Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   678 / 778
(#) mark.budai válasza Skori hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Ge Lee írta a 340mT-t, én a táblázatban a Flux density értékét néztem, ami 25°C-on 490, 100°C-on pedig 390mT. Így végülis arra jutottam, hogy maradok a számításaimban a Ge Lee által leírt 340mT-nél.
Mindegy is, ki fogom próbálni először egy vékony huzallal, hogy mennyi menetet tegyek, mikor még nem forrósodik a vas. Ha terhelés nélkül nem melegszik, a vas már terhelés alatt sem lesz sokkal melegebb, ugye?
(#) Pafi válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 13, 2017 / 1
 
490 és 390 mT a telítési indukció, ahol már brutálisan lecsökken az induktivitás. De nem szabad ezt akár csak megközelíteni sem. Ahogy Skori írta, veszteségi teljesítményre kellene méretezni, és általában 200 mT a max.
Idézet:
„Ha terhelés nélkül nem melegszik, a vas már terhelés alatt sem lesz sokkal melegebb, ugye?”

De, lesz. Nem csupán azért, mert még a drót is fűti, hanem azért is, mert a primer oldalon a mágnesező fluxushoz a szórási fluxus is hozzáadódik. Áramkorlátban pedig végképp elszabadul a pokol, ha közel vagy már eleve a telítéshez.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2017
(#) norbi0325 válasza Pafi hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Tisztelt tápegység-specialistaként dolgozó villamosmérnök úr !
Fel sem veszem amit az utolsó sorokban írtál...

Kérdés hogy egy Ilyen 12v 50A táp megfelelne e nekem,erre a célra ? Bírná e az ilyen típusú terhelést?
(#) Kovidivi válasza norbi0325 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Ha a táptól 1m-re lesz az erősítőd, a feszültség esést 0.5%-ban maximalizálod, tehát 0.6V-ra, akkor minimum 35mm2-es vezeték kell, de inkább 50mm2, ha biztosra akarsz menni.
(#) norbi0325 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Madzag nem gond, van

Hát ha még SHIFT és írásjel is lenne...
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2017
(#) Skori válasza norbi0325 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
A névlegesen 12V-os készülékek általában a 12V-os akkumulátor feszültségére vannak tervezve, azt pedig többnyire 14,4V-ra töltjük. Tehát olyan tápot kellene választani ami beállítható 14V-ra. Ezek a kapcsolóüzemű tápok általában kismértékben állíthatók egy trimmerpotival, meg kell nézni az adatlapján, hogy mekkora a beállítási tartomány.

Kimondottan LED világítás céljára tervezett táp nem biztos, hogy megfelelő, mert pl. egy LED szalag nem vesz fel bekapcsoláskor nagyobb áramot, így a tápot sem kell erre felkészíteni, lehet pl. erősen visszahajló karakterisztikája, vagy egyszerűen le is kapcsolhat túláram esetén. Erősítőhöz olyan táp kell ami túlterhelés esetén csak csökkenti a kimenő feszültségét, ill. korlátozza a kimenő áramát, de nem kapcsol le.
(#) Pafi válasza norbi0325 hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Tisztelt Rockford Fosgate felhasználó úr!

Egy rendes tápegységnek van típusszáma, adaplapja, az alapján lehet megmondani hogy pl. milyen típusú túláramvédelem van benne.

Minden adat híján csak reménykedhetsz hogy egy ilyen eBay-es cucc épp jó lesz neked. Jó esélyed van rá, de az is előfordulhat, hogy sok elkóval nem indul, elkó nélkül meg lekapcsolgat basszusra. Vagy zavarja a többi készüléket. Bármi lehetséges.

Én mondjuk Meanwell tápot keresnék, olyat, aminek áramkorlát jellegű a túláramvédelme.
(#) Pafi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Nálam 12V 0,5%-a az 60 mV. Ehhez tényleg kéne 35 mm2 1 m-re, dehát kinek kell ilyen stabil fesz, és miért ne lehetne a táp az erősítő mellett?
(#) norbi0325 hozzászólása Feb 13, 2017 /
 
Köszönöm az infókat,segítségeket!
(#) djloui válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 13, 2017 /
 
Pafi tanácsára kétoldalasra átalakítottam a panelt így nincs átkötés és a meghajtó rész teliföldet kapott, az első kép teljes méretben a második a meghajtó rész közelebbről, végül a kapcsolás és egy lehetséges szűrő a kimenethez 30mm külső átmérővel, a drót 2mm átmérőjű rajta. Segédtápot levettem egyenlőre még nem tisztázódik a védelem kérdés.
(#) Kovidivi válasza Pafi hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Igaz, elszámoltam. Akkor mégsem kell alkar vastagságú vezeték.
(#) mark.budai hozzászólása Feb 22, 2017 /
 
Sziasztok!
Megjöttek az alkatrészek a tápegységhez, össze is raktam.
A fetek STW20NK50Z típusúak, a gate trafót ilyen magra tekertem. A 13 menetes tekercsek induktivitása 466uH.
Így viszont csak 50kHz-en megy a táp. Tudnék valahogy emelni rajt? 75-90kHz közti frekit szeretnék elérni.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2017
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Letekertem a Gate trafóból, hogy 8 menetes tekercsei legyenek, így 90kHz lett a freki. A gate feszültség így 7,5Vp, ami az adatlap szerint már biztonságosan kinyitja ezt a fetet, szerintem így marad. Továbbá beépítettem egy párhuzamos feszültség visszacsatolást, a főtrafón 1 menet van, a gate trafón 3, és 100ohm köztük, így elég stabil lett a tápegység működése terhelés nélkül. A hálózatból 8,5mA-t vesz fel, de csökkenteni fogom a primer menetszámot, mert most 25 menet van rajt, Skori oldalán lévő táblázat szerint ez már csak 120mT, azért ennyire nem akarok lemenni a gerjesztéssel sem.
(#) Skori válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Ha elkezded terhelni akkor feljebb fog menni a gate feszültség, és esetleg a frekvencia is. Erre célszerű odafigyelni, mert ha nagyon felmegy a freki, akkor a gyűrűvasmag is forró lesz. A frekvenciát névleges terhelés mellett célszerű beállítani.
(#) mark.budai válasza Skori hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Elkészítem a főtrafót véglegesre, és megterhelem, megnézem, mennyire megy fel a freki. Ha 100-110kHz körül lesz a vége, arra még jó ez a gyűrűmag? A főtrafó N87, azzal szerintem nem lesz baj.
(#) Skori válasza mark.budai hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Ha önrezgő tápot építek azt általában kisebb frekin szoktam járatni (60...80kHz), azt, hogy a gyűrűvasmag bírja-e, az dönti el hogy mennyire melegszik. Tehát járatni kell a tápot terheléssel kicsit hosszabb ideig, ha a gyűrűvasmag hőmérséklete egy ésszerű határon belül marad (max. 60...80°C), akkor bírni fogja. Kíváncsi leszek mire jutsz vele.
(#) tibike32 hozzászólása Márc 6, 2017 /
 
Sziasztok !

Most kezdek neki a Ge Lee féle U.K.T projektnek.
Lassan minden meg van hozzá, de egy két dolog még hiányzik.
U57-es magom nincs ( sajna nincs sehol régi tv, hogy kibányásszam belőle), ha valakinek lenne, szívesen fogadnám.
A másik az áramváltó tekercs kis toroid magja, sajnos ezt sem tudtam beszerezni a Tali-nál, ezt mivel lehetne pótolni ? Vagy nincs ilyen méretű és anyagú toroidja valakinek ?
Kiírtam az alkatrész jegyzéket és belerajzoltam a védő áramkört a Sprint Layout-ba.
Fel rakom ide , használatra
Tibi
(#) _BiG_ válasza tibike32 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
A modern monitorok és tévék sorkimenő vasa is használható, csak jó nagyok legyenek, magtrafó-formára összefogva (a szögletes oszlop legyen középen). Csak egyformák legyenek.
(#) granpa válasza tibike32 hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Ha bejössz a jövő héten Pestre, kaphatsz U57-eseket, kis toroidot. Most írj, ha valami még hiányzik (hiánycikk), mert viszek fel (Fatornyosban vagyok).
Ahogy BIG írta: jók a mostani vasak (ferritek) is, csak a keresztmetszet meglegyen (akár 3-4-ből is).
(#) tibike32 válasza granpa hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Írtam privit
(#) TAttila77 hozzászólása Márc 7, 2017 / 3
 
Üdvözletem az uraknak, kollégáknak.
Még új fórumozó vagyok. Három hete megépítettem a Ge Lee által közzétett tápegység/hegesztő projectet. Annyi különbséggel, hogy én ETD59 3C9-es magra készítettem el. A fórumozáshoz még nem nagyon értek. Most is segítséggel osztom meg a készülékről készűlt képet. Köszi madzagosnak.Majd rövidesen teszek fel szkóp képeket a jelekről ha valakit érdekel. Köszi a cikket Ge Lee.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) madzagos válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Gratula a készülékhez!
(#) TAttila77 hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Itt van egy kép a gate trafó egyik közvetlen szekunder oldali jeléről, a másik kép pedig az igbt G/S lábán mért jel. 5us/osztás,ill. 20V/osztás :
(#) elektros90 hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata EZZEL kínai SMPS táppal?
10dollár az ára. Szabályozható tápra lenne szükségen, számomra főképp a trafó lenne érdekes, ill. ami alkatrészt feltudnák használni. Mindent magam szeretnék megcsinálni, leginkább tapasztalat szempontjából. A melóhelyen standby, ill. alacsony teljesítményű smps tápokkal szereztem tapasztalatot, főleg TNY vezérlőkkel. A tápfeszültséget külön kis trafóval oldanám meg.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Az inkább 5V/osztás, kicsit sok lenne az a 60V gate feszültség az IGBT-nek.
(#) Ge Lee válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Azt írod szabályozhatóra lenne szükséged, ez pont nem az. Szabályozhatót egyszerűen tudsz fabrikálni egy rossz PC tápból amiben 494 a vezérlő. Nemrég tett fel valaki egy dobozzal az ingyen elvihető topikba, de PC bontóban is szoktak néha adni ingyen, vagy max. 500Ft-ért, de annyiért néha már működő is van. Rajzot meg találsz a topikjában.
(#) elektros90 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Jól tudom, hogy nem szabályozható. Magam akarom az elektronikáját, nyákot stb. csinálni. Van kismillió alkatrész a fiókomban amire már senkinek semmi szüksége nincs, gondoltam felhasználom őket. Viszont trafót nemtudok szerezni, olyat amilyen kell. Csak ha kibontom PC tápból, ahogy mondod. Pont van is pár nekem a szekrény mélyén. Bár ilyen átalakítással nincs tapasztalatom. (Sok cikket elolvastam róla, de ebben ki is merül.) A trafójából áttekercselés nélkül mennyit lehet kisajtolni?
(#) Hp41C hozzászólása Márc 11, 2017 /
 
Szeretném minden tervezőnek a figyelmébe ajánlani: Bővebben: Link, főleg a Figure 8. -at.
Esetleg ki lehetne tenni (minden a hálózattal összefüggő berendezéseket tárgyaló) a topik tetejére...
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2017
(#) gerleimarci válasza elektros90 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Nem egy nagy dolog átalakítani egy ATX tápot. Itt egy kis segítség. Ha kell, lépésenként is leírom a dolgot.
Hidas egyenirányítással olyan 24V 5-6A ki lehet belőle csikarni.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Igaz! Elnézést, elírtam.
Következő: »»   678 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem