Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mit nem szabad!? (kezdőknek se)
Lapozás: OK   18 / 18
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Zárlati áram megszakítóképesség. Egy jobbfajta kismegszakító 10kA zárlati áramot tud megszakítani, míg egy kisebb késes 120kA-t. Ahol ezeket a késes biztosítékokat használják ott általában közel van a forrás (transzformátor) és a zárlati áram (a bekötésre használt nagy keresztmetszet miatt is) jelentős méreteket ölthet. Képes arra, hogy a 100mm széles és 10mm vastag rézsínt meggörbítse (olyan erős vonzás lép fel a két áramjárta vezető között, hogy elmozdulnak egymás felé). A képen látható megoldás egy főáramköri zárlatnál mint puskagolyó repülne ki a foglalatból (a zárlati áram a régen használt alumínium sínből a M10 csavarokat képes volt kiszakítani) a kismegszakító kontaktusai pedig örökre összesülnének.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Semmilyen rutinom nincs ebben, nem szerelek villanyt -csak ha muszáj-. Ezért kérdezem, hogy maga a kismegszakító nem szab határt a zárlati áramnak? Elvárnám a 32 A fölötti áram esetén a bontást. Na jó, egy nagyon rövid ideig elfogadom az áram sokszorosát, de ezt is maximálnám valahol a tízszeres értéknél.
(#) pucuka válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
A bimetálnak kell némi idő, amíg kellően elgörbül, és kioldja a megszakító rugóját.
Az áramlökésre viszonylag gyorsan old, de ilyet nem minden zárlat produkál.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 24, 2018 /
 
Sajnos nem szab gátat a zárlati áramnak. Azt csak a hálózat hurokimpedanciája (gyak. a zárlat helye felől a forrás felé nézve látott belső ellenállás) korlátozza. Ez főleg a trafó belső impedanciájából és a vezetékek, szerelvények ellenállásból adódik. Amikor egy hálózatot terveznek az elsők között van a zárlati áram kiszámítása, ugyanis ez merőben megszabja a hálózat minden elemét. Főáramköröknél gyakran a vezeték keresztmetszetet 2-szeresére vagy akár 3-szorosára kell választani, hogy kibírja a zárlati áramokat (volt olyan elosztószekrény amibe fázisonként 2 darab 100mm széles és 10mm vastag rézsínt kellett használnunk a zárlati áramok miatt (két darab 1000A-es transzformátor szekunderköri gyűjtősínje, a két trafó egyszerre szinkronban dolgozott rá így a hurokimpedancia feleződött)). Erre vannak célszoftverek ami ezeket kiszámítja a bevitt paraméterekből.
Természetesen ez a zárlati áram nagyon rövid ideig áll fent (amíg a megszakító nem bont), de elég hosszú ideig, hogy a megszakítóban a kontaktusok összehegedjenek és ne tudjanak oldani (és persze elég hosszú ideig, hogy több kA-es értéket tudjon felvenni).
De ennek családi házaknál nincs jelentősége, ott a nagy hurokimpedancia miatt egy átlag kismegszakító gond nélkül tud zárlat esetén bontani (de csak korlátozott alkalommal), illetve a szolgáltatói beállásnál van késes megszakító is aminek szintén ez a funkciója.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2018 / 3
 
Azért a családi házak áramellátó rendszere is igénybe van néha véve, ha valaki mondjuk toroidokat vagy kapcsolóüzemű tápokat is használ otthon, az ajánlott lágyindító nélkül. Csatolok egy mérést amin szépen látszik egy hagyományos EI vasmagos és egy toroid trafó bekapcsolási tranziense, mindkét trafó ugyanolyan teljesítményű.
A toroidon az első periódusban konkrétan hegesztőáram nagyságú áram folyik, aminek az értéke a bekapcsolás pillanatától, meg az előző kikapcsolás pillanatától, és a kettő közt eltel időtől is függ. Ez látszik is a másik képen, ahol ugyanaz a toroid egy másik alkalommal a 60A helyett 81A-es áramlökést produkált. Ez az áram átfolyik nem csak a megszakítón, hanem az összes kötésen, kapcsolón, szóval a teljes primer körön.
(#) Zsolt 73 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Mindezt terheletlen szekunderrel. Nem gondoltam volna, hogy ilyen durva !
(#) Ge Lee válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Ugye?
(#) elektroncso válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Jól néz ki. A mérést hogy végezted (spec. árammérő szonda, vagy szimplán ellenálláson eső feszültség?)?
Nekem is van itthon olyan 600VA-es toroidom amit azért dobtak ki mert fojtok kiverte a kismegszakítót. Persze a trafónak semmi baja, csak lágyindítás nélkül volt bekötve, a kimenetén meg egy rakás pontfényes halogén lámpa csücsült. Nem is értem a hiba okát.
De a motorok is szépet tudnak rántani a hálózaton. Akár 100-120A-es áramok tudnak megindulni egy pillanatra.
De az sem volt semmi amikor a frissen megtekercselt 1kVA-es leválasztótrafóm osztott primer tekercsét véletlenül úgy kötöttem be, hogy egymás ellen dolgoztak. Felvett 40-45A körül folyamatosan és a bekötésre használt drótok (fázis, nulla) 10cm-rel közeledtek egymáshoz. Tavaly ilyentájt történt, nagyon meglepett a látvány. Elméletben tanultam ezeket, de a valóságban látni egészen más.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2018
(#) Ge Lee válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 25, 2018 /
 
Egy 0R22 / 5W ellenállás a primer körben rajta az akkuról táplált szkóp.
(#) Gafly hozzászólása Ápr 30, 2019 /
 
Basszus.
A cikk az persze hitvány, de sajnálom szegényt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Sajnálom én is. Viszont hogy nem volt elég körültekintő, vagy képzett az biztos.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 

Sajnos senki se tudja mi fog történni vele napközben, amikor reggel felkel.
(#) Gafly válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Remélem azért jól megfacsarják a tökét, aki felküldte a kannával és pemzlivel.
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Mondjuk ha képzett lett volna hiába küldik nem megy.
(#) proba válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 30, 2019 /
 
Muronyban szinte mellettünk esett le egy villanyszerelő ugyan ilyen oszlopról. Csupán annyi történt két cég dolgozott, az egyik kikapcsolást kért 2 óráig, a másik meg ennek tudatában dolgozott. 1-kor az első cég bejelentette hogy kész van, vissza lehet kapcsolni.....A szerelő cseszhette a szakértelmét.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2019
Következő: »»   18 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem