Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Páratartalom szabályozás keltetőben
Lapozás: OK   1 / 1
(#) glaci hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
Kedves Hobbisták és "Nemhobbisták" !

Keltetőben szeretném a páratartalmat folyamatosan szabályozni. A keltetéssel kapcsolatos témában csak a hőmérséklet szabályzással foglalkozó bejegyzéseket találtam ami nálam megoldott, viszont a páratartalom fenntartása, illetve a pára, vagy a páraszerű vízcseppek
keltetőtérbe juttatása problémás. Vagyis a páratartalom érzékelésen túl a kívánt páratartalom fenntartásának mechanikai oldala nem megoldott. Szerettem volna egy kiürült dezodoros permetezőhöz nyomogató mechanikát készíteni, de nem tudtam a meglevő dolgaimból megoldani, mert a műanyag fogaskerekek még ezt a kis mechanikai erőt sem tudták produkálni.
Másik próba, egy autó ablakmosó szivattyú összekötése egy dezodoros pumpa permetfejével, de ez meg a permetezés helyett inkább csak locsolt.
Tehát a kérdés, ki hogyan oldotta meg a páraszabályzást?
(#) lazi1234 válasza glaci hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Üdv

Így:Motorral forgatod a tengelyt, a tengelyre szerelt lemezekre meg irányítsd rá a légkeverő ventillátort.
Figyeléshez fogsz egy hőmérőt, a végét bevezeted a belső térbe egy harisnya szerűségen keresztül, és állandóan nedvesen tartod. Fogsz egy a hőszabályzóhoz hasonlatos érzékelőt, és azt is egy harisnyán keresztül nedvesen tartod, bekalibrálod, oszt tudod vele vezérelni a motor forgását. Elég ki-be kapcsolni, fordulatszám szabályozás felesleges.
Ne kérdezd hogyan, az okosok majd úgyis megfejtik, de ez működött pár száz itthoni 16 ezer tojásos keltetőben.

A lényeg, hogy mindig legyen víz a tartály alján (wc. szelep), és a hőmérő harisnyáján. Ha kiszárad, felborul.

Viz.jpg
    
(#) glaci válasza lazi1234 hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Mondjuk, én egyelőre csak egy 100 tojásos keltetőbe szeretnék párát szabályozni. Tehát a lényeg, hogy a lemezekre tapadt vizet, ami végül is a nedves felületet növeli, a ventilátor lefújja, ezáltal növeli a belső páratartalmat.
Nem rossz!
Köszi a gyors választ.
(#) kyrk hozzászólása Ápr 18, 2012 /
 
Páratartalmat SHT11-el is lehet mérni. Digitális kimenete van, és majdnem I2C kompatibilis.
(#) birs válasza glaci hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia!

Veszel egy Air Wick Motoros légfrissítőt (akcióban 1200-1300 Ft) ebben benne van minden, a fogaskerekes lenyomó mechanikától az időzítőig. Aztán egy kiürült palackot átalakítasz úgy hogy a vizet rá tudd vezetni
utána pedig beállítod a kívánt időzítést. Ezt persze még
ki kell kísérletezni hogy melyik a megfelelő idő.
(#) Szpidi válasza birs hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Szia. Ilyen nekem is van itthon ilyen légfrissítő, de szerintem nem nyomja le elég gyorsan, hogy permetezzen is. (nem próbáltam). Porlasztani akkor fog, ha a nyomás nagy, lyuk kicsi. - mint egy porlasztó
Többen akvárium fűtővel párologtatnak, vízből. Én nem használom, mert extra hőt visz a rendszerbe és bonyolítja a szabályozást.
Gyári párásítókban úgy tudom ultrahangos párásító van. Arról találsz infót itt a fórumon is.
Én is gondolkodtam rajta, de úgy döntöttem, hogy csak az utolsó 2 napban lenne szükséges, akkor meg minden nyitás végén kézzel bespriccelek. Főleg a falakra szoktam fújni és elég gyorsan felszalad ismét a pára. Úgyhogy automatizmusról letettem.
Mérni is kellene, párologtatni is, szerintem drága egy pár tojáshoz a szabályozó. Feszültség kimenetű páramérő is kb. 4-6000Ft (min) úgyhogy összevethető a teljes projekt árával a páraszabályozás.
(#) zamatőr válasza glaci hozzászólására (») Ápr 18, 2012 / 1
 
A mechanika így néz ki ,5 literes kanna benne harmónika szerű pamut ami felszívja a vizet . A tartály félig töltve vízzel felül egy 12 voltos táp ventillátor. A mérést http://www.hestore.hu/prod_10026607.html SY-HS-230 páramérő végzi a szabályzást lm 324 müveleti erősitő.

HPIM7562.JPG
    
(#) glaci válasza birs hozzászólására (») Ápr 18, 2012 /
 
Az igazság az hogy én is gondoltam rá, sőt mivel van itthon, erős kísértésbe is estem, úgy hogy szét szedtem, de mivel folyamatos párásításra nincs mód letettem a dologról. Legalább is egyelőre.
(#) 77blsoft válasza glaci hozzászólására (») Ápr 19, 2012 /
 
Ipati klímakemencékben a párásítást úgy oldják meg, hogy egy széles "cipífűzőre" csepegtetnek egy szelepen keresztül vizet. A fűző jól issza és teríti a rácsepegtetett vizet. A meleg hatására viszont gyorsan a légtérbe párolog róla a víz. Ezzel a megoldással nem vizcseppeket permetezel, hanem tényleg párologtatsz. A nedvességérzékelést pedig az automata autó ablaktörlőkről koppinthatod le. Tudtommal az egy sűrűn vezetőhuzallal hálózott lap(pl nyák), amin a két elektród között a nedvesség hatására ellenállásváltozás jön létre. Remélem tudtam segíteni.
(#) kistigris hozzászólása Ápr 21, 2012 /
 
Sziasztok!!
Én úgy oldottam meg a párásítás mechanikai részét,hogy egy üveg edénybe öntöttem vizet és abba raktam 1 akváriumi vízmelegítőt.Amikor elérte a páratartalmat akkor a relé lekapcsolta a vízmelegítőt és nem párologtatta tovább a vizet.
(#) jana válasza glaci hozzászólására (») Ápr 21, 2012 /
 
szia!
én dolgoztam anno '93 körül keltetőüzemben,karbantartóként.
a gépek hajdu típusuak vtak,de az is koppintás volt vmi belga gépről...
a lényeg,h a páramérés un. nedves hő mérésén alapult,ami 1 hőmérő szenzor volt,ami állandóan vízben lógó pamuttal volt betekerve.
a "száraz "és "nedves" hő különbségéből kalkulálta vhogy a z80 cpu-val megvalósított "számítógép"a páraérzékelést.
maga a szerkezet úgy működött,hogy a légkeverő ventillátor lapátjain a tengelytől végigfutó csövekből állt,ami egy vízlágyítón keresztül,mágnesszelepen keresztül adagolta a vizet a keltetőgépbe.(ha éppen kellett)
a ventillátor lapátok körül lemez volt körbehajtva,arra csapódott a vízpermet.
(megjegyzem,kacsát keltettünk,ami tkp a keltetési idő vége felé haladva folyamatosan kellett növelni a párát,a bujtatás idején pedig kb. 80-87%kellett.
ha van kérdésed,segítek szívesen!
(bocsi a kisregényért )
(#) matepyt hozzászólása Ápr 23, 2012 /
 
Sziasztok!

Ha valaki tudna segíteni, az SHT11 szenzor felélesztésében, az kérem írjon!

Fontos lenne. Köszönöm előre is.
(#) glaci válasza jana hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Köszönöm a választ. Én most, lazi1234 javaslatán működök. Egy flopi fejmozgató léptetőmotorjával szeretnék meghajtani egy tengelyt amire felfűzök kis távolságokra lemezeket, ami a keltetőben levő tálkában forog, ezáltal megnövelve a párolgó víz felületét. Ha növelni kell a páratartalmat forog, ha nem kell áll.

Graphic1.jpg
    
(#) glaci válasza matepyt hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Itt körül lehet nézni.

sht11.txt
    
(#) aaddaam válasza zamatőr hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
HEjj, ezt te csináltad? ezzel az erősítővel? én is szeretnék párát mérni de nem tudtam hogy hogyan én csak relét akarok kapcsolgatni
(#) zamatőr válasza aaddaam hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Üdv!
Részlet a kapcsolásból.
Régebben feltettem a teljes rajzot is.
(#) aaddaam hozzászólása Máj 9, 2012 /
 
üdv!
Amit most zamatőr ide kitett számomra magas.
Az lenne a kérdésem hogy ez--
http://www.hestore.hu/prod_10026606.html
--
csak beadom 5 voltt és a másik lábán meg kijon mondjuk 2.2V ha 60-70% os a páratartalom? ezt valami zener diodával megoldhatom h egy relét meghuzzon? vagy? illetve azért mert benne van 3 kondi 1dioda meg egy ellenállás miert kerul 2000 ft ba a szenzor meg csak 500?! vagy én már nem értem. nincs erre egyszerübb megoldás? központi elszivot akarom elinditani ha a lakásban párás a levegő
thx mindent!
(#) zamatőr válasza aaddaam hozzászólására (») Máj 9, 2012 /
 
Az érzékelő után kel egy kapcsoló fokozat amely állítási lehetőséget is ad.Egyébként nem csak annyi alkatrész van amit látsz.Rajz mellékelve , csináld magad .
Ettől egyszerübb páramérőt nemigen találsz.( A nedves hőmérővel megoldott szabályzás érzékelője olcsóbb de a járulékos alkatrészek + a száraz hőmérő már bonyolítják a dolgot.)
(#) laci840202 hozzászólása Máj 23, 2013 /
 
ÜDV! mindenkinek !!
tanácsot szeretnék kérni !!iletve véleményt !!
szeretnék keltetögépet csinálni és kitaláltam azt is hogy hogyan
adot egy szigetelt tetövel elátott 150tojás befogadására elég nagy doboz
én ugy terveztem hogy az aljára egy a doboz méreteivel azonos széleségüés hoszuságu pár centi magas edénybe vizet teszek ebbe a vizbe hejezem el a cekészt ami melegiti a vizet természetesen a kelö höfokon kikapcsol az elektronika a tojásokat ugy a doboh közepe táján hejezném el egyszorba a légcserét én egy a vizben spirálalakban feltekert töb hejen perforált csö végén lévö akvárium lélegeztetögépel oldanám meg ami egy páratartalommérö egységel van öszekötve és igy szabájozhato a páratartalom is
a tojások szintjén lene egy digitális pára és hömérségletmérö elenörzés céljábol !!
tudom hogy bonyolultnak hangzik de filérekböl öszetüdnám épiteni
nekem az lenne a kérdésem hogy mi a jelentösége hogy a legtöb bevált keltetönek felülröl kapja a meleget és hogy ventilátoral keverik a levegöt ??egyáltalán van e bármi kihatása a tojás kelési arányára hogy alulrol avagy felülröl kap meleget ??
kérem ha valaki tud segiteni esetleg tanácsotadni ne habozon iváncsi vayok mások tölem joban hozáértök véleményére !!!
(#) DJmike válasza laci840202 hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Üdv!

Többnyire azért felülről nyomják a meleg levegőt, mert a meleg felfele száll és nem reked meg így felül a meleg, ha folyamatosan lefele fújja a ventillátor. A páratartalom elv nem rossz bár kicsit összetettebb, az egyszerűbb megoldás, fogsz egy tálkát, öntesz bele vizet és teszel bele rongyot aminek a fele a vizbe lóg a másik meg lelóg a tálka külső oldalán, de ezt ki kell kísérletezni mennyi víz kell, rongy mennyire a lógjon bele.
(#) eva66 hozzászólása Márc 27, 2014 /
 
sziasztok.

sos segítség kéne nekem.
21 napos kibújási szakban vannak a tyúktojásaim.

0-19 napig a hőmérséklet 37.8-38.1 között ingadozott páratartalom 60 % volt
a problémám az hogy 1+ nap után ugye3 a B tartályt ba is vizet kell önteni a páratartalomnak 85 % nak kéne lennie de akár mennyi vizet rakok bele 74 % százaléknál többre nem megy mi lehet a hiba..?kérlek segítsetek
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2014
(#) kadarist válasza eva66 hozzászólására (») Márc 27, 2014 /
 
Szia!
Nem eléggé meleg a víz, ezért nem párolog eléggé vagy ugyan elég meleg a víz, csak kicsi a párologtató felület.
(#) seres54 hozzászólása Máj 6, 2014 /
 
Sziasztok.
Nekem ojan bajom lenne hogy a keltetőbe nem egy forma a hőfok.. a keltető tetején a legmelegebb az alján pedig nem megfelelő a hőfok. Tettem be egy ventilátor szerűséget, de nem segített..
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) xenon válasza seres54 hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Idézet:
„nem egyforma a hőfok”
Nem is lesz
Ez jellemző minden keltetőre (legalábbis a hobbiszintűekre). Törekedni kell arra, hogy minél kisebb legyen, ezért kell a megfelelő légkeverés. A hőfokot célszerű a tojások közelében mérni, de itt sem lesz egyforma (középen nem annyi mint a sarkoknál). Pár tized fok nem sokat számít, ha túl nagy a különbség, akkor a légkeveréssel, ill. a falak hőszigetelésével lehet játszani.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem