Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   146 / 163
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Nálam 100Hz-en 35V effektív jön ki a kimeneten. Mi lehet a probléma? Visszacsatolás?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Lehet hogy semmi probléma sincs vele. Ha +/-61V a terheletlen feszültség, akkor az biztos hogy leesik néhány voltot a szinuszos terhelés hatására, ezt is kellene közben mérni. Ha mondjuk +/-57V-ra esik, akkor az kb. 40V effektív, meg marad benne is valamennyi szóval a 35V akár rendben is lehet. Az 1 nanóval a visszacsatolásban pedig kb. 3-4kHz-re korlátozod a sávszélességet.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Köszi a választ. A 35v effektív +- 82v táppal rendelkező panelból jön ki. Sok marad bent. Szinte egy Quaddal "utol lehetne érni". Mi lehet a probléma?

A +-61v panelnél okozhat ilyen zavart a nanós visszacsatolókondi mint amit szkópon látni? Hangra olyan a jelenség mint mikor egy elektromos szikra keletkezik tápcsatiban vagy kapcsolóban és belehallatszik az erősítőbe.
(#) Karesz 50 válasza frissadam hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Okozhat gerjedést. Mi az akadálya, hogy beletedd az előírt 68 pF-t?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Ha annyi benne marad akkor ott valami árulás van, ez drain kimenetű végfok, közel a tápig kivezérelhető.
Elvileg nem okozhatna gondot a nagyobb kondi, hiszen éppen a sávszélesség csökkentése miatt van benne. Ennél sosem próbáltam ki, de más végfoknál már csináltam ilyet, mert hirtelen kellett egy szub erősítő, és nem volt kedvem és időm se pluszban szűrőt építeni, így be lett téve egy nagyobb kondi a visszacsatolásba, amivel 3-400 Hz lett a végfok sávszélessége. Amennyire tudom, azóta is teszi a dolgát.
De tegyél bele néhányszor 10pF-ot és nézd meg hogy azzal mit csinál. Az áramkorlátot meg ne kösd ki, ha nem akarsz feteket cserélni.
(#) tothbela válasza frissadam hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Gondolom azt a 35 V-ot úgy mérted, hogy éppen elkezdett a teteje laposodni. Volt itt a fórumon egy kolléga, akinek halk volt a végfoka, aztán csak az volt a baj, hogy nem volt elég nagy az erősítés, ezért nem tudta kivezérelni rendesen. Tudom hogy a mai világban mindent telefonnal csinál az ember, én is használok sok aplikációt, de kicsi a kimenő jele.
(#) frissadam válasza tothbela hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Keverővel mértem. Se PC se telefon nem hajtaná ki. Egyébként igen , úgy mértem, hogy éppen laposodott a teteje.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Mi okozhatja , hogy ennyi teljesítmény bent marad a végfokban? A nyugalmi áramom be van állítva 120 mA-re. 0,22Ohm Emitter ellenálláson nem vész el ennyi energia. Hol keresgéljek?

A védelemről szeretném ha készítenél egy youtube videót. Csináld meg légy szíves , hogy kötsz a végfokra egy hangszórót és kihajtod clippelésig. szeretném látni, hogy nálad hogy viselkedik a kapcsolás. Szerintem sokan tanulnánk belőle itt a fórumon.
(#) tothbela válasza frissadam hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
A névleges terhelő impedanciát megduplázva (8 helyett 16 ohm például) kiderítené, hogy nem-e az áram fogyott el. Vagy a tápot is megmérném közben, hogy az mekkorára esik teljes terhelésen. Most jönne jól egy kétsugaras szkóp.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Fogalmam sincs, jó lenne ha lenne egy normális szkópod amin látni is valamit. Még azt nézd meg, hogy a szinusz alsó és felső ága is elfogy-e vagy csak az egyik. Utóbbi esetben növelni kell a nyugalmi áramot. Jut eszembe van eltérés a fetek között gyártótól függően is. Ha IR logós van benne azzal jónak kellene lennie, ha más, akkor biztos hogy emelni kell a nyugalmin, akár a duplájára is.
Alkalomadtán csinálok majd videót, de tavasszal költöztem, és a cuccaim nagy részéről fogalmam sincs hogy hol van, ez a végfok is bujkál valahol. Viszont nem zenével fogom csinálni hangszóróra hanem szinusszal műterhelésre, mert ahhoz sokkal kevesebbet kell ekecselnem. Egyébként pont úgy viselkedik ahogy kell neki, elkezdi vágni a tetejét. Nekem úgy van beállítva, hogy 8 ohmon teljesen kivezérelhető, még valamennyit túl is hajtható, de ha teszek rá 6 ohmot azzal már vágja.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 6, 2017 /
 
Sjnos nincs normális szkópom. Esetleg nem tudnánk megbeszélni egy időpontot , hogy elvigyem és "beállítsuk"? Neked biztosan van normális szkópod és mivel te gyártottad a panelt bízom bent , hogy kisegítenél ezzel.

A szkópon az látszik, hogy a negatív oldal hamarabb elfogy. Viszont így 120mA nyugalmival is nagyon sok hőt termel. Ha emelek a nyugalmin valószínűleg még több hő fog keletkezni állásában is a végfoknak. Ilyenkor 82v*0,120A a hőtermelés oldalanként? Vagy hogy is van ez? A tranzisztorok keverve IR és Vishay. Sajnos nem tudtam csak ilyet vagy olyat beletenni. Ez egy eléggé poltergeist végfok. Volt hogy a fiókban állásában ment bent tönkre végtranzisztor. Mikor cserélni akartam pedig nem lehetett Magyarország 3 legnagyobb elektrós boltjában és az ebay-en sem IR-t kapni. Ez a végfok szerintem valamiféle indián temetőben lett élesztve...
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Ha arról a panelról van szó amit küldtem, abból több garnitúra is készült (többek között az is ami nekem van), és működnek. Ha jól emlékszem az is működött mint írtad, nem értem miért szedted szét, vagy konkrétan mit is csináltál vele és miért. Ráadásul egy normális, hozzávaló bordára volt ráépítve a diódákkal együtt, de az nem kellett, inkább megspóroltál némi aprót...
Az a 20W disszipáció egyáltalán nem sok, 4 pár FET ebben a kapcsolásban nyilván nem fog elmenni hideg bordával. A kevert fetekkel az a baj, hogy míg az egyik már nyitva van, addig a másik csak éppen kezd nyitni, így jó nagy nyugalmi árammal lesz csak jó, de lehet hogy még az ellenállásokat is jusztírozni kell, amiken a nyitófeszültségük esik. Egyszer hoztak nekem is egy után épített példányt valami nevesincs fetekkel, az 350mA nyugalmi árammal lett jó.
Ki kellene próbálni hozzá azt a tranyós, TL431-es szinteltolós nyugalmi beállítást amit a KD talált ki, bonyolultabb, de azzal szerintem nincs ennyi macera.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Az ok amiért hozzányúltam írva vagyon " Ez egy eléggé poltergeist végfok. Volt hogy a fiókban állásában ment bent tönkre végtranzisztor. Mikor cserélni akartam pedig nem lehetett Magyarország 3 legnagyobb elektrós boltjában és az ebay-en sem IR-t kapni." Ennek ellenére értékelném ha szánnál rá némi időt , hogy rendesen be legyen állítva a kapcsolás. Nyilván kifizetném az ezzel járó költségeket. Futok egy kört a hétvégén, hogy tarte e még vajon a tranzisztor átok....
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Le ellenőriztem az összes tranzisztorom Vishay. Tehát egyező típusok. Ennek ellenére emelnem kellene a nyugalmi áramot? Milyen módon állítsam be? Menyi feszültségnek kell esnie a kollektor ellenállásokon?
A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2017
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Kezdetnek jó lenne kerítened valami értelmes szkópot, de talán az is jó lesz valami osztóval. Keríts valami combos műterhelést, nem baj ha nem 8ohm, lehet kétszer háromszor akkora is, csak bírja el a teljes kivezérlést. Adj mondjuk 1kHz szinuszt a bemenetre, a bemenet ne lógjon a levegőben, hanem legyen rajta egy hangerő poti, vagy legalább egy trimmer, értéke nem kritikus, 10k-100k között valamekkora. Emeld a bemenő jelet egészen addig, amíg a végfok a tápfesz közelébe nem ér, ha a szinusz egyik félperiódusa nem követi a másikat akkor emelni kell a nyugalmi áramot, egészen addig, amíg egyforma nem lesz, és ki nem vezérelhető a végfok közel a tápfeszig. Ha ilyenkor már nagyon nagy lenne a nyugalmi áram, akkor vissza kell venni, és a diódákkal soros 330 vagy 360 ohmot növelni kell egy picit (azon az oldalon amelyik elmarad).
A nyugalmi áramot mindig nullára tekert hangerő potinál méred. Megméred hogy amikor már kivezérelhető rendesen, mennyi a nyugalmi áram, ha a source ellenállásokon méred akkor össze kell adni, mert a 4 feten megoszlik az áram. Nekem olyan tápom van ami mutatja a felvett áramot, de ha mér a műszered DC áramot, akkor csinálhatod azt is, hogy ráteszed a két csipeszt valamelyik biztosíték végeire, és a biztosítékot kiemeled egy csipeszel, máris látod mekkora áram folyik, az IC felé kb. 12mA körül folyik el.
Ha az IC előtét ellenállását nem igazítottad volna az adott tápfeszhez akkor azt is meg kell tenni, anélkül nem lesz jó (ezzel kell kezdeni). Az IC-be legalább 10-12mA tápáramnak kell folyni, ezt meg tudod mérni az előtét ellenállásán (a rajzon 1k+3db párhuzamos 15k).
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 7, 2017 /
 
Rendben! Köszönöm a segítséget hétvégén próbálkozok és beszámolok.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2017 /
 
Szia! Méricskéltem a végfokot a napokban. Nem írok semmit a képek alapján alkoss véleményt kérlek. Az egyik kép csak simán terhelés nélkül a végfok kimenete. A második kettő kép felváltva a műterhelés polaritás forgatását követően.

A tápfeszem +/-82-84V 10-es osztós mérőfejjel dolgozom.

Vagy nem tudok valamit az elektronikáról, vagy a műterhelésem rossz. Nem áll össze számomra. A terhelés közben mért áram igény a panelt illetően úgy alakul, hogy azon a tápágon ahol törik a szinusz teteje ott az áram felvétel alacsonyabb 1-2 száz miliamperrel a másik oldalhoz képest. De ez is forog a polaritással együtt.

Légy szíves magyarázd el, hogy mi történik a mérés közepette.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2017
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A képek 240mA és 300mA nyugalmi áramnál készültek. Többet nem mertem állítani. Mi lehet a megoldás? A kimenő feszültség még mindig kevés.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Már az sem világos számomra, hogy mi az hogy fordított polaritás? Egy ellenállásnak két vége van, (amik ráadásul még szimmetrikusak is, nem úgy mint mondjuk egy fóliakondi esetén, hogy van egy külső (kezdet) meg egy belső (vég) kivezetés), így tökmindegy hogy melyik vége van a kimenetre, és melyik a földre kötve.

Nagy nehezen találtam egy képet, ez a panel teljesen ugyanaz mint ami nálad van. Ki (túl) van vezérelve tápig, az ernyőn ott van minden adat, de az átláthatóság kedvéért oda is írtam. Tehát látszik hogy a tápfesz 188V (a féltápfesz a kék vonal ami 94V), a kimenőjel (sárga vonal) szintén, tehát elmegy a tápfeszig. Azért nem esik a táp, meg a kimenő jel is azért ekkora, mert 8 ohm helyett csak 40 ohm a terhelés. Azért ennyi, mert a készre szerelt, bedobozolt erősítő kapcsolóüzemű tápja úgy van beállítva, hogy szinuszjellel már nem vezérelhető ki 8 ohmon, mert működésbe lépeget a védelme, és belecincog a tápfeszbe. Zenei jellel kihajtható teljesen.

Ahogy az első képeden van, nagyjából úgy kellene kinéznie a kimenetednek műterheléssel is, elképzelni sem tudom mi lehet az a féloldalas működés.

GF400_kiv.JPG
    
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A műterhelésem egy triplamenetes 3,8 Ohmos hangszóró lengőcséve. Három rétegben van rézdrót 2"-os Al lengőhordozóra tekercselve ez pedig be van téve olajba tekercsmagasságig. Csak sima tekercs vas és minden egyéb dologtól mentesen. Ezért van "polaritása". Tulajdonképpen kezdő és végpont.
Kérdés az lenne hogy mennyi a maximális nyugalmi áram ami ajánlott a végfoknak? Ha nem a nyugalmi áram a probléma akkor vajon mi?
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Azokkal az adatokkal amiket írtál, 164-168V körüli tápfesz, meg ehhez 3,8 ohm terhelés, valahogy úgy kell neki működni, ha benne van az áramkorlát. Ez a végfok 8 ohm terhelőimpedanciára lett készítve, nem 3,8 ohmra. Azon a terhelésen ha működik az áramkorlát akkor vágni fogja a jelet ahogy azt tapasztalod is, ha meg kikötöd, akkor elfüstölnek a fetek.
A 4 ohmhoz ajánlott max. tápfesz +/-60-65V.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A mért panelban nincs áramkorlát.
(#) Naszrai válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Valaki be tudja ide rakni a szoban forgo erosito kapcsolasat?
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
7,8 Ohm műterheléssel így néz ki. Ettől függetlenül nem értem miért nem jó. Jó lenne megérteni, sokan sokat tanulhatnánk belőle.
(#) frissadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Az előzőt ide szántam.
(#) steelbird válasza frissadam hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Szia.
A +/-82V tápfeszültség terheletlenül annyi, vagy terhelve?
Készíts már egy szkóp mérést is a tápfeszültség változásáról az előző mérési körülmények között.
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
A szkóp hitelességét tudod ellenőrizni? Itt egy huncut mérőfej, vagy egyéb előosztó bekavarhat a mérésbe. Akár ismert értékű váltakozó feszültség is jó lehet hozzá, pl. a trafó szekunder feszültsége. Műszerrel megméred, majd szkópon is megnézed. (A műszer az effektív értékét fogja mérni.)
Az erősítő teljesítményét általában nem kell hajszál pontosan mérni, bőven jó ha a feszültséget műszerrel méred, és szkópon csak a jelalak épségét ellenőrzöd.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2017
(#) frissadam válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Van egy saját hitelesítő négyszögjele a szkópnak és rendben van a mérőfej.
(#) Alkotó válasza frissadam hozzászólására (») Júl 14, 2017 /
 
Azért akaszd rá egy trafóra, és mérd meg műszerrel is, meg a szkóppal is. Aztán vesd össze az eredményeket. Nem veszíthetsz vele semmit, de a bizonyosság megnyugtató lehet.
(#) Karesz 50 válasza frissadam hozzászólására (») Júl 15, 2017 /
 
Éppen a hálózati fesz. frekvenciájának kétszeresén mérsz, ahol a Graetz dolgozik. Nincs valami aszimmetria a tápegységben? Nem tudsz feljebb menni a generátorral, mondjuk 315 Hz-re? Talán kiderülne valami turpisság.
Következő: »»   146 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem