Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   11 / 66
(#) viktor1001 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Még annyit, hogy jó esetben vajon mennyi lehet a terjedése ? Kb...
Azátán megyek is mert dolgom vagyon...
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!!!
(#) pucuka válasza viktor1001 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Az sok mindentől függ, rakjad minél magasabbra a föld felszínétől, és az antenna közelében kb 10 m es körzetben lehetőleg ne legyen semmi tárgy (fém, fal, növényzet stb)
1 m magasan néhány km, 30 m magasan néhány 10 km.
(#) gg630504 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Idézet:
„egy 1 nm nél nagyobb”

'Egy 1 nanométernél nagyobb' helyesen:
'egy 1 négyzetméternél ( m2 ) nagyobb'.
(#) pucuka válasza gg630504 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Bocs, igazad van, kiírhattam volna . . . (betűkkel), de legalább pontokat tehettem volna a rövidítés jeleként, de úgy nem szokás. (így hibásan viszont sajnos szokás)
(#) gcsaba válasza viktor1001 hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Viktor! Én szivesen válalkozom a próbára. Ha Miskolc közelében laksz akkor nincs akadálya a dolognak.
Hangolni úgy lehet álltalában a mágnestalpas antennákat, hogy vagy lehet pár centit állítani a hosszán vagy csipkedni kell a tetejéből. De ezt csak megfelelő műszerrel érdemes csinálni. Mérni kell az SWR-t.
Terjedés.... az kérlekszépen itt Miskolcon az északi, északkeleti szomszédaink, franciaország, hollandia, németország, görögország, olaszok, spanyolok stb... Ajánlom figyelmedbe ezt: http://media.molag.hu/
Itt lehet hallgatózni a hivatalos 11m-es behívósávon. Ez a freki 27.555 USB modulációval és ez a felső CB frekik 12es csatornájának felel meg. Valószinü a Te rádiód ilyet nem tud, de egy viszonyítási alapnak szerintem megfelel.
Pucuka! Azt hogy nem baj ha AMben ad azt mire érted? Rosszul tudom, hogy az elvileg tilos itt? Nem kötözködni akarok ne érts félre! Csak kérdem, mert én úgy hallottam, hogy rádióamatőr engedély nélkül csakis kizárólag FM 4W közép 40 csatorna engedélyezett. Válaszod köszi előre is!
(#) gg630504 válasza gcsaba hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Idézet:
„Csak kérdem, mert én úgy hallottam, hogy rádióamatőr engedély nélkül csakis kizárólag FM 4W közép 40 csatorna engedélyezett.”

27 megahertzen rádióamatőr engedéllyel is csak FM 4 watt 40 csatorna használható, mint bárki másnak. Ugyanis 24.990 és 28.000 MHz között amatőrállomás nem forgalmazhat. Egyébként is csak másik amatőrállomással és csak a kísérletezésről.
(#) viktor1001 válasza gcsaba hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget de azthiszem ezt a távolságot nem fogjuk tudni áthidalni legalábis az én berendezésemel nem. Én Pestől egy 30 killométere lakom Vác írányában. Szoval ha valaki Vác környéki rádiós vagy esetleg Pest közelében lakik akkor az ő segítségüket kérném ebben.
Köszönöm....
(#) pucuka válasza gcsaba hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Üdv!
Nem tilos, csak nem engedélyezett (csak a szóhasználat más, az eredmény ugyanaz). Nem engedélyezett az AM (A3E, A3J /SSB, USB, LSB/) használata. A CB sáv 26.960 - 27410 MHz, 40 csatorna FM (F3E), kivéve az ún per csatornákat. Ilyen pedig már nincs, hogy alsó felső meg középső sáv. Az igazság az, hogy hivatalosan, legálisan soha sem volt. A CB sáv használatának nem feltélele az amatőr engedély, semmi köze hozzá, de feltétele a rádióberendezés (CB) CEPT -es tanúsítványának megléte. (elvileg vásárláskor meg kell hogy kapjad)
Mivel amatőr készüléknek nincs ilyen, már csak ezért sem használhatod
A 27,555 MHz nem CB sáv, meteorológiai felhasználásokra engedélyezhető, (Magyarországon), tehát illegális a CB seknek, és az amatőrőknek egyaránt.
Amatőr engedély csak és kizárólag az amatőrsávok használatára jogosít.
Antenna: A viktor 1001 mágnestalpas antennáját mivel már használatban volt nem kell hangolni (valószínűleg már nem is lehet)
Terjedés: veled biztos nem fog menni, hacsak a közeledbe nem autózik, a külföldiek DX pedig erősen terjedésfüggő, és mágnestalpassal nem nagyon valószínű. (az, hogy néha lehet hallani, az egy dolog, de üzemszerű összeköttetésekre alkalmatlan)
(#) gcsaba hozzászólása Jún 24, 2009 /
 
Ok! Köszönöm én is a válaszokat! Szép napot Mindenkinek!
(#) kiszebra válasza viktor1001 hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
A lehagoltat úgy érti hogy az antenna képes legyen rá hogy vegye az adást a használt frekvencián.
(#) viktor1001 hozzászólása Jún 25, 2009 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!!!
(#) kpjotr hozzászólása Júl 19, 2009 /
 
Sziasztok!

Régóta foglaltoztat már a rádiózás gondolata, most készülök a tettek mezejére lépni.
Végig olvastam a topic-ot (meg számtalan más forrást is a témában), és sokkal okosabb lettem, mint tegnap előtt voltam, mégis mielőtt bármilyen készüléket vennék, szeretném a véleményetek kérni!

A következő rádiózási területek érdekelnek (majdnem mindegyik ) :

Kirándulások, autós utazások során a csapat többi tagjával tartani a kaocsoplatot. Erre legegyszerűbbnek a pmr tűnik, de a hatótávolsága kritikán alúli, a tuning komolytalannak tűnik, hosszú távon nem megoldás. CEPT-es cb jobb lenne erre a célra, viszont kézi rádiót (olcsón) nem igazán találtam belőle. Úgy gondolom, CEPT-es cb-vel pedig már távolabbi hobbi rádiósokkal is lehetne forgalmazni. Tanulni, fejlődni jó kezdésnek tűnik.

Sokat vezetek, jó lenne részt venni a fuvarozók forgalmazásában akár aktívan is. Ezzel ugye az a gond, hogy illegális, pedig ez lenne a leghasznosabb és a legkifizetődőbb számomra (a megspórolt bírságok révén).

Érdekelne még a repülési forgalmazások hallgatása (le-felszálló gépek figyelésekor, fotózásakor jól jöhet,
valamint a rádaióamatőrködés is, bár az egy komolyabb lélegzetvételű téma és csak az előbb említett rádiózások mellett, mivel ahogy olvastam, ott a forgalmazások tartalma (mondanivalója) eléggé korlátozott, engem ezek a dolgok kevésbé hoznak lázba (bár ennek oka lehet, hogy még kevés az infóm a dologról).

Nos a következő megoldások körvonalazódtak bennem:

1. Veszek egy USB-s rádiót, használom a kocsiban, amíg le nem bukok (személyautón azért feltűnőbb a méretes antenna). Ez nem annyira tetszik és csak fél megoldás. Ezt kb. 50e HUF-ból meg is úsznám cakk-pakk.

2. Veszek egy USB-s rádiót és mellé falból egy olcsó CEPT-eset. Az USB-st jól álcázom, a másikat meg kirakom feltűnő helyre (az antennát azért csak ki lehet magyarázni), így talán elkerülhető az ejnye-bejnye. Kirándulásokra kiegészíthető lenne a CEPT-rendszer.
Ez gondolom úgy 100e HUF-ból klasszul megoldható lenne.

3. Leteszem az amatőr vizsgát és beruházok egy komolyabb cuccra (pl.: http://tinyurl.com/nzf6tu http://tinyurl.com/2nshbw ). Úgy látom ez tud mindent, amire szükségem lehet. Így élvezhetem a rádiózás minden számomra vonzó ágát és még hasznos tudást is szerzek a vizsga által, nem mellékesen a rend éber őre sem tud belém kötni. Ez úgy 150-200e HUF lenne antennákkal, mindennel együtt.
Kérdés azonban, mennyire etikus vizsgázott amatőrként tiltott frekvenciát használni (még ha nem is élek vissza ezzel jobban, mint bármely fuvaros), vagy pmr frekvencián fél wattnál nagyobb teljesítménnyel nyomulni?
Azt már csak félve kérdezem meg, mennyire gáz egy komolyabb amatőr készüléket vizsga nélkül üzemeltetni, ha nem használom az amatőrök frekvenciáit, csak a fuvaros, pmr és CEPT-es frekiket?

Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam, de inkább egybe, mint 10 részre bontva akartam feltenni ezeket a kérdéseket!

Ne kíméljetek, jöhet hideg-meleg, minden info hasznos lehet számomra a döntéshez!
(#) csiperke válasza csikosgabi hozzászólására (») Júl 19, 2009 /
 
Szia!
El tudnän kepzelni hogy forditott täpfeszt kapott es kinyult benne a hanvegfok IC.
(#) Moderátor hozzászólása Júl 20, 2009
 
Idézet:
„Tarilaci”
hozzászólását kivettem innen, kérném az Apróhirdetések közé feladni, oda való.
(#) tarilaci hozzászólása Júl 20, 2009 /
 
Köszönöm a jóságodat kobold ! Nemtudom mit és kit zavart itt a CB-s rovatban egy rádió hírdetés!
(#) mark.budai hozzászólása Júl 31, 2009 /
 
Sziasztok! Nem tudom, hogy pont ide való-e a kérdésem.
Van egy 150W-os CB erősítőm (AM,FM,USB. De ennek kéne egy 15A-es táp. Mivel 50Hz-es tápnál, még toroidból is nagyon nagy, meg drága trafó kéne, ezért gondoltam, hogy építek egy kapcsolóüzemű tápot hozzá, de annak a frekise nem zavarná a rádiót, vagy még az is kis freki a rádióhoz képest? (AM-et nem használnám, ez ugye kb. a kapcsitáp frekije). Egyszóval az lenne a kérdésem, hogy építhetek-e kapcsitápot az erősítőhöz, nem zavarja-e? A CB 50Hz-es (stabil) tápról megy, azon is hagynám.
A kapcsitáp rajzot fel tudom rakni, ha megnéznétek.

Még az erősítővel az lenne a kérdésem, hogy az erősítő és a CB közé kell-e a 3.x méteres kábel, amivel jó az SWR, vagy elég akármilyen hosszú, pl. 20cm? Az antennát ugye nem kell igazítani az erősítőhöz? (Penetrátor antenna)

Köszi előre is a válaszokat!
(#) pucuka válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Üdv!
Ide való a kérdésed. Nem a kapcsitáp fogja zavarni az erősítődet, hanem fordítva, az erősítő fogja megbolondítani a tápodat, hacsak nem gondoskodsz megfelelő RF szűrésről és árnyékolásról a táp kimenetén.
Az lyen telj erősítők általában C osztályúak, ezért csak FM ben használhatók annak ellenére, hogy bőszen ráírják az AM és SSB üzemmódot is, holott ezen modulációs módokhoz csak lineáris erősítőt lehetne használni. Keletkezik is zavar bőven. A 150 W- os lineár erősítő nem két fillér.
Az adó és az erősítő közé szinte mindegy milyen hosszúságú a kábel, az erősítő bemenete úgy is korrektül lezárja a CB kimenetét, csak a meghajtó teljesítménnyel kell vigyázni.
Az eddíg jól működő jól lehengolt antennához sem kell hozzányúlni, mert a frekvencia(sáv) nem változott, de ha eddíg nem volt jól lehangolva, akkor a visszavert teljesítmény bizony sok lesz, és ez is betehet a tápodnak.
Egyébként mi a bánatnak akarsz ekkora teljasítményt kisugározni, a szomszédok áldani fogják a nevedet mikor a szuper mosógépük már harmadszorra öblíti ki a drága mosóport, vagy a tévéjén időnként elmegy a kép. Meglehet, hogy valaki csak bejelenti.
(#) mark.budai válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Igazából úgy kaptam az erősítőt, azt nem tudom, hogy 2Ft volt-e. FM sáv sem nagyon érdekel, csak az SSB. Valahogy a teljesítményét nem lehet levenni? Belepiszkálni nem akarok az erősítőbe. Ha kevesebb áramot adok neki, akkor a tápra rövidzárként hat. 150W tényleg nem kellene, de ez ennyit tud... Hogyan tudok RF szűrést rakni a tápra? Mert ha leárnyékolom jól a dobozát, akkor még mindig ott a kimenet...
(#) gkari válasza mark.budai hozzászólására (») Júl 31, 2009 /
 
Pucuka nagyon korrektül leírta.Én csak annyit tennék hozzá, hogy SSB-n max. 10W.-nál nem kell nagyobb adótelj.(ezt ált.az alapkészülék -a GRANT gyárilag- is tudja), mert a terjedés elsősorban a légköri állapotok függvénye, meg mi van vételben?Sokkal célravezetőbb, ha az antenna(max SWR 1,1), a csatlakozások, és a kábel vannak optimalizálva.Ha tényleg a DX a cél, én erre törekednék.Ezelőtt kb. 25 évvel 10W-al még Újzélandi DX-ek is gyakoriak voltak.A "gyertyá"-t csakis analóg stabil(13,8V)és kis belsőellenállású táppal hajtsd-szerintem max. 6-7eft.-ból megoldható.Áramkorlátozás nem árt a "gyertyának", de fuldokolni fog, vagy inkább meg se nyikkan.Telj. csökkentés legegyszerűbb módja SSB-ben a moduláció leszabályzása(pl.jól beállított dinamika kompresszorral).A táp zavarszűrése készen kapható.Én nem eröltetném ezt az erősítőt, és nemcsak műszaki okok miatt.Irodalom tengernyi:pl.itt
Remélem ennyi még nem OFF!
Üdv:gkari
(#) mark.budai válasza gkari hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Köszi! van Grant is, 40W-os kimenő teljesítménnyel. De itthon stabilban egy Super Star 360FM van, kb. 30W-os kimenő teljesítménnyel.
Az SWR, csatlakozás, kábel az optimalizálva van, így is, amikor terjedés van, elég nagy távokra el lehet szólni, főleg a Grant-el.
Üdv!
(#) szsrobert válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
Hány MRF455 van benne? Milyen típus? Zetagi?
1W a minimum(itt kapcsola adásra a reléje), 5-10W a maximum meghajtóteljesítményük. Ezt túllépbe meghibásodnak.

Kösd rá egy 12V akkura, és azt tápláld a hálózati tápról.

SSB-ben az áramfelvétel közel egyenesen arányos a meghajtással, és a kimenő teljesítménnyel. Tehát kis meghajtással, halkan beszélve, kompresszorral használhatod kisebb teljesítménnyel, és akkor nem akkora az esélye a közelben lakók zavarásának, valamint kevésbé fog melegedni.
(#) mark.budai válasza szsrobert hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
CB-Master típus (CB-Master CB-150P). Nem tudom, hogy hány tranyó van benn, nem szedtem szét, nem is akarom!
A CB-k (mint írtam), az egyik kb. 30W-os, a másik 40W-os, így nem is működne azokkal az erősítő?
Idézet:
„... kompresszorral ...”

Milyen kompresszorral? Építeni lehet(ne), vagy venni kellene?
De úgyis hagyom, ha 10W mehet be csak, ehhez még a 30W-os is sok.
Üdv!
(#) gkari válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 1, 2009 /
 
A "dinamika kompresszor" a mikrofon jelének szint(hangerő)ingadozásait az eredetinél szűkebb tartományba sűríti, egyenletesebb szintű lesz a moduláció(SSB-ben a kimenőtelj).Házilag is építhető(RT-k amatőrcikkeiben sok Rp. van),csak a kompresszió mértékével vigyázat, mert ha túlmodulál, akkor a közeli rádió,Tv hallgatók, nézők hamar emlegethetik a felmenőidet.Ezzel együtt("gyerta"nélkül is)meg kell tanulni a minél egyenletesebb hangerővel való forgalmazást. A 80-as években hatalmas háború volt ezek miatt(is).Ma már a kábeltv. rendszerek ezügyben védettebbek.
Üdv:gkari
(#) szsrobert válasza mark.budai hozzászólására (») Aug 3, 2009 /
 
SSB-ben a kimenőteljesítmény beszéd nélkül 0.
Tehát:
-leveszed a mikrofon érzékenységét, és max 4-10W megy ki a CB végfokáról
-halkabban beszélsz
- méred a rádió áramfelvételét
-méred a végfok áramfelvételét.

A 150-es szerintem 1 tranyós. A Zertagikban 300-as 2tranyó, 500-as 4.
(#) Tzolika hozzászólása Aug 10, 2009 /
 
Sziasztok,

új vagyok a forumon és a témában is. Lenne egy-két kérdésem, amire kereséssel nem találtam választ.
Szándékomban áll beszerezni egy 2m-es rádiót, hobbimhoz lenne szükség rá, bizonyos esetekben életmentő is lehet... Rádióamatőr vizsgám nincs (persze azért egy "fejtágításra" szükségem lenne). Kérdésem az lenne, hogy egy ilyen rádió (136-174MHz - 1/5W) birtoklása legális? Ha esetleg külföldről szerzem be, akkor a vámosokon átmegy? Vagy esetleg engedély hiányában Ők ezt elkobozhatják??
Várom segítő válaszaitokat!
Zoli
(#) gg630504 válasza Tzolika hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
A birtoklása legális. Adható, vehető, örökölhető.
Ugyanakkor az üzemben tartása engedélyköteles. Üzemben tartás már az is, ha kikapcsolva, az asztalon van. Nem üzemben tartás, ha becsomagolva a spájzban, csomagtartóban tartod. Nem módosíthatod. Szabálysértés ( 50 kFt, kobzás ).
Lásd: Rádióamatőr engedély
Bővebben: Rádióamatőrök topikja
(#) lapose válasza Tzolika hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Szia!

Miért nem PMR?!
Bővebben: Link
(#) Tzolika válasza gg630504 hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Szia,

köszönöm a gyors választ! Azért félek egy kicsit, nehogy gond legyen, ha esetleg megrendelem ! Topicokat átnézem, ha időm engedi!
Zoli
(#) Tzolika válasza lapose hozzászólására (») Aug 11, 2009 /
 
Szia!
Próbáltuk, de szinte semmire nem tudtuk használni, igaz vmi noname volt. Repüléshez kellene és van mikor 20-30km-re kell eldumálni (vagy messzebre) és sokszor dombokon, kisebb hegyeken keresztül. Van freki is amit nemhivatalosan sokan használnak nagyon-nagyon régóta.
Zoli
(#) karika200 hozzászólása Aug 28, 2009 /
 
Üdv!

Szeretnék egy rádiót vásárolni, vagy építeni, amivel a kamionosokat el tudnám érni. Rengeteget olvastam a témában itt a fórumon is meg más oldalakon is.. és már nem tudom, hogy ki mond igazat.. Amire jutottam, az az, hogy a kamionosok hívócsatornája az USB 40-es. De van ahol azt olvastam, hogy USB-s adásokat adni már 2002-óta nem legális. Szeretnék egy oylan rádiót, ami teljessen elgálisan üzemeltethető, de elérem rajta a kamionosok által használt frekiket is. Melyik adásmódok kellenek nekem és melyik frekvenciák? Illetve van-e még valami fontos paramétere egy iylen rádiónak amire feltétlen figyelnem kell építésnél/vásárlásnál, ha nem akarok meglepetést?

Köszi, karika200
Következő: »»   11 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem