Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
 
Témaindító: Dzót, idő: Máj 28, 2006
Lapozás: OK   18 / 18
(#) gabesz1987 hozzászólása Okt 26, 2016 /
 
valakinek esetleg eladó kapcsoló panele van orion se 260 ba illetve hangszínszabájzó potméter érdekelne még
(#) pejak987 hozzászólása Nov 7, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!

Egy friss javítás után a következő probléma lépett fel: a DC offset +-80mV közt elég sűrűn és nagy léptekben össze-vissza ugrál. Mitől léphetett fel ez a jelenség és mit tudok ellene tenni?

Egyébként az erősítő működik, szól, nem melegszik túlságosan, csak ennyi a gondja.

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) felnagy hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Hali.Elővettem a régi 260 panelt kipróbálni,de nagyon gerjedékeny. Van valami trükkje ennek az erősítőnek ,vagy én csinálok valamit rosszul. A szűrő kondinak kerámia kell vagy fólia ?Több tranyót is kivégzett ,azért van benne most milyen.

orion.jpg
    
(#) bekeipeter válasza felnagy hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Ha a földelés jól van megcsinálva, akkor nem gerjed, de ha nem, akkor kár is áram alá helyezni, mert repül minden. A differenciál erősítőnél azonban lehet valamit kezdeni a visszacsatolásban egy pár 10 pikos kondival.
(#) scooby_ válasza bekeipeter hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
NYÁK tervtől is erősen függ ez. Ha mondjuk a kimenet vészesen közel van a bemenethez, stb.
(#) Kissule hozzászólása Okt 11, 2017 /
 
Üdv!

Az lenne a problémám egy Orion SE 260-as erősítővel, hogy a védelem visszajelző led folyamatosan halványan világít és nagyon hamar bekapcsol a védelem reléje 5-20W között, ekkor természetesen a led rendes fényerőn megy.

Ha valaki hozzá tud szólni, merre induljak el a hibakeresésbe, vagy tapasztalt már ilyet, az kérem segítsen.

Előre is köszönöm!

Videó a jelenségről: https://youtu.be/oVH4aaxIC1o
(#) bekeipeter válasza Kissule hozzászólására (») Okt 13, 2017 /
 
Állítsd be a végfokok kimeneti osszetjét 0V-ra (na jó, pár mV-ra)!
(#) slaci412 hozzászólása Dec 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni tőletek,
elakadtam Se260-as(1981) erősítő javításával, végfok zárlat problémája volt, és egy körbetekert hangerőszabályzó amit sikerült szétszedni és javítani.
Viszont van egy gerjedés az erősítőben amit még nem sikerült orvosolni, mégpedig mélyhangszin szabályozó maximumhoz egyre közelebb tekerve fokozatosan emelkedik a gerjedés, már kisebb gerjedésnél is ha kikapcsolom a mélyhang kapcsolóját azonnal kiakadnak a kivezérlés jelzők, ha vissza kapcsolom vissza áll, ha a mélyhangszin teljesen le van véve akkor nem történik semmi ha kikapcsolom a mélyhangot.
Hangszinszabályzó elektrolitkondenzátorait mindet cseréltem, trafót elforgattam, változás nem történt.
Ha leválasztom a végfokot és úgy próbálom semmilyen gerjedés vagy zaj nem hallható.
Korábbi hozzászolásoknál olvastam hogy valaki a feszültségerősítő fokozat diódáit(D1401-02?) kicserélte 100ohm-os ellenállásokra, 0,25w-os jó vagy etől nagyobbat kellene, mert ezt még nem próbáltam.

Előre is köszönöm!
(#) mek-elek válasza slaci412 hozzászólására (») Dec 3, 2017 /
 
Kedves slaci412,
ha ez segítség(#)

dollerakos hozzászólása Ápr 30, 2011 /

Talán utoljára: Orion SE 260 - módosított előfok. Alaposabban átmértem és mindent végigpróbáltam, ezért néhány dolgot kijavítottam. Pl. rájöttem, hogy a hangszínszabályzó fokozat kissé beterhel, ugyanis, ha a direkt kimenetről mérek és a mély és a magas potikat max-ra kitekerem, bizony beleszólnak a 20 kHz-es és az 50 Hz-es négyszögekbe, a 20 kHz-esek felfutó élének a tetejét a magas poti legömbölyíti, az 50 Hz-esnek pedig a mély poti kis tetőesést csinál. A szintén kiszajú BC549-es emitterkövető beépítésével a probléma megszűnt létezni, de csak a hangszín-fokozatnak van rá szüksége. Ellenőriztem, hogy a hangszín-kimenetről milyen a zaj, nem erősebb, mint a direktről, tehát minden renden. A FET-eket próbáltam hidegítő spray-vel és hajszárítóval kicsalogatni a munkapontjukból; a hidegítőre nem reagáltak, a hajszárítóra azonban egy kicsit igen, ezért inkább javaslom a 18 - 22 V közti tápfesz értéket és nem a korábban javasolt source-ellenállás-érték variálását, mégpedig azért is, mert 18 - 22 V esetén a FET-eket kevésbé vagy egyáltalán nem kell válogatni, valamint az előfokban a kivezérlési tartalék is több lesz. A magasabb tápfeszt a hangszínszabályozó fokozat is röhögve elviseli, sőt, akár a 30 V-ot is, de akkor már egy kicsit nő a zaj, tehát ésszerű inkább a megadott határokon belül maradni. Az a lényeg, hogy a BC559C kollektora és emitter közt biztonsággal legyen 2 V vagy annál több, hogy ne történjen határolás. A hangjáról továbbra is csak a legjobbakat tudom mondani, nem kellenek percek sem, hogy meg lehessen különböztetni az eredeti készülék hangját a módosított készülékétől; nincs verseny a két hangkép közt, a FET-es előfokkal testesebb, informatívabb, teresebb, lényegesen nívósabb hangot kapunk. (Persze, ehhez azért a korábban leírt módosítások is jelentősen hozzájárultak, különösen a kondi-cserék....) Tehát ajánlom mindenkinek, aki berhelés, belezés nélkül szeretne az Orion SE260-asától egy minőségi ugrást felfelé. A lágy-indítót is átrajzoltam egy kicsit, hogy jobban érthető legyen. Ami még hátra van és azt hiszem, nagyon szükséges még: a trafót be fogom burkolni egy Faraday-kalickába, de úgy, hogy tudjon szellőzni, így remélhetőleg mindenfajta szórásból eredő brumm megszűnik és semmi nem marad belőle, még ha ráfekszem a hangszórókra, akkor sem....
(#) slaci412 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 4, 2017 /
 
Kedves Ákos!

Köszönöm a segítségedet. Mivel nem találom a probléma okát, megpróbálom azt az átalakítást amit korábban leírtál, komolyabb átalakítást nem szeretnék csinálni, még a hangerő szabályzó potméter cseréjén is gondolkodom, mert sajnos nem lett tökéletes a javítás, viszont akkor a fiziológiai kapcsoló sem fog úgy működni.

Üdv.
(#) bekeipeter válasza slaci412 hozzászólására (») Kedd, 22:43 /
 
Nézd végig az árnyékolt kábelem árnyékolásának a bekötését! Ott lesz a baj. Valahová több föld került, mint kellene... Az árnyékolásokat csak agyik felén kösd be a hangerő szabályzó potinál! Ha átalakítod, a földhurok akkor is megmarad...
Következő: »»   18 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu