Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 1
(#) lima hozzászólása Ápr 12, 2011 /
 
Szép napot mindenkinek

Egy olyan problémát szeretnék megoldani, hogy egy kb. 2,5m magas melegvíztároló tartály hőfokát szeretném vizuálisan ábrázolni. Egy ledsorral ami legalább 7,8 db lenne nyilván ennyi mérési pontal (max.10-12)és 45c° ig nem világítana, 45-65-ig sárga 65 felett piros (kétszínű led).
Ezzel kapcsolatban lenne még egy problémám, kty10-es érzékelőkből és 741-esből csinálnék hőfokkülönbség kapcsolót de úgy kellene hogy egy mérési pontot többel szeretnék össze hassonlítani egyszerre is vagy pl. cd4011-el egymás után sorba - sima diódás leválasztás elég-e
Ezekre szeretnék valami megoldást.
Köszönöm
(#) lima válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
az alapkapcsolás az rendben van azt találtam de az arra képes hogy egy adott hőfok felett bekapcsol
nekem az kellene hogy ugyan azzal az érzékelővel egy másik hömérsékletnél is kacsoljon
van 2 tartály, és 3-7 sziattyú valamint még kb6 mérési pont amiket egymáshoz egyiket esetleg 2-4 helyhez kellene összehasonlítani ez ha egyenként csinálnám meg akkor 30-40 érzékelő és majdnem ennyi összehasonlító modul aztán kapuk ....ezért keresnék valami egyszerübb áttekinthatőbb DE KÖLSÉGKÍMÉLŐ MEGOLDÁST nem plc mert azt nem ismerem , (programozni csak basic) és amúgy sem akarnék egy pc-t erre külön, mert ahhoz a csatolás is és az érzékelők is drágábbak.
(#) Mate78 válasza lima hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Ez tipikusan mikrokontrollernek való feladat.
Basic tudás jól jön.
(#) lima válasza Mate78 hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
azokat sajna nem ismerem
(#) konam válasza lima hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Szia szerintem egy elektromechanikus hőmérővel megtudod oldani.Ha akarsz készítesz hozzá egy gyökvonót és a kész jelet úgy használod fel ahogyan akarod, de el is hagyhatod, de ha több tartály hőmérséklet adatit kívánod összehasonlítani akkor illik megépíteni egyet. De más megoldás is lehetséges. Üdv. Ambrus
(#) proba válasza lima hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
Szerintem ahány kapcsolási pont annyi 741 .Ezeknek az egyik bemenetét közösíted ,ezt rákötöd a hőelem osztáspontjára,a másik bemenetüket pedig tetszés szerinti feszültségre kötöd,akár egy ellenállás osztósor különböző pontjaira.(ha hiszterézis is kell,akkor külön osztóra) Vagy a másik tartály szenzorára. Mivel a műveleti erősítők bemenete nagy impedanciás nem zavarják egymást .(esetleg egy elválasztó erősítőt teszel a szenzor kimenet meg a bemenetek közé)
Így legalább a szenzorok számát nem szaporítod.
Ha sok logikai művelet kell vele ,akkor a mikrokontroller tényleg jobb választás.
(#) lima válasza proba hozzászólására (») Ápr 13, 2011 /
 
konam
EZ NEKEM ÚJ " elektromechanikus hőmérővel megtudod oldani.Ha akarsz készítesz hozzá egy gyökvonót és a kész jelet úgy használod fel ahogyan akarod, de el is hagyhatod, de ha több tartály hőmérséklet adatit kívánod összehasonlítani akkor illik megépíteni egyet. De más megoldás is lehetséges"
ha bővebben kifejtenéd talán és milyen ötleted lenne még?

Proba
most épp kisérletezek és próbálom értelmezni az általad leírtakat
van benne egy biztató rész("Mivel a műveleti erősítők bemenete nagy impedanciás nem zavarják egymást")

köszönöm az ötleteket

Lima
(#) proli007 válasza lima hozzászólására (») Ápr 17, 2011 / 6
 
Hello!
Esetleg készíthetnél, valami ilyesmi jelváltót a szenzorokhoz. Ekkor az OUT kimenet már mérhető, terhelhető és egymással, vagy referencia feszültséggel összehasonlítható. Így kaphatsz differenciál és hőfok diszkrét értékeket. (Tehát minden PTC-hez egy-egy ilyen fokozat szükséges.) De ne a fennemlített 741-ből, mert akkor +- tápfeszültség szükséges.
- A szenzor ellenállása 25°C-on 2kohm. a hőegyütthatója 0,79%/°C. Így számításaim szerint, 25..75°C között az ellenállás változása kb. 2..3kohm.
- Ez a "jelváltó" ezt átalakítja úgy, hogy 25..75°C hőmérsékletre a kimeneten 0..9V körüli jelet kapsz. Tehát kb. 0,18V/°C a kimenet változása.
- ezekről a kimenetekről már hajthatod a komparátorokat, ami differenciát kapcsol, vagy hőfokra a Led-eket.
(Nekem nincs ilyen érzékelőm, az értékeket, csak számoltam..)
üdv! proli007
(#) JZoli válasza lima hozzászólására (») Ápr 17, 2011 / 1
 
Itt egy kép példának, ugyan ez nem oldja meg a gondjaidat, de kiindulásnak jó lehetne. Ez egy napkollektorhoz való vezérlő rajza, gyakorlatilag itt a napkollektor és a lenti indirekt tároló hőmérsékletét hasonlítja össze. Az IC1.D része és az IC4 nem kell rá, így egyszerűbb is az áramkör.Most jobb képet nem találtam, de ha kell megkeresem az eredetit. Ez egy német elektronikai lapból való.
(#) lima válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 26, 2011 /
 
ez a rajz meg van nekem de nem igazán nyújt megoldást
most két másik ill egy barátom álltal alkotott rajzot próbálok
remélem lessz valami rész eredmény amin elindulhatok
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem