Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 20
(#) world-s hozzászólása Szept 16, 2016 /
 
Sziasztok!

Nézegetem ezen elemeket neten (pl. TEC1 12706 12v 6A), de valahogy ezek túl nagynak tűnnek nekem amire kellenek.

Jelmezben az ember hűtésére azt ajánlottál, hogy a test bizonyos hőleadó pontjait (pl csukló) kell hűteni, és úgymond külső vérhűtéssel lehet megfelelő közérzetet adni a meleg ruhában tűző napon.
(Nem próbáltam még, de jó lenne, ha nem egy zacskó jéggel lenne megoldva.)

Elektronika miatt van powerbank, és talán akadna némi felesleges kapacitás is.
De:
- azért úgy látom túl sokat esznek (bár nem tudom 5V-osn mit csinálna)
- itt nem lehet a csuklót mondjuk -50 fokal lehűteni.

Van valami mód, hogy keveset egyen, és egészségre nem károsan kis teljesítménye legyen?
Vagy van valami alternatíva erre?
(#) exabit válasza world-s hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
Lehet peltierrel hűteni a csuklót, de gondoskodni kell arról hogy a meleg oldali hőt jelmezen kívül le tudja adni. Egy hűtőborda pedig a jelmezen kívül nem mutat valami jól, bár lehet a bokánál nem annyira feltűnő mint a csuklón. Így nézne ki.

A TEC1-12706 8V-on, 30oC dT esetén durván 3A-t vesz fel már csak és ekkor kb. 10 Watt hőszállításra képes. Nem tudom hogy ez elég-e, ki kell próbálni. Ha sikerült elég adatot gyűjteni akkor már lehet a neten fellelhető peltier kalkulátorok segítségével optimalizálni a rendszert hogy a létező legjobb hatásfokú legyen, de szerintem ha nincs legalább 20 Watt felesleges teljesítményed a peltier táplálására akkor keress más megoldást.

Szerintem a jelmez alatt hordott ruhára vart zsebek a jégakkuknak jó megoldás lehet még.
(#) proli007 válasza world-s hozzászólására (») Szept 16, 2016 /
 
A gyógyászatban sebek hűtésére is ilyen géleket használnak.
(#) world-s válasza exabit hozzászólására (») Szept 18, 2016 /
 
Igen. Jég akut néztünk mi is eddig, de az az eső 15-20-percben vélhetőleg jó. Sőt túl jó is(,mert akkor még nem kéne), de utána gyorsan elolvadva a belső 50 fokban sokat már nem ér.
Németeknél láttunk olyat, hogy valami spec anyag van a tasakban ami hosszan és nagyon lassan adja át a hőt. Így elvileg az első percekben nem fagy meg az ember, és sokáig jó.

Proli007:
Néztem amit linkeltél, de nem jövök rá a működésére. Ha megmikrózom, akkor azt a hőt lassan leadja, ha lehűtöm, akkor azt a hideget sokáig megtartja?
Ugye itt öltözésre 3-4-5 órán keresztül nincs lehetőség. Vagyis van, de akkor már nem akarod visszavenni. Mennyi ideig tarthatják ezek a hőt?

Illetve a kettő között nem létezik valami?
Ami elektromos, tehát vezérelhető (akkor hűt amikor meleg van és nem akkor mikor indulunk, de még nem kéne), de nem fogyaszt sokat, mert nem is egy procit kell lehűteni.

De akár csukló helyett a maszkba is beraknám egy venti mögé a jelmezben, de ott tényleg csak minimálisat kéne hűteni szakaszosan amikor mondjuk a külső levegő keringtetése már elviselhetetlen lenne.
(amellett hogy arcüreggyulladás nem kellene)

Egy ilyen videót találtam mikor 4 ceruzaelemmel akarja valaki táplálni a Peltier-t.
Solid state cooling systems for fur suits plus how to build.

A legkisebb ilyen elem amit találtam az ez: TEC1-01708

Maximális feszültség : 2 V
Maximális teljesítmény : 9,5 W
(#) Firefighter1 hozzászólása Sze, 12:37 /
 
Sziasztok!

Olvasgattam sokat ezekről az elemekről, de valami nem világos a számomra!
Azt irja ugye hogy az áram folyási irányának megfelelően hül vagy melegszik a panel!
De.... valahol azt irja hogy amig az egyik oldal melegszik addig a másik oldal hűl illetve forditva?
Most akkor hogy is van?? Melyik a korrekt?
A panel mindkét oldala egyszerre vagy meleg, vagy hideg? Vagypedig a két oldala inverze egymásnak, tehát ha az egyik hideg akkor a másik meleg?

Bár az én véleményem szerint nehezen tudok ilyen kis távolságon belűl ekkora hőmérsékletkülönbséget elképzelni, hogy egszerre legyen meleg és hideg!
(#) gyula166 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Sze, 15:05 /
 
Lényegében "hőszivattyú" az egyik feléről hőt von el, tehát lehül, a másik oldalon leadja a hőt, plusz a saját veszteségét, tehát melegszik. Nagyon igényli a hűtést a meleg oldal, fűt elég rendesen. Minél jobban tudod hűteni a meleg oldalt, annál hidegebb lesz a másik fele.
(#) Firefighter1 válasza gyula166 hozzászólására (») Sze, 22:12 /
 
Tehát akkor mégis csak egyazon időben inverze egymásnak a két oldal!?!?!

2 Projektben szerepelne.... azxegyikbe egy kb másfél liter ürtartalmú szigetelt dobozt kellene stabil 5-7 fokon tartania kvtejszin lenne benne! A másik pedig egy kb normál autós hűtőtáskaméret, de itt csak hőtartás lenne, mert a dobozba hidegen kerűlne az üdítő, plussz itt lenne jégaku is! Csak azért kapná a Peltiert hogy nem 3 ora alatt melegedjen fel hanem huzza vagy 5 orát!
(#) Firefighter1 válasza Firefighter1 hozzászólására (») Sze, 22:13 /
 
De akkor ezek szerint a meleg oldalt kintre kell tennem... nagyméretű hűtőborda.... plussz ventillátor....
(#) Firefighter1 hozzászólása Sze, 22:30 /
 
Jol látom hogy ez az elem 70 fok a deltaT-je?
Azaz a környezeti hòmérséklethez képest 70 fokkal képes hidegebbet csinálni? Vagy a működési tartománya fed le 70 fokot?
(#) BEMcorp válasza Firefighter1 hozzászólására (») Sze, 23:59 /
 
Én nem tudom melyik elem delta T-je 70°C, de a peltier-é biztos nem. A legdrágább- legminőségibb gyári hűtőtáskák se tudnak 15-20°C-nál nagyobb különbséget előállítani. Mármint egy peltier fokozattal, természetesen.
(#) goreny válasza Firefighter1 hozzászólására (») Csü, 6:51 /
 
Ha belinkeled azt az adatlapot, ahol láttad a 70 fokos deltaT-t, könnyebben tudunk válaszolni.
Egyébként gondolom ez az elméleti maximuma, amikor a meleg oldalról tökéletesen el tudod szállítani a képződött hőmennyiséget. Mivel ezt általában nem tudod kivitelezni, ezért nem érdemes ezzel számolnod. Az átlagos deltaT 20 fok körül van.
(#) Firefighter1 válasza goreny hozzászólására (») Csü, 14:47 /
 
Hopp a link lemaradt!
ez lenne az

De beillesztem képbe is!
(#) davix95 hozzászólása Szo, 21:13 /
 
Sziasztok,
Az volna a kérdésem a peltier cellával kapcsolatban, hogy rögzíteni hogyan érdemes illetve előfordulhat az hogy túl erősen szorítom össze és károsodik akadt egy olyan problémám, hogy mikor megvettem a cellát leraktam a melegedő oldalával egy bordára a másik felére egy picike lemez darabot arra egy pár csepp vizet csepegtettem bekapcsoltam és szinte egyből rá fagyot pár másodperc telhetett el max, de most viszont egy órát is ha megy alig csinál valamit mindössze annyi történt hogy egy kis fémdarabbal lerögzítettem a nagy bordához persze galvanikusan nem érnek össze. Szóval tehát lehetséges , hogy pl túl erősen szorítottam oda vagy csak szimplán ennyit bírta ebayes darabról van szó. TEC1-12706 a típusa.
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:14
(#) ronin75 válasza davix95 hozzászólására (») Szo, 21:31 /
 
Többféle dolog történhetett:
- az első kisérletnél tönkrement a cella. Az, hogy csak rátetted egy bordára, odaszorítás és hővezető paszta nélkül, könnyen okozhatta a meleg oldal túlmelegedését.
- a mostani rögzítésnél a kis fémdarabbal "rövidre" zártad hőtechnikailag a két oldalt. (Kellene egy rajz, vagy egy foto)
- sok a szorítóerő és elpattant a cella.
(#) davix95 válasza ronin75 hozzászólására (») Szo, 21:48 /
 
Valahogy így néz ki a nagyobbik bordába megy bele egy m8 as menetű bonamid stift aminek a belseje m3 as menet a peltier elemtől viszonylag messze a meleg oldal most is fűt annyira mint először csak a hűtő része vacakol a leszorításnál pedig figyeltem, hogy egyenletes legyen a terhelés de lehet nagyon meghúztam a csavart és az egész kapott akkora terhelést. A fém darab a hideg bordához is csak éppen hogy hozzá ér kicsi u alakban van hajtva.
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:56

Névtelen.png
    
(#) exabit válasza davix95 hozzászólására (») Szo, 22:08 /
 
A csatolt pdf-ben benne van hogy milyen nyomatékkal célszerű meghúzni a csavarokat. Illetve úgy általában a peltierek rögzítéséről egészen jól ír.
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:15
(#) exabit válasza Firefighter1 hozzászólására (») Szo, 22:14 /
 
A maximális deltaT-t 0 elszállított hőmennyiség mellett tudja biztosítani. Amit megadnak maximális hőszállítást, azt pedig 0 hőfokkülönbség mellet tudja.
(#) davix95 válasza exabit hozzászólására (») Szo, 22:17 /
 
Köszi a választ, keresgélek közbe más hiba lehetőség felé mert jobban bele gondolok nem téptem meg erősen a csavart a bonamid miatt sem mert ugye simán kiszakadt volna onnét. A nyomatékot meg sajnos nem nagyon tudom mérni, csak érzésre tudom belőni . mikor meghúztam a csavart egy "kattanásig" húztam .
Következő: »»   20 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 23. Kedd
5:18:47
Jelenleg 82 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu