Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   48 / 67
(#) Tomi111 válasza T_Kornel hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Üdv! Szerintem nem kell csillag-delta indítás. Ki kell próbálni a motort ott, ahol használni fogod. Egy darab kábellel bekötve, végére dugvilla és bedugni többször egymás után. Akár 10-15-ször és mindjárt kiderül, hogy indul-e. Ha igen, felesleges a csillag-delta. Úgyis terhelés nélkül indul általában. A fából visszajáratás, ha megszorul még sokszor direkt deltában sem megy, nemhogy csillagban. Enyém direktben indul. 4kW, 3×16A 70-es kúp. Ha megszorul, én előveszem a kétcollos csőfogót és a kúpot megfogva visszahajtom, de láttam, ahol a kúpba volt körben négy furat és egy erősebb köracéllal hajtották vissza, de néha kihajtja a motor is visszafelé. Nekem két mágneskapcsoló van benne öntartóra bekötve( régi DIL-052-esek) 380v-os tekerccsel). Van egy vészgomb, ami a kikapcsoló egyben, ezzel sorban egy hőkioldó nyitóérintkezője és egy kulcsos kapcsoló nyitó érintkezője. Plusz két be-gomb a két irányhoz. A gombok a normál átmérő 22mm-es gombok. Ezeknek a típusa teljesen mindegy, millió féle kapható. A két mágneskapcsoló és a hőkioldó a motor áramához igazodjon! A vészgomb jól kézreálló helyen legyen, akár több is lehet bekötve, hogy menet közben megnyomható legyen. Veszélyes dolog ez a hasogatás. A fát mindig úgy csúsztatom az asztalon a kúphoz, hogy ne tudja megforgatni, de néha így is fordít rajta és odavágja az asztalhoz egy pillanat alatt. Ha ott vannak az ujjaid, akkor azok laposak lesznek!! Tuti!! Így hajlott el már kétszer a 35-ös tengely!! Mindenképpen erősebbel csináljátok!! Ha egész nap csinálom, estére a vállaimat érzem.
Ha göcsös a kugli, vigyázni kell, gyakorlat kell hozzá, honnan kezded. Tölgyet, csert, gyertyánt volt eddig. A gyertyán nehezen hasad.
Nekem ilyen van benne kettő: (de ez régi típus, viszont ezen alapból van nyitó éritnkező is a reteszeléshez)
mágneskapcsoló
nyomógombok
Majd csinálok képeket, de nem tudom mikor. Már eltette a gépet télre. Ha lesz energiám, előszedem. Csak kicsit súlyos a gép, csak a motor 100 kg rajta( dahlander motor, 4/5,5kW !!)
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
(#) erbe válasza Ricsi96 hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Még mindig kevés az információ.
A 100 µF-os kondenzátort egy röpsúlyos kapcsoló vagy áramrelé kapcsolja rá a segédfázisra. A külső kötések túl kevés információt adnak ahhoz, hogy melyik végeket megcserélve tudnánk megfordítani a forgásirányt. Ha mindent lekötsz a motorról és végigméred a pontokat, a kapcsolatok és a köztük mérhető ellenállásértékek alapján már biztosabbat tudunk mondani.
Addig csak tippelni lehet.
Bár a motoron a piros-piros vezetékek cseréjét meg lehetne próbálni.
(#) Ge Lee válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 18, 2016 /
 
A kúphoz talán nem mert annak az elindításához szinte semekkora nyomaték sem kell. De nekem van egy gyors darabolóm amin 4kW-os motor van, és az bizony minden harmadik negyedik indításnál lecsapkodta a 16A-es automatát, így át kellett kötnöm csillagba.
A 3x16A-es rendszerben egyébként semmi értelme 2,2kW-osnál nagyobb motort használni. Majd jövőre talán lesz alkalmam csinálni néhány videót a kétkedőknek, mert bizony ekkora teljesítmény elviszi a szalagfűrészt, a 400-as gyalugépet, de a rönkhasítót is. De lehet hogy a haveromnál is csinálunk majd egy videót, neki a másfeles motor tekeri a 80-as kúpot, gond nélkül. Mondjuk nem 500-at forog hanem 300-350 körül, és 25-27 centisnél vastagabb rönkjei nincsenek.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 18, 2016 /
 
Idézet:
„3x16A-es rendszerben egyébként semmi értelme 2,2kW-osnál nagyobb motort használni.”

Talán mégse.:
Ágaprító
(#) Ricsi96 válasza erbe hozzászólására (») Nov 18, 2016 /
 
Értem,köszönöm az információt.Amint lessz alkalmam megbontom a kötéseket és lemérem a tekercseket. köszönöm a segítséget.Amint még több infóval fogok rendelkezni írok neked magánlevelet.Ha nincs kifogásod ellene.
(#) Polly hozzászólása Feb 7, 2017 /
 
Sziasztok !
Olyan kérdésem lenne,hogy létezik e ilyen szénkefés villanymotor nem DC 230 V-osban hanem DC 12 V 25 A, ilyen paraméterekkel ,a fordulat min 5000 vagy annál nagyobb !
Üdv: József
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
(#) Gradravo hozzászólása Márc 19, 2017 /
 
Üdv.
Nemrég szereztem egy kisebb villanymotort egy cégtől. A motor egy haas tipusu cnc esztergában volt. A motor része teljesen jó azért lett kicserélve mert a szijtárcsa elkopott és a szerviz nem foglalkozott a cserével ink kidobta az egész motort és vetetett újat. Szval én ezt kihasználva inkább elhoztam A kérdésem az lenne h ellehet e ezt adni van e aki megveszi vagy mehet a méhbe? Mert neten nézve ugy tipust nézve olyan 500 - 1 mila közt mozoghat újonnan. A tábláját mellékelem. Szval kb menyit érhet?
(#) Elektro.on válasza Gradravo hozzászólására (») Márc 19, 2017 / 1
 
Jól láom, hogy ez egy inverteres motor?
Mert akkor a használatához vezérlés is kell.
(#) Gradravo hozzászólása Márc 20, 2017 /
 
Ja ahha :/ kösz!
(#) zsoltee0001 hozzászólása Máj 16, 2017 /
 
Sziasztok, van két flex forgórészem amit tekercseltetni kéne, tudtok e tippet adni, hogy hova küldjem? Jól bevált hely érdekelne és olcsó.
Köszi.
Üdv
(#) uniman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Hello! Talán ők: Bővebben: Link
(#) zsoltee0001 válasza uniman hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Oké, köszi, őket még nem ismerem.
Volt már tekercselve máshol és szerintem többet kellett volna bírnia.

Üdv
(#) zsoltee0001 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Az egyik forgórész kommutátora igencsak el van kopva, szerinted azt tudák cserélni, vagy esélytelen?
Üdv
(#) zolika60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Kicserélik a kommutátort is ha kell. Nekem szét volt égve. Én ide vittem be, de ők tovább viszik valahova vidékre. Így kellett hozzá három hét mire kész lett. Viszont olyan lett mint a gyári. Újra van centírozva is. Egyszóval szuper lett.
(#) granpa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Az újratekercselések ~felénél szükséges a kommutátorcsere; természetesen azt is elvégzik.
(#) zsoltee0001 válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Köszi, Uniman már adott pár jó tippet, valóban vidék, pint azt akarom elkerülni, hogy 2 lépcsőbe menjen a dolog.
Közbe visszaírtak a forgalmazótól, hogy bruttó 7 ezer egy új forgórész, lehet, hogy az lesz.
mert a tekercselés is ott van.
Üdv
(#) Edem222 hozzászólása Máj 18, 2017 /
 
Üdvözlet mindenkinek! Van egy 1kw-os 1 fázisú (230V-os) fűnyíró villanymotorom. A kérdésem az lenne,hogy lehet-e négyszögjellel normálisan működtetni? Képes ugyanúgy forogni,mintha szinuszt kapna? Válaszokat köszönöm!
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Júl 27, 2017 /
 
Sziasztok

Elszívót építenék. A kerékhez legalább 750 wattos motort javasolnak és 3-5000 fordulatszámot.
Kérdés, hogy az ugyanolyan teljesítményű, de különböző fordulatszámú villanymotorok közül megvehetem-e a kisebb fordulatút (olcsóbbat) és választhatok mellé megfelelő áttételt (szóval hogy ennek nagyobb a nyomatéka cserébe az alacsonyabb fordulatszámért), vagy mindenképpen a 3000 fordulatú 750 wattos motorra van szükségem?
(#) pucuka válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
A közönséges, 50 Hz -es hálózatról táplált asszinkron motor -amit általában használni szoktak- fordulatszáma 3000 - s, amiből az s= 4-5%, így a névleges fordulat 2800 körül van. Ha ennél nagyobb fordulatot szeretnél, két lehetőséged van.
Frekvencia váltóval megemeled a hálózati frekvenciát,
Más, univerzális motort használsz.
Az előbbi egy kissé drága, az utóbbi pedig igen hangos megoldás (porszívó esete)
Marad a mechanikus áttétel használata, ami viszont helyigényes.
Hogy melyik megoldást használod, az az elszívás mértékétől függ.
(#) szmutkuzoltan válasza pucuka hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
Köszi, de elbeszéltünk egymás mellett, talán nem jól fogalmaztam... Azt akartam kérdezni, hogy a gyárilag 1420 fordulatú 750 wattos villanymotor áttételt használva ugyanolyan erősen forgatja-e a szekunder tengelyt 3000 fordulattal, mint a gyárilag 3000 fordulatú ugyancsak 750 wattos motor áttétel nélkül (vagy 1:1 áttétellel) ?

Azért kérdem, mert kisebb fordulatú motorból több van a piacon és olcsóbban, mint nagyobb fordulatúból, áttételt pedig könnyen tudok módosítani, mert a hajtás mindenképp szíj lenne. Feltéve, hogy végeredményben ugyanazt a teljesítményt tudja mind a kettő az elszívó lapát tengelyén tekintve.

Csak nem értem a dolgot, mert amennyire tudom a teljesítmény a fordulatszám és a nyomaték szorzata. Tehát ha az egyik 750 wattos motor 1420 -at fordul, a másik meg 3000-et akkor az elsőnek dupla nyomatékot kéne tudnia... csak mivel a fizikai méreteik nem igazán különböznek, nem tudom miből származna a dupla nyomaték?
(#) Pafi válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Júl 27, 2017 / 1
 
Elvileg igen, a fordulatszámnövelő áttétel után azonos lesz a nyomatéka.

De a kérdésed másik része teljesen jogos, én sem tudom műszakilag megmagyarázni azonos méretben a dupla nyomatékot alacsonyabb ár mellett. Valamivel nagyobb nyomaték érthető a tekercsvégek (energetikailag haszontalan réz) rövidebb kialakítása miatt, de a dupla nyomatékot ez csak nagyon rövid motornál indokolná.
(#) erbe válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Júl 27, 2017 /
 
Idézet:
„kisebb fordulatú motorból több van a piacon és olcsóbban”

Ezt nehezen értem. Kisebb fordulaton azonos teljesítményhez több vas és több réz kell, azaz a motor drágább lesz. Ha a méretük azonos, ott valami gyanús. Vagy pedig a lassúbb motor kínai. Ott nem csak az emberek kisebbek, de a kW is.
(#) szmutkuzoltan válasza erbe hozzászólására (») Júl 28, 2017 /
 
Kimaradt a mondókámból a "használt" szó... szóval a használt piacról beszélek, mert használt motort keresek minél olcsóbban. Tehát a használt piacon sokkal több a kisebb fordulatú motor.
A külső méretekben nem látok feltűnő különbséget, de nem mértem meg milliméterre.
Nekem kicsit össze van keveredve a fejemben ez a motor téma, mert ugye szinkron, aszinkron, AC, DC, egy fázis, 3 fázis... de úgy gondolom, hogy AC motornál a tekercselés adhatja meg fordulatszámot a hálózati 50 Hz-el összefüggésben. Tehát a nagyobb fordulatúban talán több darab tekercs lehet, de mivel kívülről nem igazán térnek el, így a több tekercs vagy kevesebb menetből, vagy vékonyabb drótból kell legyen, vagy valami ilyesmi.

Na mindegy, tegnap végül is vettem egy felújított EVIG motort (750W / 1420 1/p) 9 ezer forintért.
Felszerelem és ki fog derülni hogy viszi-e a kütyüt úgy, ahogy kell... Ha mégsem, akkor eladom, bukni nem fogok rajta.
(#) uniman válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Júl 28, 2017 /
 
A 1-1 fotóról nehéz a méreteket összevetni...de nézz csak bele néhány elektromotor katalógusba.
Például ebből idézek neked:
1,1 kW-os motorok:
2840 f/min...9,5 kg
910 f/min....13,7 kg
680 f/min....25,1 kg
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2017
(#) szmutkuzoltan válasza uniman hozzászólására (») Júl 28, 2017 /
 
Köszi. Végeredményben tehát ha nem kínai, akkor ott van az a plusz anyag, ahogyan erbe is írta korábban. Ha külső méretre nem is látszik, a nyomatékban megjelenik, így jön ki a kisebb fordulaton ugyanakkora teljesítmény.
(#) Tomi111 válasza Tomi111 hozzászólására (») Szept 12, 2017 /
 
Üdv! A rég ígért képek a kúpos hasítógépről. A motor 730-at forog, ez lassítva van. Felül a kúp tengelyén 150-es tárcsa, a motoron 95-ös. Így a kúp kb 460-at forog. A kúp hossza 140 mm ( csak a kétbekezdésű menet), átmérője 70 mm.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2017
(#) tsab hozzászólása Szept 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Lenne egy elméleti kérdésem. Adott egy villanymotor, de a bekötődoboza útban van, úgy nézem a háza szimmetrikus.

Működne-e a motor, ha leszerelném a a két végét és megcserélném?

így másik oldalon lenne a kötődoboz.

Szerintem nem feltétlen jó ötlet, de nem tudom 100%-an eldönteni.

Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2017
(#) erbe válasza tsab hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
A legtöbb motornál valóban meg lehet fordítani, hiba nélkül működik. Egy fázisú motor változatlan bekötéssel fordítva fog forogni.
Összeszerelésnél figyelni kell rá, hogy átfordításnál az állórész és forgórész vasmagja egy vonalba essen.
Néhány olyan speciális motorkivitel van, ahol nem lehet átforgatni a házat. Pl. belső röpsúlyos segédfázis kapcsoló, belső fék, ...
(#) tsab válasza erbe hozzászólására (») Szept 17, 2017 /
 
Szia!

Ez egy mezei aszinkron motor, én is így gondoltam, hogy fordítva forog és kész, ami nem gond most jelen esetben számomra.

Kipróbálom.

Köszi a választ.

Üdv.
(#) vikipapa hozzászólása Szept 27, 2017 /
 
Sziasztok. Esetleg valaki nem tud valamilyen megoldást arra, hogy hogyan lehetne egy indító reléként üzemelő kapcsolást kreálni egy 1 fázisról üzemeltetett 3 fázisú 2,2kW-os villanymotorhoz? Kompresszoron használom és nyomáskapcsolót akarnék használni hozzá, hogy automatikusan elinduljon ha leesik a nyomás. Egyenlőre nyomógombbal oldottam meg az indítást de csak a biztonsági szelep szabályozza a nyomást. Segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   48 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem