, ugyanis így a vevő oldalon csak nagyon közelről tudom detektálni egy erősítő kapcsolással a jelet. Csatolok képeket. Az első képen a FET zárva van, a második és harmadik képen amikor lebeg viszont nem 0 a fesz. Én arra gondoltam, hogy ez amiatt lehet, hogy 40khz-en a FET drain és gate része betudható egy kondenzátornak, amely DC-nél szakadást jelentene. De ezen a frekvencián átereszt. Az oszciloszkópot is alap műveletekre használtam eddig, segítségem eddig nem nagyon volt, így amire magamtól rájöttem úgy használtam. Ne haragudjatok ha badarságokat irtam.
(#) lenart.j hozzászólása Szept 22, 2017 /
 
Sziasztok! Léptetőmotor vezérléshez kellene egy - mondjuk 555 alapú - áramkör. A motorvezérlőnek Step/Dir bemenete van. Step-re adnék léptetőjelet. A motor 2kHz jelig szépen megy és kellene is legalább 1-1.5 kHz a sebesség miatt. Ezt meg is csináltam 555-el, alap kapcsolás. Viszont 600 Hz felett nem indul a motor csak remeg, emiatt azon gondolkodok, hogy meg kellene csavarni kicsit a kapcsolást, hogy induláskor felfusson mondjuk 0.5-1 mp alatt mondjuk 1kHz-re és onnantól maradjon annyin.
Meg lehet ezt oldani 555-el ? Esetleg 556-al?
(#) wbt válasza lenart.j hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Ezt ramp-generátornak, szépnevén trapézjel-generátornak hívják. Ha pozicionálás is kell, akkor nem úszod meg a uC-t (a leállásnál is illik lassítani). Ha csak start-stop mód van, akkor egy ilyet elékapcsolsz és ennek kimenő feszültségével vezérled a következő 555-öt. Ajánlott irodalom: Időzítő kapcsolások (nem kell megijedni az orosz IC-nevektől) Perzse olyat is csinálhatsz, hogy dupla időzítőkondenzátort vagy töltőellenállást használsz és azokat tranzisztorral vagy optocsatolóval kapcsolod, így kétsebességes lesz.
(#) Medve válasza lenart.j hozzászólására (») Szept 22, 2017 /
 
Szia, feszültségvezérelt oszcillátorral könnyebben menne, vagy átalakítod az 555-öt ilyenre, vagy használj CD4046-ot annak nagyobb az átfogása.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2017
(#) Pafi válasza lenart.j hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Meg lehet. A kondi töltőáramát tápfesz helyett ha egy nagyobb elkóról biztosítod, és ezt az elkót egy ellenállással töltöd, akkor lassan fog felfutni a freki.

Azt sajnos nem írtad hogy az indulást milyen jel határozná meg, TTL, kapcsoló, tápfesz ráadás/elvétel, és azt sem hogy milyen módon kéne a motornak leállni, illletve milyen pontossági követelmények vannak.
(#) lenart.j válasza Pafi hozzászólására (») Szept 23, 2017 /
 
Erre gondoltam én is, szimulátorban próbálgattam értékeket, de csak annyit tudtam elérni, hogy egy ideig 1-ben marad a kimenet, aztán indul a freki, de nincs felfutás. Vagy melyik kondira gondoltál? Ebből a kapcsolásból indultam ki.
Azt indulást egy PLC jele határozná meg, amivel mondjuk egy optocsatolón keresztül kapcsolnám az 555 tápját. A leállással nincs semmi gond, egyszerűen nem kap több impulzust. Pontossági követelmény nincs, végálláskapcsolóig megy, terhelése szinte nincs. Eredeti elképzelés szerint a PLC vezérelné a motort, vagyis felraktak a szerkezetre 6 léptetőmotort, melléakasztottak egy PLC-t és ideadták, hogy írjam meg a vezérlést. Apró hiba, hogy a PLC egy Siemens Logo, 4 kimenettel... 6 motor, irányt is kéne váltani, szóval 2 jel/motor kell. Ezt megoldom bővítőmodullal. A PLC kimenete lassú is (max. 70 Hz), ezért gondoltam 555-el megcsinálom a frekit, a PLC meg csak engedélyezi a forgást. 600 Hz-ig ez jó is, de feljebb kell menni.
(#) Pafi válasza lenart.j hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Ha van kapcsolási rajzod szimulátorban, akkor told fel ide, hogy lehessen mire hivatkozni!

Két kondiról írtam, az egyik rajta van az alap kapcsoláson, a másikat neked kell pluszba betenned.
(#) lenart.j válasza Pafi hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Ezt sikerült összehozni, van felfutás, holnap breadbordon kipróbálom.
(#) mex válasza lenart.j hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Kívülállóként nem látom, de kíváncsi lennék rá...
Esetleg ítt is kipróbálhatnád:
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2017
(#) mex válasza mex hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Időközben én is kipróbáltam egy változatot, számomra tökéletesen működik. Az íc controll kivezetésére külső feszültséget kapcsolva módosítható a frekvencia. Időben változó feszültség, változó frekvenciát jelent. A rajzon a lágyindításhoz használt elemeket tüntettem csak fel.
Az áramkör bekapcsolása a tápfeszültség ráadását jelenti. A C1 elkó a tápfeszültség megjelenésekor az R1 ellenálláson keresztül elkezd töltődni, vagyis az első pillanatban a teljes tápfeszültség rákerül a controll bemenetre, majd exponenciális jelleggel csökkenni kezd, egészen a mindenkori tápfeszültség 1/3 részéig, ekkor beáll az eredeti frekvencia.
Mivel a controll kivezetésre belső feszültségosztó alsó tagja kapcsolódik, így a rajzon látható R1 elhagyása esetén is működik a késleltetés, tehát valójában csak egy elkó kellett a megvalósításához. A dolog apropóját számomra egy "Rock Tumbler" meghajtása adta, ugyanaz volt a problémám, vagyis az üzemi fordulatot a léptetőmotor nem tudta felvenni, illetve el sem indult...
(#) dolfin hozzászólása Okt 14, 2017 /
 
Sziasztok,

Van egy átfolyásmérőm, amiben hall szenzor van. Ha forog benne a propeller akkor a hall folyamatosan Magas/Alacsony jeleket ad. Ha ez a jel kb 1 másodpercre megállna (nem áramlik a víz) akkor egy kiemeneten Magas jel jelenne meg. Ez arra lenne jó, ha a fűtési kazánomon lévő keringető szivattyú megállna, beragadna még időben észrevennénk mielőtt a kazán túlmelegszik.
Kerestem interneten, pont ilyen megoldást nem találtam. Próbáltam 555 IC-vel a trigger és a Reset lábakkal, így sikerült egyet elfüstölnöm.
Hogy lehetne megoldani?
Köszönöm.
(#) Pafi válasza dolfin hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
http://www.ti.com/lit/ds/symlink/ne555.pdf
"missing pulse detector"

Csak annyi, hogy ez 0-t ad a kihagyás esetén, nem 1-et.
(#) dolfin válasza Pafi hozzászólására (») Okt 15, 2017 /
 
Nagyon köszönöm.
Ez nagyon elkerülte a figyelmem.
Következő: »»   167 / 167
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Okt, 23. Hé
2:50:55
Jelenleg 50 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu