Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   77 / 195
(#) Massawa válasza Schnitt hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Te valoban azt hiszed, hogy egy asztalos, bádogos stb. tud olyan méröszerszámmal dolgozni, ami szerinted 1-2 mm hibát mutat?

(#) Schnitt válasza Massawa hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Olvasd már el mit írtam és ne a saját agyszüleményeidet vetítsd ki rám. Asztalosról, bádogosról egy szót sem írtam, a SAJÁT mérőszalagjaimat minősítettem.
Persze kötözködésben profi vagy, azt látom a korábbi hozzászólásaidon, szóval nem is várok mást tőled.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Azért kötődöm a kör alakú kerékhez, mert jelentős munkát fektettem a tervezéskor abba, hogy 1 teljes fordulat éppen 1 mm-t emeljen. Ez billenő himba esetében, ahol a munkaorsó kilóg a billenési tengelyből viszonylag összetett geometriai kihívás. Így sem lehetett tökéletes pontosságot elérni, de ha az orsót ideálisnak tekintem, akkor 50 teljes fordulatnál is 0,1 mm alatti a hiba.
Másik szempont, hogy a kereket már megcsináltam, tehát kézenfekvő a felhasználása.
Egyébként a hajtókar veszélyét csökkenti, hogy éppen arra az oldalra tettem, ahol elvileg csak akkor járok, ha méretet kell állítani, tehát munka közben egyáltalán nincs láb közelben. De ha van akár csak egy kis esély is rá, akkor előbb-utóbb bele fogok rúgni.
(#) Alkotó válasza Schnitt hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Nem túl erős érvelés, de kb. 30-40 db mérőszalagom volt eddig, és még egyiknél sem tapasztaltam a végén lévő akasztóval kapcsolatban semmilyen hibát. Bőven az elvárt pontosságon belül mozog a kis fülecske.
De ha már mérőszalagoztok, akkor van ettől sokkal racionálisabb probléma is, ami határozottan bosszantó tud lenni. Ez pedig magának a szalagnak a pontossága. Ha egymás mellé húzol két szalagot, akkor szinte biztosan lesz mondjuk 1 m-nél akár 0,5 mm is közöttük.
Ha a megrendelő kér pl. 4000 mm-re darabolást, amit én megcsinálok pontosra a saját szalagom szerint, aztán az Ő szalagja ehhez képest mást mér, akkor nehéz eldönteni kinek a mérőszalagját tekintjük hitelesebbnek.
(#) Schnitt válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Igen, az is egy jó kérdés.

Maximális mérési tűréshatár az EU norma szerint:
Eltérés +/- mm a teljes hosszon

Hossz : I.oszt. : II.oszt. : III.oszt.
2 m : 0,30 : 0,70 : 1,40
3 m : 0,40 : 0,90 : 1,80
5 m : 0,60 : 1,30 : 2,60
8 m : 0,90 : 1,90 : 3,80
10 m : 1,10 : 2,30 : 4,60

én még csak 4 szalagnál tartok, úgyhogy ideje beszereznem egy első osztályút 5. nek.
Akkor már egy olyat ami egyik oldalán metrikus, a másikon angolszász.
(#) adapter válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Milyen nehéz tekerni? Ha nem nagyon, akkor egyszerűség okán a kormány forgató gomb jó lehet, kevéssé áll ki, viszont könnyen megfogható, kezelhető.
Ilyesmi is jó lehet, vagy valami laposabb profil kialakítású.....
(#) Alkotó válasza Schnitt hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Csak két mérőszalagot találtam itthon hirtelen, de ezeken semmiféle utalást nem találok az osztályba sorolásukra. Ennek hiányában még azt sem tudom mit kellene tudniuk pontosságban. Ha hiteles a táblázatod, és a betartását valóban elő is írják, akkor feltűnően jelölni kéne a besorolási osztályt. Sőt, ha adhatok tippet a törvényalkotóknak, akkor konkrétan írják oda a mérőszalagra, hogy mondjuk: 5 m (+-1,5 mm). Így a dolog teljesen világos és egyértelmű lenne.
Talán nem a legelegánsabb módszer, de ha magamnak készítek valamilyen szerkezetet, akkor annak elemeit igyekszem ugyanazzal a szalaggal mérni, így ha van is eltérés, akkor az következetesen mindenen végig megy, azaz jó eséllyel összeállítható lesz.
(#) Alkotó válasza adapter hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Pont ilyen jellegű megoldáson töröm a fejem, amit elneveztem "marok-tekerő"-nek. Külön praktikum esetemben, hogy ezzel éppen oldalról lehet kényelmesen tekerni (mint a mákdarálót), hiszen ott van a kerék. Még a méreteken, arányokon töprengek, illetve hogy hegesszek valamit, vagy inkább esztergált gomb lenne-e jobb.
Most nagyon könnyű tekerni. Hosszabb távon, a használat során a menetes orsó porosodni fog, és feltevésem szerint ez majd nehezíti a dolgot, de ennek mértékét nem tippelem jelentősnek.
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Vastagoló gyalu?
(#) VIM válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Szia! Ha a kerék küllős akkor egy hármas csőbilincs kombináció, alaplapra szerelve, felpattintható lesz a forgató kerékre, forgatógombnak pedig tetszőleges formájút szerelhetsz fel. Ha tele kerék akkor három furat, (kettő az ív szélén, a harmadik támasztó tetszőleges távolságra de lehet egyenlő oldalú háromszög alakzatban is) amibe a hasonló alaplapra szerelt illesztő tüskék (a furatok méreteihez igazodva) és a forgatógomb felszerelhető.
(#) Gery78 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Ha már mérőszalag a téma, akkor én is megmutatom, hogy nekem milyenek vannak, a kis sárga egy Stanley márkájú szalag, a narancssárga pedig OBI-s. A kis Stanley-t pont tegnap vettem az Auchanban.
Minden mérőszalagon fel kell tüntetni, hogy milyen pontosságba sorolták be a gyártás során. Ha megnézitek, akkor a szalag elején vannak különböző jelölések, ott jelölik ezt is. Az enyémek (II) osztályba tartoznak.
(#) Alkotó válasza yulo5310 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Nem. Vízszintes tengelyű maró, vagy ha akarod olyan körfűrész, amire sok mindent fel lehet fogni.
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Olyan nekem is van,én egy talpas tolómérővel lövöm be a marási mélységet!
(#) Alkotó válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Teljesen igazad van. Én balga módon a házán kerestem a feliratot, de valóban ott van a szalag elején.
(#) Alkotó válasza yulo5310 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Na igen, mérni én is tolómérővel mérem. De ha a mérés szerint mondjuk emelni kell 0,25 mm-t, akkor ezt én jó eséllyel egészen pontosan meg tudom tenni, a kerék beosztásait figyelve.
(#) VIM válasza Schnitt hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Szia! Én úgy szoktam egy rövid tesztet megejteni, hogy kihúzom az első 2 métert és egymás melléhajlítva a szalagot az osztást összeillesztve végignézem a deciméteres majd a centiméteres osztások egybevágóságát. Hát találtam már olyat, hogy a colostok is különb volt tőle. A jobb szalagok fentebb tárgyalt nullázó vége nem "sima lemezből" szokott készülni hanem igényesen van kidolgozva de azoknál a milliméter skála sem kopik le olyan hamar az elejéről.
(#) Schnitt válasza VIM hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Megcsináltam az általad írt tesztet az egyik szalaggal, siralmas az eredmény

Egyébként a hosszúságmérők pontossági osztályai itt vannak magyar nyelven összeszedve:

Bővebben: Link

Az "1. Anyagi hosszúságmérők" -re keresve, idézőjelek nélkül természetesen, ott vannak a mérőszalagok.
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Én is a lapemelővel lövöm be,majd rögzítem,és próbadarabbal ellenőrzöm. Nekem egy Güde asztali gép van középen,két szélen egy felsőmaró és egy rezgőfűrész van beépítve. Azok sínen futnak,odat hosszlyukon keresztül marok anyacsavarral állítom,majd rögzítem őket. Használaton kívül belesűllyednek az asztalba! Éppen most csinálom,az egész asztalt nyithatóra,mint a fraciaágí úgy fog működni,a zárást elől,oldalt két békazár fogja rögzíteni. Felnyitva mindenhez hozzáférek(lapcsere,szerviz,stb).
(#) Alkotó válasza yulo5310 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Néhány fotót szívesen megnéznék, vagy ha még nincs kész akkor a terveket.
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Okvetlen felteszem majd,már két hete szétszedtem az átalakításhoz,minden le van szabva,tervrajz nincs,csak a fejemben. Egyébként a YuTube-on az asztalos oldalról lopom az ötleteket!
(#) szamóca válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Összehasonlításként megnéztem az eltérést (Io. IIo.) két szalag között.
Az az érdekes, hogy a szalag különböző pontjain, más más eltérések tapasztalhatóak.

msz.jpg
    
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
YouTube: Homemade table saw with built in router and inverted jigsaw 3 in 1 Az enyém nem felülről épített gépekkel készül,hanem minden bent lesz az asztalban.
(#) VIM válasza Schnitt hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Csak azt ne mondd, hogy erre nem gondoltál volna. Nekem sokszor az a problémám ezekkel a szalagokkal, hogy ugyanazt a tekercset kell használnom ha azt akarom, hogy az amit készítek az olyan legyen amilyennek lennie kell. Persze a használatosat leteszem valahol és az éppen kéznél lévővel mérve már nem azt kapom eredménynek. Általában az első 2 méter a legsűrűbben használatos hossz, ezért nézem ezt a részt ha veszek egy újat (mert a régin már nem látszik az első 20-30 centiméteren a milliméteres osztás). Igazából a negatív irányba tévedés (hiba) a legrosszabb, mert például fa anyagnál nem lehet kipótolni, tehát ha egyszer azt elvágtad ott, akkor az megy a levesbe. A fémeknél, ha hegeszteni kell, ki kell pótolni a hosszt (rúd anyagnál) nyújtással vagy hézagoló "bekalapálással", mert ha ezt nem teszi az ember akkor ott behúzza az anyagot a hegesztési varrat.
(#) nagym6 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Lehet, hogy hülyeséget gondolok, esetleg nyúlik idővel a szalag, az állandó tekercsbe hajlítás, vissza egyenesbe mozgatások miatt. Eleje legnagyobb átmérőre kerül, minél hátrább, annál kisebb átmérőre van begörbítve, más lesz a nyúlás. De ez nem biztos.
(#) szamóca válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Figyeld csak meg, hogy az utolsó képen pár centiméternél milyen eltérések vannak hol pozitív, hol negatív irányban.
(#) Hutty válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Idézet:
„Ezért vagy valamilyen "lapos" tekerőt látnék jónak (pl. targonca kormányon láttam már ilyet), vagy esetleg valamilyen ki-be tehető hajtókart, esetleg kinyitható megoldással.
Mi a vélemény ezekről, illetve van-e egyéb javaslat?”


Lehetőségek
(#) Alkotó hozzászólása Feb 18, 2017 /
 
Köszönöm a tippeket, tanácsokat mindenkinek. Venni akárki tud ilyesmit, de abban kevesebb a kihívás, viszont szakosabb az eredmény.
Én próbáltam most magam megoldani a feladatot, ami a mellékelt fotó szerint öltött testet. Nem tudom milyen lenne egy profi, vagy akár csak másmilyen megoldás, de ez a legmesszebbmenőkig tudja amit elvártam tőle, sőt sokkal-sokkal frankóbb mint elsőre gondoltam.
A kis kerék tengelyen való rögzítését még nem találtam ki, mert nem döntöttem el, hogy indokolt-e a szerelhetőség, vagy akár fixen is felszegecselhetem.
A nagy keréken körben lévő furatok pontosan 10 részre osztják a kerületet, azaz lyuktól-lyukig forgatva 0,1 mm szintváltozást érek el.
(#) yulo5310 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Én az osztófuratokat átfúrnám teljesen,majd mögéje a vázra szerelnék egy rugós stiftet ami mindig beugrana 4-5 mm az adott furatba,és rögzítené azt! A kerékre csak egy kis gyorstekerő gombot fixálnák,két osztás közé!
(#) sany hozzászólása Feb 19, 2017 /
 
Ti még használtok analóg műszert a műhelyben? Én még a mai napig jobban szeretem, mint DVM -et.

műszer.JPG
    
(#) elektroncso válasza sany hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Persze, hogy használok. Főleg bent a suliban, mert az analógot senki nem akarja kölcsönkérni.
Következő: »»   77 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem