Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ellenállásillesztés
Lapozás: OK   2 / 2
(#) proli007 válasza daniel_palfi hozzászólására (») Ápr 20, 2011 / 1
 
Hello!
Akkor legyen még egy megoldás. Feltétele a működésnek, hogy a 200ohm-os olajnyomásmérő gomba egyik vezetéke, a gépkocsi testén van..
A megoldás érdekessége, hogy gyakorlatilag mindegy (egy határon belül), hogy a műszeráramkörében mekkora áram folyik..
- Az alapötlet, hogy ha a műszeráramkörbe egy 200ohm-ot (R8 és P2), és vele párhuzamosan egy Fet tranzisztort kapcsolunk. Ha a Fet zárva van, akkor a 200ohm-ot látja a műszer, ha a Fet nyitva van, rövidre zárja az ellenállást, és ebben az esetben a műszer nulla ohm-ot lát. Ha a Fet tranzisztort időarányosan ki-be kapcsolgatjuk a 100ohm-os poti állásának megfelelően, akkor pld. 1:1 arányú kapcsolgatás esetén a műszer ezt 100ohm-nak nézi. Tehát impulzus szélesség modulációt (PWM) kell létrehozni a 100-ohm-os poti állásának megfelelően.
Vélhetően a műszer a gyors változást átlagolni fogja, és nem fog csapkodni.
- Az U1 és U2 IC egy PWM generátor, ami kapcsolgatja a Fet tranzisztort.
- A bemenet egy hídáramkör. A 100ohm-os érzékelőt az R1 táplálja, kb. 12mA árammal. Ezen létrejött feszültség a szenzor állásával arányos. A másik ágat a P2-R2 és R3 alkotja. R3 ellenálláson a maximális feszültsége P1 állítja be. De mivel R3 ellenállást a PWM jel rövidre rázogatja, azon létrejött feszültség átlagát, a PWM jel kitöltése fogja meghatározni.
- U1a egy differenciál integrátor fokozat. Ez összehasonlítja a szenzoron mért feszültséget az R3-on mért feszültséggel, és addig szabályozza a PWM kitöltését, míg a két feszültség integrált átlaga azonos értékű nem lesz. Így P1 állásával arányos PWM jelet kapunk U2 kimenetén.
- Az inverz karakterisztika elkészítése nagyon egyszerű, mert azt a PWM jel negáltja adja. Vagy is egy inverter fokozat szükséges csak, de ezt a feladatot a Q1 kimeneti Fet már "magára is vállalta".
- A mérést illeszteni a műszerhez és a jeladóhoz (kezdeti és végérték), P1 és P2 potival lehetséges. De tekintve hogy ezzel a méréssel "nyulat valószínűleg nem lőnek", P1+R2 helyett egy 10kohm, P2+R8 helyett egy 200ohm simán megteszi..
- Egyetlen D2 Led diódának annyi szerepe van, hogy szakadt szenzor esetén a szenzorra jutó feszültséget korlátozza 1,5..2,2V közé. Grátiszként jelzi is ha szakadt a szenzor áramköre. Az áramot maga az R1 korlátozza, így nagyjából a biztonságos üzemnek is megfelel az áramkör. (De D2 helyett egy 3,6V-os Zénert is alkalmazhatnánk, mint "zénergát".
(A Fet- nek a "nulla ohm" eléréséhez, illik kis Rds ellenállásúnak lenni, ezért választottam az LR024 típus.)
Ha másnak nem érdekességnek biztos jó a kapcsolás.
üdv! proli007
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem