Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS házilag
 
Témaindító: pakibec, idő: Júl 24, 2006
Lapozás: OK   12 / 12
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Márc 10, 2017 / 1
 
Az én RTKLIB könyvtáramban nincs is olyan hogy rtkrcv, én az rtknavi-ra tippeltem volna...
Hogy az M8N-es rendszer tudja-e ezt a pontosságot, azt nem tudom, (nem kizárt, hogy tudja) mert nekem abból csak egy darab van, de a beállításokhoz, a rendszer felépítéséhez biztos jó, legfeljebb később be lehet szerezni pontosabbakat. A fenti képen az az 5mm-es pontosság robotvezérlésnél valóban 5mm-es pontosságot jelent, hisz ott nincs jelentősége, hogy a globális koordinátarendszerben, esetleg az az 5mm-es kupac valójában 10 centivel arrébb van. ( A méréskor a Bázis 3,3Km-re volt, onnét "lőtt" 144-szer, milliméterekre egymástól.) Szóval nem reménytelen vállalkozás.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Az rtkcrv az nem más, mint az rtknavi parancssoros változata. Én is letöltöttem a windows-ra fordított RTKLIB verziót és abban valóban nincs benne. A forráskódot is letöltöttem abban benne van minden, tehát majd abból lefordítom az R. PI-re az rtkcrv-t. Esetleg tudsz valami részletes leírást a neten az RTKLIB bázis és kliens konfiguráláshoz? Sokat olvasgattam, már nagyjából világos hogy kell majd beállítani, de ha tudsz valami jó oldalt akkor azt megköszönöm
(#) Doky586 hozzászólása Márc 14, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy Trimble 39265-50 aktív GPS mágnestalpas antennám. Bővebben: Link
Ez egy 3V-os antenna. De én 4,5V-ról szeretném táplálni (ennyit ad ki a RTL-SDR dongle az SMA csatiján). Szedtetek már szét ilyet? (hogy beletegyek egy 3V stabIC-t)
A hozzászólás módosítva: Márc 14, 2017
(#) Inhouse hozzászólása Márc 19, 2017 /
 
Sziasztok!

Adott egy Canmore GT-730FL-S GPS adatrögzítő. Ez egy USB-s kütyü, kicsit nagyobb egy penrdive-nál. Beépített memóriája van, oda rögzít, később PC-re dugva az útvonal kiolvasható. Sajnos a rögzítés része elég hektikus, volt amelyik elsőre sem rögzített, volt amelyik később hagyta abba. Közben kiderült, hogy virtuális soros porton (USB) folyamatosan jön belőle az adat NMEA formátumban, tehát a GPS maga működik. A processzor egy STM32L, maga az antenna elvileg egy Canmore GMS7-CR6(SIRF-IV), csak egybe van építve az egész egy panelra.
Megmenteném ugyanerre a funkcióra, kiváltva a rögzítést egy Arduinoval és uSD kártyával.
Viszont ellentétben a különálló antennával itt nincs jelölés, hogy hol csíphető el a soros kommunikáció az antennától. Hogyan lehetne ezt megtalálni és összekötni az Arduino-val?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 17:46 /
 
Oszcilloszkóppal ki lehet mérni, hogy melyik ponton vannak jelen az NMEA mondatok. Esetleg a GPS IC adatlapját érdemes átböngészni.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 19:29 /
 
Sajnos a SiRF IC golyós, nem hozzáférhető. Igazából azt sem tudom, hogy egyáltalán elérhető-e a panelen a TTL TX jel. Csak feltételezem, hogy így kerül be a processzorba. Sosem kerestem még szkóppal ilyet, nem tudom, hogy meg tudnám e szemre különböztetni más típusú jeltől (I2C). Az STM32-nek 3 pár USART kivezetése van. Elvileg elég ezekből az RX-eket megnézni, ott kellene megtalálni a bejövő soros adatokat?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 19:34 /
 
Mindegy, hogy milyen lába van az SiRF IC-nek, valahogy eljut a jel az STM-ig. Az NMEA mondatok periodikus jelsorozatokként jelennek meg az oszcilloszkópon. Jellemzően másodpercenként megy az adat, csomagonként kb. 300 - 500 ms hosszan (9600-as BAUD sebességnél).

Az RX lábak figyelése tökéletes elgondolás. Ha megvan, akkor egy USB - UART átalakítóval láthatod az adatokat.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 20:08 /
 
Mármint itt az Arduino lenne a soros->USB átalakító először soros monitoron keresztül, aztán, ha így már jó, akkor mentheti a uSD-re (Morzsa15 cikke alapján)...?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 20:16 /
 
Lehet Ardunio és dedikált USB - UART konverter, tetszés és rendelkezésre állás szerint.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 20:29 /
 
Köszönöm.
Elvileg még egy hangkártya bemenet is elég lehet 9600 baudnál, nem? Persze ellenállás osztóval 0,775V-ra csökkentve a jelszintet.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:30
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Hé, 20:31 /
 
Elég lehet. 9600 Baud maximális frekvenciája 4800 Hz.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 20:37 /
 
Köszönöm!
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 17:50 /
 
Az létezik, hogy nincs dedikált láb az USART1-3 TX-RX lábaknak az STM32-nél?
(#) Bakman válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 18:57 /
 
Nem tudom, nem imserem a kontrollert. Nincs oylan sok lába, méregesd végig az összeset.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 21:04 /
 
48 lábú, abból 37 a bemenet... Ha tudtam volna melyik a 3db TX, akkor annyiból meg lehetett volna. Nem olyan egyszerű kivezetést csinálni, nagyon apró az egész.
Esetleg a MX25L1606 (16M-BIT CMOS SERIAL FLASH) serial input lába lehetne az első próba? Nem biztos, hogy sima soros átvitellel megy...
(#) nedudgi válasza Inhouse hozzászólására (») Kedd, 21:17 / 1
 
Ha jó adatlapot találtam, akkor a Tx/Rx jelek 22pF kondenzátorral vannak a földre kötve. Olyan kondenzátort keress, ami a föld, és az STM egyik lába közé van kötve, azok közül az egyik lehet az NMEA adatláb. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:17
(#) Inhouse válasza nedudgi hozzászólására (») Sze, 10:48 /
 
Jó ötlet, a chip is stimmel, csak persze más kivitel a panel. Köszi!
Aztán megtaláltam ezt a pdf-et, ahol nincs a CPU és a GPS közötti adatláb kondival testre húzva. Bár lehet, hogy csak elnagyolt a rajz.
Ami biztosnak tűnik, hogy 1,8V-os ez a rész. Tehát kell majd legalább egy kis tranzisztoros kapcsolás a szintillesztéshez...csak találjam meg előbb.
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Márc, 26. Vas
9:12:15
Jelenleg 388 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu