Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   146 / 315
(#) Kovidivi válasza martin96 hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
Ha gyors töltést akarsz, akkor töltöd nagy árammal a cellát x ideig, majd leállítod a töltést, raksz egy kis terhelést a cellára (saccra 100-500mA), ezt kis ideig hagyod a cellán, lekapcsolod. és ezután feszültséget mérsz. Ekkor a mért feszültség közel lesz a terheletlen, töltés után hosszabb ideig pihent cella kapocsfeszültségéhez. Ez a belső ellenálláson eső feszültség számítás értelmetlen, egy áramgenerátor megoldja a problémát. A kapocsfeszültség méréshez meg a fenti tippet kelk alkalmazni (esetleg módosítva). Máshogyan, töltés közben nem tudod a valós cellafeszültséget mérni, a belső ellenállás pedig nem éppen egy fix 0.1ohm 1%-os ellenállás, hanem egy "kémiai folyamat eredménye".
Makita töltőnél láttam, hogy a kis venti az akkumulátorpakkon keresztül szívja a levegőt, így hűtve azt.
(#) RoliNyh válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
A 6K8-10K osztóra gondolsz?
Elvileg ott 4,2V -os cellafeszültségnél csak 0.00025mA folyik vagy nem jól számoltam?
Az azért nem olyan sok, vagy mégis?

Én akkor már inkább a 330Ω sorost növellném, de nem néztem mennyi a stabilizátor minimális áramszükséglete. Ha TLV431 -et használnánk, akkor gondolom annak a nagyobb soros korlátozó sem volna akadály...
(#) sdrlab válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
Igen, arra! Ha csak töltéskor van az akkun az áramkör, akkor nem gond, de ha állandó jelleggel rajta van, 250uA már elég gyorsan merít..., főleg, ha egyébként egy ritkán használt cuccban van benne, ami nem napi/heti rendszerességű töltésnek van kitéve. Egy 2Ah-s cellát kb háromnegyed év alatt csak ez csontra lemerít..., ami azért nem túl jó.

A soros 330R lényegtelen, mivel azon csak akkor folyik áram, amikor a referencia már nyit, alatta nem.
(#) RoliNyh válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
Hát igazából, én elektromos kerékpárom akkupakkjára gondoltam, az meg kb 15Ah lesz számításaim szerint. És elvileg csak töltés alatt kellene rá legfeljebb, mert ez alúlmerítést nem tud detektálni, csak legfeljebb a töltés közbeni balanszálást...
(#) sdrlab válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
Ha beraksz még egy ilyen áramkört, csak bip. tranzisztor helyett kis csatorna ellenállású P-FET, akkor az lekapcsolhat ha eléri a megengedett min feszültséget, cellánként/pakkonként...
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
A TLV431 minimális katód árama 80uA, a normál TL431 1mA-t kér minimum. Az osztó simán lehet sokkal nagyobb értékű is. Azt kell csak eldönteni, hogy hol legyen a balanszer, és mihez kell. Ha az akkupakktól messzebb van, akkor érdemes minden cellától egy vékony vezeték párt elhozni a TL431-hez és az osztóhoz, és egy vastagabbat (igazából a keresztmetszet már lényegtelen, ha a cellánál van csak közösítve a másik vezetékkel) a melegedő ellenállásnak/bárminek. Ha ezzel nem törődünk, akkor amint bekapcsol a balanszer, elkezd áram folyni, feszültséget ejt a vezetéken, és ki is kapcsol azonnal. Egy őrült oszcillálásba fog kezdeni.
Ránéztem egy akksimra, 4.08V a kapocsfeszültsége, adtam neki 4.22V-ot, és 800mA kezdett el folyni. 15cm aránylag vastagabb vezetéket használtam összekötésnek, de valószínűleg ennek a soros ellenállása (kb. 0.1ohm) is segített megfogni az áramot. Érdekes, mert ez alapján a töltés nagy részében CC mód lenne aktív, a legvégén pedig CV. Feleslegesen bonyolítottam eddig...
2S cellapakknál megoldható a folyamatos, kis áramú balanszolás, amikor a két cella feszültségét figyelve mindig a nagyobb feszültségűre kapcsol rá terhelést: Bővebben: Link, ez folyamatosan aktív a töltés alatt. Egy példa: 1A töltőáram és 100mA balansz áramnál a két cella között nem lehet a különbség nagyobb, mint 100mAh. Felette a védelem fog közbeszólni. Ha a balansz áram nagyobb egy kicsit, mint a töltő, akkor pedig túltöltés védelem sem kell!
Ugyanez továbbfejlesztve 3 cellásra, egész ötletes: Bővebben: Link Annyi benne a hiba, hogy a középső cellát két áramkör is merítheti, ezt figyelembe kell venni. De ezen kívül akármennyi cellára megoldható ez a folyamatos balanszolás, a keletkező hő pedig a hosszú töltési idő alatt el tud távozni a melegedő alkatrészről.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2017
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 19, 2017 /
 
Nem egészen. A TL431 400uA-t kér minimum. A TLV431 pedig 55uA-t.

Az utolsó linkeden lévő áramkört bevallom nem értem... Az mit csinálna? Sehol nincs benne se referencia, se semmi...szerintem egyszerűen nem működő áramkör! Már, ha ez egy balancer akart lenni... )
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
A két cella feszültségét hasonlítja össze, amelyik magasabb, arra rákapcsol terhelést.
A 400uA-rel kapcsolatban igazad van.
(#) morgo válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Szerintem mindenképpen oszcillálni fog. Mi történik az akkuval amikor kinyit a tranyó? Gyakorlatilag rövidzár lesz a két kapcsa között, pillanat alatt esni fog a feszültsége, lezár a tranzisztor, beletol egy minimális áramot, újra nyit a tranyó.

akku.jpg
    
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Idézet:
„A két cella feszültségét hasonlítja össze, amelyik magasabb, arra rákapcsol terhelést.”


Mégis hogyan ? Bárhová változik két cella feszültsége, az OPA követni fogja azok arányát, tehát semmi se változik érdemben. Továbbra is hülyeségnek tartom azt a kapcsolást!
(#) sdrlab válasza morgo hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Még a TL431-nek sem végtelen a meredeksége, ami azt jelenti szép lassan nyit ki, ahogy az általa vezérelt tranzisztor is. Ettől elkezd esni a feszültség, de amint ez elkezdődik, azonnal zár is a referencia. Ergo beáll egy egyensúlyi állapot!
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 20, 2017 / 1
 
Szimuláld le. A műv. erősítő egyik bemenete a két cella feszültség felére van beállítva. A visszacsatolás pedig a két cella közepére. Ha a két cella feszültsége nem tökéletesen egyforma, akkor a műveleti erősítő az egyikből merít kicsit.
A soros ellenállás nélküli tranzisztort rákapcsolni a balanszerre csak kalandorolnak ajánlom. Még soros ellenállással is oszcillálni fog, fent már írtam róla.
Arról nem is beszélve hogy töltés közben a cella belső ellenállásán eső feszültséggel magasabb feszültséget fogsz mérni töltés közben, ami nem a cella kapocsfeszültsége.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2017
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Igazad van..., valamiért megzavart, hogy azt feltételeztem, hogy a két cella fél feszültsége, és a két cella közös pontja azonos potenciált jelent. Pedig nem szükségszerűen az..., és akkor valóban a nagyobb feszültségű cellát söntöli az az ág.

Az oszcilláláshoz mi köze van az ellenállás meglétének ? Azt elhagyni lehet, csak max nem célszerű, mert akkor bírnia kell, az esetleges pillanatnyi nagy áramot is. De mivel az max egy pillanatig tart, utána elkezd esni a feszültség, amitől elkezd lezárni a referencia, amitől csökken a söntölés...és az egész beáll valahová statikusan! Mitől oszcillálna, ha nincs bevíve jelentős fázistoló tag a visszacsatolásba ?!
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Hm. Végülis a TL431 belső felépítése olyan, mint egy műveleti erősítő, és ha ez így van, tényleg be fog állni valahova, és pont annyi áramot fűt el, mint ami befolyik. Ha lenne időm, szívesen kipróbálnám. Viszont a folyó áram miatti feszültségesés még mindig beleszól a működésbe, kivéve ha négyvezetékes a bekötés. Nagy töltőáramnál magasabb feszültségnél lép működésbe a balanszer, mint amikor csak kicsi áram folyik.
Hibás az utolsó sor. Nagy és kis áramnál is ugyanakkor lép működésbe a balanszer, csak ez az egyensúlyi pont tolódik el felfelé, az balanszolás árama miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2017
(#) Helios hozzászólása Márc 23, 2017 /
 
Sziasztok!

Akadt egy kissebb problémám. A Makita akkus gépem akkujában a 3ból az egyik cella megadta magát... Csak ugyan olyan kapacitásúra cserélhetem ki? Mert ami benne van az ilyen: INR18650-13L viszont ez csak 1300mAh-s.
. De van itthon laptop akkuból bontott cellám ami viszont 2200mAh-s. Vagy cseréljem ki mind a 3at 2200-asra (LGDAS31865 /K328k243A9)
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
(#) RoliNyh válasza Helios hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Ha nem tudod ellenőrizni a kapacitást mindhárom cellánál méréssel (a ráírt érték nem mérvadó),
akkor mind a három cellát cserélni kell! De csak olyan cellára cseréld ki, aminek mérted a valós kapacitását, és egyformák! Ha használtat teszel bele ismét, akkor azt előzőleg tesztelni kell, ami rá van írva szintén nem mérvadó! Ha újakat teszel bele, akkor elég ha a ráírt érték megegyezik.
(#) Helios válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Lemértem 4 hónap állás után a benne maradt feszültséget és mind a 3 2200-as akku 2,5V-on stagnál. Amikor eltettem akkor 2,8V-on voltak.
(#) RoliNyh válasza Helios hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Nem feszültséget kell mérni, kapacitást. A 2.5V egyébként is kevés, az már mélykisütött állapotba került...
(#) Helios válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
És azt hogy tudom megmérni? Mert valahogy nincs közel 10ezrem egy új akkura és tele van a fiókom 18650-es akukkal.
(#) Kovidivi válasza Helios hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Rakhatsz bele akár vadi újat is, csak nagy áramú típus legyen. A maximális üzemidőt úgyis a leggyengébb cella fogja meghatározni. Ha a töltőd normális (balanszeres, és ténylegesen nem tölt túl egy cellát sem), akkor a töltéssel sem lesz gond. Remélhetőleg van védelem az akkupakkban, és lekapcsolja a fúrót róla, ha lemerül az egyik cella. Ilyen feltélek mellett nyugodtan lehet használni, de azt sejtem, hogy egyik sem teljesül.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
(#) Helios válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
A gépem töltője Gyári, nem hagyományos töltő, figyeli a hőfokot, a hibás akkut. 10,8V és 7,2V-os akkukat tölt. MAKITA 10,8V 1,3Ah Li-ion akkumulátor BL1013 BULK az akku tipusa, és van benne valamilyen panel, tuti hogy a védő elektronika lenne.
(#) Kovidivi válasza Helios hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Nézd meg, hogy az akksin hány kivezetés található. Ha több, mint 3, akkor jó eséllyel balanszeres töltésű. Szerintem használhatod. Csak elég erős cellát rakj bele.
Most nézem milyen akksid van. Ilyen behajtót keresek én is. Én a helyedben megkeresném a legerősebb 3 akksimat (azt írtad van rengeteg), és azt raknám bele.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
(#) Helios válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
5 kivezetése van az akkunak. Jelenleg ezek a legerősebb akkujaim, a többit még nem mértem le, de használnom kellene a gépet. Van itthon még 4db 3300mAh-s, az egy nagyobb makitából jött. Azok lesznek a következőek.
(#) RoliNyh válasza Helios hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Nincs olyan Li-Ion töltőd, ami méri a betöltött vagy kisütött kapacitást? E nélkül macerásabb a dolog...
(#) Helios válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Sajnos nincs, de gondolkodtam egy kapcsolás beszerzésén amivel lehet cellákat tesztelni, mert néha jól jönne.
(#) Kovidivi válasza Helios hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Nekem van kb. 6db 2200mAh-s cellám, amik mérve kb. 180mAh-t tudnak. Szóval a ráírt kapacitást ne is nézd.
(#) RoliNyh válasza Helios hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Akkor jobhíjján csak egy stopperre hagyatkozhatsz.
Minden használni kívánt cellát feltöltessz, egyesével egy olyan töltővel, ami Li-Ionhoz való.
Ha megvan, elteszed két-három napot pihenni a cellákat. Ha újra megméred a feszültséget rajtuk, 4V felett kel lenni. Egy feszültségmérőt teszel a cellakivezetésre, és folyamatosan fogod mérni a feszültséget. (Ha van hosszú időalapú oszcilloszkóp az még jobb, mert úgy a grafikont is felrajzolja, amit elmenthetsz, és összehasonlíthatsz egymással).

Szóval a feszmérővel az akkun, párhuzamosan ráteszel egy 4.7Ω minimum 10W ellenállást a 18650 -re, és indítod a stopert. Ha a cellafeszültség eléri a 2.8V -ot, felírod az időt. Elvégzed ezt mindegyik cellán, és az időből összeválogatod a leg egyezőbbeket. Az Ellenállás fel fog forrósodni, szóval úgy helyezd, hogy ne legyen gond, vagy használj nagyobb teljesítményűt.

Ennek a tesztnek annyi a hátránya, hogy nem ad pontos képet, ugyanis a kisütés nem állandó áramú, de ez is jobb, mint amit a ráírt értékből olvasol le.

Mivel neked nagyáramú gépben lesznek használva az aksik, próbálhatod kissebb értékű ellenállással is a tesztet, pl 3.3Ω vagy akár 2.2Ω is, de akkor legalább 20W vagy 50W ellenállásokat használj. Ha a terhelés közben a cella is felmelegszik, szünetet kell tartani, míg visszahűlnek.

Ami pedig a legfontosabb, SZIGORÚAN TILOS egy ilyen tesztelés alkalmával az elrendezést felügyelet nélkül hagyni!!! A cellahőfok FOLYAMATOS ELLENŐRZÉST igényel...
(#) Helios hozzászólása Márc 23, 2017 /
 
Egyenlőre próba képpen beforrasztottam a régiek helyére, a töltőhöz csatlakoztattam. Nem melegszik, a töltő rendesen tölti. Megnézzük mit bír. 1db normális akku még van, de azzal elég nehéz folyamatosan dolgozni. Ha egy fél órát kibír akkor már jó.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
"az időből összeválogatod a leg egyezőbbeket" - persze a legerősebbek közül.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Gondoltam ez már csak természetes. De honnan veszed, lehet valaki a leggyengébbekre hajt...
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
Következő: »»   146 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem