Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PAL jel előállítása
Lapozás: OK   1 / 1
(#) darkpeter hozzászólása Nov 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet olyan PAL vidójelet előállítani mokrovezérlővel, ami szines, felbontása csak 256*240-es. Amit tudok a PAL-ról az alapján mind az 576 sor ki kell küldeni, akkor hogyan lesz ebből csak 240 sor. Meg lehet csinálni, ebben biztos vagyok, hisz a NES grafikus processzora csak az SRAM mértében volt több, mint a mega8, és az órajele mindössze 5,32MHz volt. RAMban lehet bővíteni a mega8-at, csak azt nem tudom, hogy állítsam elő a megfelelő PAL jelet.
Előre is köszönök minden segítséget.
(#) benjami válasza darkpeter hozzászólására (») Nov 24, 2012 /
 
Ez a kérdés szerintem az AVR-es topicba is belefért volna. Egyébként meg meg is válaszoltad a kérdést: "grafikus processzora ...", "SRAM mértékben ...". Az AVR nem grafikus processzor, meg a memóriája is elég kevés (egy teljesképernyős színes kép már nem fér bele). Ennek ellenére azért csináltak már vele videojelet, pl: Uzebox, vagy lehet PIC-el is: video game with PIC18
(#) Cavalier válasza darkpeter hozzászólására (») Nov 25, 2012 /
 
Pl. kiküldesz minden sort kétszer, és minden pixelt kétszer, a többit meg kitöltöd feketével. Mivel interlaced módról beszélünk, így a két félképre teszed ki ugyanazt. Az avr-el csak a fényesség jeleit kell előállítani pl. egy-egy ellenállásos DAC-al, meg a szinkronjeleket, és rakni rá egy PAL konvertert, pl. az AD725-öt, ami az uzebox-os linken is van.
(#) Lauffer hozzászólása Aug 1, 2013 /
 
Sziasztok ! Szeretnék egy kis segítséget kérni ! A mostani nagy digitális átállást megtettem és vettem egy WayTeQ Set-Top Boxot. Tökéletesen müxik de mivel 4 TV van sorban felfűzve, ezért csak a 75 Ohmos bemeneteket tudom használni az egyéb RGB bemenetek helyett. Vettem 1 RF Modulátort és annak rendje és módja szerint bekötöttem. 1 TV jól müxik de 2 törött képet ad, 1 pedig piros és kék színben úszik. Rövid vizsgálódásom során rájöttem, hogy a konverter nem Pal normás B/G jelet ad ( amit állítani természetesen nem lehet, csak CH+ és CH- 2 gomb van rajta, semmi más ), hanem NTSC-t és a 3 TV nem tud vele mit kezdeni. Mivel több generáció él 1 családi házban sajnos ezt a kis gondot szükséges lenne megoldanom. A kérdésem az lenne, hogy van-e olyan kapcsolás valakinek a tarsolyában ami 75 Ohm NTSC be és 75 Ohm PAL B/G ki jelet adja de minden fajta megoldást vagy javaslatot szívesen fogadnék. Megfelelne egy link, vagy egy papírlapra felskiccelt kapcsolási rajz vagy valami okos tanács.

köszönettel: Laci
(#) Tomi111 válasza Lauffer hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Üdv!

Nem a kérdésre válaszolok, de csak egy boxot vettél? Mert így minden tv-n csak ugyanazt az adást tudjátok nézni, amit a boxon kapcsolsz!
(#) kadarist válasza Lauffer hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Szia!
Idézet:
„Vettem 1 RF Modulátort”

Mi a típusa?
(#) pucuka válasza Lauffer hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Én sem tudok konkrét válszt adni, de a PAL, és az NTSC rendszer szinte ugyanaz, csak éppen az amerikában használatos 60 Hz hálózati frekvencia miatt, minden jellemző frekvencia más az alapsávi összetett jelben. (kompozit)
NTSC jelet európai TV nem tud feldolgozni, a konverzióhoz a vídeó jelet alapsávi RGB és szinkron jelekre kell bontani, majd újra összerakni. Hasonló a probléma, mint a kompozit --> VGA jel konverziójánál, csak ott nem kell újra összerakni.
(#) GPeti1977 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Nem igaz, mert szinte az összes ma gyártott TV megy NTSC jelről.
A PAL szabványt az NTSC átviteli "hibáinak" kiküszöbölése fejlesztették ki alapjaiban hasonlít is rá.
(#) kadarist válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ráadásul az eltérő képváltási és soridők miatt az átkódolás sem zökkenőmentes, mert csak képeldobással lehet 50Hz-re "kényszeríteni" az eredetileg NTSC-adást. Pulldown technika.
(#) Lauffer válasza Tomi111 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Igen, igazad van de amit nem tartottam szükségesnek leírni, hogy a közös kábelen még 1 UPC Direct is Vágtázik, így már súrlódások nélkül meg lehet oldani a problémát. A UPC egyébként minden készüléken tökéletesen megy. Egy UHF-UHF közösítővel raktam össze.
(#) Lauffer válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ez egy "Aerial TV Phono csoda masina. Belinkelem.
*Hibás link helye*
Rögtön az első kép, kék keretben, előkijelzős, a tetején az van kiírva, hogy "RF Modulator" alája meg "UK Shipping". Ha tudnál segíteni abban, hogy valami állítási lehetőséget megtalálnál, az jó lenne. Próbáltam a folyamatos 4-5 sek.-os nyomással gombokként de érzéketlen mint a lóköröm.

Linkeléshez használd a LINK gombot!
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) pucuka válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Igen, hasonlít rá, de ahogy kadarist is írja, mások a soridők, mások a szinkronjelek a 60 Hz miatt, úgyhogy az átkódolás nem olyan egyszerű. A többi stimmel.
(#) Lauffer válasza GPeti1977 hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Sajna ezek nem ma gyártott készülékek. Van olyan ami 15 éves kort súrolja és csak egy 75 Ohm-os bemenet van rajta. Viszont baromi jól mennek, semmi bajuk, kimennek a világból. Sajnálom kidobni, mert még csak utaló csíkozások sincsenek arra utalva, hogy a képcsöve haldokolni készülne és azért nálunk 24 órából 26-ot mennek a TV-k.
(#) Lauffer válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Háááát....én inkább valami könnyen összedobható elektronikára gondoltam, vagy valami általad ismert kereskedelemben kapható (de biztos jó, hiszen Te ismered ) kütyüt venni. Kérdeztem az eladótól, hogy mit hogyan, merre, meddig állítás de fogalma nem volt az egészről. Ennyi volt a válasza : ".....én csak eladom !" Na basszus
(#) kadarist válasza Lauffer hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Szerintem ez nem nézi a tévénormát, "csak" ráülteti egy vivőre a video és hangjelet. A beltérid PAL-ra van állítva? A tévék jól vannak beállítva? Nincs másik tévéadás ugyanazon a csatornán?
Márcsak a "UK shipping" miatt sem lehet NTSC-s.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2013
(#) Lauffer válasza Lauffer hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
(#) Lauffer válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Na erre nem gondoltam......igazad lehet..... ránézek a beltérire.....bár nem tartom valószínúnek, mert az öreg mama hogyan állítgatja ha megveszi ? Bár a csuda tudja de ennek most a végére járok pill. Köszönöm, hálás vagyok !!!!
(#) Lauffer válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Azt a büdös jó ....... életbe !!!!! Hová küldjem a söröd ? El sem tudom mondani mennyire hálás vagyok !!!!! Te vagy az Ász ! Nem RGB-re volt állítva, hanem YUV-on volt a beállításoknál. Nagyon nagyon köszönöm. Ez az apró momentum elkerülte a figyelmem. Ha tudnád mekkora kavics esett le a szívemről. Még egyszer nagyon nagyon nagyon köszi ! Várom privátban a címed ! Küldöm a söröd !
(#) kadarist válasza Lauffer hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Nincs mit és jó tévézést!
(#) Lauffer válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2013 /
 
Ti vagytok az Ászok Kadaristtal együtt ! Sajnos a Set-Top Box nem RGB-re volt állítva, hanem hanem ahogy feljebb már leírtam, YUV beállításon volt és az átállítással azonnal megoldódott a probléma. Nagyon köszönöm a segítséged ! További szép estét ! Üdv.: Laci
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem