Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   342 / 398
(#) Melphi hozzászólása Szept 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Ezen a rajzon a végtranzisztorok emitterén lévő dupla 0,22R 2W os ellenállások minek apropóján kerültek bele, mert az eredetiben és az R.Ludvigos rajzon sem szerepelnek?

Köszönöm
(#) Alkotó válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Határozott állítás. Határozottan téves.
Az említett rajzot csatoltam, amin egyértelműen ott van a 0,1R a végtranzisztorok emitterein.
(#) Melphi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Jogos, elnézést kérek, akkor úgy írom hogy eddig sok változatról elmaradt.
(#) Ge Lee válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
A párhuzamosan kötött tranyók emitteréből nem gondolnám hogy elmaradt volna, az más kérdés hogy teljesen felesleges 2db 0,22-t tenni az 1db 0,1 ohm helyett. Egyébként pedig B. Ludwig az illető, ahogy az a rajzáról is olvasható...
(#) Melphi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Köszönöm a kiegészítőt. Ne haragudj de akár hogy is nézem a rajz alján én egy nagy R betűt látok, nem pedig B-t
(#) Melphi hozzászólása Szept 3, 2017 /
 
Tisztelt Alkotó!
Úgy döntöttem hogy hanyagolom a Quad 606-ot, lenne majd nekem 2db 150W 8R Omnitronic hangfal, szóval inkább egy Quad405-öt építenék hozzá, abból is egy 1 tranzisztorpáros TO3 tokosat.
Bele-bele olvasgattam ebbe a 3xx oldalba és ha jól látom amit csatoltam tervet ez az utolsó módosítás, ehhez nem készült véletlen 1 tranzisztorpáros nyákterv?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2017
(#) Ge Lee válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nem haragszom, és arról sem tehetek hogy egyesek másolni sem tudnak, és/vagy nem akarnak olvasni, vagy nem működik náluk a gugli. Nekem határozott B betűnek tűnik.

B.jpg
    
(#) Melphi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Igen teljesen jogos, én csak amit csatoltam kapcsolási rajzot arról olvastam le ami oda volt írva, valóban utána olvashattam volna, de nem feltételeztem hogy rosszul van ott is leírva.
(#) Alkotó hozzászólása Szept 3, 2017 /
 
Kár ezen az "R-B" elíráson rugózni. Egyértelműen én írtam el, és egyértelműen a "B" a helyes.
Nem számít semmit, de azért volt a keveredés mert az a példány amit én jó régen elértem, az nem volt ennyire jól olvasható, sőt határozottan olvashatatlan volt az első betű, ezért csak kitalálni próbáltam mi lehet ott.
(#) Alkotó válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
A B.Ludwigos módosításnak éppen a terhelő impedancia csökkentése volt a célja -gondolom-, tehát ebből az "1 tranzisztoros" nem értelmezhető. Ezt illik így megépíteni, amihez készítettem 3 féle tokozáshoz is tervet.
Az eredeti QUAD-hoz is találsz számos tervet itt -akár tőlem is ha jól emlékszem-.
És itt van a DCD mod3 változat, amit többen is dícsérnek. itt, itt, és itt. meg még néhány helyen.
(#) Melphi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 3, 2017 / 1
 
Ennek a DCD mod3 változatnak külön örülök, már csak azért is mert ezzel már szemeztem, csak az aki leközölte ezt a cikket amit csatoltam, csak részben volt segítőkész, így hagytam is.
De így hogy nálad készült ehhez nyák akkor ez lesz a tuti amit meg fogok építeni.

Olvassátok el hozzá a cikket nagyon érdekes, azt írja a cikk végén hogy ennek az erősítőnek a hangzása valahol a 600000f-os kategóriában van, de mint High-End erősítő elbukott.

Aki nem ismeri annak ajánlom ezt a 4 részes kis cikket, lehet belőle okos dolgokat olvasni.
Quad 405, ahogy még sohasem... 1.
Quad405, ahogy még sohasem... 2.
Quad405, ahogy még sohasem... 3.
Quad405, ahogy még sohasem... 4.
(#) Melphi válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Az egyik amire csak részben kaptam választ az a DCD mod3 L4-es tekercse, erről a cikk sem ír semmit és kérdésemre is csak annyit írt a szerző hogy az L4-es tekercs "L4 az 22uH, 4 x 15 menet, 8mm-es légmagon", csak azt nem írta milyen vastag huzalból kell, esetleg valaki nem tud segíteni mi is lenne jó ide, annak ellenére hogy a szerző 4 x 15 menetet mondott, 8mm-es légmagon, ahhoz képest a cikkben közölt áramköri lapján egy ferrit magos egy vagy két soros tekercset látok.

405e-3.jpg
    
(#) Ge Lee válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 / 2
 
A Quad-nak sokkal több módosítása van annál mint ami itt a fórumon napvilágot látott, némelyikhez egész terjedelmes leírás is párosul. Akad ahol a miérteket is leírják, meg hasonló dolgokat hogy hú most aztán mennyivel jobb lett, azon az extreme íráson is lehet jókat kuncogni. Ha az úgy szólna mint egy 600ezres akármi, akkor mindenki olyat építgetne (persze a 600ezres se biztos hogy olyan hű de jól szól). Ha jó hangú erősítőt akarsz akkor egy HTA-val is sokkal többre mész mint ezzel, ráadásul az jóval egyszerűbb, minden tekintetben. Mondom ezt azok után, hogy közel 20 évig voltak különféle verziójú Quad-jaim, saját modifikációjú is. Bántam is utólag azt az elfecsérelt 20 évet...
(#) Melphi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Nem ismerem ezt a HTA típust, esetleg ajánlanál valami anyagot róla?
(#) Naszrai válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Idezem: "a Snook-féle változatban már csak két tekercs van, ebből az egyiket lehet gyári, ferrit magos kivitelű tekerccsel megvalósítani..."
(#) Naszrai válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Ez a HTA engem is erdekelne. Eppen tanacstalan vagyok hogy vegul is mit epitsek.
(#) Melphi válasza Naszrai hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Csak azt nem tudom mekkora áramú legyen?
(#) Naszrai válasza Melphi hozzászólására (») Szept 3, 2017 /
 
Viszonyitasi alapnal szerintem meg kene nezni egy akarmilyen pl Urban feleben a vastagsagot. De kizartnak tartom hogy 1mm atmero nem eleg.
(#) Melphi hozzászólása Szept 4, 2017 /
 
Valaki esetleg nem tudja mit jelent az ellenállás értéke mellet az az AOT felirat?
Köszönöm
(#) Skori válasza Melphi hozzászólására (») Szept 6, 2017 / 4
 
Régen sokat hallgattam QUAD405 erősítőt, építettem is néhányat, ezért (is) elolvastam a cikket amit belinkeltél. Sok dologban nem értek egyet vele, számomra túlságosan misztifikál bizonyos dolgokat. pl. nem nagyon hiszek a forrasztások , kábelek "bejáratásában". Ugyanakkor hibás állítások is vannak a cikkben. Pl. csak kiragadva, de 3mH-s ill, 2,84mH-s tekercset emleget, ami a QUAD-ban nincs, mert az valójában 3µH. Ugyanakkor a rajzban benne maradt egy polarizált elkó a visszacsatolásban, amin egyébként váltakozó feszültség van, és nagy kivezérlésnél nem is kicsi. A szuper minőségű alkatrészeket válogatunk össze, ekkora baki felett meg elsiklunk? A polarizált kondi nem egyformán viselkedik a két félperiódusban, emiatt asszimmetriát, és torzítást visz be. Egy ilyen "apróság" valószínűleg többet számít, mint egy drága ellenállás, egy egyszerű 1%-os fémréteg ellenálláshoz képest. A cikk olvasásakor olyan érzésem volt, mint amikor belefutottam az "energy saver" néven árult, bedobozolt kondenzátor átverést reklámozó technikai leírásba. Persze ez csak az én véleményem, de bárki kipróbálhat párféle módosítást, némelyiknek nem csak hallható, hanem még mérhető is az eredménye....
(#) Melphi válasza Skori hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Kedves Skori!
Valahogy nekem is egy kicsit a reklámozás érzetét hozta a cikk, sok jól csengő és sok igaz dologgal, én is úgy gondolom hogy érdemes jó minőségű alkatrészeket beletenni, például minél kisebb hőfüggésű ellenállásokat, és célirányosan válogatott kondenzátorokat, megmondom az őszintét már rendeltem is ehhez a kapcsoláshoz pár spéci alkatrészt , remélem valóban megéri.
Lennél kedves megadnád a számát annak a kondinak amiről írtál a polarizált elkónak, akkor én már egy bipoláris elkót teszek oda.
Köszönöm.
(#) Melphi válasza Skori hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Melyikre gondolsz a C2-re?
(#) Alkotó válasza Melphi hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Idézet egy szakembertől kapott levélből: "Az L4-nek nem túl nagy a terhelése. Mivel a végfok kimenő csúcsárama kb. 8A körül van, és ezen az értéken az MJ-nek 40 körül van az áramerősítési tényezője így a „komoly áram” mintegy 200mA-re tehető az induktitvitáson. Ráadásul átlagosan ennek csak a fele folyik át rajta, mivel a jel egyik félperiódusában üzemel csak. Mint „induktivitás” viszont csak addig működik, míg a végtranyók ki nem nyitnak. Mert feladata lassítani a kimeneti áramot, hogy az A osztály „meg tudja előzni időben” a B-t. Tehát csak tranziensekre lesz rajta feszültség, ami erősen a vezérlőjel jelalakjának is függvénye."
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2017
(#) Melphi válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Nagyon szépen köszönöm, így már érthető a dolog.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Azért aki ezt megnézte már élőben vagy szimulátorban, az erősen vitába szállna azzal a leírással. De a hangsúly nem azon van, hanem hogy csúcsban nem folyik rajta több 4-500mA-nél, és az átlagáram ami melegíti, az ennek a fele sincs.
(#) Skori válasza Melphi hozzászólására (») Szept 7, 2017 / 1
 
A C2 kondenzátorról van szó. Sokan úgy gondolják, hogy ezen csak az opamp offszet feszültsége jelenik meg, de nem így van. Alacsony frekvencián a visszacsatolás gyakorlatilag átmegy globálisba, 20...50Hz-en már összemérhető a kondi feszültsége a bemenő jellel. Anno eben a pozicióban 2db 220µF-os tantálkondit kapcsoltam szembe. A másik szerintem hasznos és egyszerű mod, hogy a B osztályú végfokban az aló-felső oldal közé be lehet tenni egy szinteltoló diódát. Ennek az az értelme, hogy a hídkapcsolás a B osztályú végfok torzítását kompenzálja ki, de sohasem 100%-os mértékben, csak meglehetősen hatékonyan. Viszont ha eleve egy picivel kisebb torzítással megy a B osztályú fokozat, akkor jobb eredményt várhatunk. **Szerk, most látom, hogy ebben a módosításban ez benne is van. Nem vagyok biztos benne hogy kitől olvastam, talán Sipos Gyulától, hogy a 120pF kondi trimmelésével (pl. 100...110pF fólia kondi + fólia trimmer) a híd sokal jobban kiegyenlíthető, mint fix alkatrészekkel. Spektrumanalizátorral nézve a kimenetet, pl. megkereshető a legkisebb torzítás...
Aztán... a mai világban nem olyan nagy ügy egy induktivitás mérő amivel meg lehet mérni azt a 3uH-t, hogy tényleg annyi legyen.
Az opamp-ok nagy része jobban szól invertáló kapcsolásban, főleg nagy jelű/nagy erősítésű kapcsolásokban - tehát nem biztos, hogy szerencsés nem-invertálóra cserélni, mint a mostani módosításban.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2017
(#) Skori hozzászólása Szept 7, 2017 /
 
Aki utána akar számolni a hídkapcsolásnak, itt egy excel tábla.

Quad-hid.xls
    
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Szept 8, 2017 / 1
 
Nekem meg az tűnt fel egy idő után, hogy egy lágy szobahangerőn sokkal "szebb" hangja van mint valamivel nagyobb hangerőn és felette. Addig kutakodtam amíg rájöttem hogy az A osztályú fokozat szól benne szépen, aztán amikor már belépnek a végtranyók is B osztályban, az alaposan szétbabrálja azt a jó hangot, teljesen mindegy volt hogy mit csináltam a híddal. Ezek után a szobai változatot már végtranyók nélkül használtam, csak az A osztályú tranyó adta a kimenő jelet.
Első hallásra ez furcsának tűnhet, mert a fokozat csak 700mVpp körüli jelet képes szolgáltatni a kimenetre, ahogy az az ernyőfotón is látszik. Viszont ez nálam már tekintélyes, legalábbis szobai zenehallgatáshoz már elégséges hangerőt produkált, lévén hogy hatalmas dobozaim vannak, hangszórók vegyes kapcsolásával.

q_a.JPG
    
(#) trickentrack hozzászólása Szept 8, 2017 /
 
Üdv!
MJ15003 tranzisztorokat helyettesíthetek 2N3442-vel?
Az alábbi tervet szeretném elkészíteni.

Előre is köszönöm!
(#) pjg válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Jól számolom, hogy az 8 Ohmon kb. 2W?
Úgy tudtam, hogy a B osztály kb. fél W-tól indul.
A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2017
Következő: »»   342 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem