Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ziphona Concert 2030 potméter csere
Lapozás: OK   1 / 1
(#) sysyka hozzászólása Máj 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Rég használt Ziphona Concert 2030 típusú lemezlejátszó/erősítőnk kontakthibás potmétereit szeretném kicserélni. Két problémám lenne. Az első, hogy nem találtam jelzést a potmétereken, melyről eldönthetném, hogy azok lineárisak vagy logaritmikusak. A potméterek mind 10,1 kOhm-osak, feltételezem 10 kOhm-os potikkal helyettesíthető. Három darabon SD, egyen SN jelzés van.

Másik kérdésem az volna, hogy jól látom-e, hogy a potmétereken lévő "tartó" a földelésre van? Ha ma kapható potméterekkel helyettesíteném a rosszakat, akkor az újak "házát" együtt földre kellene forrasztanom ugye?

A segítséget előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) Medve válasza sysyka hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Szia, hát mérd meg, a linearitását... tekerd középre, ha az ellenállás kb a fele, akkor az. A hangerő poti bizonyára nem lesz az. Én is úgy látom, hogy a poti burkolata a földön van, szakszerűen.
(#) kaqkk válasza sysyka hozzászólására (») Máj 25, 2013 /
 
Mielőtt cseréled a potikat , próbáld meg a "benzines módszert" injekciós fecskendővel egy-egy csepp sebbenzint -vagy lakkbenzint cseppents a potikba tekergesd át őket egy párszor és hallgasd meg az "eredményt" ha még recseg cserélheted .
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2013
(#) uniman válasza sysyka hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Hello!
Azok a potik nem 10,1 kiloohmosak, mert a K utáni jelzés (1 vagy 2) jelzi, hogy lineáris vagy logaritmikus az ellenállása. Például ez K2.
Itt láthatsz további K1 és K2(M2) potikat.
Azok a kétjegyű karakterek a gyártásra vonatkoznak és nem a paraméterekre.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) laco999 hozzászólása Máj 26, 2013 /
 
Ezek jó minőségű potméterek voltak abban az időben.

A leszedő grafitpogácsa, nem a recsegős fajta.
A potikra csatoló elkók szivárgása okozhat még recsegést.
Én nem cserélném, hozzá való potispray megoldás lesz.
(#) sysyka hozzászólása Máj 26, 2013 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat! Csere előtt még megpróbálom a fenti megoldásokat. A 10K1 tehát egy 10 kOhm-os lineáris potméter. Hangerőre is lineárisat használtak benne? Ha hozzányúlok a cucchoz, akkor a elkót is cserélem majd.

Köszönöm!
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Máj 26, 2013 /
 
Hello!
Azért lineáris a hangerőszabályozó potenciométer is, mert csak az elektronikus hangerőszabályozó IC-t (A273D) vezérli. Ráadásul "mono" potival sztereó csatornán teszi ezt!
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2013
(#) sysyka hozzászólása Máj 28, 2013 /
 
Köszönöm szépen a hozzászólásokat és a segítséget! Nem gondoltam volna, de a potik Contact 60-nal való "telepumpálása" után egy minimális reccsenést vagy pattanást sem hallottam. Azonban, ha épp nem játszottam le vele semmit, akkor szabályosan kb. 2 másodpercenként pattant egyet, de az nem a poti lesz, szerintem az általam nem orvosolható probléma.

Még egyszer köszönöm!
(#) Mackrim hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
Sziasztok!

Most jutottam hozzá egy Ziphona Concert 2030-as lemezjátszó-erősítő kombóhoz, hangfalaival. Érdemes vele foglalkozni? Szép hangja van?
(#) Fantasy válasza Mackrim hozzászólására (») Aug 11, 2018 / 1
 
Üdv. Attól függ, hogy mi a cél. Ha technika-történeti érdekesség céljából kívánod rendbehozni, hogy ilyen is volt anno, akkor igen. Ha viszont kimondottan zenehallgatásra akarod használni, akkor lebeszélnélek róla, ugyanis ezzel és a többi kristály (kerámia) hangszedős csodával csak tönkrerakni lehet a lemezeket. Esetleg erősítőként külső jelforrásból használva teljesen jó.
Több helyről kaptam nagyon sok lemezt, és ránézésre illetve hangzás alapján meg lehet mondani, hogy melyik lemez járt ilyen vésőgépeken. Szép hang se jellemző rá, szép hang ott kezdődik, hogy dinamikus (legalább MM) hangszedő.
(#) Mackrim válasza Fantasy hozzászólására (») Aug 11, 2018 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszod! Lehet holnap megpróbálom az erősítőrészt feléleszteni inkább,mert a lemezjátszórészt szétbarmolták. Ha az sem megy, csinálok belőle egy erősítőt. Előfoka még tán használható... Ingyen volt, legalább a gyári hangfalai még érnek valamit...
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem