Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
 
Témaindító: Woid, idő: Dec 13, 2006
Lapozás: OK   109 / 109
(#) szapcsika válasza Cinema hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
"Elég gyorsan megjelenik a jel, ami a bemenetre jut? "
Ezt a kérdést nem is tudom értelmezni. Ha triggerelt, akkor kénytelen lesz megjelenni. Ha esetleg arra gondolsz, hogy egy lefutás után milyen gyorsan tud felkészülni a következő triggerre, az már másik kérdés, azt meg lehet találni az adatlapjában, hogy egy mp alatt hány lefutást tud. Waveform per second alatt keresd.
A 12 bitről már kifejtettem a véleményemet, miszerint minimális mértékben van értelme, és valószínűleg ezeknek a szkópoknak az analóg része több zajt és torzítást termel, mint, hogy a növelt felbontásnak nagy értelme lenne. De ártani nem árt.
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Ha arra gondolsz a DSO-knak a megjelenítése jóval lassabb mint egy analóg szkópé, szóval "kivezérlésjelzőnek" nem jó, mert az analóggal ellentétben nem tudja a megjelenítés lekövetni pl. a zenei jelet. Hogy ebben egy SPO esetleg jobb-e azt nem tudom, mert ilyen videót nem láttam még.
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Téma lett az OWON 12 bites szkópok felbontásának értelme, itt képen látható a 12 bit felbontás előnye, mindenki maga tudja ez mit ér számára. OWON XDS3102A szkóppal készültek, ugyanaz a szkóp ugyanazon a jelen lett átkapcsolgatva 8 és 12 bit között, így készültek a képek.
A bemenő jel 10Khz négyszög, ez amplitudóban modulálva 500Khz, és 100Khz szinuszjelekkel. Nagyítás után a 12 bitesen kb. pontossággal mérhető az 500Khz, és a 100Khz.
"nagyít1" képen nagy jelalakból, "nagyít2" képen kis jelalakból készültek a nagyítások.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 17, 2017 /
 
Előbbihez még, hogy ha periodikus a jel, akkor lehet nagyítani újabb jelfelvételhez 8 bitnél is, amíg az adott típusnál a shiftelés lehetséges. Ha egy jelcsomagot kell elemezni, és nem lehet eléggé shiftelni, akkor van haszna a 12 bitnek.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2017
(#) Cinema válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Igen, ilyesmire gondoltam, bár nem kivezérlésjelzőnek használnám a drága oszcilloszkópomat.

nagym6
Köszönöm a képes bemutatót, az FFT módban mekkora lehet az eltérés, meg tudnád azt is "jeleníteni"?

Üdv!
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
FFT módban drasztikusan jobb mint a többi hasonló digiszkóp (amiket láttam), csinálok képeket, de csak holnap érek rá.
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Én sem annak használom, csak elég gáz az amikor gyorsan be kellene állítani 4db hangszórókimenetet egyformára (vagy csak szimplán meghatározni a kimenő audió jelet) és elő kell venni ehhez egy analóg szkópot, mert a DSO kijelzője nem képes lekövetni egy tuc-tuc jelet. Vagy el kell indítani egy amplitúdóban nem változó jelet (pl. szinusz), és azzal beállítani a szinteket, amivel csak részben vagyok előrébb.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
De ez nem a DSO lassúsága miatt van, hanem az analóg szkóp utánvilágítása segít jól látni a jelet. A DSO-n csak villodózásokat látsz. DPO-val kéne próbálni, valami közepes perzisztenciával.
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 18, 2017 /
 
Ezt viszont elismerem. FFT-ben az algoritmusból eredően a nagyobb felbontás és a több mért pont valóban sokat jelent.
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
OWON XDS3102A szkóp FFT. Nem tudom összehasonlítani FFT-t 8 és 12 bites módban, FFT-nél nagyon korlátozott a 8 bitesbe átkapcsolás több ok miatt, nem sikerült megállapítani a különbséget 8, és 12 bit között. Így a képességeit, illetve határokat mellékeltem képeken. Különböző beállításoknál változik az FFT beállíthatósága, nem mindig tudja ugyanezeket a maximumokat, de nem sok az eltérés. Eddigi 8 bites szkópjaim -2
féle Rigol- meg sem közelítik a 12 bites OWON FFT tudását. Eléggé ki kell ismerni használatát, az időalap, rekordhossz, és FFT beállításokkal kell játszadozni, ezekhez a jó eredményekhez, könnyű sokkal rosszabb FFT képet kapni.
1 kép: A 10Khz spektrum kb. 12.5Hz tartományig nagyítható. 2 kép: 20Khz 5v jel mellett nagyon közel a 19.95Khz 5mv jelet még éppen megjeleníti, 4 kép: ugyanez 100mv 19.95Khz jelnél. 3 kép: 10Khz jel, és a 4Mhz jel is együtt látható, ekkora a max átfogás, pontosabban itt 5Mhz. 5 kép: 17Khz 2mV jel (zavarokkal együtt) ez van a 6, 7 képeken. 7 kép: 5 kép jele -2mV- úgy, hogy 1 V/DIV állásban a szkóp, a 2mv jelet így is jelzi FFT-n. 6 kép: 1Khz 5V jel mellett a 17Khz 2mV jel (5-ös képen) már éppen látható. 8 kép: 10Khz 5v négyszögjel spektrumának kijelzési hossza, 12.5Mhz-ig jelezve.
Szkóp üzemnél a 8 bites felbontás nagyítható akkor ha eltolható (shift) a pozíció, a jelalak pld. lefelé (vagy felfelé) vihető, közben V/DIV nagyítással a jel kiválasztott részlete a képben marad, már nagyítva látható, de csak a következő jelfelvétel után. Ameddig eltolható, és nagyítható, annyi nagyítás lehet.
Legtöbb szkópnál ebben a kategóriában ez az eltolás -shift- nem lehetséges, nincs nagyítási lehetőség. Nyilván a kép közepe táján lévő jelrészlet többet nagyítható -V/DIV- a kép tetejéig, de a jel teteje-alja nem, csak shifteléssel. A megállított jel nagyítása értelmetlen, nincs újabb infó, mert nem tartalmaz többet mint amit nagyítás nélkül látni.
A Rigol DS1054Z-t lehet shiftelni, nem tudom mennyit, probléma, hogy a kicsi pozíciógombbal keserves rengeteg tekergetés kell, gyakorlatilag megunjuk. OWON XDS-nél az érintőképernyő ide jó, pár húzással megvan akár többszáz div. eltolás is -méréshatártól függő, hogy mennyit lehet.
Érzékenyebb állásokban 40 div., felette -nem tudom, de 400 div biztosan lehet, ebből következve OWON XDS-nél talán a 8 bites változat is lehet, hogy sokat nagyítható ha shiftelhető, de azt nem ismerem.
Nálam a 12 bit azért kell, mert szenzorok kimeneti jelét kell alaposan vizsgálni, ezek egyenkénti jelek, sokszor nehezen ismételhetők, illetve ismétlésnél sem azonos a jelalak. Körülményes lenne nagyítgatni (V/DIV) újabb jelfelvételhez, és nem biztos, hogy az előre nagyított ablakba
beleesne a szükséges jelrészlet. De ha lehet, akkor itt is jobb nagyítás után ismételni jelfelvételt, így mindig jóval tisztább, zajmentesebb jelalakot kapunk a felvett jelből, mint utólagos nagyításnál. És sok másra is jobb a 12 bit, csak sokkal drágább, megéri-e.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
(#) Cinema válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Köszönöm a képeket, elég szemléletesek.
Egyelőre maradok a kinézett Siglent oszcilloszkópnál, remélem sikerül megvenni még akciós áron.
Letöltöttem ennek az Owonnak és a Siglentnek is a manuálját, lehet belőle tanulni, meg kell is, ha majd a kezem közé kaparintom.

Üdv!
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Nem tudom hol veszed, itt is akciós: Bővebben: Link
A manual alig valamit, szinte semmit tartalmaz, többi menet közben.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2017
(#) Attila86 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Korábban azt írtad (Bővebben: Link) hogy azért tetszik a Siglent SDS1102X mert nagy a memóriája. Egész pontosan 14Mpts a memóriája neki. A Rigol DS1054Z-é alapból 12Mpts, ha beírod neki a kódot akkor pedig 24Mpts. Írtad azt is hogy a négy csatorna nem számít. Nos szerintem a kettő helyett négy csatorna az igen komoly előny egy szkópnál de rendben, elfogadom hogy nálad ez nem szempont. Így akkor a Siglent és a Rigol összességében kb ugyan olyan jó szkópok a számodra, hiszen minden más funkciójuk nagyjából hasonló. Na de akkor viszont miért nem veszed egész egyszerűen a kettő közül azt amelyik olcsóbb? A Siglentet legolcsóbban most bruttó 161518Ft-ért tudod megvenni, a Rigolt pedig 142817Ft-ért. Ezek a legolcsóbb árak amiket találtam. Azaz A Rigol 22%-kal olcsóbb mint a Siglent!
(#) Cinema válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 21, 2017 /
 
Persze, nagyszerű az a kis Rigol oszcilloszkóp is, de tényleg nem kell 4-csatorna. Ez kifejezetten digitális cucchoz van "kihegyezve", ahogy írják róla.
Azért a Siglent már 100MHz-es, igen kis jelet is "lát", meg a némileg nagyobb kijelző sem hátrány.
A manualok 120, illetve 210 oldalasok, nem éppen esti mese egyik sem.
Meghirdetem néhány ingóságom, hogy meg tudjam venni.


Üdv!
(#) Attila86 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 21, 2017 / 1
 
Idézet:
„Azért a Siglent már 100MHz-es”

A Rigol-ra 50MHz van írva de ha beírod a kódot neki akkor hivatalosan is 100MHz-es lesz. De ez kb mindegy is, mivel 160-170Mhz közt van a -3dB-es pontja, kimértük:
Bővebben: Youtube
Kód nélkül pedig 150-160MHz-et tud. De mondok jobbat: egy másik ismerősöm Rigol DS1054Z-jét is megmértük, annak pedig 240MHz-nél(!!!) volt a -3dB-es pontja. Szóval ne érdekeljen senkit hogy a szkóp burkolatára az van rányomtatva hogy "50MHz".
Ráadásul, mint az a videón is látszik; egészen 440MHz-ig még rá tud triggerelni a jelre!
Idézet:
„a némileg nagyobb kijelző sem hátrány”

A nagyobb kijelző viszont valóban a Siglent előnye. Bár a Rigol menürendszere viszont szerintem jobban átgondolt és ez már abszolút szubjektív, de szerintem egyértelműen szebb.
Idézet:
„igen kis jelet is "lát"”

A Siglent legkisebb osztása 500uV/DIV, a Rigolé 1mV/DIV, valóban. Kóddal azonban a Rigol legkisebb osztása is 500uV/DIV lesz.

Lényeges lehet továbbá, hogy fejlettebbek a Rigol matematikai funkciói:
- Két MATH görbe.
- Két protokoll-dekóder.
- Nem csupán összeadás, kivonás, szorzás és osztás, hanem összesen 16db matematikai műveletet tud a csatornák közt.
- Egészen elképesztő, de a kis Rigol nem csak két, hanem akár három jelből is tud egyszerre matekozni! Ilyet legtöbbször még a sokmilliós szkópok sem tudnak...
- A mért adatokból tud számolni statisztikát, minimumot, maximumot, átlagot és mindezeket akár meg tudja jeleníteni grafikonon(!).
- Fejlettebb trigger funkciók: a Siglentnek 9 féle trigger módja van, a Rigolnak 15.

De nem akarlak meggyőzni úgyhogy itt be is fejezem. Bármelyik szkópot veszed, egy nagyon jó oszcilloszkópod lesz. Csak a Rigol jóval olcsóbb.
Üdv.!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2017
(#) Cinema válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Maradok a választottamnál.
-
Ez is "Free-Code", bár nem értem pontosan, hogy itt mit jelent, - más készülékeknél valami plusz lehetséges, de gyanítom, hogy valaminek a rovására. Amit ugye nem közölnek, illetve a szokásos, "csak saját felelősségére".
Ez nekem nem tetszik.
Ha sikerül megvenni, akkor majd beszámolok róla, hátha érdekel titeket.....

Üdv!
(#) Cinema válasza Cinema hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Megrendeltem.
Nehéz lesz kivárni, míg megérkezik, izgulok, mint hajdan az első randevú előtt.

Üdv!
(#) nagym6 válasza Cinema hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Kíváncsi leszek rá, milyen. Szerintem meg leszel elégedve, igen jónak tűnik, bár még nem randiztam ilyennel.
Következő: »»   109 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Márc, 30. Csü
14:39:30
Jelenleg 411 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu