Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dioráma világítás LED-del
 
Témaindító: world-s, idő: Márc 24, 2014
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) marty9228 válasza marty9228 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Sajnos ma nem lesz videó, mert mire hazaértem, lemerült az akku. Talán holnap.
(#) hunkiraly válasza world-s hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Hello!

Én nem nagyon vagyok benne az elektronikában csak izgat a dolog, szóval kotnyeleskedek egy kicsit.

Én arra gondoltam hogy nem lehet ne e, valami dróthálóval megoldani a dolgot. Valami olyasmire gondoltam, hogy lenne egy a moha alatt meg egy az XPS lapon és a moha alatt lévőt vezérled valahogy véletlen szerűen és ha hozzá ér valaki valahol "benyomódik" a moha hozzá ér az alsó dróthálóhoz és akko felvillannak a ledek ott X sugárban. Nem tudom érted-e hogy mire gondolok.
Persze ezek még csak 5letek semmi konkrétum. De gondolkozok még hogyan lenne rdemes megvalósítani.
Üdv: hunkiraly
(#) zosza18 válasza hunkiraly hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Szia!
Ez a hálós dolog szerintem ott merül ki, hogy a 2 réteg háló, csak egy " nagy nyomógomb"-ot alkotna, magyarán bárhol nyomod meg, az mindig ugyanott, vagy ugyanúgy világítana. Az se volna jó, ha mátrixot csinálnánk alá, mert a moha nyomkodása nem valami érdekes és lehet tönkre is tenné. Szerintem infra kapukkal kellene meghinteni és azok jelére erősödne fel vagy világítana x sugarú területen a LED-ek.
(#) hunkiraly válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Aham. Értem amit mondasz. Én a mátrixos dolgot akartam elmagyarázni Reflektálnék az infra kapus dologra is ha nem bánod. Azzal szerintem az lesz a gond hogy nem sík a terep. Ha meg a ilyen "zónákat" hozol létre pl egy "hegy" oldala akkor meg ki kell állnia az infra kapuknak a talajból az meg hülyén néz ki egy ilyen dolognál. Ha jól értettem a mit mondtál valami ilyesmire gondoltál.
hunkiraly
(#) world-s hozzászólása Márc 31, 2014 /
 
Sziasztok!
Újra vagyok, csak a hétvégi rendezvényre készültem. Különböző helyeken érintésre erősödő fényt az nekem is eszembe jutott, de ahogy a kolléga is írta, nem biztos, hogy nyerő ha állandóan összetapizzák a dolgot, mert nem arra készül. (Egy más helyen, egy más replikánál, ahol mondjuk egy rá lehet állni a dologra ott esetleg igen.) De az infrás megoldás az még érdekes lehet. Csak mivel lehet mindenhol a közelébe nyúlkálni egy kirándulások, ezért jó lenne ha magától is történne valami. Ez az infra dolog egy plusz feature lehetne inkább.
Közben próbálok majd UV reagens festéket is szerezni, mert az is segíthet a fény természetesebb eloszlásában.
A videóra kíváncsi vagyok, viszont ugye a film alapján csak kék és zöld (esetleg picit lilás) fények jöhetnek csak szóba.
Zoli
(#) zosza18 válasza hunkiraly hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Igen, igazad van Neked is! Még az jutott szembe, hogy mondjuk érintéskapcsolókkal tele szórni és az érintő lemez helyett mondjuk vékony sodrott réz kábel szétsodorva és az lenne a mohába benne. Akkor nem is látszana és megmaradna a fizikai kontaktus nélküli fényjáték.
(#) zosza18 válasza world-s hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Szia! Nem csak erre az egy dologra gondoltam, hogy erősödő fények x sugarú körben, hanem miközben megy az össze vissza villogás, erősödés és halványulás, közben lehetne fokozni ilyenekkel, hogy ha közel teszed a kezed vagy valami, akkor ugye csinál egy ilyen fényjátékot.
(#) hunkiraly válasza world-s hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Kicsit lehet hogy nem akarom elengedni a mátrixos dolgot, de azt nem lehetne hogy a LED-eket mátrixba szervezed és valami pic-es vagy avr-es vagy valami random cuccal vezérled vagy valami véletlen szerűnek látszóval.
Persze az már tök mind1 egy a ledek fizikailag hogy helyezkednek el csak a bekötést kell a mátrix szerűen meg csinálni.
hunkiraly
(#) szalaisanyi hozzászólása Ápr 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Olvasgatom a témát és ahogy látom még a megvilágítás mindig kérdéses. Én személy szerint ledekkel csinálnám meg úgy, hogy a vezérlő és a ledek rejtve legyenek valahol a talaj alatt és a ledek fényét apró üvegszálakkal vinném ki a mohák közzé. Az érintés meg úgy valósítható meg, ha szektorokra osztod a talajt és minden szektornak külön vezérlőt csinálsz ledekkel és üvegszállal, így minden vezérlőhöz hozzá lehetne csatlakoztatni egy reflekciós optocsatolót (pl.: TCRT5000), ami már közelítésre is érzékelne! Vezérlőnek mikrovezérlőt használnék. Ha az érintés nem fontos akkor a vezérlőt, kiváltanám színváltós ledekkel és annak a fényét vinném ki üvegszálakkal. Színváltós ledeket lehet tudok Neked olcsón!
(#) szalaisanyi hozzászólása Ápr 6, 2014 /
 
Ilyesmire gondoltam!
Van 0.25mm - 2mm-es átmérőig.
De az is igaz, hogy nem olcsó!
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) zosza18 válasza szalaisanyi hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Szia! Ha megfigyeled már ezt feldobtam egyszer és a drágaság miatt elvetette world-s.. Itt a nagy kérdés az SMD LED-ek forrasztása nagy számban. A vezérlés és látványosság már megoldható könnyedén, az a legkevesebb, de a LED-ek forrasztása még kérdőjeles.
(#) szalaisanyi hozzászólása Ápr 6, 2014 /
 
3000Ft-ért tudok rendelni 6db lámpát ami a képen is van. Ez szerintem nem egy nagy összeg, egy ilyen projectért! Átalakítva több ezer kis fénypöttyöt kapsz. Az SMD ledek-ért sokkal többet kell fizetni, ráadásul a vezeték vastagabb mint egy üvegszál! Több ezer darab SMD lednek a vezetéke nem kis gubanc lenne, ráadásul nyugdíjig lehet forrasztani őket!
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2014
(#) zosza18 válasza szalaisanyi hozzászólására (») Ápr 6, 2014 /
 
Én is erre gondoltam, a végére 1-1 RGB vezérlő, ehhez jönnek az infrák és meg is volna. Osztom a véleményed.
(#) world-s válasza szalaisanyi hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Ilyet valószínű tudok szerezni, és kipróbálom a moha között miként néz ki.
Két kérdés:
1. A led elé a szigetelőszalagozáson kívül létezik valami profibb megoldás? (pl. valami a ledre húzható optikai kábelbefogó)
2. Normális áron lehet ilyet szerezni úgy hogy nem úgy mint ebben a díszben egyforma darabok vannak. Mert ha szépen kötegelni szeretném, akkor biztos rövidebb és hosszabb szálak is kellenek majd.
É köszönöm továbbra is a segítségeket.
Zoli
(#) zosza18 válasza world-s hozzászólására (») Ápr 13, 2014 /
 
Zsugorcső! Azzal szépen megcsinálhatod és profi szerintem.
(#) proba válasza world-s hozzászólására (») Máj 31, 2014 /
 
Nemrég hívták fel itt a fórumon a figyelmemet a WS2812b nevű led csodára.Ez egy RGB led igaz lehet nagyobb mint amire gondolsz, viszont csak három vezetékkel elműködik akár 200-300 db is. , igaz kell hozzá egy mikrovezérlő is. Ha ledben gondolkodsz szerintem ez a legjobb (bár a maga 50-60 ft-t os árával lehet nem a legolcsóbb) választás.
(#) marty9228 válasza proba hozzászólására (») Jún 1, 2014 /
 
Annyira nem is veszélyesen drága.
Bővebben: Link
(#) rettung hozzászólása Nov 4, 2014 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek. Van egy probléma, amit szeretnék megoldani. Egy 50cm-es Eiffel torony kivilágítását szeretném megoldani ledekkel. Sacc 12 fehér , és 1sárga ledre volna szükségem. A tápellátás valami boltba kapható tápegység lenne. Szeretném úgy, h sötétbe magától kapcsoljon be, nem tudom ez mennyivel bonyolítaná meg a hozzá tartozó elektronikát. Ezt úgy értem, hogy én nem értek annyira az elektronikákhoz, ha van egy egyszerűbb kapcsolási rajz, akkor azt nyákon filccel megrajzolom, kimaratom a szükséges alkatrészt beültetem, forrasztok, de sajnos elektronikát nem tudok tervezni. Nem tudom azt sem, hogy a ledeket sorba, vagy inkább párhuzamosan kössem.Ha valaki tudna segíteni, akkor nagyon hálás lennék!
Segítségeteket előre is köszönöm!

Üdv.éter
(#) zosza18 válasza rettung hozzászólására (») Nov 4, 2014 /
 
Szia!
Akkor kell Neked egy 12V-os dugasztáp és egy alkonykapcsoló. Ezekkel megoldódik a problémád.
Alkonykapcsoló kapcsolási rajz
A LED-et meghajtó tranyót kicseréled egy erősebbre, ami elbírja a LED-ek áramát. 3 fehér sorba+ellenállás és ebből 4db a végére meg az egy sárga+ellenállás és már megyen is.
(#) rettung hozzászólása Nov 9, 2014 /
 
Köszönöm a segítséget! Azt hiszem ez az alkonykapcsoló nekem sok, látom nem bonyolult, de most nincs időm megépíteni. Ha csak a ledek maradnak, akkor pedig nincs más dolgom, mint a ledek elé söntellenállást rakni? Csak párhuzamba, vagy sorba kössem? És ha a ledek már megvannak, később, ha lesz időm be lehet illeszteni a táp, és a ledek közé egy alkonykapcsolót?
Köszönöm!

Péter
(#) zosza18 válasza rettung hozzászólására (») Nov 9, 2014 /
 
3 darabot sorbakötöl + előtét ellenállás, majd csinálsz ebből 4darabot. Ezt a 4 sort meg párhuzamosan kötöd össze. Az egy sárgának is adol egy előtétellenállást és párhuzamosan összekötöd a többivel. Amikor úgy érzed, hogy megépíted az alkonykapcsolót, akkor csak rákötöd a kimenetére és készen is vagy.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem