Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   193 / 292
(#) Hutty válasza Psztk34 hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Lehet, hogy rosszul látok, de ezen a képen nincs kondenzátor. Csak a kisütő ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2017

img0001.jpg
    
(#) vision61 válasza Hutty hozzászólására (») Nov 26, 2017 /
 
Jól látod, de ezt már én is írtam.
(#) Psztk34 hozzászólása Nov 27, 2017 /
 
Köszönöm a hozzászólásokat. Kicseréltem a régi panelt, az új késleltetőre. Mindkét termosztát ( kazán-szoba) leszabályzásnál jelentősen csőkkent a zaj, főláng szépen kialszik, utókeringetés rendben. A tirisztoros szabályzásba nem nyúltam bele, ahogy gyárilag volt úgy maradt, lehet, hogy ezt még pontosítani kellene. Ha jól emlékszem 110-150 V egyenáramú feszültséget kell a szivattyú kapcsain mérni. A gázszelep gumimembránt is ki fogom cserélni.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) vision61 válasza Psztk34 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Szia!
Nem kell mérni semmit (multiméterrel nem is tudod), a panelen lévő trimmerpotival tudod beállítani azt a fordulatszámot, aminél kialszik a főláng, de a szivattyú még működik. Ha most jó, akkor nem kell elállítani.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) doktor válasza vision61 hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
A szivattyú vezérelt kapocsfeszültségét lehet mérni,és a trimmerpotival szabályozni.
110 V az optimális
(#) Somap hozzászólása Nov 27, 2017 /
 
Hali.
Kis segítséget szeretnék kérni, Ferroli tantaqua 23 kombi kazánom van ami melegvíztárolós, és valahogyan megtudnám e oldani azt rajta, hogy a melegvízet én tudjam beállítani 1 időkapcsolóval, hogy mikor kezdheti csinálni, ezt arra értem mondjuk 17:00 23:00-ig mivel sajnos elég sűrűn bekapcsolgat amint a víz hűl benne, ha nincs fűtés akkor egyszerűen akkor 1 sima időkapcsolóval megoldottam mivel ezzel a trükkel napi 1,4 m3 gázt spórolunk vele és van meleg víz is, de fűtésszezonban ha időzítővel oldom meg akkor a fűtés se indul el.
(#) 444Tibi válasza Somap hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
HMV termosztattal kosd sorba az idokapcsolot.
Lehet segedrele kell, ha az idokapcsolon nincs NO, normal helyzetben nyitott kontaktus, mert a HMV termosztatok ugy mukodnek hogy akkor zar ha alacsony a viznomerseklet, es nyit ha elerte a megfelelo hofokot.
Tehat neked az idozites idejere zaro kontaktus kell. Altalanos ez a zaro kontaktus.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) Somap válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Holnap megnézem, de ha jól emlékszem amikor próbáltam lehúztam a HMV termosztátról az egyik kábelt és a fűtés sem indult el.
(#) 444Tibi válasza Somap hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Kene egy rajz a keszulekedrol.
Lehet rosszul guglizok de nem talalok.
(#) Somap válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Ez van nekem is csak sajnos
http://www.webgaz.hu/media/catalog/cat_10.pdf
(#) JZoli válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Látszik, hogy nem foglalkozol gázkazánok javításával! Ez a tanács valószínűleg csak problémákhoz vezet, ugyanis a kazánvezérlő elektronikák figyelik a hőérzékelő NTC-ket így ha megszakad kiállnak hibára, akkor pedig se fűtés se melegvíz amíg a hibát el nem törlik. Ez az időzítés nem oldható meg egyszerűen,meg kell próbálni, hogy a kazán betápját szakítják meg az jobb megoldás. Igaz, hogy addig fűtés sincs így ha hideg van kint az sem jó megoldás.
Viszont szerintem nem nagy sok gázt lehet megtakarítani ezzel a kikapcsolgatással, mert a víz a tárolóban lehűl és amikor bekapcsol újra a melegvízkészítés akkor sokkal nagyobb lesz a hőmérséklet különbség a beállított és a tényleges vízhőmérséklet között, így sokkal tovább fog fűteni a kazán. A hőveszteséget mindenképpen pótolni kell!
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) merciabc válasza JZoli hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
(#) Somap válasza JZoli hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Hali. Időkapcsolóval a gázfogyasztást minden nap olvasva, és időkapcsoló nélkül a különbség 1,2 -1,4 m3 gáz naponta ami havi szinten minimum 3000 forint, ebben amennyit konyítok az elektronikához sztem semmi komoly nincsen mivel a panelon 1 db relét láttam van benne 2 termosztát talán 2 db hőkorlátozó amin nincsen tekerő csak 1 kis trimm poti.

ferroli.jpg
    
(#) JZoli válasza Somap hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
És azt honnan tudod, hogy az az 1,4 m3 gáz az adott napon mire ment el pontosan? Nincs két egyforma nap, így azt sem lehet tudni, hogy egy kombi kazán milyen arányban használja a gázt a fűtés és a HMV készítés esetén. Én ebben a megtakarításban nem hiszek, de ez egy magánvélemény! Ha Te hiszel benne akkor csak azt tanácsolom, hogy ásd bele magad ebbe a témába! Ha sikerül a megtakarítást elérni akkor már megérte az egész. De már írtam, ha nem akarsz a kazán vezérléséhez hozzányúlni, akkor a betápot kellene megszakítani, akkor biztosan nem kapcsolgat be a kazán "szíre-szóra"! Viszont ha nem gond a kazán kis mértékű moddolása akkor egy relével a melegvíz NTC helyére egy olyan ellenállást kellene bekapcsolni amitől azt hiszi a vezérlés, hogy elég meleg a víz a tárolóban vagy akazánban.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) Somap válasza JZoli hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Azt pontosan tudom mivel a kazánt nyári üzemmódra állítottam, és a fűtést a vegyessel oldottam meg erre az időre, mivel a tüzifa ára az egekbe ezért szeretném a gázkazánt használni, autószerelő vagyok valamit értek az elektronikához de nem tudom ebbe hova kellene belenyúlni....
(#) JZoli válasza Somap hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
A tárolónak van egy (valószínűleg) NTC-je amivel a benne lévő víz hőmérsékletét figyeli a kazán vezérlőelektronikája. Ha minden igaz vagy egy 2 kiloohmos vagy egy 10 Kiloohmos NTC lehet ez, bár előfordul eggyes esetekben PTC is, de ezt ki lehet mérni, és az adott értéket 20 fok körüli hőfokon produkálják. Ha például 10K-s NTC van benne akkor egy 2,2K-s ellenállás párhuzamos kapcsolásával a kazán vezérlése azt hiszi majd, hogy 60-70 fok körül van a tárolóban a víz hőfoka így nem indítja a melegvíz készítését. De ha ezt a módszert választod akkor csak megbízható működésű alkatrészeket használj, mert ha galiba lesz az áramköröddel nem lesz melegvizetek!
(#) Somap válasza JZoli hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Holnap megnézem kimérem azt kiderül addig is köszönöm a segítséget.
(#) JZoli válasza Somap hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
A mérés megkezdése előtt a kazánt mindenképpen kapcsold le! Az időzítőórával egy relét kellene vezérelned ami kapcsolhatná a párhuzamos ellenállást! De ha PTC az érzékelő akkor sorba kell kapcsolni az ellenállást!Ha kiveszed az érzékelőt némi "pihentetés" után mérd meg az értékét, utána kézbe véve változni fog az értéke, ebből kiderül, hogy NTC vagy PTC van-benne.
(#) 444Tibi válasza JZoli hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Igazad van, nem surun foglalkozok gazkazanokkal.
Ennek ellenere egy ennyire egyszeru problemat megprobalok megoldani, probalok segiteni a forumtarsnak, es nem elmerulni aa problema megkerulese teren, valamint nem a forumtarsat kezdtem nyasztatni hogy, De biztos hogy kell ez neked, tenyleg napi1 m3, stb, hanem a megoldasra koncentraltam, ezert elnezest kerek.
Erdekes ez a topic (is).

Ez egy ezereves mechanikus kazan, semmi processzor, semmi extra.
Lebanyasztam a netrol a rajzat, ebbe egy arva elektronika nincs, remelem jot talaltam, a szobanforgo tipuset.
Akkor pedig se ntc, se ntk, ptk, se btk nincs, csak mechanikus termosztat.

Mivel en is hibazhatok, valamint ember vagyok, termeszetesen tevedhetek, ezesetben kerem sot el is varom a kiigazitast, helyesbitest, amit meg is koszonok.

Valamint, mivel nem vagyok ott a keszhulek mellett, a legegyszerubb lenne az indirekt tarolobol kihuzni, megszemlelni az erzekelot, vegigkovetni es maris okosabbak lennenk.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
(#) 444Tibi válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Kep lemaradt.

kazan.png
    
(#) JZoli válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Én nem hibáztattalak, meg nem is volt részemről lehurrogás sem, csak (jószándékkal) írtam, hogy aki foglalkozik gázkazán javításával, másképpen állna hozzá. Abban igazad van, hogy ez segítő szándék volt!
Az, hogy tárolós változat, arra utalt nekem, hogy valami elektronika csak van benne, mivel ezt a típust nem ismerem! Viszont azt el kell ismernem, hogy nem néztem utána eddig, és úgy adtam tanácsot.
(#) B K hozzászólása Nov 28, 2017 /
 
Junkers kombi kazán 50 L es tárolós. A hiba jelenség a vezérlő panelnál kattógó hang van folyamatosan mintha egy relé nem tudna be huzva maradnib. Találkozot már valaki ilyen hibával. Teljes panel csere vagy relé csere is elég lenne.
(#) 444Tibi válasza JZoli hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Igazad van, és én is úgylátszik túlérzékeny voltam délelőtt.

Várjuk meg Somap fórumtársat, mit lát a kazánba belül.
(#) Psztk34 válasza vision61 hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Ha a kazntermosztát kapcsol ki, főégő lekapcsol rendben, csökkentett fordulat is szépen dolgozik. Azonban ha a szobatermosztat kapcsol ki, akkor azonnal leáll a főégő és a szivattyú is. A régi panelrol 3 kék vezeték ment a vezérlő panelre, most csak kettő.
(#) shark94 válasza kkrisz223 hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Halihó. Szerintem érdemes lenne ellenőrizni az előremenő ntc-jét, illetve esetleg kisavazni a hőcserélőt. Nemrég javítottam egy Féget hasonló problémával, és ott is ezek okozták a problémát. A kazán azt hitte, hogy időközönként túlfűt és letiltott emiatt
(#) shark94 válasza merciabc hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Merciabc engem érdekelne, hogy mi volt a Junkersnél az A0 hibakód okozója
(#) PDenes hozzászólása Nov 28, 2017 /
 
Sziasztok!
Az alábbi problémával kapcsolatban kérem segítségeteket!
Van egy DÉG Eurocondens 25 K kazánom.
Melegvíz üzemmódban tökéletesen működik. Gyújt, tartja a beállított hőfokot, hibátlan.
Fűtés esetén viszont az alábbi dolgokat produkálja "random":
1. A szobatermosztát jelére(rövidzár) nem történik semmi. Nem kezd "szellőztetni , tehát semmi.
2. Szellőztet, de már nem nyitja a gázszelepet, nem gyújt- utána percek múlva az 1-4 lehetőségek bármelyike
3.szellőztet, gyújt, ég pár másodpercig, leáll,- utána percek múlva az 1-4 lehetőségek bármelyike
4.Begyújt, ég a beállított hőmérséklet eléréséig, lemodulálja a lángot, leáll-utána percek múlva az 1-4 lehetőségek bármelyike
Mivel külföldön lakom, a házam üres, a fagyveszély fokozódik. Így gyors megoldást kellene keresnem.
A szobatermosztát bemenetét már rövidre zártam a sorkapocsban, a panelen is. A jelenség változatlan.
Segítségeteket, ötleteket előre is köszönöm!
(#) 444Tibi válasza Psztk34 hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Pontosan ezt írtam le pár hsz-el előbb, a szobatermosztátnál nincs keringetés, nem is lehet mert akkor holnaputánig keringetne.
És írtam hogy ha igényled, egy időzítőt kell összedobni, akkor már arra is lesz utókeringetés.
(#) vision61 válasza 444Tibi hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Ha nem ismered ezt a panelt, akkor olvasd el legalább a leírását, mielőtt félretájékoztatod a kérdezőt. Az utókeringetéshez benne van az időzítő is, ami gyárilag be van állítva. Ennek éppen akkor kell kb. fél percig működnie, amikor a szobatermosztát állítja le a kazánt.
Szereltem már néhányat, és javítottam is.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
(#) vision61 válasza Psztk34 hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Miért kell ugyanazt több helyen is megkérdezni?
A másik topikban ott van a válaszom.
Következő: »»   193 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem