Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán utánkeringetés
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Smileyking hozzászólása Feb 11, 2007 /
 
Sziasztok!

Egy olyan egyszerű kapcsolásra lenne szükségem amely a kazán szivattyújának a késleltetett kikapcsolását csinálja ez az utánkeringtetéshez kellene. Szóval röviden megkapja a 230v-ot a szivattyú és elindul de mikor eltűnik a 230 akkor még megy egy kis ideig amit be tudok állítani egy potival erre kellene egy egyszerű és lehetőleg olcsó kapcsolás.
A szegítséget előre is köszönőm

Üdv: Smileyking
(#) Balu válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Hát ilyet csináltatott Apum egy barátjával. Szép fehér doboza van. A kazán kikapcsolása után még vagy 15 percig keringet. Egyebet nem tudok mondani... Szerintem egy időzítő kéne neked. :yes:
(#) fureszk válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Innen kell neked a kikapcsolás késleltetés!
Klikk!
(#) Smileyking hozzászólása Feb 11, 2007 /
 
Csak nekem egy olyan kapcsolás kellene amihez nem kell külön táp egyszerűen csak bekötöm a folyamatos 230-at azt a 230-at ami eddig indította a szivattyút és magát a szivattyút remélem érthetően fogalmaztam
(#) gerry válasza fureszk hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Á! Ez túl egyszerű, tegyünk bele egy Pic-et.
Jól megprogramozzuk és nézzük miként kapcsolja a motort.

Szóval a fentebb linknél egyszerübb kapcs. nem kell, esetleg 555-el lehetne túlbonyolítani, vagy pic-el.
(#) Smileyking hozzászólása Feb 11, 2007 /
 
Az a baj hogy igazából eléggé kezdő vagyok és engem egy 230 ra méretezett kapcsolás érdekelne amit csak meg kellene építenem.
Előre is köszönöm
(#) oldman válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Kaphtó Conrad -nál kitben (192163)+ egy 230-as relé váltóérintkezővel.
(#) Smileyking hozzászólása Feb 11, 2007 /
 
pont ilyet keresek csak ennél olcsóbban szeretném kihozni mert lenne egy gyári megoldás ami kb ennyibe kerül szal köszönöm de ez nekem nem jó mindenképpen házilag szeretném megcsinálni
(#) Travolta válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Bemész 1villanyszerelési boltba, és kérsz 1 szellőzőventillátorhoz való késleltető elektronikát.Fürdőszobai elszívó ventillátorokhoz szokták használni, és a villanykapcsoló indítja a késletetést.Neked ugy kell bekötni, hogy a kazán indítsa!
(#) Smileyking hozzászólása Feb 11, 2007 /
 
és ennek az elektronikának megvan vagy le tudja nekem valaki rajzolni a kapcsolását?
Üdv: Smileyking
(bocs hogy ennyit kukacoskodok de tényleg magam akarom megépíteni)
(#) mokus válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 11, 2007 / 5
 
Feladat:
1., beírod a böngésződbe hogy www.conrad.de
2., Bejön a német Conrad oldal, a Art.-Nr. után bepötyögöd a magyar rendelési számot: 192163 (németeknél ez 192163-62, mind1 mert megtalálja)
3., Bejön a késleltető áramkör, hurrrrrrrrááá, jobb oldalt keresel egy olyan kifejezést, hogy Bedienungsanleitungen, na Ez alatt rákattintasz a német nyelvű ismertetőre "deutsch - Ver. 1.0"
4., megnyílik a böngésződben a PDF file, ha telepítve van az Adobe PDF olvasója, ekkor már nagyon kezdhetsz örülni. Ha felkínálja letöltésre, akkor letöltöd, telepítad a PDF olvasót és továbblépsz a következő pontra.
5., szépen leszkrolozol a 9. oldalig a Schaltplan felírat alatt láss csodát, ott a kapcsolási rajz, már csak le kell másolnod... dejóóóóóóóóó THX németek!
6., Megnyitod a kapcsolási rajz szerkesztő programod (Ajánlom az Eagle nevezető remelművet) és lemásolod a rajzot szépen alkatrészről alkatrészre
7., Innentől már boldogulsz ahogy akarsz/tudsz.
(#) phc hozzászólása Feb 11, 2007 /
 
Nem vagyok fűtésszerelő de szerintem ezt termosztáttal szokták megoldani és addíg megy a keringetés amíg lenem hül a rendszer.
(#) JZoli válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Nekem van valahol egy ilyen rajzom, még anno a karborobot kazánhoz lett "kifejlesztve" ha még aktuális holnap estére megkeresem neked, ha kell. Biztosan működik mivel akkor kb nyolc-tíz példányba meg is építettem.De annyi kérdésem lenne, hogy a szivattyú mekkora teljesítményű ( normál házi vagy valami nagyobb)?Írj ha kell!
(#) Smileyking hozzászólása Feb 11, 2007 /
 
igen érdekelne nagyon megkösszönném ha nem nagy kérés amúgy csak egy normál szivattyú

Megtaláltam amit mokus ajánlott csatolom is a rajzot csak fogalmam sincs hogy hogyan kellene bekötni. Ötlet?
(#) Feri válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 11, 2007 /
 
Ezzel ne is próbálkozz. Ez a kapcsolás úgy működik, amikor a kapcsoló kikapcsol akkor indúl a ventilátor.
Jobb megoldás az amit " Travolta" irt csak tegyél a motor hélyére egy relét a teljesítmény miatt.
(#) leono hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
Ez egy gyári megoldás, bár nem kombihoz. A FÉG-es kombihoz van valahol rajzom, de most utazom el és nincs időm keresgélni. Magáról a IC-ről biztosan találsz a neten anyagot. Én is onann vettem, de most azt sem találom. Valahol a TELEFUNKEN honlapján keresd, vagy a keresőbe írd be az U217B IC nevet. Ha a FÉG-es is érdekel és esetleg nem találsz az IC-ről anyagot, este visszatérhetünk rá.

vezuv.jpg
    
(#) Smileyking hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
igen érdekel estére várom köszönöm
Udv: Smileyking
(#) leono válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Méret miatt két lépésben küldöm. Ez az első.

kombi1.jpg
    
(#) leono válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 12, 2007 /
 
Ime a második a VEZUV-os panelrajzal együtt. A panelrajz nem kimondottan formatervezett, az eredeti gyáriról másoltam annó régen egy négyzetrécsos papírra, de azért a méretek is kivehetők. Olyan régen, hogy ez még nem tartalmazta a VDR, feszöltségfüggő ellenállást. Mindenképpen ajánlott bele, mert anélkül nem bírja a viharokat, főleg ha az erős villámlással jár.
(#) scid hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
HA EGY KIS PÉNZ MAGOT SZÁNTSZ RÁ KÉSLELTETTET KKAPCSOLÁSÚ IDŐ RELÉVEL MEGOLDHATÓ!
(#) Mate78 hozzászólása Feb 12, 2007 /
 
Hali!

Nekünk egy Carborobot típusú kazán üzemel otthon,abban hasonló megoldás van.Amikor leáll a szénadagoló rostély forgása,(230V-os motor)az elszívóventillátor még kb 3 percig megy.Ha jól emlékszem egy 555-össel,és egy relével van megoldva,
de ha érdekel a rajza,előtúrom,mert megvan.

Üdv
(#) Feri hozzászólása Feb 13, 2007 /
 
Ez az egyetlen elfogadható megoldás, amit (#66047) scid leírt nemlehet termosztáttal ésegyébb nem odaillő kötyürékkel játszani a kazán nem játét a nem szakszerű átalakítás komoly vészélyforrás. a szenes kazánoknál más a helyzet ott van gravitációs nyomás és ott nem proléma ha a szivattyú csak később indúl meg a viszonylag nagy víztömeg miatt, de a gázkazán pillanatok alattfelforr. Söt a jobbak el sem indulnak amig a szivattyú nem üzemel.
(#) Mate78 hozzászólása Feb 13, 2007 /
 


Nem értem miért kell különbséget tenni a kazán típusok között.A srácnak egy késleltetett kikapcsolású időrelé kell tulajdonképpen és kész.
Ha figyelmesen elolvasod a hozzászólásomat,kiderül hogy pont ezt ajánlottam,csak nálam ventillátort működtetett,nála szivattyút kapcsolna.

Üdv.
(#) oldman hozzászólása Feb 13, 2007 /
 
Érdekelne, miért kell erre áramkört építeni?
A falikazánok gyári vezérlése gondoskodik a megfelelő keringetésről.
(#) JZoli válasza Smileyking hozzászólására (») Feb 14, 2007 /
 
Hosszú keresés után előkerült az igért rajz. Nekem is karborobot utánszellőztetőt működtetett. ma gyorsan megépítettem, mivel a régi ák még több relét (jelfogót) is tartalmazott. Itt mellékelem a rajzot de ha nem nagy baj csak scannelt rajz, mivel így gyorsabb. Ha gondod van vele írj, addig nem szedem szét és így könnyebben tudok segíteni, ha elakadsz
(#) Mate78 hozzászólása Feb 14, 2007 /
 
Holnap este hazamegyek és előszedem a rajzot,és felteszem.

Üdv.
(#) leono válasza oldman hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
Már amelyik. A FÉG ZC18-as kazánja biztosan nem tartalmaz, és ha jól tudom az első kiadású C12, C18, C24, C30 és C40 típusok sem. Ami elektronika ezekben van (egy kondi és egy ellenállás) az csak a keringető szivattyú félfordulatos vezérlését szolgálja, abban az esetben ha a kazán saját termosztátja (hőkorlát) kikapcsol. Ez nem a biztonsági 90 fokos (felforrás előtti) hőérzékelő. Pl. padlófűtésbe nem vihetsz 40 fokosnál melegebb vizet. Ezt tudod ezzel a hőkorlát termosztáttal beállítani. Azért nincs ezekben túlbonyolított elektronika, mert ezen kazánok gáz szelepe nem elektrónikusan van vezérelve, hanem áramlásérzékelőn keresztül. Ezért nem ég ha a keringető csak félfordulattal forog. Természetesen ha a szobatermosztát kapcsolja le, akkor félfordulattal sem forog a keringető szivattyú.
(#) McGyver válasza Mate78 hozzászólására (») Feb 15, 2007 /
 
Bár OT a kérdés, azért kell különbséget tenni, mert a gázkazán általában fűzött öntvényelemekből áll, az meg igen érzékeny a hősokkra ( meg a pénztárcára! ), a szenes meg hajlamos berobbanni a visszafojtáskor ( 1 kollégám megégett egy ilyen okból kifolyólag, a másik meg vett magának másik kazánt, mert a régi kinyílott, mint a cseh-trombita ) szóval tessék komolyan venni a dolgot !
Üdv: Mcg
(#) McGyver hozzászólása Feb 15, 2007 /
 
Amúgy a csőtermosztát ( kb 2500 Ft ) jó ötlet, mert csak akkor indul a szivattyú, ha már elérte a 20- 90 fok közt beállítható hőmérsékletet, és kikapcsol, ha ez alá megy.
A hőpatronos ( ezért házilag nem kivitelezhető ) verzió ára a fenti összeg, az elektromos ennél jóval drágább.
A hiszterézise kb. 5 fok, de ezzel lehet játszani mert az elhelyezéstől is függ. Ha távolabb van a kazántól ( 1-2 méter ) akkor a 25 fokos beállított hőfok esetén a kazánnál már akár 50-60 is lehet, mire a sziv. elindul, de 25-nél áll meg. Ez előnyös lehet vegyes kazán indításakor.
Üdv: McG
(#) scid hozzászólása Feb 15, 2007 /
 
Lehet itt bármit is mondani ,de gondolgozni is kell. Nem
azt gondolom ,hogy nem tudtok csak egy kicsit gondojátok át mit ajánlotok.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem