Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SOM (System On Chip Module)
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Giants válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Tökéletesen egyetértek veled.
Idézet:
„Mindenki azt gondol amit akar. De ipari környezetben nem sok processzor van ami interpreter alapú és megállná a helyét.”

Idézet:
„De ez már kezd off lenni és inkább a miért szidjuk a másik vezérlőjét topik alá tartozna.”

Azt tapasztaltam, hogy az emberekből általában hiányzik a szakmai konszenzus képessége (is). Ennek megfelelően felesleges egymást győzködnünk holmi szakmai érvekkel, hiszen ezt felűlírja az egyéni "nekem van igazam" törekvés elsöprő érzése. Eltérő kategóriában mozgunk...

Ciw-nek jó fejlesztést kívánok. Ami pedig engem illet rövidesen belevágok a jelzett leírásba.
(#) kameleon2 válasza Giants hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Igazad van a szakmai konszenzust illetően, hiszen mindenki a saját tapasztalataiból indul ki. Én 5 évig válogattam a vezérlőket, hogy melyiket "ne" vegyem meg éppen emiatt, hiszen mindenkik a saját lovát dícséri. Éppen ezért vagyok nagyon kíváncsi az általad feldobott eszközre és a tapasztalatokra, valamint ezért nyomulok itt ebben a témában is. Várom az írást. Addig: Prop VGA, alacsony felbontású video player, SIDCog audio emulátor, ..és ami csak a 32k-ba belefér.... Utóbbi csak egy demo részlet. Én letöltöttem és több mint 6 perc. Azaz programozással és szorgalommal - meg egy jó vezérlővel sokkal hatékonyabban és jobb eredményeket lehet elérni, mint egy nagyobb erőforrással - de rossz fejlesztői környezetekkel. Nem akartok senkit meggyőzni - de érdemesnek tarom, hogy megnézd ezeket a videokat, mielőtt elítéled azt a vezérlőt, amit éppen az említett problémára hoztak létre. A propeller képességei 32I/O-ban kimerülnek. Ez valóban gyengeség, ahogyan a 32k memória is. Azonban éppen ezért találták ki a propeller 2-t 96 I/O val és jóval nagyobb beépített memóriával. Jelenleg ezt az egy vezérlőt ismerem, amihez még a hardvert is nyílt platformon tervezik, és a szoftverkínálat is bőséges. be és kimenetek, kommunikációs módok, többféle video mód, 8db VGA egyidejű támogatása és valódi - párhuzamos programfuttatás. Ha netán valaki tud jobbat, aminek a gyári kifejtőpaneljei 7-8000Ft-ból kijönnek a programozói felülettel együtt - ne hallgassa el mert engem is érdekelne.
(#) Giants válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Nem ítélem el sem a propellert, sem más mikrovezérlőt. Egyszerűen a helyén kezelem. Az életútról... elég nehéz lenne olyan platformot listába tenni, amit ne próbáltam volna. És nem katalógus lap olvasása szintjén. Így én is elmondhatom, hogy hosszú folyamat eredménye a jelenlegi "állapotom". (Mentális?!)
A helyzet az, hogy egyszerűen kinőttem feladatkörben azokat. Pár éve csináltam egy PLC-t amiben többek között a propellert is felhasználtam ugyanazért amiért te is jónak tartod.
Aztán változtak az igények. Ha üzletről van szó nem az assembly (vagy más) nyelv szépsége dominál, hanem a hatékonyság. A takarékos üzletember eddig is, és a továbbiakban is a megbízható, flexibilis rendszereket fogja választani. A holnapig látó pedig az olcsót. ..de meg is fizeti az árát előbb-utóbb. És mennyi párhuzam! Olyan környezetet akartam, ahol nem kell könyvtárnyi errata-t olvasni.
Említettél egy figyelemre méltó dolgot, ami ahogy látom elkerülte a többiek figyelmét: ez az EMC. A felhasználók azt szeretnék, hogy ne legyen semmilyen probléma, megállás a berendezéseik üzemében. Az iparban nem megengedhető az, hogy lefagyjon a rendszer (ez a terület nem ama bizonyos népszerű OS világa), vagy sokszor újrainduljon. Az ilyen megbízható rendszerek tervezése nem ad-hoc feladat, és sokfajta készüléknél felkészülni az ilyen hibákra lehetetlen. Nem is költséghatékony annyi vezérlőt gyártani, ahány feladat lehetséges. Ezért terveztem hosszú távra.
(#) sltd válasza ciw hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Így viszont én is félreértettem, mit is szeretnétek a SOM-al.
Én is ipari megoldásra asszociáltam, amivel fel lehet venni a versenyt pl. a Siemenssel, úgy megjelenésben, mint funkciógazdagságban és kevesebb jogi problémával (pl. bemenetenkénti licensz stb.).

Nem is igazán értettem, mit keres itt a videólejátszás, mint igény.

Ahogy látom, a legtöbben a low-cost megoldásban vagytok érdekeltek, ami valószínűleg azt is jelenti, hogy igazán nagy igények nem merülnek fel (megbízhatóság, Scada rendszerekhez vagy ERP-hez illesztés, távmenedzsment, hibatűrő rendszer stb.).

Erre a Giants által vázolt megoldás nem biztos, hogy olcsóbb hardvert jelent, mint mondjuk kilóra megvenni a félvezetőket és kontrollert és rászámolni a forrasztóónt stb.

Pl. amit ciw írt a legvégén, hogy hobbi szintű a feladat, akkor tényleg annyi a megoldás, hogy melléteszel egy raspberry-t vagy egy legolcsóbb tabletet és megoldod, hogy valahogy kommunikáljon a vezérléseddel. Vagy egyből raspberry-re készíted el a programodat/vezérlést is.

Ha ez egyébként problémás, mert pl. át kell tervezni az eredeti vezérlőt, szoftvert stb., akkor az azt jelenti, hogy nem skálázható, nem moduláris az eredeti koncepció sem. Egyedi megoldást nyújt egyes problémák megoldására.

Ha attól félsz, hogy lemásolják a munkádat, akkor van egy szomorú hírem. Ha valaki legalább olyan szinten van tudásban, mint te, akkor nem kell lemásolnia, hanem megtervezi saját maga és megcsinálja, mert macerásabb visszafejteni. Kb. ugyanannyiért, mint te is megcsináltad.
A butább úgysem tudja megcsinálni.
Aki meg okosabb, gyorsabban és jobb minőségben, skálázhatóbban megcsinálja, mint te.
Ez egyébként mindenkire és minden piaci szereplőre igaz.

Ha pedig úgy érzed, hogy 1-2 eszköz készítésével és eladásával nem fizettek meg rendesen és még 20 gépet eladva érzed kifizetve magad, akkor rosszul áraztál

Elkanyarodtam, elnézést.
Visszatérve a konkrét problémádra, ha kizárólagos szempont az ár, akkor fognod kell egy tesco-s tabletet és tedd a géped mellé, kösd össze és mehet a videó, skype, youtube, angry birds.
Ha nem tudod összekötni a vezérléseddel (usb vagy wifi hálózaton), akkor raspberry vagy beaglebone és veszel valami monitort is + touchpanelt, ha kell (normál ipariban pl. 100e+sarc induló áron lehet venni ilyen monitort).
Így átgondolva mégiscsak a tablet illesztés lenne neked a legjobb.

Egyébként ha téged bíznak meg a munkával, mondjuk visszatérő vevőid vannak, akkor nem a hardvert veszik meg valójában, hanem a tudásodat, hogy meg tudod oldani a problémájukat. Ezt pedig nem kell levédeni
(#) kameleon2 válasza Giants hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Szia! Köszönöm a kimerítő választ. Engem érdekelne az a PLC , mert hasonló pályázatom van az EU-nál és tudnom kell a konkurens termékekről is. Az EMC pedig valóban meg tudja keseríteni az ember életét, de van még jó pár egyéb paraméter. Van ismerős, aki lefikázta a vezérlőmet, hogy mennyivel drágább és tulajdonképpen nem tud semmit. Az övé minden hálózati zavarra tévesen vezérel - az enyém nem és ez nem csak ipari környezetben zavaró, hanem például egy világításvezérlésnél is. Ők már megszokják lassan, hogy éjszaka, magától felkapcsol a világítás. Én nyugodtan alszom. Egyetlen olyan áramkör van csak beépítve a házamba ami szintén téves vezérlést tud kapni. Egy gyári, német, TÜV-ös érintőkapcsoló, aminek az eredeti ára kb. 50.000Ft . Le is szerelem. Én ezért kérdeztem a felhasználás módját és a célokat.
(#) Giants válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2014
(#) ciw hozzászólása Feb 6, 2015 /
 
Üdv!

QT creator beállításban jártas valaki?
Nem tudom beállítani a cross compilert, hogy embedded linuxon fusson aprogramom.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem