Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronyika Orosz digitális órák
Lapozás: OK   17 / 17
(#) zenebolond hozzászólása Dec 7, 2017 /
 
Sziasztok!

Ezekhez a csövekhez, van-e valakinek bevált kapcsolása?
(#) madzagos válasza zenebolond hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Nem adod el? vfd óra kapcsolást találsz a cikkek között.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
(#) zenebolond válasza madzagos hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Azért akarok csinálni órát belőle mert tetszik. De valami európai alkatrészekből kéne összeállítanom, nem oroszból.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2017
(#) EcoPityu hozzászólása Dec 10, 2017 /
 
Sziasztok!
Mire jó egy ilyen szép nagy VFD kijelzős óra, azon kívül, hogy az órát mutatja?

Pityu
(#) elektroncso válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 10, 2017 / 1
 
Szobadísz? Vagy esetleg fel tud kelteni reggel ha van benne ébresztő funkció?
De most komolyan ez olyan kérdés mintha azt kérdezted volna, hogy mire jó egy kalapács azon kívül, hogy be lehet vele ütni egy szöget. Tényleg vajon az órával be lehet ütni a szöget?
Viccet félretéve fejtsd ki bővebben, hogy mire gondoltál mert elképzelni sem tudom mit szeretnél.
(#) EcoPityu válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 10, 2017 /
 
Láttam itt visszább néhány, ilyen vfd-re épült fejlesztést... (amúgy csak egy átlátszó kérdés volt, mert ár megadásának hiányában, és mert már nincs "ár megegyezés szerint", eltávolították az apróból...)
Amúgy, valószínű a szeg felénél széttörne! Szobadísznek, meg ebben a formában randa!
(#) Peby92 hozzászólása Dec 30, 2017 /
 
Sziasztok!
Karácsonyra kaptam nagypapámtól egy Elektronika 13 (G9.04) órát, amit próbálok feléleszteni több kevesebb sikerrel.
Az órán bedugás után csak a középső kötőjel és a 10h jobb felső szegmense világít.
A vfd-k szerencsére működnek, teszteltem minden szegmenst a KT361D-k E-K rövidre zárásával. A digitális óra rész viszont nem megy.
Van egy két kérdésem, remélem tudtok segíteni:
1. Tesztelve az IC-k tápjat, csak 0,5v volt rajtuk, pár mérés után megtaláltam hogy az R13 szakadt volt. Miután ezt cseréltem, a táp feszültség 7,8v környékén van, elemről és 230ról táplálva is. A kapcsolási rajzon 8,8v szerepel, nem tudom hogy ez probléma-e. Ahogy néztem a 8v-os zener és a diodák feszültség ejtése miatt nem is lehetne 8v-nál több.
2. A K176IE5-os IC 5 os lábáról nem jön az 1Hz, folyamatosan 0,2v-on van. Gondolkodtam a C1 és C5 kondenzátorok cseréjén, de nem tudom mekkora kondik kellenének a helyére.
3. Ettől függetlenül próbáltam a beállító gombok nyomogatásával léptetni az ICket, de semmi nem történik. Ebből úgy tűnik a többi IC környékén is gond van.
4. Próbáltam egy vezetékkel a tranzisztorok B-át a táp feszültségre húzni, de a szegmensek ettől nem kapcsoltak be, sőt a világító szegmensek B-át földre húztam,, de nem aludtak el. Lehet hogy az összes tranzisztor rossz? Vagy csak rosszul mértem?

Már egy-két napja nézegetem az áramkört, de nekem úgy néz ki hogy annyi a hiba az óra részben, hogy lehet inkább csinálok egy mikrokontrolleres kapcsolást, és csak a táp és vfd részeket hagyom meg.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
(#) Hp41C válasza Peby92 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
A quartz -ot cseréld ki egy óra quartz -ra.
(#) kisgeri válasza Peby92 hozzászólására (») Dec 30, 2017 /
 
A jelenleg világító szegmenseid teljesen normálisak, azok eleve fixre vannak kötve, mert minden körülmények között világítanak üzemszerűen. Nem hinném, hogy az összes tranzisztor rossz lenne. De amíg nincs 1Hz-ed, addig felesleges is itt nézelődni. Léptetni is csak úgy tudnád, ha van órajel. Anélkül nem állítható ez az óra.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2017
(#) Peby92 válasza kisgeri hozzászólására (») Jan 8, 2018 /
 
Megjöttek az alkatrészek, kicseréltem a quartzot órakvarcra, de semmi változás.
(#) vfd ora hozzászólása Jan 26, 2018 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következő problémákra.

Van egy Elektronika 13 óra aminek a kijelzésével vannak gondok.
Eleinte még működött a 10 órás cső, mármint 23:59 után 24:00 majd 00:00 irt ki.
Állítólag ez igy van jól!
De jelenleg a 10 órás cső kijelzése már nem működik, és az egy órás pedig folyamatosan 10ig számol.
Léptetéssel sem lehet 24 ig eljutni vele.

A másik gond az hogy a percmutató csőnél megjelent a bal felső szegmens kijelzése is, viszont amikor eléri a hetes szám kijelzését, akkor kialszik.
A perc léptetsékor még egy furcsa jelenség van, a hatos szám után kilencre ugrik.
Az óra ettől függetlenül pontosan jár, legalábbis a perc részén hiteles.
Rakok fel képeket.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2018
(#) vfd ora hozzászólása Jan 30, 2018 /
 
Sziasztok!

Sikrült végre a feltöltés!
(#) vfd ora hozzászólása Feb 2, 2018 /
 
Üdv!

Senkinek nincs ötlete?

Most azt vettem észre, hogy a perc és az óra állító gombokat egyszerre benyova tartva, nem ügrik a perc 6 ról 9-re, hanem rendesen elszámol 10-ig! Igaz közben az óra is lépked!
Mi lehet a hiba?
Viszont a perc kiírása már nem az igazi, mert néha bele tesz 3-3 percet!
(#) kisgeri válasza Peby92 hozzászólására (») Feb 2, 2018 /
 
Az órajel generátor IC többi megfelelő lábán sincs jel? A 2Hz-esen pl. stb? Lehet az az IC is rossz. Nekem is ez volt rossz, igaz nálam pl a 2Hz-es láb jó volt, pár alkatrésszel leosztottam a felére, és bekötöttem az 1Hz láb helyére (a rossz lábat meg felhajtottam). Ennek már több éve, azóta is megy.
(#) kisgeri válasza vfd ora hozzászólására (») Feb 2, 2018 / 1
 
Szerintem nálad többszörösen összetett hiba lesz. Gyanítok itt zárlatos szegmensvezérlő tranzisztorokat, de IC hibát is. Első körben ha csak ideiglenesen is, de cseréld ki az órában azt a pár ELKO-t, nehogy azok hibája hülyítse össze teljesen az egészet.
(#) vfd ora válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Köszönöm a választ!

A két db ELKO-t már kicseréltem!
Az eredeti állapot megtartásához, a régi ELKOK-ban vannak elrejtve!
A trafótol nézve, a hetedik tranzisztort a perc kijelzőnél kicseréltem, de semmi változás, illetve ha nincs benne tranzisztor akkor nem világít soha! Ezt a szegmenst a K176IE4 IC-é 8-as lába vezérli. ami testhez képest minimális kitérést mutat a műszeren, de a 7-es kijelzésekor +12V van rajta!
De miért léptet rendesen az IC4, ha az IC6-nál is be vannak nyomva egyszerre a léptetó gombok?
Különben 6-9re ugrik a perc kijelző!
(#) Peby92 válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Mértem az összes lábát, de semmi változás, el is kezdtem kiforrasztani, de mintha beleszorult volna a lába, nem adja magát. Persze forrasztás és feszegetés közben már biztos tönkre tettem, szóval azt már biztos cserélni kell.
Mostanában nem értem rá nagyon, de ha megint lesz időm, akkor kiforrasztom, és megpróbálok külső jelgenerátorral rátenni az 1Hz-et, és kideríteni hogy a többi IC működik-e.
(#) vfd ora válasza vfd ora hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Maradjunk a perc léptetési hibánál!
Mi okozhatja, hogy míg a folyamatos léptetésnél mindig 6-9re ugrik a kijelzés.
Addig a folyamatos üzem alatt csak időnként fordul elő ez a 3perces ugrás a K176IE4 IC-n.
Naponta 21 perc, ez 7*3percet, vagyis 7 ilyen ugrás fordult elő.
Ezt hogy lehetne kiszűrni?
(#) vfd ora válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Az előbb magamnak írtam!

Maradjunk a perc léptetési hibánál!
Mi okozhatja, hogy míg a folyamatos léptetésnél mindig 6-9re ugrik a kijelzés.
Addig a folyamatos üzem alatt csak időnként fordul elő ez a 3perces ugrás a K176IE4 IC-n.
Naponta 21 perc, ez 7*3percet, vagyis 7 ilyen ugrás fordult elő.
Ezt hogy lehetne kiszűrni?
(#) Peby92 válasza Peby92 hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Volt most időm, kiforrasztottam az órajel IC-t (K176IE5). Próbanyákon összeraktam egy kb 1Hz-es jelet egy 555-ös IC-vel és azt kötöttem be órajelként. Úgy nézki az óra így müködik, csak még valami tápoldali hiba lehet, légyszi ebben segítsetek hogy hol lehet a gond:
Ha direktbe rákötöm a 9V-os elemet az IC-k tápjára (rajzon C9-es kondi lábaira) akkor az óra működik rendesen, 1 percnél vált, gombokat nyomogatva végig lehet léptetni.
Viszont ha nem direktbe kötöm a 9V-os elemet akkor nem megy, konkrétan a kijelző vagy nem világít egyáltalán, vagy az órajel ütemében villog az összes szegmens (kivéve ami direktbe van kötve).
Ha csak 220V-ról táplálom és nincs 9V-os elem, akkor az IC táp lábakon ott a 8,8V. Amint rákötöm az 555-ös kapcsolást a tápra a feszültség 6,8V és 7,5V között kezd ugrálni 1Hz-el. Az 555-ös kapcsolás kb 5-10mA között fogyaszt.
Ha kihúzom a 220V-ot és csak 9V-ról táplálom akkor alapból 7,8V-ot mérek. Az 555-ös kapcsolás ráadásával pedig 5,4V és 6V között ugrál.
Még a legelején találtam egy szakadt ellenállást a tápban (R13), azt cseréltem, ezen kívül cseréltem a két elkot (C9 és C10). Van ötletetek hogy hol keressem a táp hibát?
(#) vfd ora válasza vfd ora hozzászólására (») Szo, 21:45 /
 
Úgy néz ki, hogy megtaláltam a perc léptetési hibát! A negyedik K176IE4 4-es lábánál van egy ellenálás, ami a perc léptetőgombhoz vezet. Na ezt megmozgatva egy kicsit helyre állt a számlálás 10-ig!
(#) vfd ora válasza kisgeri hozzászólására (») Szo, 21:50 /
 
Már megint magamnak válaszoltam!

Úgy néz ki, hogy megtaláltam a perc léptetési hibát!
A negyedik IC a "K176IE4" 4-es lábánál van egy ellenálás, ami a perc léptetőgombhoz vezet. Na ezt megmozgatva egy kicsit, helyre állt a számlálás 10-ig!
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu