Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   492 / 492
(#) laci19922 válasza weend hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Bár meg gondolandó lehet bldc modell copterekbe szánt motorral próbálkozni azok elvileg elég jól ellenállnak a környezetnek és lehet hogy abból a pénzből amiből generátort tekercsel az ember jobb hatásfokút talál köztük a szerelhetőségről meg nem is beszélve.
(#) weend válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Az bizony felejtős, kicsi méret, kicsi kerület, kevés menetszám, stb. És a nagyobb teljesítményű példányok, nem kevés pénzbe kerülnek. Nagy lenne a fordulat igényük is, felesleges hatásfokcsökkentő áttételt kívánna, aztán a hűtésük sem lenne egyszerű.
(#) pudding1 hozzászólása Feb 17, 2017 /
 
Sziasztok!
Megkaptam az üzit, csak azért nem reagáltam mert annyira túlzónak éreztem hogy nem akartam belebonyolódni.
A generátor átszellőztetése jó ötlet. A generátor hátoldalán eleve van egy 100ft-os méretű nyílás és a rotor felőli oldalon alul is van egy kb 3mm-es furat, gondolom azért hogy ha bejut az eső vagy a pára lecsapódik, az ki tudjon jutni.
Ezt a furatot akarom megnagyobbítani kb akkorára mint a hátsó, ill. egy a fűtészszerelők által használt könyékidomot akarok a nyílásra rögzíteni. A könyékidom hátrafelé nézne, így ha esik is amikor fúj a szél, a széllel szembe forduló generátorba nem locsog be a víz. (Még egy légszűrő is mehet rá hogy ne menjen be a por-se... )
A generátor tengelyére mehet egy rotor ami hátrafelé fúj, és a hátsó falon lévő furatból is készülhet még 3db. Reményeim szerint ez már elég lesz és viszonylag egyszerűen kivitelezhető.
(#) erbe válasza laci19922 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Sokkal egyszerűbb és üzembiztosabb, ha nem elektromos vagy mechanikus fékkel fékezünk, hanem elkerüljük a túlpörgést a szélből kifordulással. Erre több változat is szerepel a fórumon.
Nyomógombos telefonom van. Egy telefon ne akarjon okosabb lenni, mint én! (informatikus)
(#) weend válasza erbe hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Ahhoz, hogy egy gép okosabb legyen egy embernél, még sokat kell várni.
(#) Barret válasza weend hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Ezért kell használni a buta kifordulást,ahhoz nem kell ész
(#) weend válasza Barret hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Így van, szerintem a háztáji szélgépek lényege, a minél egyszerűbb kivitel. A legkevesebb meghibásodási lehetőséget, az egyszerűség hordozza magában. Egy oszlop tetejére én nem szívesen építenék gépházat, elég felállítani egyszer, utána nehéz, vagy majdnem lehetetlen a karbantartás.
(#) GPeti1977 hozzászólása Pé, 13:41 /
 
Van otthon egy napkollektorom aminek a hőmérsékletét folyamatosan gyűjtöm és a web oldalamon megtekinthető a napkollektor linkre rákattintva WEB oldalam , gondolkozom hogy még milyen adatokat lehetne mérni gyűjteni aminek van értelme, szerintetek a felszerelnék a ház tetejére egy szélmérőt és annak a mért értékeit gyűjteném annak lenne értelme, érdekelne valakit?
(#) gulyi88 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Pé, 17:31 /
 
Szia, ha egyszerűen tudsz logolni dolgokat, akkor érdemes lenne mondjuk:
A napsütés erősségét ([lux] napelemes számításokhoz).
A hőmérsékletet (akár több helyen (tetőn, udvarban, házmögött) levegős hőszivattyúhoz,
A talajhőt (kútvizhőt) mérni különböző mélységekben vizes hőszivattyús számításokhoz)
(talaj hőcserélős szellőztetéshez).
A szélsebességet és szélirányt leginkább a tető fölött, de akár az udvarban is, ha ott szélcsatorna alakult ki a beépítettség jellege miatt.
Ezeket olyan formában lenne célszerű tárolni, hogy minimum excelbe behívható adathalaz keletkezzen a további számítások megkönnyítéséhez.
Valamint érdemes lehet logolni a villamos teljesítményfelvételt (akár többféle fogysztói kört(világítás, gépek(tv, mikro, sütő, mosógép, stb..) melegvízellátó készülékek ilyesmi..)), hogy esetleg egy szigetüzem-szerű rendszerhez méretezhető legyen valamilyen tárolókapacitás (legyen az hőtároló, vagy akku, vagy bármi).
Hirtelen ennyi jut eszembe, amit én mérnék, ha tehetném.

Ui: a valós adatok mindig érdekesek, kurrens "cikknek" számítanak, ritkán lehet hozzáférni megfelelő minőségű és mennyiségű adathoz (pláne ingyen nem).
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:36
(#) sziriusz válasza GPeti1977 hozzászólására (») Szo, 8:42 /
 
Szia GPeti 1977 !
A Gulyi 88 válaszát folytatva:
A megbízható mérés megalapoz jó pár számítást, ami után már elég jó a megtérülési időt lehet kalkulálni. Természetesen beszámítva a már meglévő anyagokat, saját munkát, a lehetőségeket, az egyéni igényt.
Én most a légkollektornál még minőségi rontást is beletettem a megvalósításba, hogy rövidüljön a megtérülés ideje.
Nekem sokat segített egy megbízható helyről származó adathalmaz. Szerintem nem számítási hibából adódott az eladó szakember és az én számításom eltérő megtérülési ideje.
Következő: »»   492 / 492
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Feb, 28. Kedd
13:09:42
Jelenleg 453 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu