Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ablaktörlő DC motor pozicionálása encoder-el.
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Brinmetal hozzászólása Aug 17, 2017 /
 
Sziasztok. Nem sok tapasztalatom van az Arduino projektekben. Ha valaki tudna segíteni, hogyan tudnék encoder-el, vagy esetleg hall sensor-al pozicionálni egy DC motort? A motorhoz van H híd ami elég erős hozzá (IBT2), tehát PWM et is meg tudok határozni.
(Ha valaki léptetőmotort ajánlana megoldásként, az nekem az áttétel és az erő miatt nem jó)
A tervem az lenne hogy egy A nyomógombot megnyomva a motor elmegy pl +100 lépést. Egy másik B nyomógomb hatására -100. És egy C harmadikra pedig vissza 0 pozícióba. A sorrend nem feltétlenül ez. Vagyis mindig más. Találtam hasonló skech-eket de nem tudom átírni a nekem megfelelőre.
Van UNO és NANO-m is, és A/B inkrementális encoderem.
Segítetek?
(#) Massawa hozzászólása Aug 17, 2017 /
 
Olyan DC motort szerezz, amibe benne van a tacho korong. Azzal ezt meg lehet csinálni. Az egész attol is függ milyen pontossággal kell ezt megoldani. A kimeneti tengelyre is tehetsz egy lyukas tárcsát ( sztroboszkopot) és azt olvasod be.
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 17, 2017 /
 
Gyárban dolgozom ahol ablaktörlőket is gyártanak a legkorszerűbb autókba pl Porsche, az már úgy működik hogy van egy spéci IC ami meghajt 6 darab N MosFET et tápoldalt is, meg az IC ben van egy szabványos ARM kontroller, ez egy brushless motort forgat oda-vissza, a panelen van 3 jeladó ami kell a motor forgásához, illetve -nem tudom ebben van-e de gyártottunk olyant hogy van még egy mágnes ami tengely elforgását számolja vagy nézi a végállását, ha ilyened lenne meg tudsz ARM et programozni akkor van egy nagyon korszerű szervó motorod.
(#) Gafly válasza Brinmetal hozzászólására (») Aug 17, 2017 /
 
Szia,
olyanokra keress rá, hogy "arduino wheel encoder pid", vagy valami hasonló és ömlenek a találatok.
Ez például szerintem pont majdnem jó...
(#) Brinmetal hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Srácok, köszi a sok jó lehetőséget. A helyzet az hogy automata szerszámot tervezek. Vannak benne pontosságot követelő adagolók, azokat másként oldom meg. Ez az ablaktörlő motoros dolog csak afféle aktuátorként üzemelne(nem nagy pontossággal), de homing-al lehetne növelni a ciklusonként elveszített pontosságát. Mivel garázskapukkal foglalkozom így van számos ablaktörlő motorom erre a célra. Hall sensorral fordulatonként kiváló a felbontás ami nekem kell. Lehetne a garázskapu nyitó motor elektronikáját is használni erre a célra , de az csak 2 végállást tud, nekem meg közben is kell 2.
Találtam valamilyen skecheket is hozzá, teszteltem is, de át kellene írni, hogy nekem jó legyen. És akkor itt megálltam mint tehén délben.....
Ha valaki bele tudna piszkálni az lehetne megoldás esetleg.....
(#) sirály12 válasza Brinmetal hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Szia.

Ajánlom az alábbi videót: Bővebben: Link
Alatta van link ahol vannak leirások és a forráskód is.
Szerintem jó lenne neked erre a feladatra alapnak.
(#) Bakman válasza Brinmetal hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Nagyobb pontosság, viszonylag olcsón: Bővebben: Link.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem