Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akvárium tisztító
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Pulyka válasza deguss hozzászólására (») Szept 9, 2006 /
 
amugy akit érdekelne a téma,annak legalább már nem kell nyitni-a eggyet
(#) source2 válasza Pulyka hozzászólására (») Szept 9, 2006 /
 
most olvasom ezt a fórumot, mert sok időm van és nicns mit csinálni nekem is van egy kis tavam, tavirózsával natúr halakkal (kárász, törpe), eddig minden évben nyár elején, esetleg még nyár közepén lecseréltem a vizet (2m3), de egy két hét után (időjárástól függ) újra koszos lett. Az idén nem volt időm, nem foglalkoztam vele és egy időbe nagyon koszos lett, majd valami szösz féle jelent meg benne, de igen nagy mennyiségben alakult ki. csodák csodájára kristálytiszta lett a víz! (komolyan), aztán nyár végén kiszedtem ezeket a gyöszöket és újra bekoszolódott.

egyébként én is foglalkoztam, mindenféle módszerrel, vízforgató, ilyen tabletták, meg mindennel (amiket "tapasztalt" emberek adtak, mondtak), de nem igazán volt eredménye.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Máj 5, 2007 /
 
A kollektív bölcselet tanácsára lenne szükségem.
Honnan lehetne megtudni, hogy a szigetelőszalagok közül melyik bírja jobban az UV-C sugárzást? (a fekete vagy a fehér áll ellen jobban?)
(#) Tomee válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
A szigetelő szallag alapból nem UV álló és ezért nem birja egyik szinű sem.
De van egy ugynevezett textil szigaszallag aminek mind a két oldala ragad (elég gusztustalan) az talán jobban birja.
(#) lelkes amatőr válasza Tomee hozzászólására (») Máj 5, 2007 /
 
Alaphelyzetben nem vígasztaltál meg de tudomásul veszem . Azért kössz.
Néznem kell valami más megoldást.
(#) Kera_Will válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Önvulkanizáló szallag a megoldás ... esetleg szigszallagra rá tekerve ... ha nem szigeteleléggé az önvulkanizáló ....

Csak kicsit drága ...
(#) deguss válasza source2 hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Nagy tavasként osztom meg Veletek tapasztalataimat. Lehet tenni egy tóba mindenféle mechanikai és biológiai szűrőt, ezek szépek és jók, valamit biztos használnak, a víz tisztább lesz tőle.
De Uraim, a "tisztaság" nem egyenlő az "átlátszósággal".
Egy természetes víz, ahogy az én tavam is, lehet biológialag egészséges, a halak jól érezhetik magukat benne, annak ellenére, hogy nagy hőségben mégis bezöldesedik egy kicsit.
Egy 2m3 tótól ne várjunk el semmit, ugyan is ennek vize a nyári hőségben annyira felmelegszik, hogy nem tud biológiai egyensúly beállni, és az algák elszaporodnak. Ezen nem segít az UVC lámpa, a közhittel ellentétben, ez a lámpa nem akadályozza meg az algaképződést. Ezzel ellentétben, pont akkor hatásos a szerkezet, ha már algás a tó, és legalább 4-5-ször az egész víz annyi idő alatt átfolyik rajta, hogy ne tudjon új alga képződni, (nappal pár óra, este magától érthetődően tovább tart).

Ezért is, akinek van, este ill. éjjel üzemelteti a szerkezetet.
Hogy visszatérjek a víztisztság fogalmára, minden kerti tótulajdonosnak a veszélyes UV lámpa építés helyett inkább két csomó hinarat ajánlok.

Tapasztalatból mondhatom, hogy kezdőként is azt hittem, két tavi rózsa, meg pár zöld elég egy tóba. De mostanra megértettem ezen "elzárt" világ működését.
  • Aki csak tud, szerezzen hínarakat, (pl. átokhínár az egyik legjobb), és tegye tavába.
    A hínarak természetes módon értékesítik a víz zöld színét okozó algákat. A legegyszerűbb az ún. súlyozós módszerrel való ültetés, mely során egy kis követ kötünk az alsó részére, és egyszerűen bedobjuk a vízbe.

  • Még több növény, növény és növény! Egy két tenyérnyi helyen növő sás is több oxigént visz a vízbe, mint mindenféle drága szökőkút, csobogó vagy vízesés. Persze az utóbbi látványosabb.
    Növények fajtája lényegében mindegy, csak mindent a megfelelő helyre ültessünk. Tavi rózsákat fiatal korukban érdemes 20-40cm-re, 2-3 éves töveket a tó mélyére, 1,5-2 méterig, csak az ennél idősebbeket szabad mélyebbre.

  • NE használjunk tóföldet, ill. csak kis mennyiségben. Ez is egy nagy üzleti fogás. Sima kerti föld, jó kavicsos a legjobb. Nem kell sok tápanyag tartalmú föld, ugyan is ez növeli az algaképződést. Semmiképpen ne ültettünk virágföldbe.

  • Én személy szerint kerülök minden ültetőedényt, sima spárgából vagy egyéb természetes anyagból szőtt hálóba ültetek, és kövekkel súlyozom le a növényeimet.

  • Új növényeket érdemes egy vödörben a tóba kerülés előtt egy hétig beáztatni, a vizét többször cserélni, úgy mond "kimosni" a földjét.

  • Még egy nagyon hatásos lépés, a tó árnyékolása. Ültessünk fákat, bokrokat a tóhoz. Tűlevelű növényeket azonban kerüljük, mert ősszel sokat szemetelnek, és a folyó gyanta se nagyon jó a tónak.

  • Megemlíteném még, hogy akinek van lehetősége, az egy UVC lámpa építése helyett inkább vegyen tófóliát, és ragasztót, ugyanis egy mélyebb tó mindig jobb. Nem hogy csak nem fagy be télen olyan hamar, de nyáron is könnyebben marad meg az egyensúly. A halak is jobban érzik magukat, ha vissza tudnak húzódni a tó aljára, hidegebb vízbe.

  • Ne telepítsük túl a tavat halakkal, csak ha már beállt egy tó egyensúlya, ami 2-3 hónap is lehet. Ez után tegyünk bele csak több halat.

  • És ne parázzunk ha nem fekete a tófólia, és már belepte a vízkő és moszat, ez akkor szép. Aki steril tavat akar, az építsen úszómedencét!


Remélem valaki megfogadja tanácsaimat, és egyes cégnek nagy hasznot hozó UVC lámpa vásárlástól, vagy sok veszélyt rejtő lámpa építésétől eltántorítom.

Üdvözlettel minden tavasnak: deguss
(#) lelkes amatőr válasza deguss hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Köszi a kimerítő választ, én se támogatom a *vegyipar és kereskedelem csodáit* .
Nálam azért merült fel az UV berendezés készítése mert a barna algával szenvedek. Pár napja kisérletezek vele, ígéretesnek látszik. Eddig a szigeteléssel voltak gondjaim, de most úgy néz ki, hogy ez is megoldódik. Ha minden igaz a GUMIÁM nevü *trutyi* lesz a befutó. (képmellékletben a ketyerém. egy germicidcső végzi a munkát benne.).

Off: a vizisalátát meg a jácintot is a víz alá kell *ültetni*??? mert én csak a víz tetejére *hajítottam* őket.
ON.

Kérdés: Lehetne-e valamilyen elektronikával figyelni az algatúltengést, hogy csak akkor induljon be az UV-tisztító.

100_1842.jpg
    
(#) deguss válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 6, 2007 /
 
Célnak megfelel, de nem túl szűk a be- és kifolyó csonk átmérője?
Germicid cső jó a fertőző baktériumok és vírusok, noh meg minden általános dolog ellen, ami a halak immunrendszerét meggyengítve ejt áldozatokat. De ehhez tényleg az egész tó vize többször át kell hogy haladjon a fénycső fénye előtt!
Barnaalgára nem tudok mit mondani, de ha azt mondod, hogy hatásos ellene, hát próbáld meg, lehet hogy valóban segít!

Nem, nem, vízisaláta, és jácint, valamint békalencse és hasonló úszó növények, részben a kolokán is, csak úgynak a vízen, ami nem azt jeletni, hogy ha valahol gyökeret ereszt két kő között, akkor ki kell szabadítani.

Elektronika algafigylesére szerintem kivitelezhetetlen, hacsak nem indirekt, vagy kémiai úton méred... De ez utóbbi meg házilag elképzelhetetlen.
(#) joczek válasza Kurcy hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
Helló! Egy kis segítség :
UV - SUGARAK, ibolyántúli sugárzás. A látható fénynél rövidebb, kb. 380 mágneses hullámok. Az UV tartományt biológiai szempontból három részre osztják:
A - tartomány (UV-A): 315-380 nm. A pigmentképződés szempontjából előnyös. A gyors, ill. azonnali lebarnulást okozzák; a gyógyászatban is alkalmazzák (kvarc-lámpa, eritemállámpa).

B - tartomány (UV-B): 280-315 nm. Dornó-sugárzás néven is ismert. A D-vitaminképzés szempontjából előnyös és csökkentheti a magas vérnyomást. Leégést, bőrrákot okoz és a már korábban említett egészségkárosítások okozója.

C - tartomány (UV-C). 280 nm alatt. A 100-280 nm hullámhosszú sugárzás extrém UV sugárzásként is ismeretes. Baktériumölő hatás szempontjából előnyös (csírátlanítás, pl.: germicidlámpa). Az UV-C sugarakat az ózonréteg kiszűri, tehát a Föld felszínét nem érik el.

Tehát 280 nm alatti hullámhosszon világító UV fényforrást kell beszerezned.
(#) joczek válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
Az UV csírátlanítók folyamatos üzemre vannak tervezve, nem kell "figyelni" az algásodást, mehet ész nélkül, mert a növényeket és a halakat nem bántja, csak a rajta keresztül áramló vizet kezeli.
(#) joczek hozzászólása Máj 21, 2007 /
 
http://www.gardematic.hu/shop/

itt egész "olcsón" is vannak UV cuccok tavakhoz. Én is most találtam.
Mi egyébként inkább uszodatechnikában dolgozunk, ott lehet ózont is használni, de attól a halak beadják a kulcsot.
(#) Kurcy válasza joczek hozzászólására (») Okt 2, 2007 /
 
Sziasztok !


Igen régóta nem írtam ehhez a topichoz de figyelemmel kisértem és igen élvezetes volt olvasni benneteket !


Nos én megoldottam a gordiuszi csomót valamilyen szinten !

Vettem egy ilyen csövet UV-fénycső TUV PL-S 9W és ezt egy olyan vödörbe ettem aminek van teteje és fekete: fogtam kifúrtam oldalt ( középen ) ahova a csövet tettem egy spéci ragasztóval ami olyan kemény volt hogy a sziloplaszt kinyomót ki is nyírtam ! Nahh de mindegy ! Apunak kiadtam hogy szerezzen ehhez a csőhöz való foglalatot elárulom nem volt egyszerű ! Ezután egy sima mezei táppal meg is oldottuk a tápellátást ! Ezután jött vizes rész fogtuk furtunk a vödör felső részére egy lyukat azt is bekentük a ragasztóval és egy könyököt raktunk alul furtunk egy másik lyukat abba is könyök ment és kész ! Fogtam a külső szűrőm csöveit rákötöttem ! Megjegyezném a vödör tetjét is nagyon nagyon erősen leragasztottuk mert a szűrőnek olyan nyomása van hogy egy két szóból lenyomta volna !

Szépen és jól működött amíg egyik ismerősünk meglátta és jól megvette tőlem

Most azon gondolkom hogy keresek valami olyan nagy csövet ( talán eternit cső ) hogy oldalt elférjen az uv lámpa a két végén a hozzá való kupakkal lezárom és kifúrom egy-egy könyököt teszek a helyére szívó és nyomó oldalra ! Ennek talán az is lehet az előnye hogy több uv lámpát tudok egymás mellé helyezni így az intenzitás talán megnövelve, de nekem egy is elég lesz !

Kb nekem ez az elgondolásom !

Üdv : Kurcy
(#) deguss válasza Kurcy hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Mennyi vizet folyatsz át rajta körülbelül? Hány l/perc, m3/h?
(#) Kurcy válasza deguss hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
szia !

Eheim 2228as szűrőm van 1050 liter / órás szűréssel 600 literes akváriumhoz nekem 200 litert szűr akkora az akksim !


Tehát ez van rákötve !


Üdv : Kurcy
(#) deguss válasza Kurcy hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Most lehet hogy szkeptikusnak néztek, de az is vagyok. Egy jó darabig játszottam én is a dologgal, ismerős által a vizet még laborítóriumban is meg tudtam vizsgálni, és arra a szomorú dologra jutottam, hogy az UVC fény semmi olyan baktériumot / algát / élősködőt ill. egyéb növényi szervezetet nem pusztít el, ami a víz zöldülését (köznyelven algásodását) okozza.
UVC fény viszont jó sterilizására, nem véletlenül van sok műtőben elrejtve.

De örülnék neki, ha bizonyítottan sikerülne megcáfolnod, és konkrét tényekkel igazolnád, hogy MIT és MENNYIRE, és hogyan értél el vele...
(#) Kurcy válasza deguss hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
szia !


Biológus laboratóriumi operátor diplomám van !


A lényeg hogy az uv az csírátlanít ! Az alga eltüntetéséhez lugosítanikell a vízet vagy rezezni

Tévhitekbe ne essünk


Üdv : Kurcy
(#) deguss válasza Kurcy hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Gratulálok.

Akkor légy oly kedves, konkretizáljuk közösen a téma címét, ugyan is a
Idézet:
„tisztítás”
sokaknak átlátszó vizet jelent.

Tehát Te csak fertőtlenítésre használnád a lámpád? Mert enélkül betegek a halak, vagy csak óvintézkedés?
Kicsit felvilágosítanál kérlek, hogy pontosan mire használod?
(#) Pulyka hozzászólása Okt 5, 2007 / 4
 
Sziasztok

Nekem is volt kb 2-3 évig akváriumom(50l,volt nagyobb is,csak azt mi "gányoltuk",és nem számoltunk a viz nyomásával )
de különben azért hagytam abba az akvarisztikát,mert nekem is zöldes volt a viz,a halak inkább a temetőbe vágytak,mint a zöldes vizű akváriumomba,igy nekünk is eszünkbe jutott az UV fényes megoldás!
Ezért egy helyi akvarisztika boltban meg is tekintettünk egy UV fénnyel tisztítő berendezést,és a készüléknek a szivattyúja kiszivattyúzta az akvárium fizet egy átlátszó műanyag csővön!A cső elött pedig dolgozott az UV fényt kibocsátó eszköz,és miután az UV fény elött "elment" a viz,visszavezette a cső a vizet az akváriumba!
Lehet,hogy már beszéltetek róla,elég fáradalmas és hosszú munka kb 50 hsz-t átolvasnom,nem de?
szóval tényleg nem mindeggy,milyen UV fénnyel csirátlanitjuk a vizet(nemtom ki emlékszik-e,régebben mutatták a fókuszban,hogy egy discóban az alkalmazott a normál uv fénycső helyett,egy fertőtlenítésre használt uv fénycsővet tett a normál helyére véletlenül,és megsérültek egy páran)
ezért aztán mondta a faterom,hogy azért mert UV fény,attól még nem lessz alkalmas a célra

UI:Láttam az eggyik akvarisztika boltban algamágnest!
Ezzel lehetne kisérletezni?De bevethetjük a nyerserőt is,az algákkal szemben:almacsiga,és algaevőhal

Üdv:Tomi
(#) Gafly hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Kereső alapján talán ez az optimális topic "hallámpa" ügyben
Az akváriumban meghalt a világítás, 12Vac-ról működő 4W-os fénycső kis elektronikával. Nekem nem tetszik hogy sem a fénycső sem az elektronika az akvárium fedelébe nem vízmentesen van beszerelve és így az egyenáramú részek erősen korrodálódtak (elsősorban a fénycső és foglalata).
Azon gondolkozom hogy vajon vegyek új fénycsövet és eredeti állapotába állítsam helyre, vagy alakítsam át LED-esre a világítást?
Az igazi kérdés: Ha LED-esre alakítom át akkor mennyi és milyen LED-et használjak? Ha ellenpárhuzamosan kötött LED-eket használok némi soros ellenállással akkor korroziós probléma megszünik. Sima fehér LED jó a halaknak, vagy valami "mix" jobb lenne? Sajnos nem igazán értek a halakhoz...
(#) még1MbR hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Ha esetleg 30W-os germicid fénycsövet keres valaki, szóljon... akad idehaza pár db. Szívesen elcserélnék belőle mini 8W-os kivitelre 1-2db-ot, mert nekem nagyok egy másik projecthez.
(#) bringas2 hozzászólása Jún 1, 2009 /
 
Nos akit érdekel UV.csővet meghajtó áramkör,érintésvédelem szempontjából kiválló 9Voltról működik 3tranzisztorral az írjon.Mind 8W os mind 18-30Wattos csővet is elbírja működteti jó hatásfokkal.
(#) solemp válasza Kurcy hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Olcsó megoldás, ha veszel egy kvarc lámpát, az remekül csirátlanit, azt épitsd egy zárt dobozba amin átfolyik a viz
(#) djusee hozzászólása Jún 13, 2010 /
 
Hello. Olvastam a témát és elgondolkodtam azon hogy a letört buráju higanygöz lámpát (UV-C) lehetne e fürdöszobában használni pl. hogy a penészt megölje? Mondjuk este bekapcsolni, becsukni az ajtokat. Vagy ártana a butornak a sugárzás?
U.I. csak érdeklödöm, mert tudom hogy veszélyes vele játszani
Köszi
(#) didyman válasza djusee hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Inkább a pára árt a kisülőcsőnek. Bútornak-hát amennyire a lakkouzás, vagy festés bírja az intenzív UV-t. Ellenben jó szellőzés nélkül a termelt ózon igen heves reakcióba kezd mindenféle anyaggal, aminek korrózió, gázfejlődés, robbanás is lehet az eredménye.
(#) djusee hozzászólása Jún 14, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat, megfogadom a tanácsaitokat és kiprobálom.Ugy tudom 125W os csövem van.Esetleg idökapcsolora kötöm és közben bekapcsolom a pára elszivot is, hagy küldje a padlásra az ózon t.
Üdv
(#) bersebut1981 hozzászólása Aug 16, 2010 /
 
Sziasztok szeretném meg kérdezni a következőket, vennem kellet egy UV-C csövet a típusa G4T5, mivel benzinkúton dolgozok és sikerült behúznom hamis pénzt.
1, milyen sérülést okoz az emberi kézen, és mennyi idő alatt?
2, kell-e qarc csövet rá helyezni?
3, átlagosan 1 méter távolságra van a szemünk a pénzvizsgálótól, okoz e valamilyen sérülést 20-40 másodperc alatt?
4, a csövet meg foghatom sima kézzel , vagy inkább papír zsebkendővel?

Nem találok semmi hasznos információt arról, hogy hogy használjam illetve használjuk ezt a fajta csövet. Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) strobi hozzászólása Feb 3, 2013 /
 
Sziasztok !
Nem találtam közelebbi és frissebb témakört és talán a régen itt hozzászólt személyek tudnak nekem segíteni . Ugyanis most nem kerti tó tisztításáról szeretnék többet megtudni , hanem a célom egy esővíztartály fertőtlenítése, hogy az a háztartásban felhasználható legyen. Első körben az UV-C lámpát ajánlották ,így jutottam ide, végül itt olvasva már nem vagyok benne biztos ,hogy erre van szükségem ,de talán ti tudnátok abban tanácsot adni ,mi kell ahhoz, hogy egy nagy tartályban a föld alatt ne poshadjon be a víz stb...
(#) laszlokunstar válasza strobi hozzászólására (») Feb 4, 2013 /
 
A tetőről lefolyó víz mechanikai szűrése után kerüljön a gyűjtőtartályba. Az első tartályban további ülepítés, és ezután egy másik gyűjtőtartályba folyatnám gravitációs úton, az áramlás minél lassabb legyen, lamináris. A baktériumok, vírusok elpusztítására több lehetőséged van, az UC-C sugárzással, vagy réz illetve ezüst ionokkal. Én lehet, hogy utóbbi mellett voksolnék, akár ezüsttel bevont szűrő, akár ezüstkolloid. Utóbbi hátránya, az, hogy rendszeresen kell adagolnod, viszont házilag is előállíthatod. UV-C LED ezüst kolloid nem ivóvízhez Ezüsttel bevont ivóvízszűrők Esetleg, ha vannak régi ezüst 200Ft-osaid, azt tenni a tartályba a víz útjába a kőkorsóba tett ezüstpénz képes a vizet fertőtleníteni
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2013
(#) bozsokiandras hozzászólása Jan 5, 2015 /
 
Germicid lámpa ózontermelő hatásával kapcsolatban felmerült bennem hogy lehetne-e használni bútorkárpitok, szőnyegek, fertőtlenítésére? Konkrétan az keletkező ózonnak van annyi fertőtlenítő hatása hogy megszüntesse a dohos szagot egy bútoron? Természetesen nem tartózkodna senki közben a helyiségben?
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem