Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR égetők
 
Témaindító: eastar, idő: Aug 21, 2014
Lapozás: OK   50 / 50
(#) karsaipeter válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Máj 8, 2017 /
 
Köszi a választ!
(#) intelatmel hozzászólása Jún 29, 2017 /
 
Sziasztok,

Olyan kérdésem lenne, hogy JTAG ICE MK1 programozót használok, és AVR STUDIO 7-ben írom a progikat.
Viszont mivel az AVR Studio régóta nem támogatja az MK1 programozót, kénytelen vagyok az AVR Studio 4.17-el rátölteni az adott MCU-ra a .hex-t.
Tudtok esetleg egy alternatív megoldást?
Egy olyan kis progi kellene, ami tudja a JTAG ICE MK1-et, és egy gombnyomásra rászúrná a kiválasztott kontrollerre a .hex file-t. Létezik ilyen progi?

Előre is nagyon szépen köszönöm
(#) TavIR-AVR válasza intelatmel hozzászólására (») Jún 30, 2017 /
 
MKI-hez nincsen.
AVRStudio 7-tel legenerálod a HEX álományt, és utána AVRDUDE+Grafikus keretrendszerrel feltöltöd a chipre.
(#) tomgruz hozzászólása Júl 5, 2017 /
 
Sziasztok! Megépítettem ezt a cikkek között közölt HV-s stk 500-at. A gondom az, hogy nem ismeri fel az AVR studio 4, a hardwert. Kiválasztom a COM1 portot. XP van a laptopon. Az áramkört dugtam a com1-be kábel nélkül. Próbáltam PL-2303HX chipes usb TTL átalakítóval is a COM5 virtuális porton, de így sem ismeri fel. Tápok rendben. Ugyanez az AVR studio ugyanerről a laptoról gond nélkül működteti a sima usb-s(FTDI chipes) stk500-at.
A panel többször átnézve. Atmega többször átírva. Esetleg ötlet valakinek?
(#) Ivan93 hozzászólása Júl 18, 2017 / 2
 
Sziasztok! Egy éve építettem egy tuxgraphics-féle STK500 programozót. AVR Studio 4-el jól is működött. Most telepítettem az Atmel Studio 7-et és nem működött vele. Azt írta, hogy az eszköz aláírása "AVRISP_2" és nyilván mást várt. Megkerestem az eredeti forrást és tényleg "AVRISP_2" volt beleprogramozva aláírásnak, annak ellenére, hogy STK500-nak készült. (tudom, az STK500 az protokoll és eszköz is) Kijavítottam az aláírást "STK500_2"-re az AppNote alapján és így működik Studio 4-el és 7-el is. Mellékelem az eredeti projektet és a módosított hex-t is.
Remélem aki belefut ebbe a problémába, az megtalálja majd ezt a hozzászólást.
(#) dbalazs hozzászólása Júl 19, 2017 / 2
 
Sziasztok!

Ha esetleg valaki kedvet kapna hozzá!
http://mdiy.pl/uprog-maly-szybki-przenosny-programator-avr-z-sd/?lang=en

Én is összeraktam, igaz nem ilyen precízen mint az "úriember", de a lényeg hogy frankón működik.
De az előnye, hogy hordozható.
(#) RoliNyh hozzászólása Csü, 11:57 /
 
Üdvözletem!

Most vagyok ebben a topikban először, és igazából azért keveredtem ide, mert egy kicsit megkavarodtam. Eddig az Arduino topikban próbáltam némi információt gyüjteni a problémámra, de most már ott tartok, hogy mondtak ilyet is/olyat is, szóval gondoltam inkább megkérdem itt, hátha járt már így valaki.

Tehát adott egy Attiny85 DIP8 tokos proci, amit egy általam tervezett áramkörbe szánok beépíteni.
Az áramkör egyébként működik is részben. Ugyanis, (én balga) meg sem álmodtam volna, hogy a RESET lábra szükség van a programozáshoz az USBASP -nek. Jelenleg ugyanis ezzel (első kép) nagyszerűen tudok bele *.hex fájlt tölteni. Na viszont, a gond ott kezdődik, hogy nekem a RESET lábat is fel kellene használnom az áramkörömben (második kép) bemenetként, konkrétan egy MCP9700 hőmérő szenzor jele megy ide. És valójában mostmár teljesen bizonytalan vagyok abban, ha a prociban letiltom a RESET lábat, és átállítom bemenetre, hogy tudom majd programozni a tokot?
Valójában úgy rémlik, hogy ha le van tiltva a RESET láb, akkor ugrott az ISP -n keresztüli programozás (mintha valami ilyesmit olvastam volna valahol) és ugyebár az USBASP (első kép) programozóm amit jelenleg használok, máris kiesett. Szóba jött még olyan, hogyha BOOTloader -t teszek az Attiny85 -be, akkor elvileg egy emulált USB ttl soros konverteren keresztül is lehet programozni.
Egyébként erről (Tinny safe BOOT) a loaderről van szó. De ennek kapcsán is felmerült, hogy ha nincs RESET akkor hogy indul el a bootloader egyáltalán. Mivel nemigen vagyok perfekt angolos, igazából nem tudom, hogy akkor most a boot loader használatához is valóban szükség van -e a RESET lábra vagy nincs.

Szóval arra volnék kíváncsi, hogy egy Attiny85 procit, milyen módon tudnék programozni aminek mind a 6 lába fel van használva, és a RESET le van tiltva. Elsősorban olyan hardver kapcsolást keresek ehez, ami a lehető legegyszerűbb, és működik a "Khazama AVR programer" vagy "Extreme burner" esetleg az "AVRdudess" programokkal. Vagy ha az arduino IDE -ből tudnám direkt feltölteni, még az is szóba jöhet. Alaplapi hardveres (tehát fizikai és nem emulált) RS232 serial, és paralel portok adottak. Az már csak hab lenne a tortán, hogy ha a tokot nem kellene kiszedni hozzá, és lehetne a tervezett panelben programozni, bár ez nem feltétel ha nem megoldható, akkor foglalatba kerül a tok, és nem lesz beforrasztva a későbbi firmware csere lehetőségének biztosítása miatt.

(Atmel studio most nem játszik, csak ezért az egy projektért nem telepítek fel egy komplett fejlesztőkörnyezetet.)
Lehetőleg olyan valaki válaszoljon, aki 100% -os megoldást tud mondani, mert már túl van ezen az eseten. (Nem kísérletezni szeretnék, és ha nem muszáj, ne kelljen már 50 oldalt végigolvasnom.)
Ha valami nem világos, vagy hiányos az információ, jelezzétek.

Válaszaitokat előre is köszönöm...
A hozzászólás módosítva: Csü, 12:03
(#) Ivan93 válasza RoliNyh hozzászólására (») Csü, 14:26 /
 
Szia! Ugyan nem 100%-os megoldás csak ötlet, de az AVR bekapcsoláskor resetel. Szerintem ekkor pont ugyanúgy elindul az arduino bootloader, mintha külső reset történne. Ehhez vagy kiveszed az áramkörből, vagy kialakítasz rajta egy tranzisztoros kapcsolót amivel elveszed a tápot egy pillanatra és újraindítod ezzel az uC-t.
(#) RoliNyh válasza Ivan93 hozzászólására (») Csü, 17:04 /
 
És mégis meddig marad így programozható? Mert gondolom egyszer csak, valamikor, azért a betöltött program is elindul rajta...
(#) Ivan93 válasza RoliNyh hozzászólására (») Csü, 22:09 /
 
Nem tudom meddig, az Arduino-t csak olvasás szintjén ismerem, de itt 1,6 másodpercet írnak.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Vas, 21:27 /
 
Jót ír Ivan93.
Amikor megkapja az AVR a tápot, azonnal a bootloader indul. Vár egy kicsit, és folyamatosan vizsgálja, hogy jön-e a soros portnak kijelölt lábakon a megfeleló információ. Ha jön, akkor beírja a programot az AVR-be, majd ha kész, elindul ez a program. Ha a programod felülírja a boot szektort is, akkor nem tudod többször programozni az AVR-t, de erre van a megfelelő fuse bit, a bootloader enable, és a bootloader size. Ezeket beállítva jó helyre kell kerülnie a programodnak, és a későbbiekben is újraprogramozható marad az AVR-ed, ha elveszed, majd ismét tápot adsz neki. Minden Arduino így műkődik, volt, amikor nálam nem ment megfelelően a reszetelés, így elindítottam a program feltöltést a számítógépen, majd amikor fel szerette volna tölteni a progit az usb - soros port átalakítóm, a megfelelő időben megnyomtam a reset gombot. Te ilyenkor nem ezt fogod nyomkodni, hanem elveszed és tápot adsz az AVR-nek. Ez megoldható egy nyomógombbal is, ami alapból zárt, rányomsz picit, megszakad a tápellátás, mikor pedig elengeded, már fut is a bootloader. Kell kicsit kísérletezni, de ennek így KELL működnie.
Ezért is van az, hogy egyik Arduino nanomonkb. 2 mp után fut a program, viszont amit bootloader nélkül programoztam rendes programozóval, szinte azonnal fut.
A hozzászólás módosítva: Vas, 21:30
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Vas, 21:52 /
 
Akkor a bootloader enable és a bootloader size fuse bitek hol vannak?
Mert a fuse bit kalkulátor oldalon én nem látok ilyeneket...
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Vas, 21:58 /
 
A self-programming-enable jónak tűnik, a mérete ha nem beállítható, akkor egy fix érték. Atmega328-ban ez is állítható, de Attiny85-nél gondolom a kicsi flash méret miatt egy méret van csak.
(#) TavIR-AVR válasza RoliNyh hozzászólására (») Hé, 4:03 /
 
Tiny85-ön _szimulált_ bootloader van. Azaz _minden_ programkódod elejére beteszi a _virtuális_ bootloadert. Azaz a Főprogramodnak ez az eleje...
(#) TavIR-AVR válasza Kovidivi hozzászólására (») Hé, 4:06 /
 
Valamint a RESET letiltása esetén az ISP nem megy. Ugyanis ennek _alacsony_ szintjével jelzed, hogy programozás jön (plusz persze a MOSI/MISO/SCK lábakon küldöd a programozószekvenciát.
Reset láb nélkül nem mész alacsony szintre

Ekkor marad a HighVoltageSerialProgramming (HVSP). Azaz a FuseBiitDoctor, ami ezen a módon rakja a chipet alaphelyzetbe.
(#) pusztai hozzászólása Hé, 9:13 /
 
Tudna valaki egy egyszerű égető algoritmust feltenni?
Nem a kész program a lényeg!
Egyszerűen, hogy mit és mikor, meg mennyi ideig kell tenni az AVR-el.

Lehetőleg párhuzamos portra.

Köszi.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:16
Következő: »»   50 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Okt, 17. Kedd
4:04:01
Jelenleg 49 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu