Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Védőföldelés kialakítása - problémák

A védőföldelés a Te és embertársaid életét védi! Gondold meg mit teszel!

Lapozás: OK   28 / 28
(#) kadarist válasza nemethpali hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
Szia! Kapacitív csatolású kóboráram lesz az, tehát a fűtőbetét és a páka burkolata között kialakuló parazita kondenzátoron keresztül záródik az áramkör. Ez nem jó jel, mert így sérül az egyenpotenciálra hozás követelménye, nincs normális védővezető és így rendes érintésvédelem sem a lakásban. Panelházakban nagyon nagyvonalúan kezelték a problémát, a legtöbb helyen csak a konyhában alakítottak ki nullával egyesített védővezetőt.
(#) Ge Lee válasza nemethpali hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
A panelt amiben laksz gondolom nem a múlt héten építették hanem évtizedekkel ezelőtt, akkoriban nem nagyon foglalkoztak ezzel. Ha volt is kiépítve védővezető akkor az is csak a konyhában és a fürdőben, és az sem volt előírás szerint földelve, hanem csak el volt ágaztatva a bejövő nullából vagy PEN-ből vagy ki tudja épp hogy hívták akkoriban.
Ha olyan szabályozód van, pláne kapcsolóüzemű amin ki van építve a védővezető, akkor azt védővezetővel ellátott konnektorból lenne csak szabad használni, az okát magad is látod, világít a forrasztandó LED. Azért világít, mert a kapcsolóüzemű táp ami az állomást működteti olyan elrendezésű, hogy a zavaráramok elvezetésére a védővezetőt használja. Ha az nincs bekötve a konnektorban, akkor a kapcsolóüzemű táp zavarárama nem tud hova elfolyni, így arra fog folyni amerre tud, vagy zavart fog kelteni a forrasztandó alkatrészekben, azaz pl. világítani fog a LED.
(#) proba válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
Vannak dolgok ami x-akták jelenség, ha egy led egyik vége a levegőben na jó 3cm2 panelen, a másikhoz hozzáérintem a garantáltan kettős szigetelésű transzformátorról járatott hibátlan szigetelésű kattogós weller hegyét, a led parázslik. Ezen már nem szoktam fent akadni. ( amúgy némely ledes fázisceruza is világít érintésmentesen...) az hogy a vízcsap, és a konnektor földje nincs galvanikus kapcsolatba, megint csak nem jelent semmit a konnektor védőföldjére nézve, leghamarabb, a csaphoz menő műanyag cső a fő ok. Ez nem jelenti azt hogy a konnektorod földelését gyanú esetén nem kell átnézni, de nem ez a teszt módja.
(#) gyuszo válasza nemethpali hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
Ha ez nincs rendesen kiépítve, furcsa jelenségek lehetek.
A kép önmagáért beszél.
(#) ötfelezős válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 30, 2023 / 1
 
az sem volt előírás szerint földelve, hanem csak el volt ágaztatva a bejövő nullából vagy PEN-ből
Sok furcsaság történt paneleknél is, de konkrétan többlakásos háznál, ha négyvezetős volt a felszálló, akkor ez volt a szabályos, hogy a kapualjban volt utoljára földelés.
(#) dB_Thunder válasza proba hozzászólására (») Júl 31, 2023 / 1
 
Idézet:
„Vannak dolgok ami x-akták jelenség, ha egy led egyik vége a levegőben na jó 3cm2 panelen, a másikhoz hozzáérintem a garantáltan kettős szigetelésű transzformátorról járatott hibátlan szigetelésű kattogós weller hegyét, a led parázslik. Ezen már nem szoktam fent akadni.”

Mi ebben az X-akta??
Attól, hogy teljesíti a kettős szigetelés követelményét, még nem lesz árnyékolt a szekunder tekercselése! Ergó kapacitív csatolásban (is) van a primér és a szekunder egymással, ezen a csatoláson keresztül záródik az áramkör váltakozó áramú szempontból!
És ezek az új ledek képesek észlelhető fényt kiadni, a mA törtrészénél is.
(#) proba válasza nemethpali hozzászólására (») Júl 31, 2023 / 1
 
Ha egyet értek veled, azt mondom a konnektorod földje rossz, az megér egy pozitívot?
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Júl 31, 2023 /
 
Most hogy mondod, tényleg mindenkinek osztott.
(#) nemethpali hozzászólása Júl 31, 2023 /
 
Azt hiszem igen sűrű elnézéseket kell kérnem a nekem válaszolóktól. Mindenkitől tanultam valamit, és nemcsak ezt, hanem a fáradságot is akartam honorálni az emojival. Nem vagyok egy nagy fórumozó, és most látom, hogy a gladiátor ölő szimbólumot adtam mindenkinek....Átjavítottam őket, és +1x elnézést!
Következő: »»   28 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem