Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS házilag
 
Témaindító: pakibec, idő: Júl 24, 2006
Lapozás: OK   11 / 15
(#) tomika1234 hozzászólása Jan 12, 2017 /
 
Kiprobaltam sehogysem jon ossze stabilan, igy hagytam a fenebe.

Porosodott a szekrenyben egy masik fajta, az viszont szepen megy egy napja folyamatossan:
http://sedenka.eu/electronics/electronic-accessories/communication-...im800l

De itt felmerult ket masik problemam.
A blog bejegyzes figyelmeztet, hogy az SIM800L uartja csak 2.8V mig az arduino 5 V (az en esetenben a teensy 3.3V), es hogy hasznaljunk ket resistort (voltage divider) feszultsegcsokkentesre.
Itt meg nem ajanljak:
http://jamesreubenknowles.com/level-shifting-stragety-experments-1741

Es ha csak egy egyszeru diodat osszekotom az MCU TX es SIM RX-et (megfelelo iranyba)? Akkor kb 0.7 Voltal kevesebb lesz (3.3-0.7 = 2.6 V).
Melyik a jobb? Sajnos a transistor megoldas nem jo mert nincs kivezeto VDD_EXT pinje a modulnak, igy nem tudok 2.8Vot szerezni.
Az MCU RX - SIMTX sima osszekotom, mert specifikacion belul van.

A masik problemam, hogy ha a pololuval taplalom a teensyt, meg simet (4 V), akkor szepen mukodik, viszont ha radugom a teensyre az usb akkor ugye visszataplal 5V-ot, igy a sim800-as is ot voltot kap, es OVER VOLTAGE- uzenettel leall-ami ertheto.
Hogyan tudom megakadalyozni ezt? Ha oda is berakok egy diodat akkor sajnos 3.3 V feszultseget kap a teensy es 3.6 kellene.

Koszi szepen!
(#) Bakman válasza tomika1234 hozzászólására (») Jan 14, 2017 /
 
El nem tudom képzelni, mit mért a jóember de hogy két ellenállás ne legyen jó szintillesztőnek, butaság, lásd mellékletek. Valószínűleg a mérőkábelek illesztetlensége okozza a zavart nála. Nálam is van némi probléma ebből 1 MHz-en de nagyon messze van attól, ami a linken látható. 1,2 kOhm és 2,2 kOhm a feszültségosztó két ellenállása, ha jól emlékszem.
(#) mika hozzászólása Feb 22, 2017 /
 
Sziasztok,
egy nagyon pontos helymeghatározót szeretnék építeni raspberry pi-vel.
Létezik GPS modul hozzá, de Galilleo-t nem tud csak GPS-t esetleg GLONASS-t.
Nem vagyok egy elektronikai zseni, de kinéztem egy ilyen vevőt:
http://www.texim-europe.com/product/GMM-G3-GTOP
Ezt mennyire lenne bonyolult a raspberryhez hozzáilleszteni? Itt visszaolvastam a fórumban és azt írtátok, hogy UART porton dobják ki automatikusan az adatokat az ilyen GPS modulok. Akkor direktben ráköthetem a raspbery UART portjára vagy kell valami illesztés (ic, ellenálások, stb..) még?
Ez a chip amit kinéztem 2-3 méter pontosságot tud. Ezt elvileg még tudnám tovább pontosítani internetről kapott korrekciós adatokkal (NTRIP)? http://euref-ip.net/home
Van valakinek efféle tapasztalata? Köszi előre is!
(#) tomika1234 hozzászólása Feb 22, 2017 /
 
Ha cm pontossag kell, ird be googlebe, hogy cheap RTK.
Nehany 100.000 Ft-ert mar lehet venni - igaz ezek altalaban csak L1-ek.
Korrekcios jelet max nehany 10 km-es tavolsagban levo bazisrol erdemes fogni, minnel jobban tavolodsz annal pontatlanabb lesz.
Magyarorszagon pl. fomi,kite, axial-nak van orszagos lefedettsege, vagy marad a sajat bazisallomas, ha helyben szeretned hasznalni.
(#) Bakman válasza mika hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Ha nem vagy elektroniki zseni, ezt a modult ne vedd meg. Antennát illeszeteni hozzá nem feltétlen kezdőknek való feladat. A két - három méter pontosság legfeljebb ideális esetben képzelhető el (tiszta időben, a műholdak megfelelő konstellációjánál stb.). Ha nagyon pontos helymeghatározást keresek, akkor az ingyenesen is hozzáférhető RTKLIB-et keresd meg. Házilag elkészíthető sokkal kevesebbért is, lásd példa: Bővebben: Link.
(#) mika válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Sziasztok, köszönöm a válaszokat!
Találtam egy ilyet, ezen már van antenna is:
https://store.uputronics.com/index.php?route=product/product&pa..._id=72
Az ublox chipre azt írja, hogy konkurens GNSS száma 3, tehát akkor gondolom egyszerre veszi a GPS, GLONASS és Galileo jeleket. Én a szabadban használnám az eszközt, így jó eséllyel sok műholdat látna.
Vagy érdemesebb a Sarantel antennásat venni (nagyobb "látőszög") :
https://store.uputronics.com/index.php?route=product/product&pa..._id=83
Azt olvastam még, hogy az RTKLib nem minden GPS-el működik, mert raw data kell neki. A raw data alatt az NMEA mondatokat érti vagy nem?
Köszi! Jóéjt.
(#) Doky586 válasza mika hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Szerintem rossz úton jársz...
A Galileo még csak béta állapotú, talán a jövő évtizedben lehet számítani rá hogy használható lesz.. felesleges rá várnod, elégedj meg a meglevő GPS modulokkal..
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Egy mod még utoljára, a bat-VBS-clipper program öszvér leegyszerűsödött. A clipper program Harbour 3.2-vel windows-os lett, és közvetlenül tudja indítani a GPS Track editort. Egy program, minden hókuszpókusz nélkül.
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Mit értesz nagyon pontos helymeghatározáson, és mennyit szánsz rá, ez itt a kérdés (és hogy mire akarod használni, elég-e az utófeldolgozás, vagy real time kell.) Egy modullal, GPS, GLONASS, GALILEO (20 000-ért van olyan modul amit lehet frissíteni GALILEO-ra, kérdés érdemes-e az a két-három plusz hold, ami már jelenleg is állandóan működik, (van úgy hogy érdemes)), szóval egy modullal+EGNOS 1,5-2 méter pontosság érhető el ha egy év múlva is vissza akarsz ugyan oda jutni. A hibát okozó körülmények nem változnak túl gyorsan pár percen belül EGNOS-al is lehet 30-50 cm-es méréseket egymáshoz képest is végezni. Az RTKLIB-hez két garnitúra vevő+antenna+stb kell (RAWképes). És A RAW adatok,az nagyon nem NMEA adatok....
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
A nagyon pontos helymeghatározás alatt 50 cm vagy pontosabbra gondoltam és valós időben. ublox Neo M8(N vagy Q) modulok jók lesznek, 30 USD körül kapni már, tud raw adatot adni RTKLIB-nek. RTKLIB-nél a 2 vevőnek (rover és base) mennyire kell lennie egymástól? Elég ha csak 1 méterre vannak egymástól?
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Az 50cm alatt igazából házilag, csak az RTK jöhet szóba. M8N modult lehet kapni 10Euro-ért is : Bővebben: Link csak, alapból az sem küld raw adatokat, egy külön paranccsal kell indítani hozzá, ez viszont azzal jár, hogy minden start cold start vagyis 10-15 perc amíg jönnek az adatok. Ugyan elvileg lehet frissíteni Galileo-ra, de nekem speciel nem sikerült, ennél viszont nagyobb baj, hogy a Glonass holdakat ugyan látja, csak rosszul méri őket, és a mérés pontosabb nélkülük csak simán a GPS holdakkal. Ebből viszont az következik, hogy a LEA-6T modul jobb választás, ugyan ez csak GPS holdas, de alapból raw képes. Bővebben: Link

Könnyebben tudnánk segíteni ha elárulnád mire kell, mert pl. az ilyen kérdések, hogy lehetnek-e 1 méterre a Bázis és a Rover.... Lehetnek, csak semmi értelme, mert a Bázist ismert koordinátára kell telepíteni, onnan meg az egy métert mérőszalaggal is kimérhetnéd.
A Real time-hoz viszont valamilyen módon a bázis korrekcióját át kell küldeni a Roverbe, itt is a felhasználástól függ a legoptimálisabb megoldás. (mondjuk 10 méteren belülre elad a Bluetooth is...)
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Szia,

egy kicsi, nagyon lassú, önjáró robotautót szeretnék csinálni, ami elsődlegesen számítógépes láttással tájékozódik, másodlagosan pedig GPS alapon. A cold start nem lenne baj. A bázis adatokat/korrekciót wifin, vagy távolabbra interneten (3G kapcsolat a roboton) tudnám továbbítani. Sokat olvasgattam a témában, de az nem világos még, hogy RTKLIB-et és RAW adatokat használva elég-e az, ha a bázis is ugyan az az "olcsó" modul, mint ami a roveren van? Tehát RTKLIB-hez bázis oldalon nem kell egy több ezer dolláros referncia GNSS állomást használnom?
Mi a helyzet NTRIP-el? Az nem raw, hanem RTCM korrekciós adatokat küld. Ott a bázisállomás komoly eszköz (ref. állomás, pl. Trimble) kell, hogy legyen? Az még nem világos, hogy ezeket az RTCM korrekciós üzeneteket mi és miből állítja elő. Pl. az M8N doksijában írják , hogy támogatja az RTCM üzeneteket, de ahogy nézem csak az input lábon, azaz csak fogadni tudja.
Bocs a sok kérdésért... Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2017
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Sajnos ilyesmi felhasználásban nincs tapasztalatom, így ehhez konkrét megoldásokat nem tudok mondani. Általában az amatőr megoldásokban, a bázis és a rover ugyan olyan modul. Az RTCM adatokat többek közt, a RAW adatokból konvertálja az RTKLIB, és ha NTRIP szervernek van beállítva akkor küldi a netre, a bázistól származó korrekciós adatokat. Az, hogy az M8N támogatja az RTCM adatokat az azt jelenti, hogy képes olyan adatokat küldeni, (hogy mit küldjön azt mindenki maga állíthatja be a vevő konfigurálásakor) amiből lehet konvertálni RTCM adatokat.
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Szerintem kezdésnek berendelek 2 darab 10 Eurós M8N vevőt, így nem bukhatok sokat. Az adatlap szerint az N verzió flasselhető, az új 3.01 firmware-t rá lehet pakolni. Neked ezek a GLONASS pontatlansági hibák melyik fw verzióval jöttek elő?
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Feb 27, 2017 /
 
Nekem a 2.1-es verziós van, de tudtommal a 3. verzió viszont nem indítható úgy, hogy küldjön RAW adatokat. Én csak próbálkoztam vele, (Én M8T-t használok) de akik komolyan használják az M8N-t, még NTRIP servert is üzemeltetnek vele, Ők is kénytelenek kikapcsolni a Glonast. Arra talán valóban jó, hogy a rendszer összeáll-e a terveid szerint, végül is először azt kellene kideríteni, de nem véletlenül csak 3000Ft egy ilyen. Ja és egy 17 000 Ft-os antenna volt rákötve a próbák alatt, (mert igazából az antenna milyensége, legalább olyan fontos) és mégse.... Amire én használom arra nem jó az M8N.
(#) pusztail hozzászólása Márc 2, 2017 /
 
Tisztelt Bakman!
Megépítettem az általad konstruált "GPS alapú magasság- és sebességmérő v2"-öt. Nagyon szépen, a leírtaknak megfelelően működik. Köszönet érte. A kérdésem a következő: túlzottan nagy munkát jelentene a sebesség mérését egy tized pontosságúvá tenni? Mivel az eszközt egy hajóba építem be a sebességhatárnak 99,9 km/h bőven elegendő lenne. A másik kérdésem: a sebességkijelzés méretét lehet-e növelni, akár a tengerszint feletti mágasságmérés rovására is.
Válaszodat előre is köszönöm.
(#) zolika60 válasza pusztail hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Írj neki privát üzenetet, mert nem biztos, hogy így olvassa a kérdéseid.
(#) pusztail válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Kösz, írtam neki.
(#) Bakman válasza pusztail hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Megoldható. Akár a csomó/óra sebességmérés is, ha az jobban megfelel egy hajóban. Jövő héten megoldom.
(#) pusztail hozzászólása Márc 3, 2017 /
 
Előre is köszönöm.
(#) pusztail hozzászólása Márc 3, 2017 /
 
A km/óra tökéletesen megfelel.
(#) Bakman válasza pusztail hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
A melléklet szerinti elrendezés megfelel?
(#) pusztail válasza Bakman hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Tökéletes!
(#) Bakman válasza pusztail hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Mellékletben a módosított kijelző (tft) és kontroller (hex) program. A sebesség felső méréshatára 99,9 km/h -ra csökkent. 99,9 km/h felett is ez az érték látható a kijelzőn, a többi a cikk szerinti maradt.

A programokat egy hétig nem tudom tesztelni, nincs a közelemben az autó amiben a szerkentyű van. Ha gond lenne vele, írj nyugodtan. Jó szórakozást hozzá!
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) pusztail válasza Bakman hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Kifogástalanul működik. Hálás köszönet érte.
Igy néz ki müködés közben.
Mégse, a kép beszúrását még tanulnom kell.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Köszi! Megrendeltem a vevőket és egy raspberry pi3b-t is, ez lesz a rover. A bázis egyelőre egy laptop lesz és wifi-n kommunikál majd a roverrel. Majd ha megjönnek a cuccok és nekiesek, akkor beszámolok a fejleményekről. Meg lehet lesz még kérdésem is
Üdv.
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Nem tudom végül is mit rendeltél, de a linkelt M8N-en nincs USB, hogy gondoltad csatlakoztatni a laptop/pi-re, igaz azt sem tudom, milyen programmal gondolod feldolgozni az adatokat....
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
M8N-t rendeltem. A PI-re uart-on rákötöm, a laptopra pedig usb-ttl átalakítóval: https://www.hestore.hu/prod_10036483.html
Az adatokat rtklib-bel szeretném feldolgozni.
(#) pont válasza mika hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Igen, erre gondoltam, hogy rendelni kell hozzá átalakítót is. A Pi-t meg nem ismerem, nem tudtam, hogy UART képes. Innentől kezdve inkább nekem lenne kérdésem. Ezek szerint, a Pi-n fut az RTKLIB valamije, és hogyan/mivel lehet abból a már korrigált, vezérlésre alkalmas adatokat kiküldeni kormányelektronikának? Én Androidos eszközöket használok, a modulokkal való kommunikációra, mérési adatok rögzítésére, és az utófeldolgozás az RTKLIB dolga. Egy tegnapi mérés eredménye a képen, egy kocka az 5x5mm, de hogy ezzel hogyan lehetne robotot vezérelni arról lövésem sincs....
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017

Névtelen.jpg
    
(#) mika válasza pont hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
PI-re majd le kell fordítanom az RTKLIB-et, remélhetőleg jól fog futni rajta. Ahogy olvasom a manualt, nekem majd a rtkrcv command line tool-t kell a PI-n (rover) futtatni és megfelelően felkonfigurálni, hogy a bázis adatokat majd hálózatról húzza le. A Raspberry PI-n vannnak GPIO portok (UART, I2C, stb..) amiket pl. pythonból lehet kezelni. Ezeken keresztül akármilyen motort, ledet, bármit lehet vezérelni. Persze a GPS adatok és a motorvezérlés lehetősége még kevés, mert közé kell írni a szoftvert, a logikát ami eldönti, hogy hogyan is menjen oda ahova mennie kell. Első körben szeretnék odáig eljutni, hogy összejöjjön ez a 10-20 cm pontosság, utána jöhet a többi
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
Következő: »»   11 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem