Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1254 / 1384
(#) sdrlab válasza eyess hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Ami azt illeti csak jómagam két "újítást" vetettem itt fel, próbáltam elterjeszteni..., de a megkövült szokásokkal nehéz mit tenni! Az egyik a szóda bizonytalan minősége miatti bizonytalan előhívást kiküszöbölendő NaOH-s előhívó, a másik a sósav helyettesítése citromsavval. Ezek "apróságok", de pont hogy így zajlik egy technológia evolúciója...
(#) eyess válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Lehet, hogy a felvázolás nem volt elég meggyőző.Az ember mindig csak azt hiszi el , amit lát .Valamikor persze azt sem de még is a szemének jobban hisz az ember.Lehet, hogy képi , vagy egy videó demonstrálásával meggyőzőbb lett volna a végeredmény miatt is.Persze igaz az is, hogy vannak a régi jól bevált megszokások, és ezen nehéz úgy változtatni, hogy az pozitív irányú legyen.És annak aki megszokta a bevált dolgait nehezebben fog változtatni a bevált dolgain.Pedig néha nem árt.
(#) papus51 hozzászólása Jan 3, 2018 /
 
Kedves Fórumtársak!

Az 1254. oldalnál még mindig az a vita tárgya, hogy vasalás vagy fotózás?
Mindkét módszernek vannak előnyei és hátrányai is.
Én mind a kettőt használom. Csak éppen másra. Mindegyiket arra amire előnyösebb.
A dry-t panel készítésre. A vasalást meg előlapok feliratozásához.
Ha valaki egy egyszerű, egyoldalas panelt akar gyorsan elkészíteni, biztosan jó lesz neki a vasalás.
Egy kétoldalas, furatgalvanizált, galvánónozott, lötstop-os panelhez pedig biztosan nem.
Ezért még nem kell egyik eljárást sem minősíteni.
Üdv. papus51
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Meg lehet kérdezni,hogy a fotózáshoz hogy készül el a levilágítandó rajzolat ?
(#) papus51 válasza eyess hozzászólására (») Jan 3, 2018 /
 
Szia eyess!
Persze. HP3070A, víztiszta fóliára 2 réteg nyomat és UV levilágítás.
Ha profi film kell akkor pedig nyomdai levilágítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2018
(#) eyess válasza papus51 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Egyébként csak azért kérdeztem, mert sokan szidják a nyomtatót mondjuk vasalás alkalmával , hogy nem tökéletes.Pláne utángyártott toner használata során.Ez egyébként sok mindennek betudható nem csak a toner hibájának.Viszont, azt sokan elfelejtik, hogy ha egy nyomtató hibázik vasaláshoz az biztos, hogy fotózásnál is ugyan ott fog hibázni. Tehát nem értem, azt hogy akinek vasalásnál nem jó fotózáshoz meg igen .Szóval ellentmondás van.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) sdrlab válasza eyess hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Pedig egyszerű! arról van szó mindössze, hogy vasalásnál nehéz tonertól függetlenül garantálni a jó minőségű tapadást! Nem a nyomtatás hibájáról van itt szó.
Dry-nél viszont a nyomtatás anyagát nem bántod, az ott marad hibátlanul a hordozón(jelen esetben fólián mondjuk)...és optikailag viszed át ezt a hibátlan rajzolatot a dry-re, nem mechanikusan!
Ja, és erről az egy filmről korlátlan ugyanolyan minőségű másolatot készíthetsz, szemben a vasalás mindenkor ismétlődő bizonytalanságával, ami már a nyomtatásnál magával kezdődik minden alkalommal.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) eyess válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Nem nehéz az után gyártott tonerel is meg lehet csinálni azt a minőséget .És garantáltan, és tapadásra is .Csak ki kell tapasztalni magát a tonert .De ha már másképp viselkedik a toner, mint gyári, akkor már nem jó , és dobjuk el a technikát.
A fotózásnál nem is az anyagra értettem, hogy megváltozik esetleg vasaláskor hő hatására Dry fóliánál pedig nem.Ha nem arra, hogy ha már elve a nyomtatás nem jó, akkor már teljesen mindegy is, hogy dry, vagy vasalás, mert a hiba közös lesz.
(#) sdrlab válasza eyess hozzászólására (») Jan 4, 2018 / 2
 
Hol említettem azt, hogy dobjuk el ?! Tőlem mindenki azt használ amit akar, senkit nem akarok meggyőzni semmiről, a tények önmagukért beszélnek! Azért mert te, kicentizve a technikát, sikerrel tudod művelni, attól még igenis töméntelen bizonytalansági tényezőt hordoz magában a dry-hez képest! És messze nem mindenkinek van hozzá türelme, lehetősége, hogy hozzád hasonlóan kitököréssze az egészet ahhoz a konkrét szetthez, amit használ épp akkor aktuálisan... Aztán elég egy tonercsere, és a vért izzadva kikísérletezett módszer fabatkát sem ér többé, újra kell az egészet belőni...ha egyáltalán lehetséges lesz.
Na a dry-al ezt az egész mókát úszod meg....!
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) nagym6 válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Ez a legjobb megfogalmazás, legtöbbünknek nincs kedve annyit vacakolni a vasalós technikával, nekem púp a hátamon a nyákkészítés, lényeg, hogy minél kevesebb pepecseléssel, nagyobb biztonsággal, minőségben elkészüljön. Nálam ez a fotózás régen P20-al, ma gyári lakkozottal.
(#) Ge Lee válasza eyess hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
A vita általában nem arról megy hogy melyik mennyi idő, hanem arról, hogy kinek melyik és hogyan jött be, és ehhez általában mindenki ragaszkodik, és a másik módszert elveti.
Az sem igaz hogy nincs kísérletezés, hiszen anélkül nem is menne. Legalább két alkalommal leírtam már én is hogy a levasalt és lemosott nyákot még visszateszem a vasalóra, ellenkező esetben nem lesz jó a végeredmény.
Minden állítással lehet ellenkezni, az enyémekkel is szoktak, ismét vannak példák. Előttem írták le hogy nem vasalnak hanem lakkoznak, fotóznak. Én is a P20-al és a fotózással kezdtem, de sosem térnék vissza rá mert nekem a vasalás lényegesen egyszerűbb és olcsóbb. Aztán Papus még azt is leírta hogy a vasalás inkább az előlapok készítésére jó. Szerintem meg épp arra nem jó. Miért? Mert az arra csak akkor jó, ha van egy szinte teljesen sík alu felületed előlapnak. Ilyen nekem sosincs, mert egyrészt minden előlapom fekete, amire elég érdekes lenne feketét vasalni. Másrészt vagy műanyag, vagy horganyzott lemez, ezekre megint csak nem lehet vasalni. Tehát ami nála működik, az nálam nem.
Aztán ott van a lamináló, amire megint sokan esküsznek, hogy az mennyivel jobb mint a vasaló. Egyáltalán nem jobb, sőt. Az akkor jó, ha apró nyákokat csinálsz, és mindig ugyanabból az alapanyagból dolgozol. Én néha A5-ös vagy nagyobb méretű nyákot és csinálok, abban meg mindig van feszültség, a laminálóban feszülni fog. Plusz mindig olyan alapanyaggal dolgozom amilyenhez éppen hozzájutok olcsóbban, a laminálóval nem sokra mész ha vékonyabb vagy vastagabb a nyák a beállítottnál. Előbbi esetben nem fogja rányomni, utóbbiban meg kilapítja a nyomatot.
Én sosem állítottam a másik megoldásról hogy az nem jó, mindig azt mondtam hogy nekem ez mennyivel egyszerűbb és olcsóbb. Illetve amire nekem kell arra tökéletesen megfelel, mert a vasalással is átviszem a vonalat két IC láb között, annál több meg nekem nem kell. Ha több kell akkor megcsináltatom azt a nyákot valahol, vagy megveszem készen. Ilyen mondjuk 10 évente akad 1, de azt is megpróbálom inkább úgy alakítani hogy meg tudjam csinálni itthon.
Most pl. éppen egy 2000 dolláros kütyüt rajzolok vissza, ennek olyan a nyákja hogy eszembe se jutna jelen formájában házilag elkészíteni, semmilyen technikával sem. Minden furata galvános, amikből még az IC-k alatt is akad bőven, ráadásul olyanok is vannak hogy 1,5mm-re van a galván furat az IC lábától.
Tehát én is csak azt tudom mondani hogy mindenki használja azt a módszert amelyik neki tetszik, vagy amelyik számára bevált, vagy valami oknál fogva előnyös. Térítők továbbra is lesznek, ennek ellenére én maradok a vasalásnál, akármennyire "rossz" is.
(#) fsub hozzászólása Jan 4, 2018 /
 
Szerintem meg mellőzni kellene az olyan kijelentéseket, hogy ez vagy az a módszer a legegyszerűbb, legjobb, leggyorsabb, legolcsóbb, legkevesebb kellékkel járó technika és a többi (khm, khm... ), mert ez - mint jelen esetben is-, meddő vita kiindulópontja lesz és megelőzhető, hogy utána litániákat kelljen írni magyarázatként. Engem mondjuk teljesen hidegen hagy, ha valaki ilyesmit ír, de úgy látszik, más ember kötelességének érzi, hogy kiálljon teljes mellszélességgel a saját módszere mellett és megvédje azt.
Szerintem mindenkinek van bevált saját módszere, amit az itt leírt tapasztalatok alapján tud finomítani, vagy ha kisérletező kedvű, másikat eljárást kipróbálni. Vagy ha nincs, el tudja dönteni magának, neki melyik a legszimpatikusabb, elég tapasztalat összegyűlt már itt.
Egyébként én fotós eljárást használok dry fóliával (előtte P20-al), de csak azért nem próbáltam a vasalást, mert itt a fórumon olvastam, hogy többen megjárták már, hogy az újonnan vásárolt lézer nyomtatóval nem voltak képesek használható nyákot készíteni. Én a Brother multifunkciós tintasugaras nyomtatómmal tökéletes fedést biztosító maszkot tudok készíteni (két rétegben), ami nekem tökéletesen megfelel. Különben sem tudnék most itt helyet találni egy másik nyomtatónak, legfeljebb, ha a mostanit kidobnám, amit nem szeretnék, mert így is sokat lamentáltam a nyomtató kiválasztásakor.
(#) eyess hozzászólása Jan 4, 2018 /
 
Mielőtt felkapnák egyesek a vizet, hogy ki ki magára venné azt, hogy mondta e, hogy el kell dobni egy technikát.Nem erről volt szó hanem általánosságban sokat lehet látni olyan hozzászólásokat, hogy ez ezért, vagy az azért nem jó, és mi a tuti.Én direkt próbáltam mindkét technikát, és a végeredmény ugyan az volt semmi eltérés nem volt.Régebben meg kellene keresni lett is feltéve két kép ezekről az elkészült nyákokról, és mindkét technika hozta, azt az eredményt amit, ha egymás mellé téve nem lehetett megmondani, hogy melyik melyik technikával készült.

Ge_Lee:
Idézet:
„Aztán ott van a lamináló, amire megint sokan esküsznek, hogy az mennyivel jobb mint a vasaló. Egyáltalán nem jobb, sőt. Az akkor jó, ha apró nyákokat csinálsz, és mindig ugyanabból az alapanyagból dolgozol. Én néha A5-ös vagy nagyobb méretű nyákot és csinálok, abban meg mindig van feszültség, a laminálóban feszülni fog”


Ez nem egészen így van .Valamelyik laminálót át sem kell alakítani stb. Arra is van példa, hogy nem A5 - ös, de egy A3 mas nyákot is hiba mentesen meg lehet csinálni .Akár vasalva, vagy laminálva.Van róla kép is.

Azért preferálom jobban azt , hogy lehessen látni ezeket a dolgokat, mert egy elkészült dolog jobban átmegy bárkinek, mint a csak szöveg.

Bármelyik technikáról is legyen szó , aki sajnálja rá azt az időt , hogy tökéletes legyen az nem igazi hobbista.Kapkodni mindenki tud, de pont asz nem vezet jó megoldásra.
(#) usane válasza eyess hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Elkezdtem egy litániát, de inkább röviden. Nem a módszerrel van a baj. A hozzá való kellék minőségével. És ha már a kísérletezésekről van szó, amit már egyszer kikísérletezett valaki, nem hiszem, hogy újra szívesen megteszi, hogy aztán egy újabb tonercsere után megint át kelljen rajta esnie. Hobbisták vagyunk akik szeretnék élvezni hogy alkottak valamit nem pedig megszállott tudósok akik kísérletezéssel töltik el életüket.
(#) eyess válasza usane hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Is is az élet is egy nagy kísérlet, mert az ember mindig ki próbál ezt azt.Még ha nem is vesszük észre, vagy nem pont azzal a tudattal csináljuk.És hát a kísérletezgetést sem azért írtam, hogy a már meglévő technikákat ugyan úgy kivitelezve tegye ezt bárki.De ha egy kicsi van mindig hozzátéve bármi, ami újdonság, amivel még tökéletesebb lehet valami az csak jó,és hasznára válik mindenkinek.És pont ez a pont az, amikor ha valami akadály merül fel, akkor mindjárt abba is kell hagyni, mert mondjuk például már nem gyári egy toner.Szóval nem tudom, de szerintem sokan feladják hamar úgy, hogy meg sem próbál valamit kitalálni, vagy kísérletezni, hogy sikerüljön.

UI:Szerintem egy hobbista csak igazán megszállott a hobbija iránt.
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Idézet:
„Szóval nem tudom, de szerintem sokan feladják hamar úgy, hogy meg sem próbál valamit kitalálni, vagy kísérletezni, hogy sikerüljön.”
Én úgy vagyok ezzel, ha van másik technika amelyik mindig jó, akkor szerintem kár foglalkozni a problémásabbal. Szerintem az is előrehaladásnak tekinthető, ha valaki a problémásabb technikát nem tovább fejleszteni próbálja, hanem másik biztosabbra leváltja, ahol egy belőtt variáció mindig jó lesz. Nekem a nyákkészítés az elektronika mumusa minél kevesebbet akarok ezzel foglalkozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2018
(#) usane válasza eyess hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Azzal nincs is baj, ha valaki hozzátesz valami újdonságot, de itt nem arról van szó.
És igen egyetértek, egy hobbista megszállott a hobbija iránt. Én is ültem annak idején órákat egy-egy áramkör vagy mikrovezérlő program felett amíg jó nem lett, és örültem, hogy megoldottam ráadásul egyedül. Viszont a nyákkészítés az a hobbinak csak egy velejárója, ami az elején ugyanúgy élvezet, hogy azt is meg tudod csinálni magadnak. Viszont ha egy működő dolog később bizonyos okok miatt késlelteti a fő cél elérését akkor azt kikerüli inkáb az ember, hogy el tudja érni azt a fő célt.
(#) eyess válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 4, 2018 /
 
Ezek is igazak, csak az embert mindig az furdalja , hogy a megoldhatatlant megoldja.És sokszor az idő az amit nem sajnálunk ilyenekre, mert feledésbe merül a cél elérése érdekében.Kérdés az , hogy valóban kinek milyen a tűrőképessége, hogy meddig tart ki egy dolog mellett vagy sem.
(#) jlazar hozzászólása Jan 9, 2018 /
 
Vigyünk más színt a technológiák vitái közé.

XP alatt a Linotronic drivert használtam filmek nyomtatásához, ez alapból tudott negatív filmet nyomtatni a dry fóliához. Hála egy megdöglött alaplapnak és windowsunk üzletpolitikájának az új alaplapom csakis XP fölötti wineket fogad, így sikerült előállnia egy olyan helyzetnek, hogy nuku Linotronic driver, nuku filmnyomtatás.
Kérdésem lenne, hogy valahol van a Win 8.1 alá Linotronic driver ami fel is telepíthető, vírus nélkül szabadon hozzáférhető?
Vagy van valakinek ötlete, hogy melyik telepíthető Win8.1 nyomtató driver tudja a negatív nyomtatást és a postscript kimenetet az elérhetőek közül?
(#) niedziela válasza jlazar hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Egyszerűbb lenne ha elárulnád mivel tervezel, mert Linotronic driver nélkül is lehet negativ módban nyomtatni.

De itt megtaláltam Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) jlazar válasza niedziela hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Protel 99
Altium
(#) jlazar válasza niedziela hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Kösz, próbálkozom vele.
(#) StefuPeti válasza jlazar hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Szia. Altium-ban (is) lehet inverzben nyomtatni. Tervezéskor egy szabad rétegre leraksz egy nagy foltot ami a panelodat befedi, majd nyomtatáskor ezt a réteget feketére állítod, a vezetősávokat pedig fehérre. Én így használom.
(#) sdrlab válasza StefuPeti hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Igen, ez tök jól működik mindaddig, míg a furatok helyét is ki nem akarod nyomtatni vele! Erre az egyre még nem találtam megoldást...pedig nem lenne egy rossz dolog...
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Cseréld le a tervezőt eagle-sprint mindkettő alapból tudja
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Nem hinném, hogy az egyik legjobb nyáktervezőt(ha nem a legjobbat) le kéne amiatt cserélnem, hogy nem készítették fel házi kotyvasztásra )
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Ez nem házi kotyvasztás , a nyákgyártók is negatív filmet használnak . Ha a legjobb akkor ilyet alapból tudnia kéne . De talán próbáld meg hogy tud e invertált postcriptet és a ps- fájl már egyszerűen konvertálható pdf be , amit már bármilyen driverrel ki tudsz nyomtatni ..
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2018
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 9, 2018 /
 
Csakhogy a nyákgyártók gerberből dolgoznak, ha az mond neked valamit!! ))
Nem, tudtommal nem tud semmiféle negatív nyomtatást...
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Jan 10, 2018 /
 
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 10, 2018 /
 
Itt le van írva hogyan kell csinálni ...
Következő: »»   1254 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem