Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
 
Témaindító: kanocos, idő: Jún 14, 2006
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   30 / 30
(#) szamóca válasza vereslaca hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Itt +-23V-ot írnak, ami 20W kimenőre vonatkozik csatornánként 8Ohmra. A +-27V túl magas fesz. annak fényében, hogy 99%, kínai utángyártott terméket fogsz kapni, mert huszonkét éve nem gyártják az IC-t SANYO-ék. Lutri tehát, hogy mit fog elbírni. Én a helyedben a sorozat nagyobb teljesítményű változatát rendeltem volna pl. 4161-től felfelé. Nagyobb esély a túlélésre.
Mondjuk manapság már maguktól is elhaláloznak minden ok nélkül az utángyártottak.
Én kiváltanám egy VF-2-vel az IC-t.
(#) midgardcoil hozzászólása Szept 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy barátom Genelec 1031A típusú monitor-hangfala tönkrement, a mély "csak búg". A szervízben azt mondták neki, nem tudják javítani, pedig az ICt is kicserélték rajta, a komplett erősítő modulra pedig év végéig várni kellene. Az említett modulból két fajta létezik, egy tranyós - diszkrét, illetve egy STK442-130 IC-vel szerelt. Utóbbival van dolgunk.

Szóval elvileg a szervíz cserélte az IC-t, de ez nem vezetett eredményre. Az STK 6 ill. 7-es lábán, akárcsak a referencia kapcsolásnál(csatolmányban), itt is 1-1 ellenállás van (0.22R), majd a két ellenállás után egy tekercs párhuzamosan 4.7R ellenállással vezet a kimenethez. A két 0.22R ellenállás volt megsülve, ezeket cseréltem (itthon csak 5W ellenállások voltak kéznél, ezeket szereltem be ideiglenesen próbaképp). Az erősítőt bekapcsolva egyből kiég a pozitív tápfesz. biztosíték. Feltételezem a kimeneten lévő kisebb teljesítményű 0.22R ellenállás is ugyan ezért olvadt el, csak mivel azokat nagyobbra cseréltem, így a biztosíték már előbb ég ki. Nincs rajzom az áramkörhöz és sajnos egyáltalán nem ismerem az adott STK-t, nem tudom lokalizálni a hibát.

Az IC hibájára tudok gondolni első körben, illetve külföldi fórumok is ezt javasolják. Ekkora áramfelvételt bemenő jel nélkül csak az IC zárlatának tudok tulajdonítani. Okozhatja esetleg más is? Bármilyen tippet szívesen fogadok, tudom, így látatlanba elég nehéz.

Köszönöm, üdv!
(#) Cinema válasza midgardcoil hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Valamitől meghibásodhatott az STK-IC. Hangszórók zárlata, vagy a hangváltó kondenzátorai is okozhatnak hibát.
Hasonló STK-végfokokban az összes kis kerámia kondenzátort, valamint az ELKO-kat is cserélni kell, ha új IC-kerül beépítésre. Lehet, hogy ez furcsán hangzik, de tapasztalatból írom és legalább 500V-os legyen a kerámia kondenzátor, 50, vagy 63V-os nem jó!
Érdemes az Új IC beforrasztása előtt kimérni minden ellenállást, mert a visszacsatolás hiánya is tönkremenetelhez vezethet.

Üdv!
(#) midgardcoil válasza Cinema hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Köszönöm válaszod, ez azért nem hangzik túl jól, mert tele van SMD-kkel a deszka. Mindenesetre kiforrasztom az STK-t, kicserélem a kondikat, megmérem az ellenállásokat, ahogy írtad, hátha vezet valamire.
Hangváltó nincs, mert a két hangszórót külön erősítő hajtja előszűrt jellel. A táp ElKo-it érdemes cserélni? Legalább 15 éves eszközről beszélünk.
(#) Cinema válasza midgardcoil hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Igen a tápkondenzátorokat is érdemes megmérni és ha kell, akkor cserélni.
Sok sikert a javításhoz.

Üdv!
Következő: »»   30 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Szept, 20. Sze
7:44:07
Jelenleg 204 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu