Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   168 / 177
(#) jdani hozzászólása Júl 16, 2018 /
 
Üdv. Szükségem lenne egy kis program elkészítésére. A Parsic 3.56 viszont ebbe a gépembe még nem volt feltelepítve. (Win 8.1)
Gond nélkül feltelepíti, viszont ha már indítanám a programot, nem történik semmi, egyszerűűen nem nyillik meg, de nem is ír semmilyen hibát.
Lehet hogy 8.1en már nem fut?
(#) kaqkk válasza jdani hozzászólására (») Júl 16, 2018 /
 
Nálam 10 en is fut, valami más lesz a probléma .
(#) snapscan hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Új verzió:
4.18.7.21 (21.07.2018)
----------------------
- New:
- DS3231 added to the I2C-devices. (Extremely Accurate Integrated RTC/TCXO/Crystal)

- Fixes:
- Incorrect display of macros, if several inputs and/or outputs have been deleted.

A copy block óta az elmúlt kér évben az egyetlen érdemi fejlesztés. Hiába sírok nekik a custom block lehetősége miatt, válaszra sem méltatnak.
(#) Peti.Janka hozzászólása Aug 11, 2018 /
 
Sziasztok!

Szeretnék egy kis segítséget kérni.

Készítettem egy vezérlést, ami 4 joystick állását figyeli, 8 db relét kapcsol és egy PWM kimenetet.
A lényege az, hogy 4 hidraulika munkahengert működtet. Eltolok egy joystickot, meghúz az adott irány relé, és a PWM elkezdi zárni a söntágat. Ez működik is már jó pár éve. Egy olyan probléma van azonban vele, hogy a PWM-nek 1023-on tehát teljes magas szinten kellene indulnia amikor feszt kap a vezérlő panel.. Nekem akkor ugrik magas szintre ha hozzáérek bármelyik joystickhoz egy pillanatra, és utána már tökéletesen működik. Szimuláció közben is jónak tűnik. Ha az ADCket átírom 512-re akkor szépen beáll a PWM magas szintre tehát 1023-ra. Ha szimuláció közben beállítom mind a négy ADC bemenetet 512-re akkor is jól indul. Nagyon sokat gondolkoztam, nézegettem, de nem tudom mit ronthatok el.

Valami ötlet kellene, hogy merre lehet a hiba.
V4. parsiccal csinálom most, de annó 3.56-al készült.

Előre is köszönöm a segítséget.

Peti
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
HW-el nincs hiba? Proteus alatt is rendben a szimuláció, ha az ADC-k középállásban vannak induláskor.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2018
(#) Peti.Janka válasza snapscan hozzászólására (») Aug 12, 2018 /
 
Szia, igen közép állásban vannak! Nem találtam hibát benne! Lassan 10 éve ketyeg az eredeti nyák, csak most összetörték a dobozát, így új nyákot csináltattam hozzá! Elindul a proci rendesen, mert elkezd villogni a led is és az lcd is elindul!
Szóval tanácstalan vagyok!
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 13, 2018 /
 
Gondolom ki is mérted őket, tehát marad a szoftveres debug. Joystick-ek középértékeit vizsgáló kapuk kimenetét szintén kapuzd össze, és tedd rá egy kimenetre, dobj rá egy led-et, akkor megtudod, hogy a uC is úgy látja-e induláskor, hogy minden középen van..
(#) Peti.Janka válasza snapscan hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Ma megint hozzákezdtem. Mellékelem a pic fájlt. Sajnos ugyan az a szitu világít az alapállapot jelző led. Az LCD 1023-at mutat a PWM modul előtt. A tünet ugyan az. Kezdek elkeseredni. Marad a külső relés megoldás.
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 15, 2018 /
 
Proteus alatt is rendben teszi a dolgát. Induláskor és a potikat állítva is rendesen viselkedik. Szoftveresen teljesen jónak tűnik.

180815.png
    
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
A potik eseleg tréfálkozhatnak, gondolom használtad már őket. A csúszka néha "lobog a alevegőben".(?...ez előfordulhat.) Ellenőrizd le egy analóg mA mérővel és egy elemmel. Aztán, a potik helyére tegyél fix ellenállásokat és úgy indítsd el, Ha így is rendben van, akkor neki lehet eseni a proginak... Ha teheted, a programrészletedet használd úgy hogy LCD kijelzőt teszel az áramkörhöz, írasd ki a belső változókat... meg kell mutassa magát, mi a baj...
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2018
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Üzem szerűen Hall-elemes joyok vannak használva. A tesztpadon zsír új 5k-s potikat használok.
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Nem tudom, most megnyítani a fájlt. Quartz-ot használsz, vagy belső Oszcillátort? Quartz, sokkal stabilabb megoldást ad... A kijelzős megoldás, árulkodő lehetne szerintem...vagy egy kis módosítással egy kimenetre teszt LED...stb. Tadd láthatóvá, valamivel, mi van odabenn...Majd ránézek, a Progira is , a másik gépemen...
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 17, 2018 /
 
Van led is meg LCD is.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 20, 2018 /
 
Szeretnék segítséget kérni. A csatolt képen rajta van a kérdéses dolog. A fordítás sikeres, de ezt az üzenetet kapom. Még nem próbáltam ki a programot élesben a PIC-ben. (16F873A, vagy 876A). A program maga működik a szimulációban szépen.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018

hiba.jpg
    
(#) pipi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Szia!
A jelzett sorban a "változóba" olyan értéket(vagy másik változót) töltesz ami nagyobb mint amit a változó tipusa enged.
Például egy bájtos vátozóba 300-at...
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Valószínűleg valahol van olyan adat ami nagyobb mint az öt lekezelő számláló tartománya . (bájt-int)
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
(#) dcsabi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 20, 2018 /
 
Pontosabban, AZ ASM listát ha megnézed, az 1950-es sor-ban van a jelzett hiba. Ott megtalálod a tényleges változót is, ami részt vesz az adott feladatban. Ott az adott szubrutin neve mutatja , melyik modulnál van a hiba...
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2018
(#) Zoli_bácsi válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 21, 2018 /
 
Köszönöm kedves kollégák! Valóban, egy számláló nem volt átállítva. Most már gond nélkül fordul a program
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Szia, az jutott még eszembe,hogy a Régi Parsic-os ASM és a V4-s ASM biztosan különbözik. Ebben is lehet a probléma gyökere... Tehát a két HEX is kükönbözik... Ha megvan a a régebbi MPlab és PIC file, akkor fordítsd le azzal újra, akkor ugyanannak az állapotnak kell előállni, mint anno. A HW ua. az SW is ua. lesz.Kizárt, hogy másképp fog működni.. jártam hasonló módon a P4 elején még. EEprom témában, persze nem teljesen ua. de egy próbát megér. Ha anno annyi munkád belement és akkor jó volt, akkor állitsd elő újra azt a fejlesztési környezetet és a Hex file is ua lesz, kizárt, hogy változatlan HW esetén mást fog csinálni. Ha nem kódoltad le a jelenlegi HEX-et, ami benne van a PIC-ben. Csinálj egy hasonlítási próbát. Vagy elég csak az ASM-et is szemmel hasonlítani. A proci ugyanaz, a "fejlesztő" modul strukturái változtak, kizárt, hogy a HEX. ua legyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2018
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 22, 2018 /
 
Szia!
Sajnos az eredet is ezt produkálta. Ott megoldottam úgy, hogy az egyik joyt ki kellett tolni egy irányba és az meghúzott egy relét ami ha meghúzott akkor bontotta a pwm kimenet reteszét, és öntartásban maradt, még le nem kapcsoltam a vezérlést. Ettõl a joystick mozdulattol helyreállt a pwm kimenet és minden mūködött szépen! Annó nagyon sürgõs volt az elkészülése, mert nagyon használni kellett ezt a gépet! Most viszont van idõm ezért szeretném megtalálni az okot!

Gondoltam már rá, hogy újra csinálom az egész progit, de az megy majd 10 éve szóval ezt a problémát kivéve üzembiztosnak mondható! Most is az volt csak a probléma, hogy beázott a doboz és eloxidálod a nyák néhány helyen! Takarítás után és lakkozás után most megy, de sz...ul néz ki!
Ezêr csináltattam új nyákot, már furatgalvános meg lötstoppos, gyári kinézetū!
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Aug 23, 2018 /
 
A keresőt használtam ebben a témában, találtam is némi utalást a "sleep" funkcióra, ki is próbáltam, de nem működik. Van egy teóriám, hogy miért. A programban csak "simán" betettem a sleep funkciót, RB0-ra. De csak egy magas szintet adtam ennel a sleep egység bemenetére. "kikapcsolni" már valószínűleg nem kapcsoltam ki egy pozitív felfutó éllel. Tehát először adott működési ponton adok egy magas szintet a sleep-re, majd ismét egy másik működési ponton ismét adnom kell egy impulzust a sleepre, hogy kikapcsoljon a sleep funkció?
(#) Peti.Janka válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Szia!

Ma kiszűrtem a hibát. Az eredeti PWM kimenetet áttettem RC.2-re.
Beraktam még egy PWM modult. És bekötöttem az AF505 40-es osztás elé. A PWM modul egyből indulásnál azt csinálta amit kell. Utána átkötöttem az AF505 modul utánra,és átírtam az osztást 40-ről 2-re. így is azt csinálta amit vártam.
Tehát a következtetésem az, hogy csak és kizárólag a TAB513 modul lehet a hiba oka. Azt nem tudom, hogy lehetne másképp megoldani a kimenetet, hogy középállásban legyen maxon a pwm, és bármerre tolom ki a joystickot akkor csökkenjen.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) proli007 válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Hello! Nem egészen tudom miről van szó, de talán így..

Joystick.png
    
(#) Peti.Janka válasza proli007 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Szia! Köszönöm, befejezem az újratelepítést és ki is próbálom!
Más téma, még mindig sokszor előfordul, hogy szimuláció közben az DAT modulra kattintva nem adja be a csúszkát, ahol az értéket kell beállítani. Mi lehet ennek az oka? Legfrissebb verziót használom 64 bites win 10 alatt. (4.18.7.21verzió)
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Így van, a program hibája. Nemrég fejlesztették a GUI-t, ott sok (több éve idegeket borzoló) hibát kijavítottak, de maradt még bőven. Egyetlen megoldás, hogy minél többen jelezzük feléjük. Röpke egy-két éven belül szoktak reagálni a hibajavításra (fejlesztésre soha). Ha nincs visszajelzés, biztosan nem fognak hozzányúlni, tehát bátran írd meg nekik!
(#) snapscan válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
El tudnád küldeni, vagy a vonatkozó képrészt becsatolni? Kíváncsi lennék, mi lett a különbség a Proteus szimuláció alatt..
(#) dcsabi válasza Peti.Janka hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Szia. nem tudom jól emlékszem-e, az eredeti progidban be van jelölve PWM kimenetnek Pl: RC.2. utána meg ráviszed egy kapura, hogy az legyen a tényleges kimenet, valójában PWM kimenet, ez így nem helyes szerintem. Javíts ki, ha rosszul emlékszem...
(#) Bakman válasza snapscan hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Amilyen kevés típusú kontrollert ismer, csoda, hogy még egyáltalán foglalkoznak vele és az is, ha egyáltalán van még vevőjük.
(#) Peti.Janka válasza snapscan hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Elküldöm majd a progit,ha kész lesz. 3.56-ban megrajzoltam amit proli007 küldött, és első ránézésre tökéletesen azt csinálja amit szeretnék, úgyhogy ha lesz időm beillesztem az eredeti programba.
Még egyszer köszönöm!

A hibát megírom nekik. Régi gépemen megpróbálkozom egy 32 bites win7-el. Hátha ott jobban működik a szimuláció.
(#) Peti.Janka válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Szia,
Próbálkoztam ezzel is, de egyáltalán nem működött jól. Az RC.1 van kialakítva kimenetnek, és úgy csináltam, hogy RC.2-re állítottam a PWM modult, és az utána berakott kaput állítottam RC.1-re.
Következő: »»   168 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem