Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása
 
Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   98 / 98
(#) papee hozzászólása Máj 16, 2017 /
 
Sziasztok!
Kondizott már valaki Be Quiet tápot? Hol lehet ilyen elkókat beszerezni:
16V 470µF 6x20 mm
6,3V 2200µF 8x25 mm
Vagy milyen más értékű, de ugyanekkora méretűvel lehetne helyettesíteni. Kinából jönne 3 centért, de félek tőle, itthon nem nagyon találtam.
(#) Godypapa hozzászólása Sze, 11:02 /
 
Sziasztok!

Hibajelenség: Modecom Premium TFX 350 PC tápegység időnként nem lehet bekapcsolni, ha bekapcsol, minden rendesen működik, tápfeszültségek rendben vannak. A tápegységet másik PC alaplappal is működtetve lett, a jelenség hasonló - nem melegszik, nincs egyik kondenzátor sem felpúposodva, ki lettek mérve, nem zárlatosak. Hidegen indítva többszöri próbálkozás ellenére sem indul, aztán meggondolja magát, bekapcsol és semmi probléma vele. Huzamosabb működés esetén is a probléma hasonló. Volt (van) olyan is, hogy a PC működés közben mindennemű beavatkozás nélkül is újraindítja magát - szoftveresen hiba nincs, mert másik PC-be beépítve is ugyanezt produkálja - néha bekapcsol, néha nem, néha újraindítja a rendszert.
Mi lehet a kiváltó ok? Kapcsolási rajzot nem találtam eddig hozzá. Várom segítségeteket.

Most éppen szétszerelt állapotban, 12 és az 5 V-os táp izzókkal megterhelve, méricskélek, persze, amit csak tudok. Most például működik, reggel meg nem működött.
(#) Godypapa válasza Godypapa hozzászólására (») Sze, 13:31 /
 
R61 ellenállás a rossz, csak az értékét nem lehet tudni, egy szürke valami festésű ellenállás. PS-ON és PC vezetékek közvetlen közelében. Ez az ellenállás össze van kötve egy 1002 SMD-vel és egy 6n8 kondival.

Az R61 ellenállás testre megy! Már csak érték kellene. Ettől függetlenül a tápegység kiépítve működik, ki-be lehet kapcsolni "zöld-fekete vezeték összezárásával. 5V és 12V kimenetek 50W és 35W izzóval terhelve vannak, feszültségek rendben. Egy megfigyelés: hogy ha a "zöld-fekete vezeték" folyamatosan zárva van, a 220-as csatlakozó ki-be húzásával nem mindig indul be a táp, de a "zöld-fekete vezeték" ki-be kapcsolásával mindig működik.
(#) latyakosa válasza Godypapa hozzászólására (») Sze, 15:36 /
 
Attól, hogy nem púpos a kondi és nem zárlatos még az esr értéke lehet leromlott. Ez esetben nem szűr megfelelően, a kimeneti feszültség tele van tüskékkel, Multiméterrel és izzókkal ezt a hibát nem fogod tudni detektálni, oda jó minőségű osszcilószkóp kellhet.
Meg kell mérni a kondikat ESR mérővel, vagy a táp kiszerelt állapotban, új, biztosan jó kondiból néhányat beforrasztani párhuzamosan és megpróbálni az alaplappal tesztelni a stabil működést.
Karikázd be kérlek az R61-t, sajnos nem találom a képen.
Az indulási hibákért sokszor a készenléti táp valamelyik komponense is lehet felelős.
(#) Godypapa válasza latyakosa hozzászólására (») Sze, 17:01 /
 
Hali! Te vagy az x-edik, aki jön az ESR mérővel, és oszcilloszkóppal, de semmi gond! Igaz enélkül az eszközök nélkül ne is fogjon az ember nagyobb volumenű munkákba, főleg ilyen javításba, de köszönöm a segítőkészséged. Csatolom újra a képeket, bekarikázva az R61 helye.
(#) latyakosa válasza Godypapa hozzászólására (») Sze, 18:30 /
 
Tiszteletem,
Köszönöm az R61 pozíciót, számomra ez az információ a 3 mondatra tagolt gondolatból nem volt kiolvasható.

Az SMD ellenálláson 1002-s felirat 10kOhm-t kellene jelentenie. Az oldalon a segédprogramoknál a SMD ellenállás kód érték alkalmazásnál a 4 jegyű kódot kiválasztva magad el tudod végezni az ellenállás értékekek meghatározását.

Azt miből, milyen mérésekből gondoljuk, hogy az ellenállás szakadt ? Az első képbe bele nagyítva inkább forrasztási hiba tűnik fel az ellenállás jobb oldalán. Milyen vezeték ment oda a bal oldalára ?
(#) Godypapa válasza latyakosa hozzászólására (») Sze, 18:39 /
 
Üdv.!

Hogy milyen elgondolásból szakadt? Mert ketté volt törve, elpattant. Azt tudom, hogy a 1002 ell. áll. 10 kohm, nem forrasztási hiba, mert a sérült ellenállás ki lett forrasztva - azért látszik lyuk a helyén az smd oldalról nézve.. A kiforrasztott ellenállás a képen látható kondenzátor lábához volt forrasztva a másik oldalról nézve.

Kapcsolási rajz kellene, több helyen érdeklődtem ... most várakozás van.
(#) Poli válasza Godypapa hozzászólására (») Sze, 20:14 /
 
Szia!
Nincs ilyen rajzom, de feszültség figyelés/előterhelés miatt szokott ott lenni egy osztó változó osztási aránnyal (1:10, 1:47) annak lehet az a kisebbik értékű tagja. Közben találtam egy hasonlót, itt 1:10 az osztás, tehát 1k ellenállás lenne praktikus 2-3W-os, ha nem jó akkor én trimmerrel próbálkoznék.

2005.jpg
    
(#) Godypapa válasza Poli hozzászólására (») Sze, 21:02 /
 
Szia!
Keresgettem én is a NET-en, hasonlót találtam egy ru. oldalon kis teljesítményű, kb. 1/8 W-osnak nézett ki amikor a töröttet kiforrasztottam, az orosz oldalon sok kapcsolásban 100R értékűnek láttam, de még beazonosítás végett próbálom az IC-hez viszonyított bekötését pontosítani, áramkörileg kimérni.
De megfogadom tanácsod - trimmerrel próbálkozom!
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:05
(#) Poli válasza Godypapa hozzászólására (») Sze, 21:17 /
 
Az ellenállás, ha nem érte mechanikai behatás, akkor az eldisszipált hőtől törött el. Az orosz oldalakon nagyon sok átalakítás/módosítás van, ha nem vagy jóban a cirill betűkkel könnyen megvezet, a linkelt rajz is tőlük van. A jól méretezett alkatrészek esetén túl hosszú az elavulási idő.(Nem veszel újat)
(#) latyakosa válasza Godypapa hozzászólására (») Sze, 21:17 /
 
Az elektrotanyán nyitott topikban linkelt lengyel oldalról származó képeken ott az ellenállás. Próbáltad kinagyítani a képet és ez alapján az értéket beazonosítani ?
Nekem narancs, fekete szürke és arany csikoknak tűnnek
A hozzászólás módosítva: Sze, 21:18
(#) Godypapa válasza latyakosa hozzászólására (») 5:11 /
 
Szia! A narancs, fekete szürke és arany túl nagy érték - 3000M !!! Nekem inkább Narancs, szürke, fekete, arany (ezüst) nek tűnik - 38R, vagy mintha a Narancs mellett lenne egy kis fehér, majd fekete és arany (ezüst) akkor 39R az érték.
A hozzászólás módosítva: 5:18
(#) Godypapa válasza Godypapa hozzászólására (») 9:24 /
 
Szóval ez az R61 ellenállás egyik vége a 6n8 kondihoz megy (a kondi másik vége testre), az ellenállás másik vége az IC 5-ös lábára, amely 5 ös kivezetéshez egy dióda, egy 110k és egy 10k ellenállás csatlakozik.
(#) Godypapa válasza Godypapa hozzászólására (») 9:46 /
 
Újabb mérések után ...
A hozzászólás módosítva: 9:47
(#) latyakosa válasza Godypapa hozzászólására (») 19:15 /
 
Az At2005 adatlap szerint a 12-s láb is GND.
Az 5-s láb egy komparátor bemenet.
Érdemes lehet felderíteni az R1, D1 hova milyen elemekhez kapcsolódik.
Az R61 és a 6n8 egy nagyfrekvenciás hidegítés is lehet aminek a hatása csak kapcsolófrekvencián érvényesül.
A hozzászólás módosítva: 19:15
Következő: »»   98 / 98
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 25. Csü
23:59:13
Jelenleg 192 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu