Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   125 / 228
(#) dokidoki válasza erbe hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Igazad van, az én tapasztalatom is hasonló... Esetleg úri passzióból felkerül nekik...
Én sokkal zabosabb, és zsidóbb vagyok, és mindegy mennyi pénzem van, vagy mennyit engedhetek meg magamnak, pár elvem miatt csak hobbiból is elkövetném... Csak mostanság a bosszankodásra telik
(#) vastag zsolt válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Azt javasolom mindenkinek, hogy még egyszer nyugodtan olvassa végig mert azt látom nem is arról beszéltek mint ami le van írva......Tehetsz a napelemre amit akarsz ha azon x feszültség és y áram ébred annak a szorzata a teljesítmény. Ha azt szinuszos váltóáramra átalakítod akkor a szinuszgörbe alatti terület a teljesítmény. És az nem lehet semmivel nagyobb mint amekkora áram/feszültség a napelembe ébred. Az átalakítót raksz be azon plusz vesztesség keletkezik.
Azt meg végkép nem értem miről beszéltek, hogy a bojler hőfokszabályzója egyenáramot kapcsol........nem kapcsol egyenáramot hanem az egyenáramú mágneskapcsoló -----váltóáramú behúzótekercsét kapcsolja-----tehát váltóáramot kapcsol és jóval kisebb áramot mint amikor a fűtőtestet közvetlenül kapcsolta. Így végtelen hosszú ideig nem megy tönkre a bojler termosztátja.
(#) Ge Lee válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Csatlakozva erbe hsz-éhez, ha lenne elég pénzed, akkor ilyenkor menne a lakásodban egész nap a klíma, és nem nézegetnéd hogy melyik hónapban éppen mennyit emelt le a szolgáltató villanyszámla gyanánt. Meg azon sem törnéd a fejed, hogy mivel csúfítsd el éppen a tetőt.
Én még emlékszem arra, hogy amikor dízel autóm volt, és azt nem a kúton tankoltam, akkor néha csak úgy elmenetem kocsikázni, különösebb úti cél nélkül.
(#) erbe válasza vastag zsolt hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Ne hőbörögjél! Attól, hogy néhányan felületesen olvasták el az elképzelésedet, még működik. Igaz, legalább 5-6 pólusú átkapcsolóval kell váltani az üzemmódot, hogy aszerint működjön és a szolgáltatónak is megfeleljen.
De attól, hogy működik, még nem lesz gazdaságos.
(#) kameleon2 válasza erbe hozzászólására (») Júl 19, 2017 /
 
Kapcsolónál nincs is gond, csak a nem erre méretezett termosztátoknál. Van rá egy korrekt megoldás: A termosztáttal - megfelelő minimális tisztítóáram mellett meghajtasz egy többérintkezős relét, aminek az érintkezőit sorbakötöd. Ez szokott a standard megoldás lenni, mert így az ív útját megtöbbszörözöd. Azaz ha van például egy négymorzés reléd, akkor a relé tekercsét kisebb teljesítmény mellett meg tudod szakítani, a relével pedig a nagyobb teljesítmény miatt kialakuló ívet.
(#) vastag zsolt hozzászólása Júl 20, 2017 /
 
Íme a magyar cég melynek kapcsolóival mindennemű vezérlés és áramkapcsolás megoldható. Külön ki tér az egyenáram kapcsolási lehetőségeire.............. dil.pdf-getfile.php
(#) vastag zsolt válasza erbe hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Bocsáss meg de nem hőbörgök csak leírom a valóságot. Most is elcsodálkozom, hogy ennek az általam leírt megoldásnak mi köze a szolgáltatóhoz??? Mert az ég világon semmi! Avval kezdtem, hogy a szolgáltatót evvel nagy ívben el lehet kerülni.
(#) erbe válasza vastag zsolt hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Magad írtad:
Idézet:
„Egy szakember összeköti neked úgy, hogy a bojler vezérelje a egyenáramú mágnes kapcsolót amely a napelemet kapcsolja össze a bojlerral és amelynek a behúzótekercse 230 voltos és váltóáramú. (ezt a kapcsolót akár a napelem közelébe is el lehet helyezni az új tűzvédelmi előírások miatt). A másik kapcsolót belehet úgy kötni a segédérintkezőkön keresztül, (plusz egy kis panel) hogy amikor nincs " nap" az éjszakai áramról üzemeljen a bojler.”

A vezérelt áramra kötött berendezések működtetésének feltételei vannak.
(#) erbe válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Ne nekem írjad, nem vagyok kezdő. Sőt, haladó sem, hanem nyugdíjas.
(#) vastag zsolt hozzászólása Júl 20, 2017 /
 
A bojlerek mellett van egy kézi kapcsoló amellyel amikor csak akarod be vagy kikapcsolod a bojlert az éjszakai (vezérelt) áramról. Nem tudom mi a probléma akkor ha ez egy mágnes kapcsolóval van megoldva.....az égvilágon semmi!!!!!!
(#) proli007 válasza vastag zsolt hozzászólására (») Júl 20, 2017 /
 
Kedves Zsolt! Ezt a hosszadalmas vitát meg lehetett volna spórolni, ha a hosszú leírás helyett egy kapcsolási rajzzal támogattad volna meg a hozzászólásodat. Akkor van miről beszélni és elkerülhetőek a félreértések/félremagyarázások. Ha javasolhatom, tedd meg ezt, ha módodban áll!
(#) vastag zsolt válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Az egészet olyan egyszerű bekötni, hogy még sosem csináltam róla rajzot.Beszerelem a műanyag dobozba az alkatrészeket. Bekötöm a bojlert utána a napelem egyenáramú mágneskapcsolóját a kis panelt hozzákötöm (ami átkapcsol amikor nincs "nap") a hálózati mágneskapcsolót meg az áramtalanító kapcsolót is bekötöm és kész.
Akkor erőt veszek magamon és csinálok róla rajzot..........
(#) cimopata válasza vastag zsolt hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
mppt nélkül ez nem egészen úgy fog termelni ahogy az elmélet alapján kiszámoltad.
(#) GPeti1977 válasza cimopata hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Ezt is mondtam már, de nem hiszi el, csak egy step up vagy step down konverter kell, több féle algoritmus van az MPPT re a legegyszerűbb amit én is használok hogy időnként megmérem a napelem terheletlen feszültségét, és addig növelem a pwm értéket még a feszültség az üresjárati 80% ára nem esik vissza, nem a legjobb de a legegyszerűbb működő megoldás.
(#) spgabor hozzászólása Júl 21, 2017 /
 
Sziasztok!

Új projekt kezdett körvonalazódni bennem, amivel kapcsolatban segítséget szeretnék kérni. Adott egy blouetoot erősítő panel, aminek 12V-os táp kell. Ebből szeretnék építeni egy vezeték nélküli hangszórót. Az akksinak egy 12V-os szabvány szünetmentes akksit gondoltam. Ezzel talán kicsit tovább is bírja majd, mint a boltban megvehető 30-40 ezres 8 órásnak mondott mobil hangszórók. Ha tévedek, cáfoljatok meg, mert még csak a fejemben van meg az elképzelés.
A problémám ennek a szünetmentes akksinak a töltése. Minél egyszerűbben szeretném megoldani. De mivel olyan helyen használnám, ahol nincs áram, ezért jó lenne, ha napelemmel tölthetném. Készített valaki már ilyen töltőt? Tudtok abban segíteni, hogy merre kellene elindulnom? Milyen kimeneti paraméterekkel rendelkező eszköz kellene? Vagy keressek ebay-en valamilyen 12V-os napelemes töltőt?
Legrosszabb esetben a PC tápból átalakított autótöltővel otthon tölteném, de jobb lenne, ha nem kellene hazacipelnem mindig.

Előre is köszönöm a tanácsokat és hozzászólásokat.
Üdv:
spgabor
(#) uniman válasza spgabor hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Hello! Elfelejtetted az erősítőmodulod "paramétereit/típusát" megadni...
Annyi azért sejthető, hogy legalább 2x10W-os lehet, persze lehetne akát többször 100W-os is.
(#) vastag zsolt válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Talán így jobban érthető csak az enyém jóval egyszerűbb és jóval olcsóbb...........

http://www.ujenergia.jkh.hu/hu/termek/melegviz-eloallitas-es-futes-...emmel/

És itt van rajz is................
(#) erbe válasza vastag zsolt hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Idézet:
„...lehetővé teszi, nemcsak a napelemek által megtermelt elektromos energia 100 %-os hasznosítását, de a vízmelegítők térfogatához méretezett nagyobb napelemes rendszerek alkalmazását is, ami jelentősen javítja a vízmelegítés időtartamát a napsugárzás alacsony intenzitása mellett is.”

Az oldalon nem hazudnak, csupán nem mondanak igazat.
Ebben a mondatban vagy a 100% igaz, és akkor nem sok meleg vized lesz, vagy nagyobb napelemes rendszerrel lesz bőven meleg vized, de lőttek a 100 %-nak.
Egyébként egyszerűbb két külön betétet fűtögetni, mint átkapcsolgatni. Ez a cég is eltitkolja a napelemes fűtés szabályzási módját.
(#) weend válasza spgabor hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Szia!
Igen, ahogy azt előttem egy fórumtárs felvetette, fontos tisztázni az igényeket, és a műszaki paramétereket. Kezdődik ott, hogy a 12 voltos szabvány szünetmentes akku lehet, 4,5-28 Ah is.
Tehát mekkora kapacitást kell feltölteni, mennyi idő alatt, mekkora táblával? Ha ezeket kitalálod, akkor lehet keresni töltésvezérlőt, egyszerűt, igényesebet több pénzért, esetleg otthon elkészíthetőt.
Mindenesetre úgy gondolom, hogy kivitelezhető a terved csak az a kör még messze van a 360 foktól.
(#) vastag zsolt válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Nem titkolnak el semmit oda van írva két szál vezetékkel közvetlen rá van kötve.........
Ezen az oldalon megadják az adatokat és a teljesítményeket egyértelműen.
Nem tudom mért kell belemagyarázni olyat ami nincs?
(Egyébként én nem véletlenül írtam, hogy 1500 wattos fűtőszálú bojler kell).

http://logitex.sk/8/solar_katalog_HU.pdf
(#) weend válasza erbe hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Ez is egy olyan honlap, ahol jó nagy hülyeséget írunk, és azt képekkel illusztráljuk is. Csak egy a sok közül-
Idézet:
„Az ilyen variáció esetén éjszaka az olcsó éjszakai áram melegíti a vizet, nappal pedig napelemekből származó környezetbarát energia.”
Pontosabban a k-drágán telepített napenergia, minek fűteni a meleg vízzel teli bojlert? Mondjuk, ha egy futball csapat jár hozzánk zuhanyozni….
(#) spgabor válasza weend hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Sziasztok!

Bocsánat, igen az erősítő panel bluetooth egység]ez az ebay-os egység.[/url] TDA7492P ic van ráépítve.
A szünetmentes akksi pedig a legegyszerűbb 4,5 Ah-s, amit bármely PC szünetmentesbe meg lehet találni. A napelem tábla méretét nem tudom, igazából ebben is tanácsra lenne szükségem.
Régen akartam venni 100W-os táblát autó akksi töltésre, hogy rádiót és ledes világítást tudjak használni, de amennyi az igénybevétel, annyi pénzt nem érte meg, hogy kiadjak rá. Valami mobilis dologban gondolkodom inkább.
(#) weend válasza spgabor hozzászólására (») Júl 21, 2017 /
 
Szia!
Akkor ezt ajánlanámBővebben: 25 Watt napelem hordozható, ingyen posta, és vámmentes áru. Olcsóbban akkor sem úszod meg, ha mindent magad készítesz el. Ez a teljesítmény elég akár két 7Ah akku töltéséhez is.
(#) spgabor válasza weend hozzászólására (») Júl 22, 2017 /
 
Ez nem vészes ár. Köszönöm a segítséget! Illetve akkor beüzemelhetek akár mellé egy másik szünetmentes akkut is (szintén 4,5 Ah), amiere rákötve néhány ledet, este a kis házban lenne világítás is. Erre most egy átalakított ebay-es 19 ledes fejlámpa ledpaneljét használom három ceruza elemmel. Az elég fényt szokot adni, csak nem egy a baja, h nem szórja, nagyjából egy területre fókuszál kialakítása miatt. Viszont fogyasztásban az is jó, mert ceruza elemről megy a AAAA helyett és kb évente kell csak cserélni. De nincs is olyan sokat használva.
(#) berjoska hozzászólása Júl 22, 2017 /
 
Ha bojlerba akarod hasznosítani a napelem áramát, akkor a legjobb hatásfok a napelem feszültségű csekászt teszel a bojlerbe. Nincs inverter veszteség meg minden. Akkor azt jelent, hogy 14v egyenáramot kell megszakítani a vezérlővel, vagy letakarod a napelemet.
Szerintem egy másodlagos csekászt beteszel ami belesegít a az erősáramú szokásos bojlerbe.
200W napelem ami nem kis költség nyugodtan kapcsoló nélkül besegíthat egy átlagos vízfogyasztás melett a bojlerbe.
(#) kameleon2 válasza spgabor hozzászólására (») Júl 22, 2017 /
 
Ha visszaolvasol - egyetlen TO220-as tokba integrálva megtalálod a megoldást. PB137-nek hívják 2-300Ft és kifejezetten ezekhez az akksikhoz jó. Max 1-1,5A-t tud (gyártófüggő), de nem bírja a rövidzárat. Azonban lehet venni TO220-as tokban hűtőzászlós 10 ohmos ellenállást. Ha sorbakötöd a PB137 kimenetével, akkor 1,37A-re csökken ugyan a maximális töltőáramod, de tönkretehetetlen lesz a töltőáramköröd. Ez 2 alkatrész. Ennél olcsóbbat és hatékonyabbat nehéz találni. A PB137 bemeneti feszültségtartománya 35-40V max. azaz napelemmel könnyedén összeköthető. Ha felcsavarod egy jó nagy hűtőfelületre a két tokot, soha nem romlik el. Nekem 2005-óta kint van kültéren ilyen tölti a napelemes kapumozgatóm motorakksijait.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2017
(#) weend válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 22, 2017 /
 
Szia!
Csak ő nem kaput fog mozgatni, napi 4-5 alkalommal. Zenét fog hallgatni folyamatosan, és itt az áramfelvétel hangerő függő. Nem hiszem, hogy zenehallgatás közben folyamatosan fogja figyelni az akkumulátor feszültségét. Tehát neki nem csak töltőáramkör kell, szüksége van mélykisütés védelemre is. Ezért nem ajánlottam csak töltő áramkört, mert ez esetben ez nem elég. És ezt, az ajánlott szettben lévő töltőelektronika megoldja.
Amúgy én is használom a PB137-est, tényleg jó kis áramkör.
(#) antikzsolt válasza spgabor hozzászólására (») Júl 22, 2017 /
 
Én régebben vettem egy ledes lámpát a piacon. Abban 18650 lionos(laptop) akik mennek bele. Elég erős a fénye. Sokáig azzal világítottam a lakásban. A villanyszolgáltató elhúzta a visszakötést.
Elég sokáig húztam vele igaz nem azokkal az aksikkal amit kaptam hozzá.

led.jpg
    
(#) kameleon2 válasza weend hozzászólására (») Júl 22, 2017 /
 
Nem teljesen értem a problémát. A töltések meg fognak oszlani. Amíg az akksi bírja, addig onnan kapja a töltést a "zene", ha kevés, megoszlik, ha leül az akksi és nem bírja a PB137, akkor lemerült az akksi. 7Ah-s akksi töltéséhez max 700mA kell. Ezek fizikai paraméterek. A fogyasztói oldalt nem látom és nem tudom megbecsülni a leírtak alapján. Azt pedig senki nem mondta, hogy ívhegesztőnek kell róla mennie. De javítsd ki, ha tévednék. Azaz ha le van írva pontosan, mekkora Ah kapacitású akkuról mekkora teljesítményt, mennyi időn keresztül akar folyamatosan vagy szakaszosan kivenni - akkor azért könnyebb a töltőkört is megsaccolni. Mert használhat napelemes töltőt is ennyi erővel 500.000Ft/db áron, mert az biztosan jó és elbírja.
(#) spgabor válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 22, 2017 /
 
Másik topickban uniman kicsit konkrétabb fogyasztási adatokat írt. De valószínűleg megvárom a panel megérkezését, kipróbálom és az alapján tudok majd pontos áramfelvételi infóval szolgálni.
Az biztos, hogy olyan kapacitást szeretnék, ami 12 óráig legalább tudja biztosítani a táplálást az egységnek.
Következő: »»   125 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem