Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 555-ös IC-s kapcsolások
Lapozás: OK   164 / 164
(#) ferci válasza usane hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Jobb lenne úgy..
(#) usane válasza ferci hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Ez a teljes rajz. Kicsi változás van ,a nyákon annyi a változás, hogy a relék betápja előtt is van 1-1 dióda visszirány megakadályozására.

555_2.JPG
    
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Csináltam pdf-et mert a jpg elég gyengére sikerült.

555_2.pdf
    
(#) ferci válasza usane hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Akárhogy is nézem, itt max a C1 töltése sülhet ki a D1-en és a zeneren, amikor a relé meghúz és az 555 negatív alá kerül a zener anód még 12 volttal..
Ha tényleg úgy van a J1 bekötés, akkor max tegyél be egy 47...100 ohmot a D1katód-zener katód közötti egyenes szakaszba.
Nem tetszik nekem ez a rajz.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
D1 helyett D2-re gondoltam...
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Hello! Inkább tegyél a zéner helyett egy 10kohm ellenállást. Mert ha a 12V táp+zéner feszültsége kisebb mint a 24V, akkor az IC TRG bemenete felé folyhat áram.
(#) usane válasza ferci hozzászólására (») Sze, 10:48 /
 
Én is max ezt tudom elképzelni. Méregettem rajta, lehet, hogy igazad van mert a D2 meg szakadt. Viszont az alatta levő blokk ugyanaz annyi különbséggel, hogy nem a zéner generálja a 12V-ot, a bemenet ott 12V PWM annak semmi baja, pedig az megy legtöbbet.
Viszont proli007-nek is van igazsága. Tüskeszerű kitöltésnél előfordulhat, bár nem tudom mekkora áram folyhat. A zéner nytóirányban 3 záróban sem keveset tud non-repetativben. Repetativben nem tudom. Mindenesetre kicserélem a zénert ellenállásra, meg beteszem a 100 ohmot is.
Mi nem tetszik rajta? Lehetne szépíteni, csatlakozókat pl. csak rádobáltam. Nincs minden elnevezve. Idővel az is meglesz.
A hozzászólás módosítva: Sze, 10:49
(#) ferci válasza usane hozzászólására (») Sze, 10:54 /
 
2 dolgot egyszerre ne csinálj.
Vagy zener helyett 10 k, vagy a 100 ohm, így derülhet ki, mi a jó vagy jobb.
A zener csúcsáramával ne foglalkozz ilyen értelemben, mert az amper nagyságrend messze elkerülendő. Nem tudod, mekkora az esetleges nemkívánt impulzus ideje sem.
Szkóppal is meg tudnád nézni üzem közben, a "100" ohmon mit látsz és talán lejjebb is mehetnél apránként a még biztonságos értékig.
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:02
(#) usane válasza ferci hozzászólására (») Sze, 16:39 /
 
Holnap méricskélek. Habár teljesen nem tudom üzemszerűen tesztelni, mert a dimmer be van építve csak kivettem ezt a modult, a tartalék dimmerem meg nem tud olyan kicsi kitöltést kreálni mint a másik, de attól valamit fogok látni.
Köszönöm a javaslatokat mindkettőtöknek.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Csü, 15:10 /
 
Betettem egy 100 ohmost és méricskéltem. Valószínűleg proli áll közelebb az igazsághoz. Annak nincs jele, hogy a kondi kisülése okozna tüskéket, viszont a 24V lefutó élekor keletkezik egy minimális tüske az ellenállás két vége közt. Bár szerintem ez nem túl nagy ahhoz, hogy agyonüsse a zénert, meg a másik diódát, meg mellesleg az 555 is elszállt, de mindegy. Benne hagyom a 100-ast, vagy max kicserélem 47 ohmosra, remélhetőleg megoldja a problémát.
(#) ferci válasza usane hozzászólására (») Csü, 15:26 /
 
Mindegy, ki vagy mi áll közelebb.. az biztos, hogy nem a 10k-n át üti agyon a zenert, a diódát és az 555-öt az a tüske.
Még olyan is lehetett, de ezt át kell gondolnod, hogy először az 555-nek nem tetszett a tüske, aztán visszahatott a többire is.
(#) proli007 válasza usane hozzászólására (») Csü, 19:32 /
 
Az 555 Trigger bemenetén egy PNP tanyó bázisa van, aminek kollektora a negatív tápra (GND) van kötve. Ha a bement a GND-nél -600mV-al negatívabb bemeneti jelet kap, a tranyó kollektor-bázis diódája kinyit és az áramot a GND-be vezeti le. Így a zéner is tönkre mehet, a bement is és akár az IC is, ha a tápot képes lejjebb húzni az áram.
A megható PWM nagyáramú kimenetű és a zéner sem korlátozza az áramot, hanem könyökfeszültsége felett átvezeti. A bázis védelmére célszerű egy diódát tenni a Tr bement (katód) és a GND (anód) közé. (Schsottky még jobb választás) A zéner helyett pedig ellenállást alkalmazni.
Ha a táp pld. egy 7812, az sem túl jó megoldás ebben az esetben, mert az a kimenete között ugyan terhelhető, de ha a negatív bementet lehúzzuk, az olyan mint ha a pozitívat emelnénk meg. Erre a stabi nem tud szabályozni, mert az csak kimenet terhelésére tud áramot szolgáltatni, "lenyelni" viszont nem. Tehát a tápfesz "felfelé" szabadon felhúzható.
Vagy is ilyenkor egy zéneres stabilizátor előnyösebb. mert az söntszabályzó. De a 12V-os tápra egy "biztonsági" 13V-os zéner (vagy 12V-os zéner+egy dióda) is védelem gyanánt megfelelő lehet.
(#) usane válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 15:32 /
 
Na így már értelmet nyertek a dolgok. A TI adatlapján nem volt csak egy egyszerűsített opamp-os felépítés, de máshol utánanézhettem volna. Mondjuk belső felépítésből is legalább 2-félét találtam. A 12V-ot meanwell kapcsitáp biztosítja, annak gondolom megfelel ha ellenállást rakok a zéner helyére. Túrok egy schottky-t is valahonnan.
Köszönöm a rézletes felvilágosítást.
Következő: »»   164 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Feb, 21. Kedd
15:14:37
Jelenleg 523 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu