Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos furulya
Lapozás: OK   1 / 1
(#) suszitibi hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Sziasztok
Készítettem egy elektromos furulyát. Kislányom furulyázik, így elsősorban neki lenne. Működik a dolog, egy Atmega88-al, MPX5010DP nyomásszenzorral és a lyukak helyén, fém érzékelőkkel. Midi kimeneten kommunikál hangmodullal, szintetizátorral, vagy számítógéppel. Hasonló, mint az AKAI EWI gyártmánya. A prototípust szeretném tovább fejleszteni. A mostani érzékelőket szeretném átalakítani, mert jelenleg egy ujjnak, állandóan a testen kell lenni. Olyat szeretnék, ahol nem kell föld potenciál. A mostani bemenetek tranzisztorosak, saját tervezésűek. Sok kapcsolást próbáltam, de egy sem bizonyult stabilnak. A kimeneti feszültségek változnak, ha erősebben fogom az érzékelőt. Próbáltam logikai kapukkal is, opto csatolókkal megspékelve is, de nem ok. A legstabilabb a logikai kapu lenne. Magas szinten megfelelő a feszültség, de nem megy elég alacsonyra, így a kontroller bemenete prellezik. Még az AT42QT1010 szenzor IC-t nem próbáltam ki, de lehet, hogy ez lesz a megoldás.
A másik a nyomásszenzor kiváltása. Gondoltam egy olcsó elektret mikrofon kapszulára, a jelet felerősíteni, szűrni. Ez menne a fúvókába, a levegő útjába. Gondoltam, egy real to real pl. MCP60x sorozatú IC-vel erősíteni a jelet. A nyomásszenzor sajnos nagyon drága, ezért gondoltam kiváltani, amúgy a nyomásszenzor jelét is MCP602-vel erősítem.
Remélem van más is, aki hasonló építést tervez, vagy már folyamatban van. Elsősorban az érintő szenzor és nyomásszenzor résznél akadtam el, ehhez szeretnék tapasztalatokat. Lényeges, hogy kis helyen kell elférni a dolgoknak.
(#) arduinoforever hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Szia!
Én a lyukak helyére reflexiós optocsatolót használnék, analóg lábra kötve és a programban beállítva az érzékenységet.
Vagy használhatsz még kapacitív érzékelőket, ajánlom figyelmedbe a TTP kapacitív IC sorozatot.
Nem tudom hány csatornára (lyukra) van szükséged!

TTP223B (1 csatorna / TTL kimenet)
TTP224 (4 csatorna / TTL kimenet)
TTP226 (8 csatorna / TTL kimenet)
TTP229 (16 csatorna / I2C)

Keress rá az IC-k adatlapjaira, abban minden le van írva!
Egy hátránya van, hogy itthon nem nagyon lehet beszerezni, de e-bayen fillérek!
(#) suszitibi válasza arduinoforever hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Köszönöm a gyors választ. A reflexiós optokat nem ismerem, de utána nézek. Igazán az lenne a legjobb, ha a "lyukat" meg kellene érinteni. Az ujjak elég közel vannak a lyukakhoz, akkor is, ha épp nincs a lyuk lefogva. Gondolom, az optonak van rendesen hiszterézise, vagyis egy bizonyos távolságig el kell emelni az ujjat. A fogyasztás sem mindegy, mert később szeretném aksiról működtetni. A kapacitív jól hangzik. Összesen 10 lyukra van szükség, ha két oktávot kötök be. Ebayen már sokat vásároltam, pl. az Atmega8 kontrollereket is. Gondoltam arra a megoldásra, hogy a lyukak helyére, kis mélyedéseket fúrok, majd ez alá kerülnének a kapacitív érzékelők. Az egészet be lehetne tenni, egy megvilágított plexi házba.
(#) arduinoforever válasza suszitibi hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Milyen nyelven programozol?
(#) arduinoforever hozzászólása Júl 25, 2014 /
 
Mivel a fogyasztás sem mindegy, ezért tényleg a kapacitív szenzor a legjobb megoldás!
(#) suszitibi válasza arduinoforever hozzászólására (») Júl 25, 2014 /
 
Én nem programozok. Van egy barátom, aki írja nekem. Én megtervezem az elektronikát, legyártom, aztán jönnek a programok, én pedig tesztelem őket. Építettem már 4 midi harmonikát, az kicsit bonyolultabb a furulyánál. A kész HEX fájlokat égetem csak be a kontrollerekbe. Amúgy mindent magam csinálok, a tervezést és a panelek gyártását is. Főleg SMD alkatrészeket használok, kivéve a kontrollert.
Közben Ebayen találtam szenzor kitet, rendeltem egy 4 érzékelőset. Közben találtam hangot logikai jellé alakító elektronikát, abból is rendeltem egyet. Piszok olcsók voltak. Egy gond viszont van ezekkel a szenzorokkal, szerintem lassúak. 60ms elég sok az élő zenélésben. Sokan már 10ms-ot is soknak tartanak, én annyival játszom, a PC alapú szintetizátoromon. A billentyűzetnél 2-3ms lenne aktuális. Persze gyerekeknek lehet tökéletes lesz tanulni, de mindenképp kipróbálom, mielőtt véglegesen beépítem. Találtam a QT1010-ből is, de csak maga az IC, panel nélkül 7-800 Ft Ebayen, a TME-n 250 Ft körül van, a HE store-n 323Ft. Azt gondolom, a 4 bemenetű lenne ideális, azt szépen el tudnám osztani, kevesebb huzalozással. Ez a megoldás foglalná a legkevesebb helyet is.
(#) suszitibi válasza suszitibi hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Megjött a TP224-es panel. Úgy néz ki, nagyszerűen működik. A gyorsaság, majd menet közben kiderül.
(#) Peter65 válasza suszitibi hozzászólására (») Aug 16, 2014 /
 
Szia!
Lehetne egy képet kérni az elektromos furulyáról? Lehet hogy butaságot kérdezek, de mivel nem láttam ilyet érdekelne, hogy kell-e fújni, illetve a fújás erőssége befolyásolja-e a hangerőt? Vagy csak mint egy "szintetizátor" "furulya klaviatúrával" úgy működik?
(#) suszitibi válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
Küldök képet, de még csak teszt burkolatban van. Egy kábelcsatorna darabból lett készítve. Kell fújni, csak úgy szól. A fújás erőssége, a midi szabvány szerinti, expression értéket szabályozza. Ha olyan a szoftver, akkor nem csak a hangerőt, de a hang tónusát, intenzitását is változtatja. Pl. sample modeling sax. MPX5010DP nyomásszenzor van benne és Atmega88 kontroller. Az érzékelők elektronikája, saját tervezés és a nyomásszenzor elektronikája is. Na meg az egész saját készítés.
(#) Peter65 válasza suszitibi hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Köszönöm a képeket. Gratulálok, nekem nagyon tetszik! Így, hogy a fújás erősségét is figyelembe veszi, biztos szépen is lehet játszani rajta.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem