Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   652 / 839
(#) balint730 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Abban nem tudnál segíteni, hogy mi lehet a hibája a panelmérőnek? Már napokat elvesztegettem de nem jutottam semmire nagyon örülnék neki, ha tudnál. Szépen betöltődik, csak sajnos nem mér semmit.
Nem tudom hol keressem a hibát nekem az gyanús, hogy az IC2 3. lába és az AGND között 0V van.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2016
(#) Alkotó válasza skyline0505 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Ez a megközelítés nem vezet sehová. Nincs kizárva, hogy eredményes lesz, de az csak a véletlen műve.
Lényegesen praktikusabb néhány mérés végezni.
A választott kapcsolás -véleményem szerint- elhibázott paramétereket ígér. A 24 V / 5A határok, messze több hőt jelentenek, mint amit egy 2M3055 képes elfűteni.
Ráadásul van a tápegységnek egy -szintén véleményem szerint- sokkal életképesebb verziója is, amin sok fórumtárs dolgozott itt, de az alapok egyértelműen Pioneer nevéhez köthetőek. Talán ez a legutóbbi rajz hozzá, és 3 féle panelterve is van, különböző tokozású áteresztőkhöz.
(#) proli007 válasza balint730 hozzászólására (») Dec 22, 2016 /
 
Ezt leginkább Attilától kellene megkérdezned. De látható, hogy a PIC "autozero" finkcióval rendelkezik. Ebben az állapotban a IC2 bemenetét a két Fet a GND-re húzza.
Ha a PIC 14-es lábán 5V van, akkor működik az "autozero".
De ha a "Be2" pontra nem érkezik feszültség a sönt felől, akkor is az R38 az AGND-re húzza a feszültséget.
A bementi kőrben nincsenek alkatrész értékek. Gondolom azért, mert ha a sönt pozitív vagy negatív ágban van, akkor változnak az értékek. (Én nem olvasok csak írom amit látok. De Te olvassál!)
(#) skyline0505 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Üdv,most végeztem a tranzisztorok mérésével és csak a 2N3055 van kisülve,elméletileg másnak nincs baja,esetleg létezik ennek a tranzisztornak egy izmosabb helyettesítője?
(#) skyline0505 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Még annyi lenne hogy a tápom ami van hozzá az feszültségben még egyezik,viszont ampert azt többet ad le,ez probléma lehet?
(#) djcaveman válasza skyline0505 hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Szia.
2N3773, MJ15003 vagy ha más tokozásban gondolkodsz, akkor 2SC5200, MJL21194.. De sok van egyébként a google rengeteg megfelelőt dob ki.
(#) Ghoost válasza skyline0505 hozzászólására (») Dec 23, 2016 /
 
Idézet:
„..ampert azt többet ad le,..”
Az csak akkor kepes tobbet leadni, ha arra szuksege van a taplalt arammkornek. De ha beallitottad a tapegyegen az Imax erteket akkor legyen barmekkora is a kivanalom a limiten tul nem enged at.
(#) scooby_ hozzászólása Dec 25, 2016 /
 
Ha valaki gondolkodik ebayen, vagy bármelyik oldalon azt a kis KIT-ként kapható 24V 3A-es tápot megvenni, és használni számítson rá, hogy nem egy örök életű darab, főleg ha mondjuk kettőt kötnek belőle sorba. Én így jártam vele....
(#) djcaveman válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Mi történt vele?
(#) scooby_ válasza djcaveman hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Sorba kötöttem egy másik, de nem ugyanilyen táppal. Nem nagyon tetszett neki, ha a másikat kicsit később kapcsoltam le mint ezt. Persze a másiknak azóta sincs semmi baja.
(#) djcaveman válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
No igen ... Sajnos ezek a kínai cuccok amúgy sem vehető életbiztosításnak, hát még úgy egy másik hasonló képességű táppal össze házasítjuk...
(#) TAKLACO válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Még jo hogy az ic-et foglalatba raktad...
(#) Lacika válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Az iskolában pedig ezentúl úgy kellene tanítani, hogy nem csak az amőba, hanem a kínai ic is osztódással szaporodik.
(#) Panhard válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Linkeld be melyik táp volt ez. Érdekelne.
Egyébként nem biztos,hogy a tápegység hibája ha a fordítva rákötött feszültségtől tönkremegy. Ettől sokféle tápegység elromlana. Ilyenre neked kellene figyelni. Jó megoldás erre a problémára, ha minden tápegységed kimenetére kötsz egy 3A-es diódát fordítva.
Ez az:?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016
(#) pucuka válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ahhoz, hogy elektronikus tápokat sorba, párhuzamosan kötözgethesd, belső védelemmel kell hogy rendelkezzenek, ez általában nem megengedett manőver. Valószínűleg az olcsón vásárolt moduljaid nem is tartalmaznak ilyet, ezért csak a kis kacsóidat hibáztathatod, de nem az előállítóját.
(#) scooby_ válasza Panhard hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Bingó, ez az. A kimeneten ott a dióda, nem 3, hanem 1A-es. Viszont fordított tápfeszültségről szó sem volt. Halkan megjegyzem, az IC amit látsz, nem a szabályzóköré, hanem a referencia feszültséget előállító műveleti erősítő robbant fel. Nekem van egy sanda gyanúm, hogy nem véletlenül írják rá: AC24VAC. Na most 24V-ból egyenirányítva tényleg lesz nyers 30V, viszont a táp kimenetén még ha ez meg is jelenik, már közel sem lesz terhelhető, így nálam a táp 26VAC-t kap, ez már is 34VDC, az IC pedig 36V-ot bír. Én tranzinensre gyanakszom a hálózaton. Ha megnézed Alkotó tápját, ott sem a tápon van fent az IC, máskülönben mi nyírta volna ki? Főleg a potméteren, meg még a poti csúszkája előtt is van ellenállás, a többi műveleti erősítőnek meg kutya baja.
(#) scooby_ válasza Lacika hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Az a baj, ha osztódással, ha nem, de ez a hulladék akkor is szaporodik. Több helyen is megszívatott már gagyisága, egy azon típus, de különböző gyártótól vásárolt műveleti erősítők között is vannak különbségek.
(#) Panhard válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ha kettő tápot sorba kötsz, és az egyiket kikapcsolod, úgy hogy a fogyasztó is rajta van, akkor a kikapcsolt tápon a bekapcsolt feszültsége jelenik meg fordítva. Gondold végig. Ettől védi meg a dióda. Erre gondoltam amikor a fordított feszültséget írtam.
Lehet nem ezért ment tönkre, de gyanús, mert írtad, hogy az egyiket kikapcsoltad.
Lefotózod a panel alsó oldalát?
(#) rascal válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Lehet, hogy a tönkrement ic a negatív tápot nem a 0V-ról kapta, hanem a negatív segédtápról, és úgy 5V-al többet kap. Ez már átlépheti a 36V-ot.
(#) scooby_ válasza Panhard hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Holnap lefotózom. A panel alsó oldala mókolva van, 2db SMD tranzisztorral, mivel a tápegységet egy az egyben nem lehet kikapcsolni, ez egy kombinált műszer, így hát ezt úgy sikerült megoldani, hogy 2db trazisztor segítségével a műveleti erősítő bemenetét leföldelem, kvázi ezzel azt elérve, mintha a potmétert 0-ra tekerném. Az áteresztő fokozat is mókolva van, 3db BD249-et kapott, kirakva a készülék hátuljára, bordára. Egyébként igen, ebben igazad van, mármint a fordított tápot illetően, így véleményem szerint ezt is simán ki kéne neki bírnia ha ott a dióda, mert azon csak egyszerűen átfolyik az áram, esik rajta 0,7V, ez még nem tehet tönkre semmit, egyébként kevesebb mint 30mA folyhatott át a diódán.
(#) scooby_ válasza rascal hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Megnéztem a rajzot, meg rá is mértem, már kiszedtem az IC-t is. Sajnos nem, 34VDC van rajta, a rajz szerint is így van, de nem fogom így hagyni.
(#) rascal válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Értem, azért nézd meg szerintem a másik kettőt is, mert a 0V-os kimenethez legalább az egyiknek a segédtápról kell kapnia a mínuszt. Gyanús, hogy nekem is ez a kapcsolás van meg, csak én magam építettem meg. Emellett 20V AC-ról megy ezért belül van a max DC az IC táptűrésében. Kapcsolási rajzot adtak hozzá?
(#) scooby_ válasza rascal hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
A két szabályzónak van -5V-os tápja. A referencia, ami esetemben felrobbant, az +34VDC-ről megy.
Ja! Ráadásul a sönt után, biztos ami biztos, legyen hibaáram is!
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2016

bgpsukit.pdf
    
(#) Lacika válasza Panhard hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Kicsit drágállom azt a +36 dollár felárat a kicsi hűtőlapért és a trafóért,mert a panel magában az alkatrészekkel nem egész 8 dollárBővebben: Link
(#) rascal válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Akkor nekik még rosszabb, lehet hogy már csendesen ők is távoztak az örök vadászmezőkre.
(#) rascal válasza Lacika hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ennek ott a kapcsolási rajza is Bővebben: Link a 10. oldalon, ez működik nekem is két példányban 6-7 éve gond nélkül. Az viszont a mostani problémától függetlenül érdekelne, hogy egy TL431-el épített referencia nem ad jobb eredményt mint ebben a megoldásban a zener és a műveleti erősítő együttese?
(#) rascal válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ja, az nálam 4 mA, már automatikusan vonom le a belső műszer értékéből.
(#) Lacika válasza rascal hozzászólására (») Dec 25, 2016 /
 
Ne mai szemmel nézd ezt a kapcsolást, mert ez már több mint 30 éves. Azóta nem változtattak rajta semmit. Volt már akkor TL431? A referencia feszültség hiába lenne stabilabb és kisebb zajú az egészet át kellene tervezni, gondolj a 081-es műveleti erősítő zajára, hőfokfüggésére, sebességére..... ..... Ha tennél bele helyette egy korszerűt, begerjedne az egész.
(#) rascal válasza Lacika hozzászólására (») Dec 25, 2016 1 /
 
Nem mondom, hogy értem ez miért probléma. A hőfokfüggés még ok, mert kompenzálhatják egymást, de az lassú folyamat (bár így is zavaró). A többi hogyan kavar be? A zaj az gondolom véletlenszerű, így azt hinném minél kevesebb forrása van annál jobb. Pl. sarkított esetben berakunk oda egy ideális referencia feszültséget, amit nem zökkenthet ki semmi. Az a többi rész működését miért zavarja össze?
(#) Lacika válasza rascal hozzászólására (») Dec 26, 2016 /
 
Van értelme berakni egy ideális referencia feszültséget a zajos és lassú IC mellé? Akkor ezeket is cserélni kellene.... ha meg az IC-t ott hagyod, nem értél el semmit. Gondolj bele, menyibe kerül egy TL431 és menyibe egy zener ... ... meg a többi... ... Azért 10-20 millió darabnál már nem elhanyagolható tétel.
Ez a tápegység a kisfogyasztók, áramkörök, gyors kipróbálására, javítására lett kitalálva otthoni használatra az átlagos amatőrnek. Ez ennyit tud, ilyenek a paraméterei, és több nem is kell, ha csak hobbi szinten űzöd, nem fog tönkre menni. Erről feledkeznek el sokan, és csodálkoznak ha tönkrement. Létezik profi labortáp, de az már nem a 8 dolláros kategória.
Következő: »»   652 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem