Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 291
(#) P.mobile válasza gembird hozzászólására (») Júl 18, 2011 /
 
Hali! Igen létezik kompresszor nélküli hűtő is.Én két féléről tudok, van thermo elektromos elven működő (az elektromos hűtő táskák így működnek), a tied minden bizonnyal abszorpciós működésű. mindkettőre jellemző a viszonylag rossz hatásfok. Az abszorpciósban ammónia-víz-hidrogéngáz megfelelő arányú keveréke a töltet. A részletes működése eléggé összetett egy zseni volt aki kitalálta. A lényeg a következő:
-ammónia-vizes oldatát melegítjük
-a keletkező ammóniagőz lehűlve cseppfolyósodik
-a cseppfolyós ammónia az elpárologtatóban hidrogéngáz jelenlétében párolog(a résznyomása csökken azért tud párologni, ahogyan a nedves ruha is megszárad és lehűl)
-a keletkező ammóniagőzt vízben elnyeletjük
- a körfolyamat gravitációs úton marad fenn ezért fontos a pontos vízszintezés.
Hasonló elven ipari méretekben is működnek hűtőberendezések gazdaságosan ott ahol sok hulladékhő áll rendelkezésre és emellett hűtésre is szükség van. Persze itt már keringetőszivattyúk biztosítják a keringést és ammónia helyett általában lítium-bromid dolgozik több fokozatú hűtőben.
(#) andy222 hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Sziasztok!
van egy kis problémám. Olyan 2-3 napja gyanús volt, hogy az étel két nap alatt megromlik a hűtőben. Először a dinnye megpenészedett benne, majd a gulyásleves szabályosan rotyogott (felforrt) benne. Whirlpool hűtő, felül van a hűtő része, alul egy három fakkos fagyasztórésszel. Eddig 4-esen ment a hőfokszabályzó és semmi baja nem volt. Beraktam egy hőmérőt egy egész éjszakára és így is +17-18 fok volt benne. Felraktam maximális 7-es fokozatra és ugyanúgy egy éjszakáig a hűtőben hagytam a hőmérőt és így is +14-15 fokos. Hidegnek érzem belül, de nem olyannak mint amilyennek kellene. A fagyasztó részében fél óra után -15 fokot mutatott. A fagyasztó teljesen jól fagyaszt, ugyanúgy mint ahogy a probléma észrevétele előtt.(bár úgy tudom, hogy ott is az ideális hőmérséklet-30 fok). A hűtő olyan 26-28 fokos térben van. Állítólag egy motorról megy a hűtő. Miért nem hűt rendesen. ? Kérlek szépen segítsen valaki, mert nem szeretnék egyből a szerelőhöz rohanni. Előre is köszönöm
(#) ablak hozzászólása Júl 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy önleolvasztós, kombi Lehel hűtőm, az új gyári hőfokszabályozó helytelen bekötése okozhat olyan problémát, hogy a +4C-fok elérésekor nem kapcsol ki?
A hátsó fala vastagon jégkásás lesz és 1-es fokozatra van állítva a szabályzó. A hátsó falra rögzítve van az érzékelője.
Egyfolytában megy, kb 4 órát hűt majd kikapcsol és leolvasztja magát.
Kérem segítsetek!
(#) FANTOMAS hozzászólása Júl 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy 4 éves Zanussi fagyasztószekrényem.A gép 1 kompresszoros,6 fiókos.A problémája hogy nem hűt rendesen.Indítás után minden rendben megy,a gyors fagyasztó részen elkezd deresedni.0.5-1 órát követően elér-10,-14 fokot a figyelmeztető jelzés ekkor már nem világít.Majd A folyamat megáll és visszamelegedés indul el annak ellenére hogy a kompresszor nem áll meg.Ez egészen 0 fokig tart.Majd kis idő elteltével megint kezdődik előröl.
Kérem aki tud segítsen!
Köszönöm.
(#) ezermester1 válasza ablak hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
helló!
Rosszul lett feltéve és bekötve vagy nem belevaló a thermosztát.
(#) ezermester1 válasza FANTOMAS hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Helló!
Dugulása van.Szerelő kell neki
(#) F.Sz. hozzászólása Júl 23, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni: Zanussi 5 fiókos fagyasztószekrény kb. 1 hónapig ki volt húzva, valamelyik nap bedugtam (üres volt) és gyors fagyasztással lehűtöttem. Kikapcsoltam a gyors fagyasztást és 3-ra állítottam a gombját. Pár óra múlva amikor pakoltam volna bele, teljesen "felengedett", kb. 0 fok lett benne.
Ha a gombot tekertem a motort sehol nem hallottam bekapcsolni, ha a gyors fagyasztót ráadtam, akkor bekapcsol és hűt. Mi lehet a problémája? Vagy valamit én nem jól csinálok?
(#) ezermester1 válasza F.Sz. hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
szia!

Hogy állapítottad meg a " 0" fokot? Miért kapcsoltad be a "gyorsfagyasztó" kapcsolót? Az az igazság,hogy nem hűt gyorsabban,helyette ki iktattad hőfokszabályzót. Próbád meg újra indítani hőfokszabályzóval. Ha nem működik tacsra tetted a szabályzót.
(#) StMiklos válasza ezermester1 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Szevasz!
Teljesen üres fagyasztó "nem normális" állapota egy szekrénynek és vezérlés sem tud normálisan dolgozni.
Ki-be meg ne kapcsolgasd, piszkosul nem szereti, jó lesz az, ha csinálsz bolondságot...
Üdv: StMiklos
(#) F.Sz. válasza ezermester1 hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Szia!
Hőmérővel állapítottam meg. Azért kapcsoltam be, mert úgy gondoltam, hogy gyorsabban lefagyasztja a dolgokat. De akkor ezek szerint nem.
Most belepakoltam a másik fagyasztóból, bekapcsoltam hőfokszabályozóval és most megy. Remélem csak figyelmetlen voltam, és nem rontottam el rajta semmit!
Köszönöm a gyors választ, már hozzá sem mertem nyúlni, de mégis csak jó!
(#) F.Sz. válasza StMiklos hozzászólására (») Júl 23, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm Neked is, hogy ilyen gyorsan írtál!
Jobban figyelek ezentúl.
(#) raptor1974 válasza ezermester1 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
A hőfokszabályzót nem lehet azzal tönkretenni, hogy a gyors fagyasztó kapcsolót bekapcsolod. Ezt a kapcsolót arra találták ki, hogy ha a fagyasztóba be akarsz pakolni, akkor bepakolás előtt annyira le tudd hűteni, amennyire a hűtőrendszer csak tudja, ezzel a lehető legnagyobb hőtartalékot biztosítva, valamint a fagyasztási fázisban a hűtő a lehető leghidegebb legyen.
(#) raptor1974 válasza StMiklos hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
A hűtőgépnek teljesen üres állapotában is ugyanúgy kell működnie, mintha tele van. A hőfokszabályzó ugyanis nem a hűtendő tér hőfokát figyeli, hanem a hűtőtest hőfokát. Ennek sokkal lassabban változik a hőfoka mint a térhőfok, így a vezérlést se bolondítja meg.
(#) F.Sz. válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Szia!
Kicsit megnyugtattál, hogy mégsem csináltam akkora hülyeséget! A lényeg hogy működik.
(#) kiskrtek hozzászólása Júl 24, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy pici Zanussi fagyasztóm, amit nem megy kb 2 éve, akkor egyik napról a másikra meghalt. Nem megfelelően volt tárolva és a hátsó részére rácsúszott egy csomó limlom amit nem vettem észre, így nem tudott szellőzni aztán gondolom ettől megadta magát.
Ideje lenne feléleszteni. Mit gondoltok mi lehet a problémája ezen tünetek alapján, hogy tudjam megéri-e szerelőt hívnom: miután bedugom a fagasztót a kompresszor elkezd melegedni, majd teljesen felforrósódik. A hűtőrács hideg marad és a hűtőtérben sem történik semmi (melegedni sem kezd). Hátul látszólag nincs semmi probléma.
köszi
(#) Collector válasza kiskrtek hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Csak melegszik a kompresszor, vagy be is indul? Ha csak melegszik, akkor nem tud beindulni, ez tipikus, ha sokáig áll.
(#) kiskrtek válasza Collector hozzászólására (») Júl 24, 2011 /
 
Hol derü ki, hogy bekapcsolt-e?
Elkezd búgni (halkan), de időnként abbahagyja. Amúgy meg melegszik és teljesen forró lesz a végére. Amikor annó megállt, akkor ugyanezek a tünetei voltak, előtte kb 3 évig folyamatosan ment minden gond nélkül.
(#) Napstermaci hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
Üdvözletem mindenkinek!

Van egy LG GR-349SQF Nonfrost hütöm tavaj itt voltam a forumon és egy hibája volt ami visszajött vagy csak valami más okoza mint amire gondoltunk.Egész télen gond nélkül müködött az átlag hömérséklet a lakásban 20-22 fok volt most eljött a nyár és azota ujra kezdte.A hiba azóta kezdödött hogy 2 évvel ezelöt egy áramszünet után nem volt hajlandó bekapcsolni a kompresszora,szerelöt hivtunk az azt mondta tönkrement a motorja 18000Ft a cseréje igy félretettük! Fél évre rá az asszony valami oknálfogva bedugta és szolt hogy megy a kompresszora,hogy a szerelő félrevezethetett minket.Visszaállitottuk a hütöt üzembe,de elöfordult hogy 2-3 naponta tul melegnek tünt a belsejében a levegő igy kihuztam és bedugtam ujra erre elindult a kompresszor megint és ez igy ment szinte egész nyáron! Majd eljött a tél és picit hüvösebb volt a lakásban mint nyáron,egész téli időszakban nem volt vele semmi baj! Most eljött a nyár és ujra kezdte.Volt olyan hogy bedugtuk kompresszor elindult majd 25-30 mp mulva erösen elkezdet ugrálni a kompresszor hallhatóan,kihuz bedug ujra semmi gond megint,volt olyan hogy bedugtuk majd 3-4 óra mulva azt vettem ésszre hogy a hűtő nem kapcsolt még ki és a sima hütő részben is majd minuszok vannak,ekkor a fenti 5 darabos ledsor ezt a hiba kodot jelezte (-0000) a minusz jelel jelöltem a nem világitó ledet a 0 jelzi a világitó ledet.Van a készülékhez amit neten vettem PDF formátumban szervizkönyv ami teljes mértékben irja a hibakodokat szervizelést és karbantartást de nem vagyok nagy angolos igy csak mazsolázgattam belöle és probáltam rájönni mi a baja.Segitséget kérek hátha valaki ismeri ennek az okát ha valakinek kellene a PDF fájl amit vettem szivesen ingyen elküldöm Emailben hisz sok szakinak ez nagy segitség mert nem csak erre a hütöre vonatkozik hanem összesitése az LG által akkor forgalomba hozot ilyen müködésű hütőinek!

Tisztelettel: László
(#) ezermester1 válasza StMiklos hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
szia!

Nem értetted vagy én írtam rosszul. Én a szabályzóval indítom mindig ha javítok fagyasztó szekrényeket.Bevált még idáig. Semmi probléma nem volt vele pedig idestova 25 éve csinálom.Nem ilyen kis hűtöket hanem ipari gépeket is. Nem értem,hogy miért lenne ez bolondság,hiszen a szabályzó üzem szerűen is benne van és az vezérli.
(#) ezermester1 válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
értem a válaszodat csak az emberi tényezőt hagytad ki. Tudniillik sokan nem tudják ,hogy hogyan kell használni.(tapasztalat ).Van aki rajta felejti és igy üzemelteti (tapasztalat). Volt olyan a praxisomban,hogy azt hitte hogy azzal üzemmel a gyorsfagyasztó gombbal. Én ki szoktam iktatni mert nem sok értelme van. a hőfokszabályzóval is letudja elég jól hűteni.
(#) ezermester1 válasza kiskrtek hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
dugulás vagy elszökött a gáz. Ajánlom a szerelő
(#) Busz válasza ezermester1 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Jaja, én is találkoztam olyan emberrel hogy:
szar ez a fagyasztó, soha nem kapcsol ki....

Ja hogy a gyorsfagyasztó gomb bekapcsolva van felejtve....
bizonyos usereknél jobb kiiktatni, de minimális haszna azért van ha hozzáértő kezek kezelik.
(#) kiskrtek válasza ezermester1 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
köszi.
esetleg tud valaki szerelőt ajánlani? (Budapest, 7. kerület)
(#) StMiklos válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Szevasz!
Sejtettem, hogy egyszer beleszaladok egy hosszú választ igénylő hozzászólásba, de megteszem...
Egy üres mélyhűtő rekeszben a hőtárolás nagy részét maga a fagyasztó alumínium test (az úgynevezett rollbond, ennek már a gyártása is igen érdekes) adja, ez lehet úgy 0,5 kg. Ez nem túl sok kalóriát képes tárolni.
Ha ez a tér mondjuk félig van pakolva mélyhütött áruval (ez ca. a normál használat), ennek az árunak a hőtároló képessége sokszorosa a rollbondnak, ráadásul ezek összeadódnak és végül egy lényegesen eltérő ciklusú ki-be kapcsolási állapotok alakulnak ki. Messze nem úgy működik, mint üres állapotban.
(Erre vannak olyan 1 hetes ciklusú, általam felvett, klmakamrában üzemeltetett hűtőszekrények mérési jegyzőkönyvei, ahol mérőautomata 12 helyen mért hőfokai, 2 helyen mért nyomásai és az áramfelvétel került 5 perces mérési ciklussal rögzítésre.)
Bizony bele kellett pakolni un. szabványos hőkapacitással bíró, megfelelő mennyiségű "pakkot" hogy ne legyen hamis az eredmény. Ha nem volt így leterhelve, nem volt meghatározható sem a gép gáztöltete, sem a kapillárcső mérete, teljesen vad értékek jöttek ki.
Üdv: StMiklos
Ui: gyakran olvasgatok errefelé és ezzel együtt válaszaid mindig pontosak és szakértelemről tanúskodnak.
(#) Kismajom1979 hozzászólása Júl 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Problémámmal még mindig tanácstalanul állok,bár már hűtőszerelőt hívtam,de sajna nagyon el van foglalva,és mivel most épp működik a hűtőm,lehet még a héten sem jön ki.Pár kérdéssel feljebb írtam,de összefoglalva a gondom:Ha a konyhában 24 fok vagy annál kevesebb van,akkor minden a legnagyobb rendben,normáltér +5 fokos,fagyasztó -20 fokos.(jelenleg 23 fok van 3. napja,és minden szép és jó,de előtte másfél hétig 26-29 volt)Ha a hőmérséklet 24 fölé emelkedik,akkor bár minden ugyanúgy megy tovább,megy a kompresszor,leáll,megint megy,csak éppen nincs hűtés.A normáltér +16 fokon van olyankor a fagyasztó pedig -2 és +4 között,a vészjelzés is minimum 3x beindul egy nap alatt.Ez mitől lehet?Ugyanúgy csak bizonyos időközönként kapcsol be a hűtő,a kompresszor hangja ugyanolyan,a venti is megy,csak épp nincs hűtés.4 nappal ezelőtt este fél 11-kor a konyhában +26 fokos hőmérsékletnél vészleállás,csipogás,mint ahogy napközben már 2x,majd reggel ébredés után ránéztem a hőmérőre,nem volt 24 fok belestem a fagyasztóba már akkor -16 volt benne,ennek 3 napja és azóta is tökéletesen működik,mert "hideg" .De mi lesz ha újra meleg lesz?Mégis mitől lehet ez a probléma?Ha esetleg gázhiánya lenne,akkor "hűvösebb időben" sem hűtene le nem?Vagy a kompresszor lesz a ludas?Indesit nofrostos alulfagyós kombihűtő!Várom a tanácsokat,és előre is köszönöm!
(#) raptor1974 válasza Kismajom1979 hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Ha a készülék kényszer áramoltatású kondenzátorral (ventilátoros) van felszerelve, érdemes lenne a beszívó és kifúvó nyílásokat ellenőrizni, illetve, hogy a kondenzátor nincs e nagyon elszennyeződve. Mindezeket feltéve, hogy ilyen a készülék, a kompresszor körül kell keresni. A kompresszort és a kondenzátort egy lemezborítás takarja, amin nyílások vannak. Ezeknek az átjárhatóságát kellene megnézni.
(#) raptor1974 válasza StMiklos hozzászólására (») Júl 26, 2011 /
 
Szia.
Amit leírtál mind helytálló. Ténylegesen nagymértékben eltér a ki és bekapcsolási ciklusok ideje üres és teli állapotban, mivel egy fagyasztó szekrénynél, ha már az árú fagyott állapotban van, gyakorlatilag csak a készülék veszteséghője melegíti a belső teret. Azonban, bár sűrűbb ki és bekapcsolási időkkel, a készüléknek ugyanúgy működnie kell üres állapotban is. Ez természetesen nem tervezési vagy méretezési fázisú készülékre vonatkozik.
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Kérdésem a következő. Régi, Minszk kombihűtőről van szó ami akkor is tekeri valamennyire a villanyórát ha nem megy a kompresszor. Nagyon lassan, de folyamatosan tekeri. Azt nem tudom hogy ilyen volt-e eddig is vagy csak egy ideje csinálja de most vettem észre. Megzabál naponta 1,8kWh villanyt amit kicsit soknak tartok. Mi lehet benne ami folyamatosan áramot vesz fel? Elvileg kompresszor az indítóegységével, hőfokszabályozó, izzó. Más nem nagyon van benne.
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
Előfordulhat hogy az elpárologtató mögött van egy fűtőszál ami az elp leolvasztását végzi ez kb 20-30w ot vesz fel amikor nem megy a komp
(#) Kismajom1979 válasza raptor1974 hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
Ismételten köszönöm Neked a választ,de akkor ezek a problémák a kinti hőmérséklettől függenek?
Következő: »»   51 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem