Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bevált kapcsolások
 
Témaindító: giskard, idő: Aug 11, 2017
Lapozás: OK   2 / 2
(#) giskard válasza bbb hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Nem látom, hogy hol is vagdalkozom (főleg az irányodban), Bizonyos ismereteket feltételez az ember ha már itt találkozik másokkal (jpg, lay stb kiterjesztés). Tehát ha kérdésed van tedd fel és igyekszem válaszolni. (és ha egyszerűen közlöd, hogy neked az eredeti lay-ra lenne szükséged akkor felraktam volna (én kezdő vok itt a fórum témákban és úgy gondoltam ez a fórum hasznos lenne, de úgy látszik tévedtem)).
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
(#) giskard válasza weend hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Igen jó kapcsolások voltak benne (ahogy máshol is).
DE, sokszor hiányoltam (ahogy máshol is ) egy frekvenciamenetet vagyis legalább is hogy mikor esik pl felére az érték (vagy mittudomén hányadjára)
Egy precíz dokumentáció számomra ott kezdődik, hogy megadja a bemeneti ellenállást, a kimeneti ellenállást és a frekvencia menetet (ne adj isten ezeket a frekvencia függvényében)
(be és kimeneti tartomány)
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
(#) bbb válasza giskard hozzászólására (») Aug 15, 2017 /
 
Nincs értelme ragozni a dolgot. Speciel engem ez a kapcsolás egyáltalán nem érdekel, mindössze azt próbálom elmagyarázni neked, hogy ha valamit úgy gondolsz érdemes közkinccsé tenned, akkor azt úgy tedd, hogy tényleg megosztod. Pl. amikor én megosztok valami kapcsolást (a honlapomat nyugodtan megnézheted és kritizálhatod ilyen szempontból is), akkor nem csak a képernyőről teszek fel képet, hanem mellékelem az Eagle-ben készített projektet is hozzá.

Erre bíztatnálak téged is, hiszen az alap gondolat nem rossz, csak ha már egyszer kiadsz valamit a kezed közül, akkor tedd igényesen, lehetőleg hiánytalanul!
(#) giskard válasza bbb hozzászólására (») Aug 15, 2017 2 /
 
Ha nem érdekel a kapcsolás nem értem miért vered magad itt. Ez egy olyan problémára nyújt megoldást, ami csak elenyészően merül fel, pedig van létjogosultsága. Működik és ha valakinek kérdése van tudásom szerint válaszolok. Szóval mi is a probléma nálad ? (veled ?) Nem elég népszerű a honlapod ?
(#) giskard hozzászólása Aug 15, 2017 /
 
Egy dolog: az első kapcsolásnál (lehet az utolsó is ?) van egy osztó a kimenetről az ic bemenetére. Ez ugye a szabályzott szakasz megfelelő értékű visszacsatolása az összehasonlító erősítőre, amivel az alapjelet összehasonlítva kiad egy megfelelő értékű beavatkozó jelet (jelen esetben PWM (nagyjából)) ezt általában alapnak veszi az ember, hogy mindenki érti. De ha valaki rákérdez, nem hurrogjuk le , nem utasítjuk különféle iskolákba, hanem elmagyarázzuk az érthetőség szintjén (differenciál, integrál és egyéb egyenletek kizárva) hogy minek is kellene történnie.
(#) bbb válasza giskard hozzászólására (») Aug 16, 2017 / 3
 
Ezt mondtam neked. Rögtön a segítő szándékot nem látod, hanem vagdalkozol, hogy baj van a másikkal. Kérlek, tanulj értelmező olvasást!

A probléma velem? Hogy vagyok olyan barom, hogy szólok hozzád és megpróbállak egy olyan irányba terelni, amivel esetleg valóban segíthetsz az eredeti szándékondnak megfelelően.

A probléma nálam? Hogy olyan emberekkel vagyok körülvéve ezeken a fórumokon, akik nem tudnak két mondatot egymás után értelmezni. A szavakat még megértik, de összerakni már nem tudják.

A honlapom pedig, kösz jól érzi magát, a népszerűsége nem érdekel, nincs belőle bevételi forrásom. Egyszerűen azért hoztam fel példaként, hogy ott amit megosztok, azt úgy teszem, ahogy neked is lehetne.
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Aug 16, 2017 / 2
 
Csatolsz egy kapcsolási rajzot meg egy képet egy nyáktervről, majd ezt írod:
Idézet:
„DE, sokszor hiányoltam (ahogy máshol is ) egy frekvenciamenetet vagyis legalább is hogy mikor esik pl felére az érték (vagy mittudomén hányadjára)
Egy precíz dokumentáció számomra ott kezdődik, hogy megadja a bemeneti ellenállást, a kimeneti ellenállást és a frekvencia menetet (ne adj isten ezeket a frekvencia függvényében)
(be és kimeneti tartomány)”
A rajzod mellől akkor hol vannak ezek a plusz infók (szkópfotók, a kimeneti fesz hullámossága, az áram hullámossága, esetleg mit csinál ha rövidzár van stb.). Vagy gondolod, hogy mások nem hiányolják esetleg ezeket? Plusz az áramkör nem mindenhova felel meg, és ahova nem kell több A áram, oda egyszerűbb betenni helyette egy stab IC-t.
A "bevált" dolgokkal az a baj, hogy nem biztos hogy az egyik embernek is pont az jön be mint ami a másiknak. Mondhatnám a számtalan erősítőkapcsolást, de akár tápegységet is.
(#) Skori válasza giskard hozzászólására (») Aug 16, 2017 / 1
 
Egy bevált kapcsoláshoz, általában leírás, dokumentáció kell, és felmerülhetnek kérdések is, ahogy Te és mások is leírták. Erre egy vegyes téma nem igazán jó, ezért van erősítős, ledes stb téma a fórumban. Egy vegyes mindenféle kapcsolást tartalmazó témának csak olyan áramkörökkel van értelme, ami adja magát, egyértelmű, nem igényel, magyarázatot, ötletet ad, stb... Ezért írtam az egyszerűbb dolgokról. Ha több különféle áramkört felteszünk ide, egy közös témába, majd jönnek a kérdések, és válaszok, akkor a végén egy nagy katyvasz lesz belőle.
Konkrétan a 220V-os szabályozót am,it említettél, ha jobbnak tartod az átlagnál, akkor szólhatna róla egy cikk, vagy betehetnéd abba a témába amelyik a fázishasítós szabályozókat tárgyalja. Közös témában egy kapcsolóüzemű szabályozóval, meg még sok egyébbel szerintem nem szerencsés. Én úgy szoktam megkerülni ezt a problémakört, hogy amit közzé akarok tenni, az felteszem a weblapomra, úgy, és olyan formában ahogy nekem tetszik. Van ami sikeres, ezek közül és van ami kevésbé. Meg persze van olyan is amihez többen is terveztek nyákot, és elérhető ebben a fórumban is. Nyáktervet általában csak képként teszem fel, vagy sehogy, nyáktervező munkafájlokat nagyon ritkán teszek fel - de ez is előfordult már. Ennek az az oka, hogy ha ingyen közzéteszek valamit, akkor aki meg szeretné építeni, az is dolgozzon vele egy kicsit, ne várja hogy "a sültgalamb a szájába repüljön", pl. tanulja meg valamelyik nyáktervező programot használni - ez a mai világban szerintem szerintem elvárható.
De a lényeg, a lehetőség adott, most is felteheti bárki a bevált áramköreit, írhat cikket, stb...
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2017
(#) Pafi válasza giskard hozzászólására (») Szept 2, 2017 /
 
OK, "bevált", de vajon mit jelent ez jelen esetben? Azt hogy azon a példányon amit épp megépítettél nem robbantak fel a LED-ek? Ellenőriztél bármiféle működési paramétert?

Amúgy hogyan tud bevált lenni, ha R1 értéke nem specifikált?

Egy LED meghajtónak azért több paramétere van mint hogy "0,8A". Úgy 4-5 az abszolút minimális, de 10-20 is lehet fontos adott felhasználás számára.

Az áramkorlát áramköri kialakítása üvölt ellenőrzésért, finoman szólva nem olyan megoldás ami láthatóan jól fog működni (már persze ha van vele szemben bármiféle minőségi elvárás).

Hogy R2-től függ a kimeneti áram, az valami szabályozástechnikai hibára utal. Minden bizonnyal nem azon a frekvencián működik az áramkör amire az IC-t tervezték.

A működési paraméterek megadásának megfelelő helye nem a PCB terv. Akkor már sokkal inkább a kapcsolási rajz mellett lenne értelme.

Rajzolt, kevés színt tartalmazó képet nem jpg-be tömörítünk, hanem valamilyen veszteségmentes formátumba, pl. gif, png... nem csak a kép szétbarmolását kerülöd el így, de még a file mérete is kisebb lesz általában.
(#) giskard hozzászólása Okt 28, 2022 / 4
 
Ez ugyan nem kapcsolás, de bevált.
Sokszor találkoztam azzal, hogy egy pontos ellenállás értéket kellene beállítani párhuzamos ellenállásokkal és meguntam a kalkulátoros számításokat, ezért írtam egy kis programot.
Ez egy egyszerű program, a következőket tudja: max 5 ellenállás eredője.
Ha ismered az eredőt és van egy ellenállásod (R1 sorba kell beírni, a többi üres), akkor kipipálod: eredőből egyik jelölő négyzetet és az R5 sorban megadja a szükséges párhuzamos ellenállást.
(müxMŰKÖDIK: win)
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2022
Moderátor által szerkesztve

ell2parh.zip
    
(#) mateatek válasza giskard hozzászólására (») Okt 28, 2022 /
 
Idézet:
„(müxMŰKÖDIK: win)”

Müx MŰKÖDIK linuxon is.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) Zsarka hozzászólása Márc 2, 2023 /
 
Szép napot ! Szeretnék építeni egy LED-es villantót . Tehát egy nyomógomb, aztán egy teljesítmény Led, diszkrét elektronika . A villanás ideje mondjuk max. 1 másodperc . Nem kell precíznek lennie viszont nem baj ha jó nagyot tud villantani, szinpadi kellék lenne. Köszönöm a segítséget .
(#) Gafly válasza Zsarka hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
És telepes működtetés.
Váltó érintkezős nyomógomb, nagy kondenzátor és vele sorosan egy kis ellenállás. Első körben ezzel próbálkoznék...
LED-et választottál már? Ott gondolom nem csak elekromos szempontokat kell figyelembe venni.
(#) dB_Thunder válasza Zsarka hozzászólására (») Márc 2, 2023 /
 
555 Indítható monostabil kapcsolásban, led reflektorral.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem