Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   666 / 839
(#) Kovidivi válasza NGY hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Ha úgy tesztelted volna a tápot, ahogy leírtam, akkor ki tudnád jelenteni, hogy az áramkör megfelelően működik, az áramkorlát is tökéletes, viszont a keletkező hő pl. 50W-nál megsütötte a félvezetőimet. Ebben az esetben már 40W hő esetén érezned kellett volna azt a jellegzetes "mindjárt megsülök, csinálj valamit" szagot, ami a bordától jön. Jobb esetben raksz rá ventit. De lehet rövidzárral tesztelni 100mA áramkorlát mellett is, amikor 3-4W-ot kell a tranzisztoroknak elfűteni. Aztán szépen növeled az áramot, és figyeled a tápegység reakcióját. Nem úgy tesztelünk, hogy maxra kitekerjük az áramkorlát potit, majd rövidzár, és csodálkozunk, ha elszáll. Mekkora áram folyt egyáltalán a rövidzár tesztednél, és mennyi a bemenő feszültséged?
(#) NGY válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Bocs, nem én vagyok ennek a tápegység készítője .

Idézet:
„Nem úgy tesztelünk, hogy maxra kitekerjük az áramkorlát potit, majd rövidzár, és csodálkozunk, ha elszáll”

Szerintem ő sem így tesztelt: "amikor rövidzárat produkálok a kimenetén, és tekerem feljebb az áramkorlátot".

Ezzel együtt, ha rövidre zárok egy labortápegységet bármilyen állásában, attól az nem mehet tönkre. Szerintem ebben megegyezhetünk, és elfogadhatjuk, mint egyik követelményt vagy specifikációt. (Hogy a védelme milyen módon valósul meg, az lehet egy másik téma.)

Az utolsó kérdéssel egyetértek - a hibát akkor lehet megfogni, ha tisztában vagyunk a körülmémyekkel. (Én azért nagyobb tétet tennék a kamu tranzisztorokra, mint a hibás kapcsolásra. Esetleg egy kisebbet valami elkötésre.)
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
(#) szikorapéter válasza NGY hozzászólására (») Jún 10, 2017 / 3
 
Minden tápom rövidzárral teszteltem eddig, volt olyan hogy 3055 elpukkant 1A áramtól... bár igaz hamis volt a kicsike. De van olyanom ami 50V 10A de 1 óra rövidzárral teszteltem. Mai napig semmi baja.
(#) Kovidivi válasza NGY hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Bocsi, azt hittem te készítetted. Akkor Izeg-nek szól a kérdés. A normálisan működő labortáp tényleg nem megy tönkre rövidzártól, viszont a túlmelegedést ilyenkor is figyelemmel kell kísérni.
(#) kadarist válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Az 50V 10A kisebb terhelés, mint 5V 1A, ha a bemeneti feszültség mindkét esetben például 53V.
(#) szikorapéter válasza kadarist hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Nálam a puffereken 55V van, de teljes rövidzárnál fűt a borda rendesen,bár meg van toldva folyamatos hűtéssel így még gond nem volt vele.
(#) NGY válasza kadarist hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Az "50V 10A" a tápegysége "tudása". A terhelése a rövidzár volt, az pedig a maximális lehetséges statikus terhelés (maximumra tekert áramkorlátnál), ami több, mint az 5V 1A.
(#) kadarist válasza NGY hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Én a áteresztő tranzisztor disszipációjára gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
(#) NGY válasza kadarist hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Én is.
A terhelést értetted félre. Nem 50V 10A-rel terhelte a tápegységét, hanem rövidzárral. Rövidzár esetén (=0V 10A) nagyobb az áteresztők disszipációja, mint az 5V 1A esetén (feltekert áramkorlátot feltételezve).
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2017
(#) (Felhasználó 122012) válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Hali
A *.lay lile-n mi az a relés kapcsolás? (Munkalap megnevezés)
(#) Hp41C válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Vajon Ők is hamisítják a saját terméküket?
Die size: 2438μm x 3073μm = 2.438mm x 3.073mm
Bond Pad Opening Size :193μm x 295μm = 0.193mm x 0.295mm
(#) Robin2 válasza Izeg. hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 1
 
Ugyan nem ide tartozik, de én a forgalmazó helyében rászánnék, egy kis időt és energiát erre a témakörre. Szerintem be lehetne mérni a tranzisztorokat és publikálni a mérési eredményeket. Ennyit szerintem megérdemelne a hobbis társaság, mégha olyan eredmény is születik, hogy nézzétek ez ennyit bír, ennyi pénzért. (Nekem kétszer sikerült rossz szájizzel végződő vásárlásba belefutni.)
(#) NGY válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Idézet:
„Vajon Ők is hamisítják a saját terméküket?
Die size: 2438μm x 3073μm = 2.438mm x 3.073mm
Bond Pad Opening Size :193μm x 295μm = 0.193mm x 0.295mm”

Nem biztos, hogy teljesen értem a kérdésedet. Miért hamisítaná bárki (neves gyártó) a saját termékét?

A Nationalt 2011-ben megvette a Texas, a Texas meg nem gyárt TO3 tokozású LM338K-t, National logóval meg pláne nemigen gyártanának az akvizíció után.

Fenti IC nyilvánvalóan nem a National (esetleg korábban gyártott és megmaradt, ú.n. "NOS") terméke, elég csak a logót megnézni rajta, de a chip méret sem stimmel, ez itt bizonyosan nem 2,4*3 mm, annál jóval kisebb. A bekötő huzalok sem tudnak 5 Ampert. A már említett nagy kék szigetelés is árulkodó.
(#) NGY válasza Robin2 hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 1
 
Egyetértek.

Ez év március elején én rákérdeztem az itteni forgalmazónál, hogy mit lehet tudni az ST címkés 2N3055-ről, amit árulnak:
Idézet:
„Egy másik kérdésem ha lehehetne: mit lehet tudni erről a tranzisztorról "eredet" tekintetében?

https://www.hestore.hu/prod_10020893.html

Az ára igen kedvező (más beszerzési lehetőségekhez képest), viszont ez a típus közkedvelt a távolkeleti hamisítók körében, és félő, hogy esetleg ez sem tudja a specifikációt.

Hogyan lehetne erről meggyőződni?


A következő választ kaptam:
Idézet:
„Köszönjük ismétel érdeklődését. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a terméket gyártó cég a következő: STMicroelectronics
További kérdés esetén érjük forduljon hozzánk bizalommal.”
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2017
(#) Hp41C válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Nem az volt a szándékom, hogy reklámozzam a Ti által gyártott példányt, hanem arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a 70 -es évek óta fejlődött egy kicsit a gyártástechnológia...
A dokumentumot láthatóan az egykori National Semicondudtor készítette, a Texas csak az utolsó oldalt fűzte hozzá. (Ld. 3 oldal alsó bekeretezett szövegét.) Minden a National -tól származó dokumentációhoz hozzáfűzték.
A National nem csak TO-3 tokban forgalmazta az LM338K -t, hanem die (lapka) formájában is, eme dokumentum a lapka felhasználóinak készült...

Ezen és ezen dokumentáción alapuló számítások szerint 10A -t már egy max. 10.0 mm hosszú, 100um átmérőjű, arany wire bond huzal is biztosít. Ha még a biztonság miatt a kétszeresére (0.2 mm) növeljük az átmérőt (kb. a négyszeresére emelve a max áramerősséget) sem kapunk "vastag" kivezetést.
(#) sdrlab válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Természetesen!! Hiszen egy csúnya, gonosz világban élünk, ahol a legkisebb feltételezésre is összeesküvés elméletek egész hada születik, ahelyett hogy banálisan egyszerű tényként kezelnék, hogy ezeknek az eszközöknek nem kell szükségszerűen azonosaknak lenniük belülről, mert nem az dönti el, hogy teljesíti e a specifikációt, hanem az egzakt mérés! Márpedig egy snitzer, és egy "sasszem" általában sehol sem minősül annak! Sem pedig az, hogy "egyszercsak" elszáll használat közben....
(#) _BiG_ válasza Robin2 hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Én reklamáltam a Lomexnél a tranzisztorok miatt, de csak széttárták a kezüket. Ők úgy veszik, hogy ez ST (SGS-Thomson) gyártmány, az meg minőség. Pedig magammal vittem a kipurcant példányt is, megmutattam a furcsaságokat.
(#) NGY válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Idézet:
„eme dokumentum a lapka felhasználóinak készült...”

És pontosan eme dokumentum az egyik bizonyíték, hogy az általam bemutatott eszközben nem az a lapka van.

Vitatkozhatunk a bekötő huzal teherbírásáról (ami egyébként nincs meg 0,1mm átmérőjű, mértem, mikrométerrel), de előtte légy szíves tegyél be egy fotót egy eredeti LM338 Steel belsejéről, vagy egy eredeti 2N3055-éről. Meg fogsz lepődni .
(#) sdrlab válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
És melyik az eredeti? Az amelyiket te elfogadsz annak, pusztán maximálisan szubjektív elképzelések alapján, vagy amelyiket hamisítványnak kiáltasz ki ?!
(#) NGY válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 2
 
Idézet:
„nem az dönti el, hogy teljesíti e a specifikációt, hanem az egzakt mérés! Márpedig egy snitzer, és egy "sasszem" általában sehol sem minősül annak! Sem pedig az, hogy "egyszercsak" elszáll használat közben....”

Ha jól látom, éppen te vagy az, aki feltételezésekre alapozva kijelentéseket teszel.
Akkor én is feltételezhetem ugye, hogy mindkettőtöket a kínai hamisító fizet, ha ennyire véditek az egyértelműen hamisítvány terméket .

Fogalmad sincs, hogy milyen méréseknek vetettem alá a kérdéses eszközt (mielőtt felnyitottam), de azért te megmondod a frankót, és nem felejted el közben gyalázni a másikat.

A kétkedőknek ingyen felajánlok egy-egy ilyen IC-t tesztelésre, csak egy minden - fentebb citált, mechanikai és elektromos - részletre kiterjedő mérési jegyzőkönyvet kérek cserébe. Amennyiben bizonyítani tudjátok, hogy ez a "valami" egy eredeti National termék, nyilvánosan megeszem az összes többit.

Ennyit az összeesküvés-elméletről. Én a tényekről beszélek, veled ellentétben. Azt meg végképp nem értem, hogy ha nem ismered a körülményeket, milyen jogon mondasz ítéletet (és ilyen stílusban, de ez úgy látom, nem újdonság ezen a fórumon).
(#) NGY válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Idézet:
„És melyik az eredeti? Az amelyiket te elfogadsz annak, pusztán maximálisan szubjektív elképzelések alapján, vagy amelyiket hamisítványnak kiáltasz ki ?!”

Leírtam a lényeget eggyel feljebb. Gyere, kapsz egyet, és bizonyítsd be, hogy eredeti. Ha szerinted amit én mondok az szubjektív és elképzelés. Ugyan nem tudom, ezt mire alapozod, de nem is érdekel, ilyen emberekkel mint te nem vitatkozom.
(#) Kovidivi válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 1
 
Nem teljesen mindegy, hogy eredeti-e vagy sem? Ha tudja az adatlapban leírtakat, akkor rendben van. Teljesen mindegy, hogy az ST vagy bármelyik nagy gyártó gyártatja Kínában gyerekekkel, vagy éppen felvásárolt egy kisebb cégtől millió darabot, majd rászitázta a saját logóját. Azt mondod, hogy hamis, de szerintem nincs korrekt mérésed se. Látod az adatlapon, hogy 50V 10A, és akkor annyit is kell tudnia, nem? Hát éppen hogy nem. Rengeteg kikötés van, aminek teljesülnie kell, pl. 25fokC-os lapkahőmérséklet, vagy tudom is én 10uS-os időtartamra értik, amiken te átsiklasz, és mikor tönkremegy 40V 4A-től a félvezető, azt mondod, hogy hamis.
Ha az ember a legolcsóbbat keresi, akkor ne panaszkodjon. Az olcsóságnak meg van az ára, valószínűleg az adatlapi paramétereket éppen csak teljesíti a félvezető. Ha az ember biztos akar lenni benne, hogy elég jó félvezetőt vesz, akkor meg kell venni azt, ami 2-3x annyit tud, mint amire szükségünk van, vagy 2-3x annyit beépíteni egy helyére.
Én is találkoztam már hamis 3.3V-os stabilizátorral. Aztán rájöttem, hogy a lábkiosztása tér el, mert más a gyártó. Ennyit erről.
(#) NGY válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 1
 
Idézet:
„Azt mondod, hogy hamis, de szerintem nincs korrekt mérésed se.”

Tényleg csak gratulálni tudok nektek .
Hogy szerinted mi van, az biztos úgy van, igaz? Mutass nekem légy szíves egyetlen bizonyítékot, miszerint nem mértem meg az eszközt. Vagy csak feltételezel? Akkor aztán tényleg komoly (?) amit írsz: kétségbe vonod a másik állítását, miközben a sajátodat sem tudod alátámasztani.
De neked is felajánlom, kapsz egyet, mérd meg. Korrektül. Ahogy szerinted korrekt, mert ahogy a másik csinálja, az szerinted úgy biztosan nem jó. Akkor se, ha lövésed nincs, a másik mit is csinált. De biztosan nem jól. Mert csak te tudod a frankót.
(#) Kovidivi válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Én követem a topicot, de még egyelten mérést sem láttam. De ha elsiklottam volna felette, kérlek, linkeld be. Köszi. Képek alapján senki sem tudja megmondani, hogy hamis-e.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2017
(#) Robin2 válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 2
 
Amikor fényképpel alátámasztva irtam a bolt topikjába, hogy problémás a kapott termék, rögtön ott termett egy két nagyhangú "kolléga" (szerintem nulla vásárlással a háta mögött) és le lettem hülyézve. Persze védeni kell a mundér becsületét, hátha legközelebb jut ingyengulyás.
(#) NGY válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 1
 
Ez szerinted a bizonyíték? Hogy te nem láttál valamit? De tényleg, most viccelsz, vagy trollkodsz?

És hogy képekről nem lehet megmondani? De meg lehet. Azért tettem be a képeket. Hogy aki nem tud/akar mérni, tudja, mit kell figyeljni.
(#) NGY válasza Robin2 hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 1
 
Nagy hangon hülyézni a másikat, ez most a menő. Itt is.

A labortápegységekről már régen nincs szó, csak a másik hülyének nézéséről, kioktatásáról. Még nem érte,m ez mire jó, de majd figyelem ezeket a nagyon okos, mindent tudó hozzászólókat .
(#) sdrlab válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Amivel vádaskodsz, azt éppen hogy te követed el!
Tényleg adsz egy darabot ? Ingyen és bérmentve ?? De kedves vagy!! Komolyan...
Azonnal jelentkezem is egy kimerítő mérési jegyzőkönyv elvégzésére, mihelyst megfizeted az ezzel járó költségeket is! Rögtön jelzem, nem lesz olcsó mutatvány, figyelembe véve a mindenre kiterjedő paraméterek méréséhez szükséges műszerparkot..., hogy mást ne is említsek!
(#) sdrlab válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Már bocs, de itt pont te trollkodsz! Ezért is kapod tőlem pl a megszokott nyers, sokak által nem kedvelt( mert nem elég nyálas), ám inkább tényeken alapuló reakciót!
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2017
(#) Hp41C válasza NGY hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 2
 
1.
Idézet:
„És pontosan eme dokumentum az egyik bizonyíték, hogy az általam bemutatott eszközben nem az a lapka van.”

Sajnos a dokumentumomban nem találtam semmilyen adatot arról, hogy a National Semiconductor mikor készítette, melyik verziójáról. A Texas által hozzátett oldalon van csak dátum, ami a tulajdonviszonyok változásának idejét adja meg...
Sajnos nem rendelkezem teljes dokumentumtárral arról, hogy a National hány verziót és milyen méreteket használt... Annyit szerettem volna kihozni, hogy a TO-3 tokban talált 3 * 2 mm -es lapka nem feltétlenül "hamisítvány". Nem ez jött le...
2. Amit itt írtam, attól a Tiedről nyugodtan mondhatod, hogy hamisítvány. Hivatkozhatsz egy kereskedőre, aki széttárja a karját... De ez nem igazolja, hogy hamis.
3. Láttam már 2N3055 die fotókat...
Most megint a megkövezés alanya leszek...
1964 RCA Transistor Manual -ban szerepel először a 2N3055. Legalábbis nem találtam korábbit. Sajnos nincs benne kép ill. utalás a technológiára. Feltételezhetően homotaxial módszert alkalmaztak, amit nem sikerült megtalálnom.
1972 -ben járunk, talán még a kínai hamisítási mizéria előtt. A Texas maga is gyártott 2N3055 -öket 1972_TI_power_semiconductor. A technológia a MESA ( Bővebben: Link ) diffúziós módszert alkalmazta. Jó vastag alapréteggel.
Idézet:
„Texas Instruments made the first grown-junction silicon transistors in 1954. The diffused silicon mesa transistor was developed at Bell Labs in 1955 and made commercially available by Fairchild Semiconductor in 1958.
These transistors were the first to have both diffused bases and diffused emitters. Unfortunately, like all earlier transistors, the edge of the collector–base junction was exposed, making it sensitive to leakage through surface contamination, thus requiring hermetic seals or passivation to prevent degradation of the transistor's characteristics over time.”


Ez a technológia viszonylag nagy fajlagos (hő és elektromos) ellenállással rendelkező kollektor kivezetést biztosított. A nagy kollektor áram és a nagy disszipáció elvezetésére nagy kollektor felület kellett. 1954 körül ezeknek az igényeknek megfelelően alakították ki a TO-3 tokot. teljesen zárt, hermetikus tok, nagy felülettel a lapka felfogatására.

Ma már semki nem használ homotaxial vagy MESA technológiát, mert nagy méreteket eredményez, nagy kapacitásokkal, rossz hő és elektromos tulajdonságokkal, és drága lenne.

Egy modern adatlapot megnézve (már amelyiken van adat a technológiára)
Idézet:
„DESCRIPTION
The 2N3055 is a silicon epitaxial-base NPN transistor in Jedec TO-3 metal case.”

ST 2N3055

Az epitaxial módszer (Bővebben: Link) sokkal jobb paraméterekkel rendelkezik, így ugyan az a paraméterű tranzisztor kisebb felületen, kisebb hőátadási tényezővel (a lapkán értve) gyártható le.
Ezt nem csak én írom...
2N3055
Persze a hőtehetetlenség nem szerepel semelyik adatlapon sem... És a kutya itt van elásva.

Hogyan befolyásolja a 27C512 adatmegtartási képességét az, hogy az ablakán benézve egy egybefüggő területet vagy két vagy esetleg 4 részre osztott chip -et látunk?
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2017
Következő: »»   666 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem