Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számkijelzés gombnyomásra.
Lapozás: OK   1 / 1
(#) aroxol hozzászólása Feb 15, 2013 /
 
Sziasztok!

Egy 4x3 matrix billentyűzet-el szeretnék számokat kijelezni 3x7 szegmentes kijelzőre.
Amikor megnyomok egy számjegyet az első karakteren megjelenik, következő gombnyomásra a másodikon, így tovább körbe. A számok megmaradnak, amíg nincs felülírva. Ötleteket várnék, vagy esetleg már meglévő kapcsolást.
(#) pucuka válasza aroxol hozzászólására (») Feb 15, 2013 /
 
Ezzel kapcsolatban két feladatod van. Mivel a nyomógombok mátrixba vannak kötve, meg kell oldani a kiolvasását, valamint kód konverziót kell végrehajtani. Ezt legegyszerűbben mikrovezérlővel (AVR, PIC) oldhatod meg, de meg lehet oldani pl. egy ROM felhasználásával is.
(#) efraim hozzászólása Feb 15, 2013 /
 
Tulajdonképpen azon gondolkodtam el, hogy megoldható-e programozás (PIC vagy AVR) nélkül. Arra jutottam, hogy igen - a PIC és az AVR előtt is volt élet - hiszen amikor a hétszegmenses kijelzőn megjelenik egy character, akkor vagy a c vagy a g segment mindenképpen működik. Innen továbblépve a g és a c segmenteket egy optocsatolóval vagy védődiódával rá kell vezetni egy 4071-es IC bemeneteire (or) és a kimenet már vezérelhet egy léptetőt, amelyik a nyomógombsor 4 kivezetését a soron következő hétszegmenses kijelző 7447-es meghajtójához irányítja. Itt már csak az a gond, hogy ha resetelni is kell, akkor vagy háromszor kell megnyomni a 0-t vagy a bekötés miatt a léptető automatikusan a második hétszegmensest tekinti elsőnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) Stefan válasza efraim hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Persze megoldható, digitális technika házi feladatnak briliáns példa, de nem tűnik életképes ötletnek, hogy alkatrésztemetőt csináljon a NYÁKból, egy pár száz forintos 7+3+4+3 = 17 GPIO-val rendelkező MCU helyett.
(#) efraim válasza Stefan hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Az eredeti hozzászólásból nem derül ki, hogy a kérdező milyen felkészültséggel rendelkezik. Van akinek egy zseblámpaizzó cseréje is műszaki probléma Ha alkatrésztemetővel meg tudja oldani, akkor kisérletezett, tanult, gondolkodott. Aztán majd kicsinyít.
(#) szuperman hozzászólása Feb 19, 2013 /
 
Igazából alapkapukból nagyon egysuzerűen felépíthető a kapcsolás, viszont rengeteg helyet foglalna. De kétségkívül érdekesebb, mint egy PIC -be beprogramozni. Egyik ismerősöm órát készített alapkapukból , két viszonylag nagy NYÁK lapon van. Szép méretes óra lett. Persze ő érdekesség képpen csinálta. Én nem javasolnám ,hogy így old meg. Főleg ,ha élesben is akarod használni ,nem csak hobbiból építed. Ha meg igen, akkor építhetnéd mindjárt tranzisztorokból az alapkapukat, sőt diódákból csinálhatnál tranzisztorokat. Na az már szép lenne. XD
(#) kaqkk válasza aroxol hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Idézet:
„a PIC és az AVR előtt is volt élet”
De már 2021 et írunk , Olvasd el ezt ...
(#) bbb válasza kaqkk hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
Amelyik hozzászólásra válaszoltál, ott még csak 2013-at írtunk
(#) Lucifer válasza bbb hozzászólására (») Szept 17, 2021 / 1
 
Az ilyen válaszokra (mármint nem a tiédre, hanem a kaqkk-éra) mindig olyan kíváncsi vagyok, hogy hogyan születnek.
(#) kaqkk válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 18, 2021 / 1
 
Kíváncsi vagy ? Egy másik témában történt hozzászólása miatt megnéztem az adatlapját , belekattintottam az általa nyitott témába (és igen láttam hogy már 2013 óta pang ) Amúgy miért baj az ha egy "döglött" témában egy régi hozzászólásra válaszol valaki ?
A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2021
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem