Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   104 / 168
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Jan 27, 2017 / 1
 
Ha szkópot akarsz venni akkor nem úszod meg azt hogy minden egyes nap böngészd a fórumok apróit, meg az egyéb hirdetési oldalakat. Ki lehet fogni jót jó áron, de az elég ritka, egyből el is viszik, azért kell napi szinten lesni.
Néhány éve pangott ez a dolog, akkor egy jó minőségű Kenwood-ot is csak 24 körül tudtam eladni, pedig annak a belseje az rendesen meg van csinálva a legtöbb márkáéhoz képest, és szinte tűéles vonalat rajzol. Manapság meg többen akarnak szkópot venni mint amennyi eladó van, így a vacakokat is aranyárban hirdetik.
Ennek ellenére tavaly vettem a DSO-m mellé egy Philips PM3215-öt, ez közel sincs olyan jó minőségű mint egy Japán szkóp, meg háromszor olyan vastag vonalat rajzol a legjobb beállítás mellett is, de a bemeneti osztóján van 10V/osztás is ami a legtöbb szkópon nincs, nekem meg szükségem van rá, plusz ez nyújtásban már tud akár 10ns/osztást is. És itt vettem az apróban 28-ért, két mérőfejjel, köszönet érte még egyszer a fórumtársnak.

Az N313, TV miniszkóp meg hasonlók az a kategória amit már első szkópnak sem érdemes megvenni, és a töredékét sem érik annak amit kérnek értük, én annak idején 4000-ért vettem az enyémet. Ha valakinek valóban szüksége van szkópra (szerintem egy műhelyasztalon alap), de nem akar százezerért újat, akkor gyűjtsön össze 25-35 ezret egy valamirevaló analógra, néha bele lehet futni, csak kitartóan kell keresni.
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Egy szkóp nem egy postai borítékba berakható panel, hanem egy nehéz és nagy és főleg baromira érzékeny. Ezt nem hiszem hogy 12 ojróért átpostázza fél Európán, és akkor még ott a magyar posta is, ahol sokszor ...

A jófogásos link meg lutri duplán. Alapban senki semmilyen gart nem vállal szkópra, szóval ha rosszat kapsz (vagy dobálták út közben) akkor buktad a pénzed. De van még egy olyan jelenség Magyarországon, hogy vannak vaterán/jófogáson jó árú cuccok, de véletlen se Pesten, hanem a világ végén. Aztán vagy kifizeted előre és kapsz valamit vagy nem, de ha kapsz is akkor is lehet egy hulladék is. Vagy pedig autóba ülsz, mész 4-500 kilométert és teszteled a helyszínen, már ha egyáltalán létezik az eladó és a termék, mert simán lehet hogy a semmiért autóztad el egy fél szkóp árát. (Ezzel persze nem az adott termék eladójáról akarok bármit is mondani, csak ez egy ismert jelenség.)

Szóval lutri az egész.
(#) szapcsika válasza tbarath hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Nézd. Az, hogy mennyiért postázza vagy nem postázza, azt innen pusztán gondolkodással nem fogjuk megmondani. Az biztos, hogy többször rendeltem már Németországból és néha meglepően olcsó volt a posta. De most a kedvedért megnéztem, 10kg-ig, EU-ban 21EUR--t mond a Németországból DHL csomagra. Lemértem az egyik szkópomat is, az 7kg, tehát ebbe belefér, még csomagolással is. Ebben már benne van a követés és 500EUR-ig a biztosítás! Itt a Link.
Biztosan lehet ennél lehet olcsóbbat találni, ez kb. az első találat volt a keresésben. Ha rendszeres eladó vagy, akkor szerződéssel biztosan olcsóbb. Teljesen más tudományágban szoktam venni nehéz cuccokat egy német online boltból, ott 32kg-ig a szállítás 6,5 EUR, ide, DHL két nap múlva kihozza. Nekik gondolom van rendszeres szállításra szerződésük. Szóval nekem mindegy, mit hiszel a postaköltségről, max elszalasztasz pár jó lehetőséget. Ráadásul, ha az eladó azt mondja, hogy annyi, akkor kénytelen annyiért küldeni, különben megy a negatív értékelés.
A csomagolás stb. az pedig a vevő felelőssége. Amíg az cucc el nem ér hozzád, addig ő felel érte. Ha rosszul csomagolja és összetörik akkor biztosítás vagy a vevő fizet. Az eBay simán igazat ad neked, ha küldöd a fotókat az összetört cuccról és visszakapod a pénzt. Én már kétszer vettem oszcilloszkópot az USAból, onnan nem volt valóban olcsó a szállítás, de épen és egészségesen megjöttek, nagyon profin csomagolva. Egyik doboz a dobozban, pufifóliával és szivacsgolyókkal, a másik pedig ezzel a purhabos nejlonzacsival. Mindkét esetben műszerkereskedéssel foglalkozó eladótól, akik tudták, hogyan kell korrektül csomagolni. De ez is beletartozik a házifeladatba, hogy megnézzük, kitől vásárolunk.
Az, hogy használt cuccal gondok lehetnek, meg nincs rá garancia, hát igen, ez egy ilyen dolog. Akit ez bánt, az kénytelen lesz gyári új cuccot venni, garanciával. Ingyen semmi sincs.

Bocsánat a sok offtopikért.
(#) nagym6 válasza Geri86 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Bővebben: Link
De akartam, felejtek már. Most itt van. Ha nhem menne a link, "jófogás.hu"-n a C1-131 oszcilloszkóp.
(#) kendre256 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
A hét elején jött meg egy Hantek DSO5102P oszcilloszkóp Németországból, azt 15 euróért hozták el, nyomkövetéssel. Mondjuk az csak 2,5 kg. A gyári dobozt belerakták egy centivel nagyobb dobozba, aztán csókolom. Mondjuk a gyári csomagolása aránylag jó.
(20-án pénteken vette át a DHL Bruchsal-ban, vasárnap hajnalban ért az országba, aztán már a Posta hozta hétfőn délelőtt...)
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2017
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Az eladó csak Németországba ad el a hirdetés szerint, egy finn című vevőjelölt kérdezte hogy _oda_ szállítana-e, és ha igen mennyiért, erre írt az eladó 12 eurós szállítási költséget ("Versand ins europäische Ausland kostet 12,90". Tehát Finnországra vonatkozott a kérdés (hogy szállít-e), nem ide, a Lajtán túlra, én ezért kérdeztem rá, választ nem kaptam. Az illetőnek egyébként az elmúlt 12 hónapban volt 15 visszajelzése, szóval nem hiszem hogy egyedi szerződése lenne.
Én főleg attól tartanék, hogy a postán "elkallódik" a csomag tracking nélkül, és akkor mehet az egymásra mutogatás. Persze lehet, hogy ezt túlaggódom és licitálnom kellett volna, egy Tektronix 2430A 107 ojróért (+szállítás) nagyon jó lett volna.

Bocs az offért, én is befejeztem.
(#) tbarath válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Akkor reális volt a 13 EUR ár, köszönöm az infókat Neked és szapcsikának is, én abból indultam ki hogy a magyar postánál egy darab levél 120 Ft belföldön.
(#) szapcsika válasza tbarath hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Az eladó ugye azt válaszolta, hogy európai országba ennyi, abban meg Mo is beletartozik. De mindegy.
Amúgy ez nem lett volna olyan rossz, de nagyon azért ne bánkódj. A 2430A legnagyobb hibája, hogy 100MS/s csak a mintavételezése, tehát valós időben olyan 40 MHz-is kapsz értelmes jelet. Onnan már csak mintavételezős módban tudsz felmenni a 150Megáig periodikus jelekre. Meg persze a mai viszonyokhoz képest az 1024 pont az minimális memória. Tulajdonképpen két képernyőnyi.
Ha ez a sorozat érdekel, akkor a 2440-est tudom ajánlani, az 500MS/s csatornánkét és 300MHz-ig mintavételező módban. Ja, és 2ns-os tüskéket meg tud fogni, külön csúcsdetektor van benne
Egyébként kb. egyformák. 2440-esem van és szeretem néha használni, olyan megnyugtató, hogy valódi szkópcső van benne, hiába teljesen digitális. Csak ne lenne olyan hangos a ventije.
Elég jól javíthatóak, házilag is lehet kalibrálni. A tápegységben halnak ki a kondik, meg a RAM eleme merül le ilyen idős korára már. Ez a 2440 későbbi sorozataiban húzósabb, mert beépített elemes RAM van benne, kb. 20 ezer a kettő cseréje, igaz, vagy 20 évig bírja utána.
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 27, 2017 /
 
Az eladó egy finn ember kérdésére válaszolta ezt, egyébként továbbra sem "to EU" szállítás szerepelt, hanem "to Germany". Azért kérdeztem rá, mert annak semmi értelme hogy licitálok, megnyerem, aztán mégse szállít ide mert rosszat olvasott a magyar postáról,vagy csak valami futárral szállít túlbiztosítva, heroináron. De lehet hogy csak túlgondoltam.

Amúgy nekem a 2430A is túl sok lett lenne tudásban, a 20-40 MHz messze fölötte van azoknak a jeleknek, amit én valaha is mérni fogok. Olyan "koca" dolgokra gondolj, mint mondjuk megnézni egy tápegység vagy DC-DC konverter kimenetét, megnézni hogy egy FET kimenetén kapcsoláskor mi történik, HF erősítő, stb. A legdurvább dolog mondjuk megnézni egy I2C vagy SPI busz jelalakját, de ez is inkább csak kiváncsiságból, komolyabb méréshez veszek egy Logic klónt Kínából.

Szóval nekem a 20 MHz bőven elég lenne, sok pénzt viszont nem tudok rászánni, főleg mert nem használnám sokat. Ha havonta egyszer előveszem majd akkor szerintem sokat mondtam. Szeretném ha 20 ezer alatt megállna (de nem fog), 50-60k a limit, fölé tényleg csak akkor mennék ha valami nagyon jó cucc van alkalmi áron, de jó lenne 40-50 alatt maradni.

Szempont lenne még hogy ne valami ősrégi cucc legyen amit aztán folyton költhetek, mert ugye 30-40-50 év alatt szépen kifáradt benne már minden, és sokan gányolták is ez idő alatt.
Amit ebay-en láttam: EZ OS-5060A (60 MHz, elvileg LG volt), GW INSTEK GOS-6112 (100 MHz, kínai), Hameg HM203-7
Amit itthon: a már említett MATRIX MOS-620CH, HP 54501A, Gould OS 1604, TEKTRONIX T912, Kikusui 5520, kb. ennyi.

Ezekkel is minddel van valami bajom (régi / kínai), de tudásban szerintem mindegyik elég lenne nekem, már ha jól működik. Ezek közül bármelyikről érdekel mindenféle tapasztalat.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
A 15-20MHz és a két csatorna mindenképpen kell, ettől több ritkán. Ha a nyafogáson nézelődtél akkor a helyedben írnék az RFT, a Hameg és a Kikusui hirdetőjének, és megkérdezném tőlük hogy mennyit lennének hajlandóak engedni az árból. Ennyiért úgysem fogják eladni sosem.
A minőségüket szem előtt tartva talán a Kikusui lenne a legjobb, de az elég régi darab már, egyébként pedig az RFT. De a Hameg se rossz ha legalább ötezret engednek az árából. Az RFT-vel csak annyi baj van, hogy annak a bemeneti osztói és az időalap forgókapcsolója tuti hogy kontakthibás.
A nagyon régi darabokat leszámítva a szkópoknál a koruk nem annyira lényeges, mert a használatból eredő kopásokat a kezelőszerveknél és a rajtuk lévő oxidációt leszámítva más bajuk nem nagyon van, esetleg néhány elkót kell cserélni bennük.
(#) gcsabee válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Ez egy jó kis szkóp. Nekem is ilyen van. És tárolós
(#) Horvath65 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 28, 2017 /
 
Üdv! Nézegettem ezt a szkópot, odáig jutottam, hogy fel hívtam a tulajt, egyezkedünk. Arról szeretnék tőled és mindenki mástól felvilágosítást kérni, hogy mire figyeljek és mit kérdezzek? Azt állitota, hogy nem kontaktos, a csőnél a osztás pappír elmozdult. (én meresztettem a szemem, de nem látom az elmozdulást) Előre is köszönöm a segítséget.
(#) nagym6 válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1
 
Olyan, mintha picit lejtene a sugárvonal balra. Nem látható egyértelműen, hogy az osztás plexi mozdult el, vagy a sugár megy ferdén. Nem találok a rajzon sugárforgató tekercset, valószínűleg ezen nem lehet állítani a sugár vízszintes vonalat.
Kellene kérni egy jó fényképet szemből a képernyőről, úgy látható lenne.
(#) Horvath65 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 29, 2017 /
 
Köszönöm. Ha meg lesz lenne egy két kérdésem, ha nem gond. Szép napot!
(#) nagym6 válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1
 
Szívesen. Nem gond.
(#) tbarath válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 29, 2017 / 1
 
Nemrég találtam ezt a videót, itt Dave egy analóg szkópot próbál ki. Szokása szerint kicsit túlmagyarázza, de szerintem érdemes megnézni ha érted (angolul van).
(#) tbarath hozzászólása Jan 31, 2017 /
 
Sziasztok,

Egy gyors kérdésem lenne: meg szabad-e venni a szkópot, ha a Voltd/div tekerőket kapcsolva (vagy akár csak "piszkálgatva") szépen torzul a jelalak?
Így használva okozhat ez hibát a készülékben?

Köszi a válaszokat.
(#) szapcsika válasza tbarath hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Mi az, hogy szépen torzul? Ha túlvezérled, túl kis V/div-en, akkor normális, hogy torzul.
Vagy azt érted ez alatt, hogy 'serceg' a kép, kontakthibás? Mert ha az utóbbi, akkor attól függ. Van olyan szkóp, ahol könnyű kipucolni, van ahol nem. De lehet, hogy egy-két tekergetés megoldja, ha a szkóp régen volt használva.
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Igen, serceg a kép nem is kicsit, gyanúsan kontakthibának tűnik. És a szkóp régen volt használva.
A pucolásra még nem találtam a neten infót az adott típusra, de próbálok utánanézni.
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
A készülékben valószínűleg hibát nem okoz, viszont így eléggé használhatatlan, mert nem tudod, hogy éppen kedve szerint mit mér. Az nem nagy baj, ha karcos a háza, de egy ilyen hiba erősen értékcsökkentő tényező. Ahogy előttem írták, vagy meg lehet javítani, vagy nem. Mindenesetre dolgod lesz vele.
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Alapvetően stabil amit mutat, amikor állítod akkor zajos a kép. Illetve ha "piszkálod" a gombot.

Találtam képet, elvileg így néz ki: Bővebben: Link
(#) nagym6 válasza tbarath hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Sok mozgatás után javulás van-e.
(#) szapcsika válasza tbarath hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Ez melyik típus? Tek 2225?
Meg lehet próbálni megtisztítani, de vigyázni kell, mert ezek kompenzált osztók, csak úgy WD40-et, meg ki tudja mit befújni nem érdemes. Első körben megnézném, hogy pár átforgatásra javul-e. Kis recegés szinte mindig is maradni fog egy analóg, mechanikus kapcsolókkal működő szkópnál. Hivatalosan ezeket nem kell vagy lehet tisztítani, nem hivatalosan meg meg lehet próbálni, első körben max izopropil alkohollal. De fel kell készülni, hogy elállítódik és újra kell az osztót kalibrálni, ha nagy turkálás van benne.
Ha nem zavaró a kontakthiba, én nem bántanám.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Jan 31, 2017 /
 
Ha láthatóak a tárcsák, akkor első körben azt kell megnézni erős fényben és esetleg nagyítóval, hogy a kontakthibát a sok használatból eredő kopás okozza-e, és/vagy a rugós leszedők elgyengülése, esetleg a sok állásból adódó oxidáció. Utóbbi a legjobb eset, mert akkor csak tisztítani kell.
Ha tisztítani kell semmit ne fújj oda még véletlenül se, hanem rozsdaoldóba mártott fültisztítóval szépen le lehet szedni a tárcsákról az oxidréteget, utána pedig alaposan le kell mosni izopropil alkohollal. Majdnem olyan lesz mint új korában.
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Feb 1, 2017 /
 
Köszi a segítséget, utánaolvastam máshol is és elég nagy macera rendesen megpucolni, ezt így első szkópjavításnak nem vállalom be.
(#) Horvath65 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Üdv! Megszereztem életem első szkópját. Juhé!(nagy öröm) Két napig csak nézegettem mint tyúk a piros kukoricát. Bekapcsoltam, lőn fénycsík, (öröm) Birizgáltam a bizgentyűket és a csik le fel ment, a fényerő is változott, a fényerőpoti mellet mire való a poti?
Valami leírást a kezeléséről és a használatáról tudna-e valaki adni, és hogy hol kezdjem el az ismerkedést ezzel a masinériával? Ha a mérőzsinórra rakom az ujjam szép szinusz szerü hullámok jönnek elő, van egy kapcsoló amelyiket lehet állogatni 10 5 2 1 -1 -2 mellette szinte szervesen hozzá építve van még egy kapcsoló V mV (ez szerintem megy, Volt és milivolt állás) Mikor hozzá értem és állogattam akkor a felbontása változott a képnek -2-n látszanak a hullám formák tetejei, a 10-n pedig alig kivehetőre húzta össze a képet.
Bocsánat egy kissé elkapott aláz.
Ha valaki segítene el igazodni nagyon megköszönném.
(#) RoliNyh válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 4, 2017 / 1
 
Ez mind szép és jó, csak épp a nagy ujjongásban elfelejtettél valamit, vagy a típusát direkt titkolod?
Szerinted ebből a beszámolóból hogy fogja kitalálni bárki is, hogy neked a létező nemtudom hányezer féle szkópból épp mi van a kezed ügyében? Vagy legalább egy normális minőségű képet tegyél fel a kezelőszervekről...
(#) gcsabee válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 4, 2017 / 1
 
Ha jól emlékszem akkor erről van szó.
(#) Horvath65 válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 4, 2017 /
 
Üdv! C1-131 az eladó szerint Bolgár, egy biztos ciril betűk vannak rajta. Még valami deren általános iskolából, így letudom olvasni.
(#) gcsabee válasza Horvath65 hozzászólására (») Feb 4, 2017 / 1
 
Itt találod az angol nyelvű leírást. Ha kell orosz olyat is tudok küldeni .
Az oszcilloszkópok felépítéséről és használatáról, pedig az 96-os rádiótechnika évkönyvben (36.oldal) találsz leírást.
Következő: »»   104 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem