Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NiMh akku-töltő
 
Témaindító: bolcsy, idő: Máj 2, 2006
Lapozás: OK   46 / 46
(#) madzagos válasza rascal hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Köszönöm a válaszodat.
(#) rascal válasza madzagos hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Szívesen!
(#) mucden hozzászólása Márc 7, 2017 /
 
Bolhapiacról származó, kis , kézi csavarbehajtó öreg NiCd akkupakkja ki lett cserélve új NiMh csomagra: 4x1.2V, 800mAh.

Hogyan érdemes tölteni a maximális élettartam érdekében?

Az akkufelújítós boltban 0,1C töltőáramot javasoltak (80-100mA 5.7V mellett). Ezt még meg is tudom oldani, van egy CV/CC-s buck konverterem. Viszont a teljes töltöttség állapotát hogyan detektáljam? Az akkus azt mondta, hogy ne törődjek vele, 0,1C-t el tud fűteni/viselni a cella.

Én azért mégiscsak automatizálnám, ha lehet.
(#) nedudgi válasza mucden hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Tudom, hogy eső után köpönyeg, de miért NiMH? Az akkusnak persze az a jó, ha kevés típust tart raktáron.
A NiMH feszültséghuplija nem annyira markáns, mint a NiCd celláé, de azért detektálható. Battery University A megoldás hőmérséklet figyelése lehet, amikor elkezd melegedni, be kell fejezni a töltést.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) proli007 válasza mucden hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Hello! Nekem nincs jó tapasztalatom ezekkel az aksikkal. a 0,1C töltőáram jó, de nem érzékelhető mellette a feszültség visszaesés. Így -dV módszer nem használható. 1C töltőáram meg általában sok nekik. Arra melegszik, és nem tudod eldönteni a meleg miatt állítsd le vagy a feszültség miatt.
Én igazat adok a boltosnak, egyszerűbb kiszámított időre tölteni, aztán lesz ami lesz. 0,1C-vel a töltés 12..13 óra, így ha sokat használod, két pakkot célszerű tartani. Egyébként pedig a NiMh aksinak az önkisütési árama magas, így bármit teszel, használat előtt tölteni kell. Viszont ha a használat után töltöd, akkor le volt merülve és lehet időre tölteni. Sokkal több energiát nem érdemes rá szánni. Amatőr )néha-néha) felhasználásban a lítium aksi sokkal komfortosabb.
A hálót nézegetve még ezt a töltőt találtam a legszellemesebbnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) mucden válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
NiMh volt raktáron.
(#) mucden válasza proli007 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Köszönöm a megerősítést, időre töltés lesz.
Csak kíváncsiságból: a linkelt kapcsolásról elérhető valamilyen leírás, hogy hogyan működik?
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) mucden hozzászólása Márc 7, 2017 /
 
Találtam egy jó kis leírást, hogy a töltés függvényében hogyan érdemes vezérelni. Belinkelem, hátha másnak is hasznos.
Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza mucden hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Engem is érdekelne. Amire tippelek: CD4060-nal az időre töltés van megoldva, az LM35-tel lekapcsol, ha 40fok fölé emelkedik a cellák hőmérséklete, a legfelső IC1A-t pedig ki kellene számolni, hol kapcsol, de talán ha elért a cella egy megfelelő feszültség szintet (esetleg nincs csatlakoztatva semmi?). Proli007 remélem ír kicsit a kapcsolásról.
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 7, 2017 / 2
 
Hello!
Én ugyan nem keresgetem a leírást, mert a működés látható a kapcsolási rajzról is. De ha ez érdekes valakinek, akkor..
- Az U3 mindössze az 5V tápfeszültséget és egyben a referencia feszültséget is elkészíti, ami a P1-el pontosítható.
- Három figyelés van. Feszültség IC1a, hőfok IC1b és idő IC2.
- A figyeléshez a referencia osztó, az R3..R5. Alul látható, hogy feszültséghez 1,49V és hőfokhoz 400mV-ot állít elő.
- Tekintve, hogy a cellák feszültségét az R13 és R14 felére osztja le, látható, hogy jelenleg két cellához szánták a kapcsolást.
- Az LM35 hőegyütthatója 10mV/°C, így a 400mV 40°C hőmérséklet határt jelent.
- Az időt a CD4060 számolja ki. Az "ütemjelet" is Ő állítja elő. Az idő értéke a T=R7*C3*1,15*2^14 képlettel számolható ki. Jelenleg ez a beállítás kb. 2,5óra.
- Tekintve hogy a teljes betöltött energia nem hasznosul, ha feltételezzük, hogy 80% a hatásfok, akkor 2,5ó*0,8=2óra töltési kapacitásnak felel meg. Vagy is ez egy "rapid" töltés lesz C/2 töltőárammal.
- Az időzítőt az S1 Start gomb törli és elengedésekor kezdődik a számolás.
- Ha limit túllépés van, akkor annak megfelelő D2-D3-D4 Led világítani fog. A feszültség és hőfok jelzés, amennyien megszűnik a túllépés elalszik. De az idő túllépésekor (töltés vége) a D1 dióda leállítja a számlálót, és az így ez után folyamatosan jelezni fog.
- De bármely limit túllépés van akkor a töltés leállításra kerül. Vagy is az információt meg kell tárolni. Erre szolgál a TH1 tirisztor. Ha bármelyik Leed felől Gate áramot kap, akkor begyújt és lehúzza az anódját. Ezzel lehúzza az áramkorlátot ellátó IC4 ADJ bemenetét is. Hatására a kimeneti feszültség leesik, (kb. 2,2V-ra). Így megszűnik a töltőáram.
- Ha egy tirisztor egyenáramon begyújt, csak akkor kapcsol ki, ha az anódárama megszűnik. Ez, vagy az anódáram megszakításával, vagy a az anód-katód rövidre zárásával eszközölhető. Utóbbit használja az S2 Start gomb. Megnyomásakor megszűnik az anódáram, és elengedésekor elalszik a tirisztor. Így újra kezdődhet a töltés.
- A töltőáram értékét, az IC4 szabályozza és az R12 állítja be az I=Uref/R12 alapján. Így I=1,25V/3,3ohm=379mA. (Az Uref itt az LM317 belső referenciája.) A D5 dióda gondoskodik arról, hogy hálózat kimaradás esetén az aksit ne süsse ki az elektronika. Tekintve hogy a töltőáram 379mA ami a C/2-nek felel meg, így a készítő két cellás 760mAh-ás aksit feltételez.
- A két startgomb alkalmazását nem tudom mi indokolja, de minden esetre egy ellenállás és egy tranyó segítségével a kettő egyesíthető. A 4060-nak nincs tápfeszültség bekapcsolásakor Reset jele, de az pótolható az S1-el párhuzamosan kapcsolt kondival.
Kb. ennyi a működés, de ez alapján már úgy gondolom testre szabható az áramkör. Ha kisebb töltőáram lenne a cél és így hosszabb idő, akkor lehet célszerűbb lenne a 4060 helyett egy CD4541-et használni időzítés gyanánt. Abban ne 14 tagú, hanem 16 tagú a számlánc maximális hossza
(#) Kovidivi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Köszi, minden tiszta!
Következő: »»   46 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Szept, 20. Sze
7:34:38
Jelenleg 189 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu