Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
 
Témaindító: kanocos, idő: Jún 14, 2006
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   30 / 30
(#) szamóca válasza vereslaca hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Itt +-23V-ot írnak, ami 20W kimenőre vonatkozik csatornánként 8Ohmra. A +-27V túl magas fesz. annak fényében, hogy 99%, kínai utángyártott terméket fogsz kapni, mert huszonkét éve nem gyártják az IC-t SANYO-ék. Lutri tehát, hogy mit fog elbírni. Én a helyedben a sorozat nagyobb teljesítményű változatát rendeltem volna pl. 4161-től felfelé. Nagyobb esély a túlélésre.
Mondjuk manapság már maguktól is elhaláloznak minden ok nélkül az utángyártottak.
Én kiváltanám egy VF-2-vel az IC-t.
(#) midgardcoil hozzászólása Szept 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy barátom Genelec 1031A típusú monitor-hangfala tönkrement, a mély "csak búg". A szervízben azt mondták neki, nem tudják javítani, pedig az ICt is kicserélték rajta, a komplett erősítő modulra pedig év végéig várni kellene. Az említett modulból két fajta létezik, egy tranyós - diszkrét, illetve egy STK442-130 IC-vel szerelt. Utóbbival van dolgunk.

Szóval elvileg a szervíz cserélte az IC-t, de ez nem vezetett eredményre. Az STK 6 ill. 7-es lábán, akárcsak a referencia kapcsolásnál(csatolmányban), itt is 1-1 ellenállás van (0.22R), majd a két ellenállás után egy tekercs párhuzamosan 4.7R ellenállással vezet a kimenethez. A két 0.22R ellenállás volt megsülve, ezeket cseréltem (itthon csak 5W ellenállások voltak kéznél, ezeket szereltem be ideiglenesen próbaképp). Az erősítőt bekapcsolva egyből kiég a pozitív tápfesz. biztosíték. Feltételezem a kimeneten lévő kisebb teljesítményű 0.22R ellenállás is ugyan ezért olvadt el, csak mivel azokat nagyobbra cseréltem, így a biztosíték már előbb ég ki. Nincs rajzom az áramkörhöz és sajnos egyáltalán nem ismerem az adott STK-t, nem tudom lokalizálni a hibát.

Az IC hibájára tudok gondolni első körben, illetve külföldi fórumok is ezt javasolják. Ekkora áramfelvételt bemenő jel nélkül csak az IC zárlatának tudok tulajdonítani. Okozhatja esetleg más is? Bármilyen tippet szívesen fogadok, tudom, így látatlanba elég nehéz.

Köszönöm, üdv!
(#) Cinema válasza midgardcoil hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Valamitől meghibásodhatott az STK-IC. Hangszórók zárlata, vagy a hangváltó kondenzátorai is okozhatnak hibát.
Hasonló STK-végfokokban az összes kis kerámia kondenzátort, valamint az ELKO-kat is cserélni kell, ha új IC-kerül beépítésre. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de tapasztalatból írom és legalább 500V-os legyen a kerámia kondenzátor, 50, vagy 63V-os nem jó!
Érdemes az Új IC beforrasztása előtt kimérni minden ellenállást, mert a visszacsatolás hiánya is tönkremenetelhez vezethet.

Üdv!
(#) midgardcoil válasza Cinema hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Köszönöm válaszod, ez azért nem hangzik túl jól, mert tele van SMD-kkel a deszka. Mindenesetre kiforrasztom az STK-t, kicserélem a kondikat, megmérem az ellenállásokat, ahogy írtad, hátha vezet valamire.
Hangváltó nincs, mert a két hangszórót külön erősítő hajtja előszűrt jellel. A táp ElKo-it érdemes cserélni? Legalább 15 éves eszközről beszélünk.
(#) Cinema válasza midgardcoil hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Igen a tápkondenzátorokat is érdemes megmérni és ha kell, akkor cserélni.
Sok sikert a javításhoz.

Üdv!
(#) Tomi94 hozzászólása Dec 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Nyáron kaptam egy Technics SA-250 receivert, gyönyörű külső állapot, rádiója jó, de sajnos végfokhibás lett nem sokkal az üzembe helyezés után. (Ez már pár hónapja volt, most találtam szervizkönyvet hozzá.)

Eredetileg STK4152II van benne, amit a (szervizkönyv szerinti) +- 39V-os tápfeszültséggel párosítani konkrétan konstrukciós hiba. Még ha a régi 220V-os hálózatot vesszük alapul, akkor is a puszta szerencsén múlik, hogy kibírja-e az elvileg szabványban megengedett +7,5%-os tápellátást. Hát nálam nem bírta ki a 236V-ot, ami mostanában mérhető a konnektorban itthon. Még megszólal (és nem füstöl), de egyik napról a másikra az egyik csatorna már halk és torz, bekapcsoláskor recseg-ropog, tehát valószínűleg van némi egyenkomponens a kimeneten.

Nos, a trafó áttekerésének nyilván nem szeretnék nekiállni (240V-os állás nincs rajta), meg ha van rá mód, a teljesen más végfok beletervezését is kihagynám. Az ötletem, hogy beleteszek egy STK4172II IC-t. Ugyanez a széria, az adatlap szerint a belső elvi kapcsolása azonos, és az ajánlott alapkapcsolás is tökéletesen (alkatrész érték szintjén) megegyezik. Csak épp 48V-ig lehet felmenni a tápfeszültséggel, és kicsivel többet tud teljesítményben, amit úgysem használok ki, közel sem.

Működhet ez úgy, hogy ténylegesen csak kicserélem az egyiket a másikra az erősítőben minden környező elem módosítása-áttervezése nélkül? (Persze a körülötte levő tranzisztorokat, diódákat átmérve, hogy azoknak nem lett-e baja az eredeti IC elszállásakor..)
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2017
(#) reloop válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 6, 2017 /
 
Szia!
Mérd meg a tényleges táp- és kimeneti feszültséget!
Koránt sem biztos, hogy rossz benne az STK.
Manapság már csak utángyártottat kapsz, akkor cserélném, ha a javíthatóság egyértelműen kizárható.
(#) Cinema válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 7, 2017 /
 
Az a recsegés lehet érintkezési, forrasztási hiba a lábainál.
Kikapcsolt állapotban át kell forrasztani minden lábát, lehetőleg új forrasztóón hozzáadagolásával is, nem csak a páka hegyével taknyolunk.
Ha ez nem segített, akkor további alkatrészek és forrasztások ellenőrzése szükséges. Esetleg a kis kapacitású kerámia kondenzátorok okozhatnak gerjedést, de akkor melegszik az STK-IC. Ha gyanúsak a kerámia kondenzátorok az IC körül akkor azokat érdemes újakra és nagyobb feszültségűekre kicserélni, lásd a Szeptember 6.-án kelt hozzászólásomban, feljebb valamivel.
Sok sikert!

Üdv!
Következő: »»   30 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu