Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Codefon kaputelefon
 
Témaindító: ovaozse, idő: Márc 24, 2013
Lapozás: OK   1 / 29
(#) ovaozse hozzászólása Márc 24, 2013 /
 
Üdvözletem!

A Codefon kaputelefonok működésével kapcsolatban szeretnék kérdezni olyantól aki ért is a témához.

Egy Codefon kaputelefonom van és szétszedvén találtam benne egy nyákot rajta egy PIC MCU-val. Az rendszernek a működése érdekelne igazából:
2 vezeték jön be, melyen 14 V-os DC feszültséget mértem. A PIC mcu egy dekódert vezérel és a dekóder segítségével olvassa ki a jumpereken lévő logikai szinteket.

Nagyon örülnék, ha valaki el tudná mesélni, hogy hogyan működik az enumeráció ebben az esetben!

A Codefon oldalán azt olvastam, hogy a kaputelefon központi egysége a beütött kódnak megfelelően jeleket küld ki, és ezt a jelsorozatot hasonlítja össze a PIC a belső jumperek állásával.

Az érdekelne, hogy ez pontosan hogyan is működik. A kaputelefon analóg kelet küld-e ki a kagylónak, vagy digitálisan rángatja meg az egyik vezetéket? Hogyan jelezhet vissza a készülék a központi egységnek, visszajelez-e?

Nagyon örülnék, ha egy nálam fiatalabb tudna ebben segíteni nekem, én már régen nem foglalkoztam ilyen technikával, sokat tanulnék belőle!

Előre is köszönet minden érdemi segítségért!
(#) proba hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Ha visszarajzolod a kagylót ,szinte minden kérdésedre választ kapsz.A piccel kommunikál a központ,hiszen mi mást tudna csinálni, az a három négy tranzisztor csak a hangért felel.A koder ic rémképeimben ,csak egy demultiplexerként él .A csengetési hangot helyen állítja elő hiszen a kapucsengő központ nélkül is működik egy soros 200-300 ohm 12V ról . Egyébként egy telefonhallgató egy kondival a vonalra ,meg egy műszer is szinte mindent elárul.
(#) tungsram hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Idézet:
„Egyébként egy telefonhallgató egy kondival a vonalra ,meg egy műszer is szinte mindent elárul.
Ez a legbiztosabb mérési módszer.
(#) ovaozse hozzászólása Márc 25, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget. Olyantól is várnék eligazítást aki konkrétan ismeri ezt a kaputelefon modellt.
(#) dehogyisnem hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Üdv!
A Codefon címzése annyi hogy a kiválasztott számnak megfelelő mennyiségű impulzussorozat megy fel, monnyuk 55 db tüske, ezt dolgozza fel a dekóder, ha megvan visszajelez (nem tudom hogyan) a kp felé, valamint indítja a csengetést amit valóban PIC állítja elő szoftveresen. Ha ekkor beemelsz akkor összekapcsolódik a központtal már analóg módon. A nyitást egy 60kH jel indítja.
Pontosabb leírás elég esélytelen mert nem adják ki a specifikációt. Egyik gyártó sem amúgy.
Tápot adsz rá, összeérinted a tápcsati melletti két érintkezőt akkor csengeni kezd. A hangszórókimeneten egy 5v-os relé behúzható vele. Ennyi a max infó. Tárolós szkóppal rámérhetsz a vonalra felcsengetés közben ha nagyon kíváncsi vagy. De most már engem is érdekelne. Összedobnék egyet asztalon, de hát jó is lenne ha ennyire ráérnék

Tibor *

Megjegyzés: Nem kagyló! Kézibeszélő! Kagyló a Balatonban esetleg a WC-ben van!
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
(#) ovaozse hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Köszönöm az információt, sokat segítettél vele. Nincs szkópom, azzal pikk-pakk ki lehetne mérni. Ráteszek egy mcu-t és kimérem az impulzusokat szerintem.
(#) ovaozse hozzászólása Márc 28, 2013 /
 
Az áramköri kialakításból látom, hogy a bemenő 1 érpárról kettős R-C szűrővel választja le a tápot az áramkör a PIC-nek, és akkor erre a vonalra van rászuperponálva az impulzussorozat. De vajon szimmetrikus vagy aszimetrikus lehet a jeltovábbítás?
(#) dehogyisnem válasza ovaozse hozzászólására (») Márc 28, 2013 /
 
Hali!
De rém kíváncsi vagy! Én ugyan nem foglalkoztam vele, de szerintem logikusan aszimetrikusan, negatív impulzussorozattal megy. A felszerelt működő rendszert szerintem ne piszkáljad mert nem fog örülni a közös képviselő. De ígérem rámérek egyre......
Tibor
(#) 1984white hozzászólása Szept 15, 2013 /
 
Sziasztok!
Látom régen nem jár itt senki, de azért megpróbálok kérdezni, hátha.
Ezeknél a kaputelefonoknál hogyan lehet megváltoztatni az egyik lakás kódját?
A közös képviselőnk kért meg erre, mert nem lehet elérni azt az embert, aki eredetileg beszerelte.
(#) mps válasza 1984white hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Szia! Tudnod kell a telepítő kódot vagy resettelni a telefont, az utóbbi esetben ha vannak változtatott kódok vagy kártyák a lakásokhoz rendelve törlődnek!
A programozás pedig itt: Bővebben: Link.
A telepítő (mester) kód rá van írva a panelra, ha nem mosták le.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) dehogyisnem válasza mps hozzászólására (») Szept 15, 2013 / 1
 
Bocs mps, ne hararagudj de kijavítalak. Nem vesznek el se kódok se kártyák.
Ahogy én csinálom:
Bizti félig kiszed, csavarhúzóval rovidzár, bizti vissza, rövidzár megszüntet. Ezzel csak a felirat szerinti kód áll vissza, minden más megmarad. Ha nem lett átírva a reset kód akkor nyugodtan lehet enélkül is programozni a linkelt megoldással.
Kérdezzetek nyugodtan ezzel foglakozom!
Tibor
kaputelszer.hu
(#) dehogyisnem válasza ovaozse hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Hali!
Közben kicsit méregettem. A készülék elektronika miután feldolgozta a jelszorozatot, átvált csengetésre. Miután beemeled a beszélőt az küld egy gyors "rövidzárat" a vonalra, ezzel jelzi a felvett állapotot. (ekkor a központ átkapcsol beszédre). Ezzel a módszerrel csengetés közben egy MKT-s készülékkel is be lehet "szólni" a vonalba. Igaz utána már nincs bontójel, meg kell várni az időzítés lejártát. Ha lesz még időm mókolok vele még.
Tibor
(#) mps válasza dehogyisnem hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Hmmm. Nekem az rémlik, hogy elfelejti, persze lehet, hogy keverem egy másikkal. Én már nem csinálom úgy 2 éve, 20 év elég volt
(#) dehogyisnem válasza mps hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Szervusz Kolléga
Az a proel ami felejt. Viszont ott meg a reset kód nem változik. Csak hogy bonyolult legyen a szakma. Miért hagytad abba? Ha szabad kérdeznem?
Tibor
(#) mps válasza dehogyisnem hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
A Proelt csak javítottam, azt sem sokat, nem tartom egy megbízható cuccnak, most ahol lakok ott is az van, de félévente cserélik a tasztot. Mert amit kerestem lassan pszichológusra kellett volna költeni Tudod: a lépcsőházankénti kötelezően létező 'jóindulatú' lakó...
(#) 1984white válasza mps hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Okés köszönöm! Holnap így már neki is állok. Kaptam egy listát a lakás kódokkal és csak az egyik lakásnak kell a kódját megváltoztatni.
Megnézem a panelon a master kódot és jelentkezek ha leírásod alapján nem boldogulok.
Köszönöm a válaszod!
(#) 1984white válasza dehogyisnem hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
A csavarhúzóval történő rövidzár az a jumper helyén végzendő?
Kód visszaállítás után mi lesz a "gyári" kód?
(#) mps válasza 1984white hozzászólására (») Szept 15, 2013 /
 
Ami a panelra van írva, az a gyári kód, de ha a gyártó listáját kaptad azon is rajta van.
(#) dehogyisnem válasza 1984white hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Szia!
Sikerült megoldani?
Tibor
(#) 1984white válasza dehogyisnem hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Szia!
Igen, sikerült. Nagyon köszönöm a tippeket.
(#) Geza59 hozzászólása Máj 10, 2014 /
 
Sziasztok!
amikor a jumper rövidrezárásáról beszéltek, melyik jumperről van szó? Én egyedül álló jumpert nem látok a nyák lapon csak egy 5 jumperből álló blokkot, számok nélkül.

Vagy esetleg ez a jumper nem is a nyáklapon található?

(mostanában nem néztem mega kaputelefont, de legutóbb lefotóztam a nyáklapot szemből és e fotó alapján írtam amit írtam.)

Van egy probléma is ezzel a kaputelefonnal csak nem tudom, hogy ezen a fórumon mi a szokás, minden problémának új témát indítani vagy egy témát folytatunk a végtelenségig.
(#) mps válasza Geza59 hozzászólására (») Máj 10, 2014 / 1
 
Ha a lakáskészülékre gondolsz akkor azokról a jumperekről lehet szó (nem ismerem az előzményeket, ezért szokás a válasz gobot használni, mert akkor egyszerűen nyomon követhető) Bár az 5 kevésnek tűnik. Mert fentről lefelé úgy lennének, hogy:1-2-4-8-16-32-64-128.
Nem kell minden kérdésnek új témát nyitni, elég ha itt felteszed, akár többet is egyszerre.
(#) Geza59 válasza mps hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Codefon lakás központról beszélek, a leírásban én is olvastam, hogy 1-31-ig van egy csomó jumper block valahol bekonfigurálva, de azokat nem tudom, hogy hol találhatók. Ez az 5 jumperből álló blokk a nyák felső harmadában található, a mellékelt fotón sárga nyíl jelzi. Ha nem itt található az a jumper amit a master jelszó cseréjéhez rövidre kell zárni, akkor hol? Esetleg egy fotót feltudnál tölteni?

Codefon.jpg
    
(#) mps válasza Geza59 hozzászólására (») Máj 10, 2014 / 1
 
Ez a programozáshoz van.
(#) Geza59 válasza mps hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
És akkor hol van az a jumper amit rövidre kell zárni? A hátoldalán?
(#) mps válasza Geza59 hozzászólására (») Máj 10, 2014 / 1
 
Közben megszültem a karikákat.

névtelen.jpg
    
(#) Geza59 válasza mps hozzászólására (») Máj 10, 2014 /
 
Ahá! Nagyszerű!!!

OK, akkor most had írjam le a problémámat aminek nincs köze a jumperhez vagy jelszó cseréhez, ezt jó tudni, mert 1 éve kellett volna, és legközelebb most már fogom tudni.

A jelen probléma: Már pár hete, nappal a készülék kissebb nagyobb megszakításokkal állandóan csipog és kijelez 1-2-3 nullát, utána kezdi elölről. De kizárólag csak nappal csinálja ezt, éjszaka VAGY ha letakarom valamivel billentyűzetet, akkor rögtön elhallgat.

A kaput az RFID chipes kulcstartóval minden probléma nélkük ki lehet nyitni, de a billentyűzetet használva nagyon propblémás mert a csipogással egybekötött "0" kijelzések mindig "beleköpnek a levesbe" és lakó kezdheti elölről a próblákozást.

A billentyűzet elvi működését már ismerem egy korábbi itteni fórum üzenetből, de nem tudom felfogni, hogy mi triggereli a 0 szám kiírását, miért hiszi azt a készülék, hogy a 0-ná lévő oszlop és sor blokkolva van valamivel?

Éjszaka nézve a billentyűzetet észrevettem, hogy a "0" mögötti izzó vagy LED nem világít (talán ki van égve) de nem hiszem, hogy annak köze lenne a problémához.

Első dolgom az volt, hogy a billentyűzetet és a bordó műanyag keretet alaposan letöröltem, hátha valami kosz okozhatja a jelenséget, de tisztítás után is maradt a probléma.

Szóval nagyon jó lenne megtudni, hogy mi okozza ezt a jelenséget és főleg mi indítja ezt el "out of the blue"?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) nagy.bese hozzászólása Máj 10, 2014 /
 
érdekes!
ahogy elnézem a kódok felépülését:
lakás száma,kulcs,
Idézet:
„pin kód”

egyes kaputelefonoknál csak egy
Idézet:
„pin kód”

én egy házilag készítettet szerettem volna csinálni,de egy kicsit bonyolultabban,egy kód kéne,+ egy másik kaputelefonnal kapcsolattartás.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
(#) mps válasza Geza59 hozzászólására (») Máj 11, 2014 / 1
 
Ez egy tipikus hiba. Valamelyik infra led, vagy foto dióda elhajlott. Ha leveszed az előlapot egy oldalról szépen be lehet őket állítgatni. Mondjuk kicsit macerás. Én először megpróbálom csak a külsőket amikhez nagyobb bontás nélkül hozzáférek. Akkor lesz jó, ha végig húzod az ujjad a számok közötti részen és azt nem veszi észre. Ha esetleg el van hajolva az előlep azt ki kell egyengetni.
(#) Tomi111 válasza Geza59 hozzászólására (») Máj 11, 2014 / 1
 
Szia!
mps-nek igaza van, az infra ledek vagy diódáknál van a hiba. Elhajlás, de lehet pókhálós is belül vagy ha törött a piros plexi, akkor cseréld. Lehet kapni hozzá. Ne a helyén próbáld, egyszerűbb egy 12V-os trafóról az asztalon! A gombok próbájához nem kell rákötni semmit, csak a tápot.
Ha kiveszed a nyákot, nagyon ne hajlítsd ki a diódákat, mert beszereléskor elérheti a házat és visszahajlik, mikor meghúzod a négy csavart.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
Következő: »»   1 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem