Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hogyan működik az ultrahangos érzékelő?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) atikey hozzászólása Feb 1, 2007 /
 
Sziasztok !
Mar reg ota olvasgatok itt de most nekem lenne egy kerdesem.
Tudna valaki segiteni egy riaszto ultrahang egysegenek a megfejteseben?

A kozponti resz meghalt de az ultrahang erzekelo egysegek mukodnek , csak nem tudom hogyan , 5 kivezetes van rajta meg egy jo kis motorola ic. Ha valaki tudna segiteni kuldok neki kozeli fenykepeket ha igy megy.

varom a valaszokat
(#) gtk válasza atikey hozzászólására (») Feb 1, 2007 /
 
Ha megtalalod az IC adatlapjat,abbol sok minden kiderulhet.
(#) wargapityu hozzászólása Feb 1, 2007 /
 
nekünk a kocsiban van belül ultrahangos mozgásérzékelő de sajna mindíg beriaszt valami gixer miatt és ki van kötve... esetleg valami típushibát tud valaki ezeknél? átlagban
(#) Sebi válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 1, 2007 /
 
A belső tér védelmére szolgáló UH-riasztók is Doppler-elven működnek. Hamis riasztást válthat ki bármi, ami megmozdul a térben (akár egy rovar is, bár a legújabbakban már volt méret állításra lehetőség)
Napra állított kaszni melegedése közbeni turbulenciák szintén kiválthatják.
Ne is beszéljünk a bólogató kutyáról a kalaptartón, vagy a középső tükörre lógatott CD/boszorkány/focilabda hatásáról.
(#) Inhouse válasza wargapityu hozzászólására (») Feb 2, 2007 /
 
Wargapityu!

Ha esetleg Galaxy a riasztótok, akkor annak elb..szták a tervezők az ultrahang részét. Van hozzá egy hazai mod, állítólag ezt később a gyár is átvette. De saját tapasztalat, hogy ezek után is voltak, amiket nem lehetett használni, mert melegben maguktól beindultak...

Üdv
Inhouse
(#) puli122 hozzászólása Márc 3, 2010 /
 
Sziasztok!

Szerintetek hogyan tudnék autóban használható ultrahangos térérzékelős riasztót építeni a legegyszerűbben ? Lehetőleg AVR segítségével megoldva, ahhoz nagyjából értek. Maga a riasztó már megvan, csak az érzékelő modul kéne. A riasztó aktiválható sok mindennel, csak programozás kérdése. ( Nyitás, zárás, jelszintek )

Ez és a vevő része elég teljesítményű egy autóba szerintetek ?

Valahogy majd szeretném az érzékenységét is állítani ( poti pl. ) de ez még ráér, elöbb meg kéne értenem a működését.

Köszi előre is
(#) Builder1994 hozzászólása Ápr 25, 2017 /
 
Tisztelt Fórumozok,

Tudom nem szeretitek, ha valaki így teszi fel a kérdést ahogy én fogom, de mivel nagyon nem tudom mi tévő legyek, bízok segítőkészségetekben.

Megakadtam, az ultrahangos szenzorom meghajtásával. Az ultrahangos szenzor 40kHz-es jelet igényel, amit a jel amplitúdójának maximalizálása miatt a megengedett legnagyobb feszültséggel kellene meghajtani. Az adatlapba 20Vrms-t írnak. (Prowave 400ST120) Leteszteltem, elfogadja a négyszög illetve szinusz jelet egyformán. A csatolt képen próbáltam összefoglalni az elképzelésemet. Úgy gondoltam, hogy a mikrokontroller D1-es lábát kapcsolgatnám 50%-os kitöltésű tényezőjű PWM jellel, ami 0-3.3V-ot tud kiadni. Ahhoz, hogy ne terhelje nagyon a mikrokontrollert a kapcsolás, szerintem kell bele egy védőellenállás amit R1-el jelöltem a rajzon. Ha jól tudom, a maximális áram ami nem okoz kárt a kontrollerbe az 192mA (drive capacity current 192mA, sink current 20mA). A tápfeszültség egy DC tápforrás lenne, amit a tranzisztor kollektor ágába kötnék. Ha a tranzisztor megkapja a feszültséget a kontrollertől, akkor ki nyit és földre húzza a tápfeszt. Ha jól gondolom ide is be kellene építeni egy ellenállást, hogy a tranzisztoron ne folyjon keresztül túl nagy áram. A segítséget az ellenállások méretezésében szeretném kérni, illetve a tranzisztor kiválasztásában. Esetleg ez a tranzisztor lehet FET is. Illetve tisztázni, hogy jó úton járok -e. Sajnos képzésem során nem szereztem túl nagy tapasztalatot áramkör tervezésben, tipikus megszokott elméleti dolgokat tanultam csak.


A másik kérdésem a másik oldalon lévő jel feldolgozása kapcsán lenne. Ha túl nagy a távolság akkor a mikrofon által generált feszültség alacsony, amivel a kontroller nem tud számolni. Így egy erősítő kapcsolással fel kellene erősíteni, egyelőre erre sincs ötletem, de egy egyszerű műveleti erősítős kapcsoláson gondolkodtam. Esetleges zavarások elkerülése érdekében valamilyen szűrőt is be kellene építeni.

Előre is köszönöm válaszotok, elképzelésem skiccét csatoltam.
(#) Tasznka válasza Builder1994 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 / 1
 
Vannak fent eléggé jó kapcsolások. A meghajtást max3232-vel csinálnám,az simán viszi ,és így nem terheled a kontrollert. Vételi oldalra elég egy lm324-es,az felerősíti a vett jelet annyira,hogy fel tudd dolgozni. Itt találsz egy kis olvasnivalót.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2017
(#) kadarist válasza Builder1994 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 / 1
 
Szia!
Próbáld ki ezt az egyszerű egytranzisztoros végfokot. Ha gyenge lenne, akkor elmozdulhatsz az ellenütemű végfokozat irányába is. Bővebben: Link
(#) Builder1994 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 25, 2017 /
 
Gondolom ennél is az OUT-nál 25kHz-es 50%os pwm-el nyitogatja a tranzisztort, az ellenállások meg védik a kontrollert illetve a tranzisztort. Tudom google a barátom, de háthogyha a te magyarázatod jobban megértem, elmondanád hogy érted az ellenütemű végfokozatot?
(#) kadarist válasza Builder1994 hozzászólására (») Ápr 25, 2017 / 1
 
A kitöltési tényezőt szabadon állíthatod programból, ez rád van bízva. Az ellenállások a tranzisztor munkapontját állítják be, úgy, mint ahogyan egy földelt emitteres kapcsolásban illik, persze itt a kapcsolóüzemre van kihegyezve a beállítás.
Keresés: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2017
(#) janikukac hozzászólása Dec 13, 2017 /
 
Sziasztok!
Adott egy ilyen típusú érzékelő. Mi módon lehetne a lehető legegyszerűbben kipróbálni, hogy működik-e?
Előre is köszi, üdv!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem