Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   164 / 218
(#) Orbán József válasza mikldesign hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Na ja, nekem is van egy kétáramkörös kapcsoló ehhez, az egyik a tápot növeli a másik átkapcsol éjszakai áramra...
(#) Ge Lee válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Ésszerű magyarázat az nincs. Csodát hallani azt nem fogsz, de képzeld el ha egy tranyócsere estén ilyen különbséget hallasz (már ha valóban hallod, mert ezt csak akkor tudod önmagad számára is minden kétséget kizáróan bizonyítani, ha közben van mihez viszonyítani. A kikapcsolom, majd félóra múlva bekapcsolom esetben nincs mihez viszonyítani, max az emlékekhez, az meg édeskevés.), akkor milyen különbség van egy kondicsere esetében, ami részben még magyarázható is, lévén teljesen más a mérete, a formája, a gyártója, a dielektrikuma, stb. stb.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Igen, erre én is gondoltam, hogy összerakok még 2 csatornát és kapcsolóval át tudnám kapcsolni mikor mi menjen a hangfalakra. Pl. ez nagyon szimpi most:
https://www.onsemi.com/pub/Collateral/MJ15003-D.PDF
(#) Orbán József válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
MJ15003-al sokan, én is építkeztem.
Viszont azt olvastam több helyen, hogy legjobbat a BDY73 adja.
Alkalmam volt olyant is beszerezni a 2. eresztésbe az lett szerelve.
(#) mikldesign válasza Orbán József hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
És milyen változást tapasztaltál? Volt egyáltalán változás?
(#) mikldesign válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 11, 2017 / 1
 
Figyi, még ekkor sem tudod kizárni az emberi tényezőket. Csak akkor nyugodhatsz meg, ha vak tesztet csinálsz. Vagyis nem Te kapcsolgatsz, Te sose tudhatod melyik áramkör szól. A kapcsolót más kezeli, és jegyzi, mikor mi szól. Te pedig jegyzetelsz. Aztán a végén szembesülsz a dologgal. Még jobb, ha kerítesz pár ítészt. Tudod, tõbb fül, több fülzsírt termel.
(#) adapter hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Minap a sógorom azzal fordult hozzám, hogy állítsak már neki össze egy JLH-t, mert valami cimborájánál hallotta a nyáron, és nagyon tetszett neki.
Kérdem, neki melyik verzió volt, azt nem tudta. Mondtam neki, sok változatban létezik, és még nem is vagyok ezek szakavatott ismerője, szűkíteni kellene a kört. Azt mondta, rám bízza, amelyiket meg tudom csinálni. (Jól el lehetsz keseredve gondoltam.. )
Szóval, beleolvastam a hsz-kbe, (úgy az elmúlt 80-90 oldalt) ami alapján kijelenthetem csak még nagyobb a káosz a fejemben, több megépíthető verziót találtam, de mindenhol volt valami "reszelni" való.
Tud valaki netalán-tán mellékelni vagy linkelni egy tutira működő változatot, amit megcsinált beállította a nyugalmit, a kötelező élesztési procedúra után (rövid vezetékeléssel, megfelelő hűtéssel, dobozolással stb) hallgathatóvá vált?
(Kicsit ég az arcom ilyeneket kérni, de sajnos tető felújításunk kellős közepén attól tartok nemigen lesz időm deszkamodellt készíteni próbálgatni, valamint az az igazság, hogy egyáltalán nem vagyok vájtfülű, a finom eltéréseket meg sem hallom, brummot gerjedést esetleg...)
-Amúgy van egy marék 3055-öm, de ez egyáltalán nem feltétel, ha kell rendelek alkatrészt-
Köszönettel
Üdv: Lajos
(#) keszeg01 válasza adapter hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
Jó estét.
Próbáld meg a sógorodat megkérni kérdezze meg a barátját vagy aki készítette melyik verzió és milyen félvezető készlet van benne ha nem lehetséges én a 2000-es verziót ajánlom.
A 3055- meg jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2017
(#) Naszrai válasza adapter hozzászólására (») Szept 11, 2017 /
 
A sogora Jlh-jat le kene fenykepezni. Abbol latszana a tap.(sima vagy +/-). Merni tapfeszt, vegtranyi tipust nezni stb stb.
(#) jethro hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
Sziasztok.

Az enyém most készült el.Most megyek aludni.
(#) adapter válasza keszeg01 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Rendben, meg próbálok utána járni (esetleg fénykép) hátha sikerül, (bár ilyen kérdéseket én is feltettem, de semmire nem tudott válaszolni csak, hogy volt egy felirat az elején : JLH meg hogy fekete doboza volt.... Mivel nem kötötte meg, hogy "csakiskizárólagugyanolyan" lehet, ezért kérdeztem....
(#) CIROKL válasza adapter hozzászólására (») Szept 12, 2017 / 1
 
Az előző hozzàszólàsnàl ott egy szép panel , egyszerü kérdezz rà.
(#) Naszrai hozzászólása Szept 15, 2017 /
 
31.1V, 1.2A. Rámérek hogy kijon-e a 10W.
(#) Naszrai válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 16, 2017 /
 
5.2W jon ki 1% THD-vel. 7.5ohm-ra
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2017
(#) mikldesign válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
Biztos vagy ebben? Hogy jött ez ki Neked? Azért kérdem, mert hasonló értékekre van beállítva az enyém is. 30 volt, és 1,3 Amper 8 ohm. Megdöbbentettél. Ennyire nem hordhat félre a fülem!
(#) Cinema válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
Mi az a rengeteg vezeték?
Tessék áttervezni, hogy a lehető legrövidebb legyen a vezetékek halmaza, akkor vélhetően a hangja is javulni fog. Minél kevesebb egyéb áramkör, itt nincs szükség lágyindítóra, meg késleltetett hangszóró kapcsolásra, meg védelemre. Úgy kell megépíteni, hogy ezekre ne legyen szükség, tehát túlméretezve egyes elemek, a hűtés főleg.

Üdv!
(#) Naszrai válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
Elvetettem egy hibat. Nem gondoltam bele hogy ha csokkentem a feszultseget akkor csokken az aram is. Tehat 0.89A es 31V ad 5.2W-ot.
(#) mikldesign válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
Azért az mindjárt más. A kapcsolásirajz alatti táblázatban is 30 egynehány volt, és 1.3 Amperhez 12 watt teljesítmény társul. Egyszerűen nem értettem az egészet.
(#) reloop válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
Az bizony kevés, Iq=Ut/(2,8*Zh)=1,5A - ha találkoztál a számolókámmal.
(#) Naszrai hozzászólása Szept 17, 2017 /
 
Na azt hiszem teljes a kaosz. Felemeltem a nyugalmit 1.1A-ra, a teljesitmeny lecsokkent 4.6w-ra. Nem ertem. Az R1-nek ki milyen ellenallast epitett be?
Az R1 ez szerinti R1:
http://www.startfetch.com/jlh/jlh-1969-amplifier.gif
(#) Alkotó válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Hogyan méred a teljesítményt?
A képen lévő kábeli zűrzavart nagyon jó lenne teljesen eltüntetni. Ha nincs ötleted hogyan, javaslom Cirokl képeit megnézni. Ő képes úgy erősítőt építeni, hogy szinte nincs is benne vezeték.
(#) Naszrai válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Megkeresem 1KHz-es merojel hasznalataval azt a kimeno jel nagysagot(program: RMAA) , amikor a torzitas eleri(megkozeliti, mert nem tudom olyan kis lepcsoben emelni, emiatt lehet hogy nem 1%, hanem mondjuk 1.5%) az 1%-ot. Ezutan megmerem a kimeno jel amplitudojat. A meres soran 7.5ohm ohmikus terheles van rajta.
(#) Alkotó válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Kikerülted a lényeget. Hogyan méred meg a kimenő jel amplitúdóját? Ebben akár egészen nagyot is lehet tévedni, illetve neked nem az amplitúdó, hanem az effektív érték kell, ami egyébként az amplitúdóból számítható ha pontosan szinusz a jelalak.
Azt javaslom, csak a biztonság kedvéért végezz egy ellenőrző mérést, ahol kihagyod a torzítás mérését. E helyett egy oszcilloszkóppal vizsgáld a kimeneti jelalak formáját (lehet PC-szkóp is), és hagyatkozz arra, mikor szemmel észreveszed a hullám tetejének horpadását. Ez az a pont, ahol erre alkalmas multiméterrel meg tudod mérni az erősítő kimenetén a feszültség effektív értékét (nagyon fontos, hogy az effektív értéket tudd mérni). Ha ezt a feszültséget négyzetre emeled, és elosztod a terhelő impedanciával megkapod a kimeneti teljesítményt (ezt az adatot szokták RMS teljesítménynek hívni).
(#) Naszrai válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Effektiv erteket merek. A muszer jelzi: RMS. Sok erositomet megmertem mar igy, hozza a varhato erteket. De megfogadom a tanacsod, szerzek egy szkopot. Amugy sejtesem szerint nem esik egybe, vagyis ugy is fogalmazhatnek hogy tavol van egymastol az 1% torzitashoz tartozo kimeno teljesitmeny es a jelalak vagashoz tartozo teljesitmeny. Szerintem itt van a kutya elasva.
(#) Alkotó válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Azért jó egy ilyen teszt, mert vagy megerősíti a korábbi mérést, vagy megcáfolja.
A hangkártyás mérésekkel mindig alapvető kérdés, mit tud a kártya, és mit a készülék. Már az alapkártyák is félelmetesen jó adatokkal rendelkeznek, de csak egy viszonylag szűk amplitúdó tartományban. A ki-be menetek ritkán tudnak 1V-tól nagyobb jelet értelmesen kezelni, ezért valamilyen külső osztás szükséges, és ezek felboríthatják a tényleges eredmény kiértékelését.
[off]A szemre történő hullámhorpadás az még csak egy egészen kicsi torzítást jelent. Nem ellenőriztem még, de érzésem szerint éppen valahol az 1% vagy inkább az alatti torzítást jelent.
Ami ettől fontosabb, hogy valamiért az erősítők (vagy inkább a fülünk) nem érzékenyek a torzításra ameddig az 1-2 % alatt van. Sőt, vannak olyan torzítások (pl. a csöves világban), amik kimondottan jól esnek.
[/off]
(#) Naszrai válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
A torzitas eszlelese fulre egy nagyon erdekes tema. A 7294-nel jartam ugy hogy megkerestem milyen torzitast hallok jol azonosithatoan. Valami 5%-ig inkabb hangosabbnak hallottam. Utana kezdett zavaro lenni.
A hangkartyara 22kohm potmeteres feszultsegoszton kereszrul megy be a jel. Jol mukodik eddig. Mas erositok pl 3886 vagy 3875 vagy 7294 vagy 1875 amik itthon vannak jol hozzak a varhato wattokat a tapfeszek fuggvenyeben ezzel a modszerrel.
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2017
(#) Naszrai válasza reloop hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Szia!

Teljesen elfogadom az értéket, csak tanulni akarok:
Ez hogyan, miből adódik?
(#) Naszrai hozzászólása Szept 18, 2017 /
 
A képen látható kapcsolás az eredeti. Mellé az eredeti táblázat, ami segít a terhelő impedancia függvényében belőni a nyugalmi ramot a 10W-hoz.
A kapcsolásomban egyetlen dolog, az R1 maradt:
Ha ez nem a 8 ohmhoz tartozó érték, ami 100 Ohm, hanem 150, (vagy 47), de az áram be van lőve 1.2A-ra, akkor az okozhat számottevő teljesítménycsökkenést?

Minden mást rendben találok, és mivel mindkét csatorna teljesen egyformán viselkedik és a hangja is teljesen rendben van, nem gondolnám, hogy más a gond.
A zajszintem is tökéletes, 86dB.

Még ma rámérek a kimeneten a kondi előtt a fél tápfeszültségre, de szerintem az nem mászott el a tápfeszültség 38-ről 31V-ra történő csökkenésével.
(#) Cinema válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Valami nem stimmel itt a mérésnél.
A bemeneti jelszint mekkora? Legfeljebb (0,8)1V effektív kell a végfok bemenetén.
A kimeneti jelszint mekkora? Legfeljebb 10-14V effektív van a kimeneten, ha minden rendben 8 Ohm esetén és ahhoz tartozó alkatrészekkel. A végfok erősítése kb.12-14-szeres.
Milyen osztás van a mérésnél a hangkártya programjában? Lehet, hogy ez a beállítás hibás, a kapott eredmény ezért nem stimmel.
Nézz utána ennek is.

Üdv!
(#) reloop válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 18, 2017 /
 
Következő: »»   164 / 218
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem