Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   77 / 292
(#) briki válasza VIM hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Szia!
Ha jól láttam a TR12-t is ajánlottad a kazánhoz termosztátnak? Az is "csak" 2 pont szabályzású, olyan mint ami neki volt eredetileg is feltéve- és hazavágta a panelt.
(#) waterbear válasza toro hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Ezen én is csodálkozom nagyon, a "szoba" termosztátok általában egy nyitó vagy bontó érintkezőt használnak a kazánok vezérléséhez, így a "nem hozzávaló" szerintem csak amolyan ködös "hozzáértő" beszólás, hogy vegyél egy másikat, esetleg tőle.... a TR12 és a TR 21 is relés, így ha rákötsz egy elemet, meg egy ledet sorba, a megfelelő hőfoknál kapcsolnia kell, ha ez megvan, akkor meg nem hibás és nem kell venned másikat, egy új is csak a relét kattogtatná.... jóval drágábban.
(#) Mate78 válasza isti03 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Az érdekes, hogy kommunikációs hibát jelez, közben meg használható a kezelőpanel.A kezelőpanelen is rendben vannak a tápfeszültségek?

Meg kellene próbálni a gyártónál vagy forgalmazónál érdeklődni, mi okozhatja.
(#) isti03 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
A kezelőpanelre megy +15V a testhez képest és ennyi. Van egy 7805 ami a pic nek és a háttérvilágításnak csinál 5 voltot ez is rendben van. 15 éves ez a kazán, és úgy tudom hogy a gyártó már megszünt. Elküldtem Pécsre egy szervízbe a vezérlőt, de gyorsan vissza is küldték azzal az üzenettel hogy vegyek a kazánba egy új vezérlőt. Egy új pellet kazán vezérlő nem olcsó, nincs most pénzem rá, és nem is nagyon tervezem hogy ennyi pénzt szánnék a kazánra. Arra gondoltam (mivel van a vezérlőn RS485 port) hogy valaki, aki jártas a pic programozásban megnézhetné nekem. Én nem értek a programozáshoz. Van itt valaki aki bevállalná ezt?
(#) briki válasza waterbear hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Szia! Amiről írsz, és a mezei termosztátok közé tartozik, az a hagyományos két pont szabályzású, zárva, vagy nyitva az érintkező. Ezek akár milyen feszültséget kapcsolhatnak ki-be- ilyen a TR 12. A modernebb kazánoknál három pont szabályzású termosztátokat alkalmaznak- lángmoduláció miatt többek közt- ami nem ki- be kapcsol, hanem 0-10 V közt szabályoz- enged vissza áramot a kazán felé. Ilyen esetben folyamatos szabályzás van, teljesítményt csökkent a kazán, de üzemel- pl TR 21. Ilyen a generátorok feszültség szabályzója is, ami a már megtermelt feszültség függvényében változtatja a gerjesztő áramot. Esetleg más termosztátok BUS-on keresztül információkat közöl a kazánnal, így szabályozva azt. Ezért nem lehet a három pontos termosztát helyett bekötni a két pontosat. Szokott a három pontos kazánoknál is lenni ha jól tudom- nem mindegyiknél- a panelon egy átkötés reteszként, a helyett viszont beköthető a két pontos termosztát- ha ezzel szabályozza a kazán fűtését, és nem akadályozza a HMV készítést.
(#) waterbear válasza briki hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Igazad van ebben, de ha visszaolvasod egy Computherm Q7 vezérelte eddig, így ha az egyszerű ledes teszttel vagy műszerrel mérve működik, kapcsol, kár lenne másikat venni helyette, csak mert a szerelő azt mondta.

A katalógus alapján az Eurostarhoz szerintem a TR21 vagy a TR100-TR200 való, (TR12 NEM) de csaknem ugyanaz mindkettő, mint a Computherm Q7...



Amúgy meg hátha ez segítség a Junkerseseknek Termosztát katalógus
(#) briki válasza waterbear hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Szia! Köszi a PDF-et.
Pont ez a baj! A ki-be kapcsolós termosztát csak Euroline kazánhoz való- ilyen a TR12, és a Computherm- ezért kár cserélgetni ezeket. A Star-hoz három pontos szabályzó való, ilyen a TR21- neki pedig ilyen kazánja van. Keress rá a PDF-ben 9,11 oldal. Pont ezért írtam, hogy ha a Computherm helyett TR12-t ajánl, annak semmi értelme, mert mind a kettő ugyan olyan két pont szabályzós. Így, ha az elsővel nem működött jól, a másikkal sem fog.
Pont a TR 12 való az eurolinehoz- írva is van a 11. oldalon, mert az két pontos. TR 21, TR 100, stb három pontos szabályzású- működését írtam, visszacsatolásos elven működik- ezért ahogy te is írod, ez való az eurostar-hoz- de ez nem két pontos ki-be kapcsoló termosztát
(#) waterbear válasza briki hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Briki.... valamit nagyon keversz..... Nézd meg a képeket!
(#) briki válasza waterbear hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Mit keverek? TR 12 két pont szabályzású- ugyan ilyen a computherm- ez csak az euroline-hoz való, STAR-hoz nem jó.
TR21- eurostar-hoz való. Ez NEM KI-BE kapcsol! PDF 11. oldal:"folyamatos teljesítmény szabályzású fali kazánokhoz"
Ez három pontos szabályzó, ha leveszed a fedelét, ott a hőfokskála tekerője egy potmétert forgat, elektronikával ellátva, és nem egy BI-metal kapcsolót!
(#) waterbear válasza briki hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
Akkor csak annyit kérek, másold már be légyszíves azt a sort is, ahol én azt írtam, hogy TR12 a Junkers Eurostarhoz való.... ha nem találsz ilyet, akkor a kérdésem az, hogy mivel is vitatkozol?
(#) vamoscsa hozzászólása Feb 10, 2012 /
 
Üdv!

Fégtherm SC24 A típusú kazánom, ha lecsökken a hőmérséklet nem kapcsol be a termosztát jelére. Ilyenkor ha "újraindítom", azaz le-, majd visszakapcsolom a kismegszakítót, akkor rendben felfűti a házat és lekapcsol, ha eléri a megfelelő hőmérsékletet. Az első gázkészülék szerelő kicserélte az termosztátot, a második újra kicsrélte a termosztátot, a harmadik pedig a vezérlő elektronikát, de a probléma maradt. Végül az egyik elektroműszerész ismerősöm kicserélt egy optocsatolót és egy hónapig rendben működött, majd újra előjött a probléma. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit tegyek. Egy valószínűleg elektronikai probléma miatt nem szeretném kicserélni az egész kazánt.
(#) szerviz válasza waterbear hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
A pontos értelmezés miatt érdemes a csak nyitó-záró érintkezővel rendelkező szobai hőfokszabályzót nevezni termosztátnak.
Más jellegű, jellemzően adott kazántípushoz rendelt szabályzókat pedig nevezzük beltéri egységnek vagy távszabályzónak.
Így nem tévesztjük meg (nagyon) a hozzá nem értőket.
Mert elég rendes hibákat lehet csinálni a különböző rendszerek összekeverésével..........

Jahhhh, még annyit, hogy a "kétpontos" és a "hárompontos" megkülönböztetés is pontatlan, sőt megtévesztő.
Gondoljunk csak az MMG termosztátra, aminek három bekötési pontja van, vagy a BUS-os kommunikációra, ami viszont "kétpontos". Nem is beszélve az egykori K18 "négypontos" távszabályozójáról......................
(#) kobizee hozzászólása Feb 10, 2012 /
 
Látom a junkerses esetem jó kis vitafórumot indított el.
A TR12 nem jó a Star-hoz, a TR 21 igen. Aztán jó még a TR100, TR200 és az FR110. A lényeg, hogy ne 2 pont szabályozású legyen, mert kinyírhatja a panelt, de minimum annyi a következménye, hogy nem lesz takarékosabb a kazán, mert nincs lángmoduláció. Van egy olyan megérzésem, hogy a már eltelt 6,5 év alatt kifizettem még egy + panel árát is a Tigáznak. Ez kb. olyan, mintha van egy Porschéja az embernek, de úgy vezeti, mint egy Trabantot, mert hát senki sem mondta neki, hogy az egy Porsche.
(#) Zollführer hozzászólása Feb 10, 2012 /
 
Tisztelt Szakemberek!
Egy Vaillant turbo TOP PLUS (24KW)gázkazánt üzemeltetek. A fűtésen kívül egy -alatta elhlyezett- indirekt víztárolót felfűtésére is használom. A nappaliban levő légfűtéses kandallómat szeretném lecserélni egy vízteres kandallóra. Már minden lényeges paraméter kiszámolásra került, csupán egy dolgot kellene valahogy megoldani. Ha a kandalló keringető szivattyúja elindul, akkor a gázkazánt éjszakai módba kellene kapcsolni, hogy a fűtési funkciója le legyen kapcsolva, viszont a HMV funkciója megmaradjon. Ebben szeretném a segítségetek kérni. Létezik-e erre a kereskedeleben kapható elektronika? Leszabályozható-e ez a funkció úgy, hogy a szobatermosztát (VRC410) programkapcsolója időzített program állásban van? Nem vagyok szakmabeli, de úgy gondolom, hogy a termosztát panelbekötési pontjánál (7,8,9-es csatlakozó)valahogy megoldható a dolog. Segítségetek előre is köszönöm!
(#) mugab válasza Zollführer hozzászólására (») Feb 10, 2012 /
 
A pontos tipus így nem beazonosítható, de valszeg így is jó a leírásom.
A szivattyúra egy relé, és az alaphelyzetben zárt érintkezőket a 3-4 kapcsokra teszed a rövidzár helyett (ha valami van már rajta akkor sorba kötöd vele)
(szerintem)
(#) jmartin válasza toro hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
igen, ez.
(#) Zollführer válasza mugab hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
A pontos típus: VU 242/2-5 Bővebben: Link => típus Tehát ha jól értem, akkor a gázkészülék panel-szivattyú közötti vezetékbe be kell építenem egy olyan relét, ami alphelyzetben zárt állapotban van és vezérlő jel (amikor a kandalló szivattyúja elindul) hatására a relé a gázkazán szivattyú oldali két vezetéket a 3,4 pontra kapcsolja(?). Jelenleg a 3,4 kapcsokon nincs semmi, rövidre van zárva. Ezzel a módosítással a HMV funkció megmarad?
(#) toro válasza Zollführer hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Ezek szerint Neked a 7-8-9 pontokra van az eredeti Vaillant termosztát kötve. Ez jó!
Ki tudod a 3 - 4 pontot használni. Az 5-ösre vigyázz az egy "O"! Ez egy rövidzár pont, a ki-be kapcsolásos szobatermosztát pontja.Ezt kellene megszakítanod egy relé nyugalomban zárt érintkezőjén.
Ha ez megvan a melegvíz ellátás megmarad.
(#) Mate78 válasza isti03 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Felejtős a hibakeresés a PIC(ek)programjában.Valószínű, hogy ki sem lehet olvasni, mert bekapcsolták a kódvédelmet.Ha ki is tudod olvasni,ember legyen a talpán aki értelmezni tudja, és hibát tud keresni a gépi kódból visszaforgatott .asm kódban.
(#) isti03 válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Értem, ez rossz hír Ha lessz időm átnézem mégegyszer a vezérlőt, alkatrészeit. Hátha valamit figyelmen kivül hagytam. Néztem a neten RS485-soros port átalakítót, nem drága. Szerinted ha összekötném a vezérlőt egy PC-vel, tudnék valami programmal valamit csinálni? Valamit modosítani vagy ilyesmit.
(#) briki válasza Zollführer hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Gázkazán panel- gázkazán szivattyú közti vezetéket NEM kell bántani
A Gázkazán panelon lévő gyári áthidalást kell eltávolítani, és relével rövidre záratni amikor a kandalló szivattyúja nem megy.
(#) mugab válasza briki hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Uh, valóban félreérthetően írtam, bocsánat.
A kandalló szivattyújára párhuzamosan kell kötni a relé tekercsét, és az alaphelyzetben zárt (NC) érintkezőit kell a 3-4 pontokra vezetni.
Így mikor beindul a kandalló szivattyúja, lekapcsolja a kazán fűtésrészét.
(#) Fery hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Sziasztok...

Nincs véletlenül valakinek egy SM 20013 - as tipusú cirkó vezérlő elektronikáról egy fólia oldali fényképe...?

Bővebben: Link

A trafótól jobbra lévő relé és környéke úgy égett el, hogy a fóliákból semmi sem maradt...kideríthetetlen, hogy merre volt fólia.

Ki tudnám pótolni egy darab megtervezett nyákkal, de nem tudni ki kivel van...

Előre is köszi...
Fery
(#) Zollführer válasza toro hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
toro, briki

1000xköszönet a gyors és kimerítő segítségért!
(#) digiservice válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Az assembler kódban még csak-csak lehetne keresgélni, sőt újra is lehet írni, DE a PIC tuti védett, tehát felejtős....
(#) Mate78 válasza isti03 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Egy próbát megérhet,hogy lásd mit kommunikál egymással a vezérlő és a kezelő.De én is inkább azt javasolom hogy hardveres hibát keress.Ha nincs más megoldás és megérné,akkor egy új vezérlő is készíthető lenne hozzá,az alap funkciókra.
(#) Mate78 válasza digiservice hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Ez az, hogy "csak-csak" főleg ha valami magasabb szintű nyelven,és nem a legoptimálisabb fordítóval készült a program, mert akkor elég átláthatatlan tud lenni.
(#) toro válasza Zollführer hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Ok,
(#) briki válasza mugab hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szia!
Nekem érthető volt a te írásod- gondolom. Azt hiszem ZOLLFÜHRER értette félre- ahogy én értettem az írását- hogy a kazán panelja, és a kazán szivattyúja közti vezetéket akarta megszakítani.
Csak e miatt reagáltam rá, nehogy félre értés legyen.
A magoldást nem én szolgáltattam!
(#) toro válasza Zollführer hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Ja, azt nem írtam, hogy ha a kandalló termosztát kapcsolásakor a relé meghúz és leállítja a kazán szabályozott kikapcsolásra!
Következő: »»   77 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem